Τον ρόλο της Google κατά την πανδημία, αλλά και μετά από αυτήν στη χώρα μας και όχι μόνο, περιέγραψε χθες το μεσημέρι -στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο χαρακτήρισε «ψηφιακό κέντρο του κόσμου» γι’ αυτές τις μέρες- ο πρόεδρος της εταιρίας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Matt Brittin.

Μιλώντας από το Λονδίνο με τον δημοσιογράφο του SKAI, Απόστολο Μαγγηριάδη, εκθείασε και αυτός την ταχύτητα με την οποία καλύψαμε εξ ανάγκης διαδοχικά στάδια και φάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, για να αναλύσει στη συνέχεια τη στάση της Google, τους τελευταίους μήνες. Αυτή εστίασε  στην προσπάθεια να διευκολυνθούν οι χρήστες στις έρευνές τους για ευρύτερη ενημέρωση και θέματα υγείας, ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας, με όσο γίνεται ακριβέστερο περιεχόμενο.

Σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες δίνουν πολλές δυνατότητες που μας διευκόλυναν κατά την περίοδο του εγκλεισμού, όπως τα video calls, ενώ τόνισε ότι η εργασία από το σπίτι είναι απλώς συμπλήρωμα της κανονικής, στην οποία θα επανέλθουμε όταν η κατάσταση το επιτρέψει. Περιγράφοντας τις δράσεις της Google, αυτή την εποχή, αναφέρθηκε στη δωρεάν για όλους τηλεδιάσκεψη και τις πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές, στην «εικονογράφηση» της εξάπλωσης της πανδημίας μέσω Google maps, αλλά και στη συνέργεια με την Apple για την παρουσίαση κοινών εφαρμογών ιχνηλασιμότητας των κρουσμάτων.

Οι αναφορές στην Ελλάδα
Έκανε, επίσης, εκτενείς αναφορές στις εκπαιδευτικές εφαρμογές της εταιρίας παγκοσμίως και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πλατφόρμας Grow Greece with Google, με ιδιαίτερη μνεία στο Grow Greek Tourism.  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μετράει πέντε χρόνια ζωής, έχει «προικίσει» με ψηφιακές δεξιότητες -κυρίως στο marketing- χιλιάδες ωφελούμενους (περίπου 5500 άτομα εκπαιδεύτηκαν μονάχα το δίμηνο της πανδημίας…) στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού κι άλλους οργανισμούς, κι έχει ως στόχο «να παρουσιαστεί η λαμπρότητα της Ελλάδας σ’ όλο τον κόσμο», αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο κ. Brittin έκανε, επίσης, ειδική μνεία της πρωτοβουλίας της Google για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, Job Search, με «τοπικές» συνέργειες (ανέφερε τις Workable και Carriera) και κύριο στόχο την αποκατάσταση όσων χάνουν τη θέση τους, λόγω της πανδημίας.  Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έρευνα της McKinsey η οποία εξέτασε τις μεγάλες ανατροπές στον επαγγελματικό στίβο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ναι μεν θα χαθούν, λόγω αυτοματοποίησης, κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν πολλές καινούριες, σ’ άλλα αντικείμενα.