Το γρήγορο Βιομηχανικό ΙοΤ γίνεται τώρα πραγματικότητα, σε ποικίλες μορφές -από την αυτοκίνηση έως τα εργοστάσια και τα λιμάνια- και προσφέρει νέα πεδία ανάπτυξης και ανταγωνισμού.

Πριν ένα χρόνο, η μετάβαση από την κανονικότητα σε ρυθμούς και αποστάσεις πανδημίας έφερε πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Ανησυχία υπήρχε σχετικά με την Κυβερνοασφάλεια, όπως επίσης και αισιοδοξία που βασιζόταν στο γεγονός ότι κατά τους πρώτους μήνες της εξ αποστάσεως εργασίας δεν είχαν προκύψει σημαντικά προβλήματα. Δεν είχε γίνει γνωστή κάποια σημαντική παραβίαση, τουλάχιστον. Όμως, έμπειρα στελέχη του IT έλεγαν ότι οι παραβιάσεις θα γίνουν γνωστές αργότερα. Οι διαρροές στοιχείων πιστωτικών καρτών που αφέθηκε να εννοηθεί ότι έλαβαν χώρα αντιμετωπίστηκαν αρκετά αποτελεσματικά με την αντικατάστασή τους, με βάση αυτά που έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη. Θα έμενε αυτή εικόνα ίδια; Αν ναι, για πόσο; Ένα χρόνο μετά η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Κάποιοι αρχάριοι χρήστες είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα ξαναδώσουν τηλεφωνικά το username και password του τραπεζικού λογαριασμού τους, ενώ είναι πολύ πιθανό κάποιοι από αυτούς να έχουν εγκαταστήσει antivirus στο PC τους. Όχι όλοι, όμως.

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλευόμενοι τη νηνεμία της αρχικής περιόδου της πανδημίας στοχεύουν με τα ίδια όπλα σε σημαντικότερους στόχους, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να διαθέτουν περισσότερο χρόνο για να ανακαλύψουν και να οργανώσουν επιθέσεις εναντίον mail server που εξυπηρετούν εκατομμύρια χρήστες. Αναμφισβήτητα, το Cyber Security είναι ο κρισιμότερος τομέας σχετικός με το ΙΤ.

Περνώντας στη δημιουργία, το Special Report για το 5G στο τεύχος 443 που κρατάτε είναι μόνο μια πρόγευση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει με αφορμή τη νέα γενιά δικτύων. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες κινήσεις, οι οποίες κάνουν πράξη ό,τι περιγράφαμε από τις σελίδες του netweek τα προηγούμενα χρόνια.

Το γρήγορο Βιομηχανικό ΙοΤ γίνεται τώρα πραγματικότητα, σε ποικίλες μορφές -από την αυτοκίνηση έως τα εργοστάσια και τα λιμάνια- και προσφέρει νέα πεδία ανάπτυξης και ανταγωνισμού. Το 5G και η επιχειρηματικότητα που θα κινητοποιήσει είναι μέρος της Κοσμογονίας που θα επακολουθήσει -όπως εύστοχα, κατά τη γνώμη μας, προβλέπει ο κ. Δάφνης στη συνέντευξη του στο παρόν τεύχος. Η ειδοποιός διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η αρχή έγινε.