Η εξέλιξη της «μηχανογράφησης» ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πριν με πρώτη έκφραση της τα μεγάλα συστήματα που έκαναν πολύ συγκεκριμένες εργασίες και για συγκεκριμένους κλάδους. Από εκείνο το σημείο, φτάσαμε στην εποχή μας, να είμαστε πλέον οντότητες που αλληλοεπιδρούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Αυτή η μεταμόρφωση και καθολική υιοθέτηση και χρήση της τεχνολογίας από όλους μας, μικρούς και μεγάλους, έγινε κατά την άποψη μου λόγω δύο σημαντικών καινοτομιών. Η πρώτη αφορά την «διασύνδεση» των μηχανογραφικών συστημάτων όλων των κλάδων της οικονομίας μέσω της εξάπλωσης του παγκόσμιου ιστού (internet). Η δεύτερη καινοτομία που συνέβαλε ουσιαστικά στην εξάπλωση των ψηφιακών λειτουργιών ήτανε η εξέλιξη, αρχικά των προσωπικών υπολογιστών και μετέπειτα των διαφόρων κινητών συσκευών, όπως tablets και κινητά τηλέφωνα, και την μεταμόρφωση τους σε υπολογιστές παλάμης. Ίσως λίγοι αντιλαμβάνονται ότι το smart phone που έχουν σήμερα στα χέρια τους, δεν είναι στην ουσία τηλέφωνο αλλά ένας υπολογιστής σε συσκευασία παλάμης. Τι μας έδωσε αυτό; Την άμεση και εύκολη «προσβασιμότητα» σε όλες αυτές τις ψηφιακές δυνατότητες. Ο συνδυασμός ενός διασυνδεδεμένου και εύκολα προσβάσιμου κόσμου, μας έδωσε τεράστιες δυνατότητες και απεριόριστες υλοποιήσεις. Ταυτόχρονα όμως, μας εκθέτει σε κινδύνους, κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών και της ηλεκτρονικής απάτης. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, να χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως τις δημιουργίες και καινοτομίες της. Έτσι, όλες αυτές οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία και η μαζική υιοθέτηση της έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και για μη θεμιτούς σκοπούς. Αυτό γέννησε μια μεγάλη ανάγκη. Την «ψηφιακή ασφάλεια». Χωρίς τους κατάλληλους μηχανισμούς ασφαλείας και ένα πλαίσιο που θα καθορίζει πως διαχειριζόμαστε όλα αυτά, δεν μπορεί η παγκόσμια οικονομία και επιστημονική κοινότητα να στηριχθεί σε έναν ψηφιακό τρόπο εργασίας, επικοινωνίας, συναλλαγών, φύλαξης και επεξεργασίας πληροφοριών και εγγράφων.
Τι θα πρέπει να αναμένουμε ως επόμενα βήματα; Κτίζοντας πάνω στους πυλώνες, διασύνδεση, προσβασιμότητα και ασφάλεια, και εξελίσσοντας τεχνολογίες όπως η «τεχνητή νοημοσύνη», η «διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων», το «internet of things (IOT)», το «blockchain» και άλλες, να προσφέρουμε νέες δυνατότητες στον τρόπο που λειτουργούμε και συναλλασσόμαστε.

H εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, σίγουρα θα οδηγήσει σε νέες δυνατότητες που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα μας και κάποιες που ίσως είναι δύσκολο να της φανταστούμε ακόμα. Η εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας επίσης και ο συνδυασμός της με την τεχνική νοημοσύνη θα μετασχηματίσει το τοπίο, πιθανώς σε επίπεδα που βλέπουμε τώρα στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ακόμα παραπέρα. Μήπως όμως ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας με την τεχνητή νοημοσύνη; Θα μπορούσε να είναι ένα ενδεχόμενο καθώς δύναται να χρησιμοποιηθεί κακοβούλως. Για αυτό και η εξέλιξη της θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και εποπτευόμενη σε αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο. Σε μια πιο εξελιγμένη μορφή της θα μπορούσε η ίδια να προβεί σε ενέργειες κατά των δημιουργών της. Απαιτείται σύνεση τόσο στην χρήση όσο και στην εξέλιξη της.