Ο Γιάννης Γκίκας, Sales Manager της Check Point για Ελλάδα και Κύπρο, εξηγεί στο netweek πως μια λύση ασφάλειας, μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια επιχείρηση.

netweek: Ποια είναι η πορεία της Check Point στην Ελλάδα;

Γιάννης Γκίκας: Η παρουσία της Check Point στην Ελλάδα μέσω τοπικού γραφείου ξεκίνησε το 2008. Η πορεία έκτοτε είναι εξαιρετική.  Το τοπικό γραφείο πλέον αριθμεί τρία άτομα. Εκτός από εμένα, είναι ο Βασίλης Νικολόπουλος, Security Engineer, ο οποίος ήρθε στο τέλος του 2009 και ο Μιχάλης Μπόζος Senior Account Manager, ο οποίος ήρθε στην εταιρεία στα μέσα του 2011.

Τα έσοδά μας στο τέλος του έτους θα έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2008. Ενα από τα  πιο σημαντικά επιτεύγματά μας είναι ότι έχουμε αποδείξει στην αγορά, ότι η Check Point είναι ηγέτιδα δύναμη στo IT security, κάτι που διασφαλίζεται από το γεγονός, ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στον τομέα της ασφάλειας και δεν δραστηριοποιείται σε άλλους τομείς του IT.

Οι πελάτες μας βρίσκονται σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς, όπως για παράδειγμα στον τραπεζικό τομέα, στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, στον ιδιωτικό και δημόσιο. Οι προοπτικές μας είναι θετικές με πλάνο για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά και για να δείξουμε σε μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών την αξία των λύσεων ασφάλειας της Check Point.

Θα πρέπει να σημειώσω, ότι σαν βασικό στόχο πελατών έχουμε το Top 300 των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να διεισδύσουμε σε όλες αυτές τις εταιρείες, αλλά είμαστε σε φάση ενημέρωσης για την ευρύτητα και τα πλεονεκτήματα των λύσεων ασφαλείας μας. Η Check Point προσφέρει μια ολοκληρωμένη και ομογενοποιημένη πλατφόρμα διαφόρων λύσεων ασφάλειας πληροφορικής (security blocks) που έχουν ανάγκη οι εταιρείες και ξεπερνούν το απλό Firewall, το οποίο εμείς έχουμε εφεύρει.

Ανάμεσα στις επιπλέον προσφορές μας ξεχωρίζουν τα συστήματα IPS (Intrusion  Prevention System),  το Anti-Spam, το URL Filtering, το Remote Access, αλλά και πολλές νέες εξελιγμένες λύσεις που αφορούν σε εξειδικευμένους τομείς της ασφάλειας, όπως Application Control, Data Loss Prevention (DLP), αλλά και Threat Management, το οποίο παρουσιάζεται μέσα στον Απρίλιο. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι οι νέες τεχνολογίες anti-bot. 

Για όλες τις παραπάνω τεχνολογίες στόχος μας είναι η συνεχής ενημέρωση των επιχειρήσεων , αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν γνωρίζουν σε βάθος τις λύσεις που προσφέρουμε. Βασική μας επιδίωξη είναι να καταδείξουμε, αλλά κυρίως να αποδείξουμε την αξία των λύσεών μας.

netweek: Οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν από μια επιτυχημένη επίθεση εναντίον τους; Ο τρόπος με τον οποίο υιοθετούν λύσεις ασφαλείας οι επιχείρησης είναι proactive ή εφόσον πάθουν κάποια ζημιά;

Γιάννης Γκίκας: Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που πλέον έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι μπορεί να συμβεί, γιατί οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ασφάλειας.

Για παράδειγμα μια τράπεζα καταλαβαίνει πλέον πολύ καλά ότι αν δεχτεί μια επιτυχημένη επίθεση στο e- banking σύστημά της, θα έχει σημαντικές συνέπειες τόσο στη φήμη της, όσο και σε απώλειες χρημάτων, αφού δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δοσοληψίες. Με την υιοθέτηση των κατάλληλων λύσεων ασφαλείας κάτι τέτοιο μπορεί να αποτραπεί και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης.

