Δυναμική εικόνα και αυξημένες προοπτικές φαίνεται να χαρακτηρίζουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο των Αθηνών. Ο κλάδος άλλωστε είναι ένας από αυτούς που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα – μεταξύ και των εισηγμένων – με το 2020 να έχει αποτελέσει ήδη έτος εξαγορών, με χαρακτηριστικότερη αυτή της SingularLogic. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που έχει στη διάθεσή του το NetFAX, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που απαρτίζουν τον κλάδο αυξήθηκε κατά 42,95% την τελευταία τετραετία. Συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση των ΟΤΕ, Newsphone Hellas, Forthnet, Intracom, Space Hellas, Πλαίσιο και Optronics έφτασε το 2020 τα 6,5 δισ. όταν το 2016 ήταν 4,5 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαιοποίησης εμφανίζει η Space Hellas λόγω της ανάπτυξης των εργασιών της (+740%), με την Intracom να ακολουθεί.

Η συναλλακτική δραστηριότητα του κλάδου αυξήθηκε κατά 72%, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στον ΟΤΕ, καθώς σε βάθος πενταετίας ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει το 98% της αξίας συναλλαγών. Αυτό βέβαια εξηγείται και από τη μεγάλη μετοχική συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων στον όμιλο. Να θυμίσουμε ότι εκτός της Optronics, οι υπόλοιπες εισηγμένες διαπραγματεύονται στη ρυθμιζόμενη αγορά.

Αυξημένη η λειτουργική κερδοφορία, μειωμένος ο δανεισμός Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, όλα τα μεγέθη του κλάδου επηρεάζονται δραστικά από τον ΟΤΕ. Ο κλάδος αποτελεί το 12,03% της συνολικής κεφαλαιοποίησης και το 10,17% του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Οι πωλήσεις του κλάδου κινούνται σταθεροποιητικά έως αυξητικά την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, έχει αυξηθεί η λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων και έχει μειωθεί με διψήφιο ρυθμό ο δανεισμός τους.

Οι εισηγμένες των Τηλεπικοινωνιών στα σημεία (2015 – 2019)

Πωλήσεις: +4,7%.

EBITDA: +14,40%.

Δανεισμός: -19%.

Ενεργητικό: 7,4 δισ. ευρώ.

Διαθέσιμα: 1,2 δισ. ευρώ.

Αριθμός Προσωπικού: 22.500 άτομα.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