Οσον αφορά στον τρόπο υιοθέτησης των λύσεων ασφαλείας έχουμε δει και τις δυο περιπτώσεις. Με άλλα λόγια και εταιρείες οι οποίες ακολουθούν τη λογική της πρόληψης, αλλά και εταιρείες, οι οποίες τρέχουν εκ των υστέρων να καλύψουν τη ζημιά.

Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και ο ρόλος ο δικός μας -του τοπικού γραφείου – αφού είναι ευθύνη μας να εκπαιδεύσουμε τις επιχειρήσεις για την αξία των λύσεων ασφάλειας της Check Point, που τους παρέχουν αξιόπιστη και αποτελεσματική προστασία.

Σε πολλές περιπτώσεις οι επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και γενικότερα στο IT, αντιμετωπίζονται σαν κόστος από τις επιχειρήσεις. Στόχος μας λοιπόν είναι να αποδείξουμε ότι δεν πρόκειται για κόστος, αλλά για πραγματική επένδυση. Η ύπαρξη ουσιαστικής προστασίας των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης, όπως είναι τα δεδομένα των πελατών, της επιχείρησης, τα οικονομικά στοιχεία, τα δεδομένα των υπαλλήλων της, πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο της. Οι λύσεις της Check Point παρέχουν αποτελεσματικότητα και αξία στη λειτουργία της επιχείρησης και όχι απλά ασφάλεια.


netweek: Πως επηρεάστηκαν οι επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας, τα τελευταία χρόνια, που συνολικά το IT budget των επιχειρήσεων έχει συρρικνωθεί σημαντικά;

Γιάννης Γκίκας: Η ασφάλεια είναι ένας τομέας στον οποίο οι επιχειρήσεις επενδύουν. Ακόμα και έτσι όμως είναι δεδομένο ότι οι περισσότερες εταιρείες ξοδεύουν με φειδώ. Αποτελεί ευτυχή συγκυρία, ότι είμαστε στη θέση να παρουσιάσουμε μια ενιαία πλατφόρμα με τις απαραίτητες λύσεις που απαιτούνται για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη προστασία των επιχειρήσεων με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν λύσεις ασφαλείας από διαφορετικούς κατασκευαστές. Μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι η πλέον αποτελεσματική για την ασφάλεια της επιχείρησης.

Αντ’ αυτού είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των λύσεων σε μια ενιαία πλατφόρμα, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το τι συμβαίνει στο δίκτυο της επιχείρησης, τι είδους επιθέσεις δέχεται ανά πάσα στιγμή, τι κάνει ο κάθε χρήστης. Να σημειωθεί εδώ ότι οι χρήστες είναι πλέον επώνυμοι και μπορούν να δημιουργηθούν πολιτικές δικαιωμάτων πρόσβασης, σε εφαρμογές, πόρους και web sites βάσει του ρόλου που έχει ο καθένας στην επιχείρηση.

Με αυτό τον τρόπο πλέον οι λύσεις ασφάλειας επεκτείνονται στον τομέα της παραγωγικότητας και σχετίζονται με την καθημερινότητα μιας επιχείρησης. Οι λύσεις της Check Point αποτελούν στην ουσία μια απάντηση στο πως γίνεται πιο παραγωγική και ανταγωνιστική μια επιχείρηση.

netweek: Εχετε εντοπίσει συγκεκριμένα σημεία, στα οποία πονάνε οι ελληνικές επιχειρήσεις από πλευράς ασφάλειας;

Γιάννης Γκίκας: Σε γενικές γραμμές αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν δώσει μεγάλη βάση σε λύσεις όπως τα Firewalls και οι συνδέσεις VPN, αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις νέες λειτουργίες και ανάγκες της ασφάλειας, όπως για παράδειγμα την απομακρυσμένη πρόσβαση, τον έλεγχο των εφαρμογών (Application Control), καθώς και στην προστασία των βασικών δεδομένων μιας επιχείρησης με λύσεις DLP.

Σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται πιο πίσω από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες έχουν υιοθετήσει πιο προηγμένες λύσεις ασφαλείας, που παίζουν σημαντικό ρόλο και στην παραγωγικότητά τους. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι πλέον είμαστε σε ένα mobile κόσμο και ο χρήστης μπορεί να βρίσκεται παντού και να χρειάζεται να έχει πρόσβαση στους εταιρικούς πόρους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ασφάλεια πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να μπορεί να καλύψει τα νέα δεδομένα. Είναι απαραίτητο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να διευρύνουν το business τους, αλλά αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο, που θα διασφαλίζει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό είναι κάτι που οι λύσεις της Check Point μπορούν να το διασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

netweek: Πως αλλάζει τον τομέα της ασφάλειας το consumerization του IT αλλά και το trend Bring Your Own Device που συναντάμε στις μεγάλες επιχειρήσεις;

Γιάννης Γκίκας: Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε για παράδειγμα μια λύση, με την ονομασία Mobile Access, που παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση στα συστήματα μιας επιχείρησης. Αυτό αποτελούσε στο παρελθόν προνόμιο μόνο των ανθρώπων του τμήματος IT.

Σήμερα όμως με την έλευση ολοένα και πιο εξελιγμένων φορητών συσκευών (smartphones, tablets αλλά και notebooks) υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στους επιχειρηματικούς πόρους από όλους τους χρήστες. Αυτή η δυνατότητα καθιστά τους εργαζόμενους παραγωγικούς 24 ώρες το 24ώρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Η αξία μιας τέτοιας δυνατότητας είναι αυταπόδεικτη, είτε αφορά πρόσβαση στο email, είτε σε κάποιο σύστημα ERP ή σε τηλεργασία.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι οι λύσεις ασφάλειας αποτελούν πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση. Εχει ιδιαίτερη σημασία να καταλάβουν οι επιχειρήσεις, ότι χρησιμοποιώντας με τον κατάλληλο τρόπο τα εργαλεία που τους παρέχουμε μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

netweek: Δυο ακόμα ισχυρά trends είναι αυτά του virtualization και του cloud. Πως επηρεάζεται από αυτά η ασφάλεια;

Γιάννης Γκίκας: Οι ανάγκες προστασίας παραμένουν σημαντικές και κατά βάση μπορούμε να πούμε ότι αυξάνονται. Πρόκειται για τελείως νέα μοντέλα εργασίας, τα οποία όμως θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, ώστε να συνεχίσει μια επιχείρηση να παραμένει παραγωγική. Η Check Point διαθέτει ήδη τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προστατεύουν το virtualized ή το cloud περιβάλλον τους. Μέσα σε αυτή τη χρονιά θα παρουσιάσουμε σε όλες τις εκδηλώσεις μας τις λύσεις μας για το virtualization και το cloud computing.


netweek: Με ποιους τρόπους παρέχονται οι λύσεις ασφάλειας της Check Point;

Γιάννης Γκίκας: Ο κύριος τρόπος είναι μέσω του μεγάλου αριθμού πιστοποιημένων συνεργατών μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Επίσης πρόσφατα πραγματοποιήσαμε μια συμφωνία με την Amazon Web Services, οπότε είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις λύσεις μας και μέσω του cloud. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει και ένας αριθμός συνεργατών μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει την πλατφόρμα της Check Point και παρέχουν managed services για λογαριασμό τρίτων επιχειρήσεων.

Αυτό που δεν έχουμε δει στην ελληνική αγορά σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές είναι ότι τέτοιες λύσεις δεν έχουν υιοθετηθεί από τους ISPs σε μεγάλο εύρος. Οι ISPs δεν έχουν  μπει στη λογική να προσφέρουν επιπλέον αξία στους επιχειρηματικούς τους πελάτες, παρέχοντας υπηρεσίας ασφάλειας.

netweek: Ποιο είναι το προϊοντικό portfolio της Check Point;

Γιάννης Γκίκας: Η Check Point έχει ένα ευρύ φάσμα λύσεων ασφαλείας. Τα κύρια blocks ασφάλειας που βλέπει η εταιρεία είναι:
• Firewall, VPN και management: Αποτελεί το κομμάτι από το οποίο ξεκινήσαμε και είμαστε πάρα πολύ δυνατοί. Αυτό όμως δεν μας έχει κάνει να επαναπαυτούμε, αλλά τελειοποιούμε τις λύσεις μας συνεχώς.

• Intrusion Prevention Systems: Αποτελεί μια λύση την οποία έχουμε αναπτύξει τα δυο τελευταία χρόνια και η οποία έχει γίνει αποδεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την αγορά. Είναι δεδομένο ότι αποτελεί μια πολύ καλή λύση, την οποία έχουμε ενσωματώσει και στην ενιαία πλατφόρμα μας.

• URL Filtering και Application Control: Πρόκειται για μια από τις λύσεις που θα απασχολήσει και εμάς αλλά και τους πελάτες σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. Αποτελεί στην ουσία μια λύση, η οποία δεν σχετίζεται μόνο με την ασφάλεια αλλά και με την παραγωγικότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση.

• Threat management: Ισως το πιο σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή στο κομμάτι της ασφάλειας καθώς βλέπουμε ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου αυξάνονται συνεχώς τόσο για τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτου μεγέθους) αλλά και για δημόσιους οργανισμούς. Η λύση μας δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση του malware, αλλά και στην αντιμετώπιση εξειδικευμένων επιθέσεων από botnets. Η Check Point και σε αυτό τον τομέα έχει μια καινοτόμο λύση, το Anti-bot blade, που ενσωματώνεται πάνω στην ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης που διαθέτουμε.

• DLP: Αλλος ένας τομέας στον οποίο επενδύουμε συστηματικά και αφορά τόσο στην προστασία δεδομένων στο δίκτυο, όσο και στο endpoint.

• Endpoint Security: Η Check Point απαντά στην ανάγκη αυτή των επιχειρήσεων παρουσιάζοντας μια λύση, η οποία ενσωματώνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ασφαλείας (FW, Remote VPN, Full Disk Encryption, Media encryption/Port protection κλπ) σε έναν agent. Η διαχείριση όλων των συσκευών γίνεται από μια ενιαία κονσόλα.

• Governance: Αποτελεί μια νέα λύση της Check Point, η οποία έχει προκύψει από την εξαγορά της εταιρείας Dynasec, ηγέτιδας στο χώρο και πρόκειται για λύση, η οποία θα μας απασχολήσει πολύ έντονα στο μέλλον.

Με όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι παρέχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ασφάλειας για όλες τις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθιστώντας τους εργαζομένους πιο παραγωγικούς και συνολικά την εταιρεία πιο ανταγωνιστική.

netweek: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Check Point για την παρουσία της στην Ελλάδα;

Γιάννης Γκίκας: Η Check Point έχει επενδύσει στρατηγικά στην Ελλάδα. Το τοπικό γραφείο είναι υπεύθυνο και για την αγορά της Κύπρου, ενώ στα μελλοντικά πλάνα είναι και η ανάληψη κάποιων Βαλκανικών χωρών.

Για την Check Point ανήκουμε στο cluster της Ανατολικής Ευρώπης, οπότε είμαστε μαζί με χώρες που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς και αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας ενώ έχουν και αντίστοιχες ανάγκες. Στόχος λοιπόν είναι η συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα, με την προοπτική της επέκτασης στη βαλκανική αγορά. Πολύ σύντομα ευελπιστούμε, ότι θα είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε πελάτες και σε άλλες αγορές πέρα της Ελλάδας και της Κύπρου.