Η Huawei με την παρουσία της στο φετινό MWC έδειξε το δρόμο της εξέλιξης της τεχνολογίας και των θαυμαστών αλλαγών που μας περιμένουν στο κοντινό μέλλον

Πιο ξεκάθαρο μήνυμα από αυτό που περίμενε τους επισκέπτες στην είσοδο του αχανούς περιπτέρου της Huawei στο πρόσφατο MWC δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Με την φράση “building a fully connected intelligent world” έδινε το πλέον περιεκτικό μήνυμα της κατεύθυνσης που πηγαίνει η τεχνολογία. Και βασικό όχημα στο όραμα αυτό είναι το 5G που επίσης τοποθετείται στο προσκήνιο με την αφοπλιστική αμεσότητα του “5G is On”. Όχι κάπου στο μέλλον και με αμφίβολες προεκτάσεις αλλά εδώ και σήμερα, ο διακόπτης της μετάβασης στο επόμενο βήμα της τεχνολογίας που θα αλλάξει ριζικά σημαντικά στοιχεία της ζωής μας είναι στην θέση “On”.

Και αυτή την διαπίστωση βάλθηκε να αποδείξει η Huawei στη μικρή πόλη που έστησε στην πρώτη σάλα της έκθεσης. Να δώσει την εικόνα σε όλα τα στάδια της υποστήριξης και εξέλιξης των κομματιών που συνθέτουν το πάζλ αυτής της αλλαγής. Από τις απαραίτητες υποδομές και τον νέο εξοπλισμό, μέχρι τις ξεχωριστές εφαρμογές που για πρώτη φορά φαίνεται ότι είναι δυνατόν να υλοποιηθούν και αγγίζουν πολλές και διαφορετικές εκφράσεις της ζωής μας. Μέσα από τρείς μεγάλες ενότητες ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις αλλαγές που έρχονται, τον τρόπο που θα υλοποιηθούν και τα αποτελέσματα που θα φέρουν σε σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Η πρώτη θεματική ενότητα είχε σαν επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και τους τρόπους που αυτή βοηθά στην δημιουργία έξυπνων λειτουργιών και διαδικασιών (AI Enabling intelligent operations) με ξεχωριστά παραδείγματα για full stack AI, αλλά και δίκτυα που υποστηρίζουν αυτόνομα οχήματα. Το δεύτερο κομμάτι είχε στόχο να εμπνεύσει την ανάπτυξη, προτείνοντας νέους δρόμους στα πλέον δημοφιλή μονοπάτια της τεχνολογίας. Το Cloud IoT, οι εκπληκτικές ταχύτητες 10G fiber και οι ιδέες για B2B και B2C υπηρεσίες διαδέχονταν η μία την άλλη σε ένα καταιγιστικό μενού που προκαλούσε τον επισκέπτη να ανακαλύψει περισσότερα.

Όμως το σημαντικότερο κομμάτι ήταν το τρίτο, κάτω από τον επιβλητικό τίτλο «5G is ON». Μια αναλυτική παρουσίαση του κόσμου του 5G, από τις υποδομές και τα δίκτυα που αλλάζουν, τις παγκόσμιες υπηρεσίες που αναπτύσσονται μέχρι τις πρώτες απτές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί. Και ενδιάμεσα μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα πρωτοπόρων εφαρμογών αλλά και εμπειριών που συνθέτουν το νέο οικοσύστημα του 5G.

Πέρα από το 5G
H παρουσία της Huawei στο MWC δεν περιορίστηκε στον παραπάνω εντυπωσιακό χώρο. Υπήρχαν και άλλα περίπτερα στους χώρους της έκθεσης που είχαν μεγαλύτερη εξειδίκευση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία τόσο προς τους καταναλωτές όσο και τους συνεργάτες της. To IoT portfolio της Huawei περιλαμβάνει στρατηγικές με στόχους το Smart City, Smart Industry και τα Connected Vehicles. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση που περιλαμβάνει IoT Cloud services, λειτουργικό σύστημα, υπηρεσίες ασφαλείας και ειδική πλατφόρμα ΑΙ υποστήριξης του συστήματος.

Το foldable smartphone της Huawei ήταν από τις σημαντικότερες παρουσιάσεις της έκθεσης τόσο για την αναδιπλούμενη οθόνη του όσο και για τις εξαιρετικά λεπτές διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του. Το Mate X είναι ένα λεπτό smartphone με οθόνη 6,6 ιντσών που με μια κίνηση μπορεί να γίνει ένα tablet 8 ιντσών και να καλύψει κάθε ανάγκη του χρήστη του στον μαγικό κόσμο του 5G που έρχεται. Ημερομηνία κυκλοφορίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ή πλάνο διάθεσης στις διάφορες αγορές, σε αντίθεση με την τιμή που θα είναι κοντά στα 2.300€.

Η ψηφιακή πλατφόρμα της Huawei αποτελεί τον πυρήνα για το digital transformation κάθε υποψήφιου πελάτη είτε αυτός είναι επιχείρηση είτε ακόμη και μια κυβερνητική υπηρεσία ενός κράτους. Η πλατφόρμα πέρα από τα ξεκάθαρα βήματα μετάβασης που προσφέρει, έχει τη δυνατότητα της προσαρμογής στις απαιτήσεις του πελάτη και των ειδικών συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει.

To επόμενο έτος θα έχουμε δίκτυα 5G στην Ελλάδα

    Jacky Chen
    CEO, Huawei
    Ελλaδας & Κyπρου

Σε ενημερωτική συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο του MWC Barcelona 2019, o Jacky Chen, CEO της Huawei Ελλάδας και Κύπρου, αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας στην ελληνική αγορά, αλλά και στα επενδυτικά της σχέδια. Κλείνοντας σχεδόν 14 χρόνια στην ελληνική αγορά η Huawei έκλεισε το έτος με 200 εκατ. ευρώ τζίρο, απασχολώντας 120 υπαλλήλους και αξιοποιώντας το δίκτυο τοπικών συνεργατών για το κτίσιμο του οικοσυστήματός της στη χώρα. Ο J. Chen τόνισε ότι η Huawei στο φετινό MWC εστιάζει πολύ στο 5G όπως και στο οικοσύστημά του, έχοντας ως στόχο να κάνει τη μετάβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς όσο γίνεται πιο γρήγορη και απλή. Αναφέρθηκε, επίσης, στα πλεονεκτήματα του 5G σε σχέση με το τωρινό 4G (20πλάσια ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και 100 φορές μικρότερο response time). Εκτιμά, δε, ότι η λειτουργία του 5G στην Ελλάδα θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, θεωρώντας ότι οι υποδομές έχουν «ωριμάσει» και επίσημανε την ωριμότητα της εταιρείας, καθώς μπορεί να εγκαταστήσει 150 σταθμούς βάσης σε διάστημα ενός μήνα. Παράλληλα, έκανε νύξη για τις δυσκολίες που υπάρχουν, θεωρώντας ότι εκτός από την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία (μιλώντας για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις επιφυλάξεις των δημοτικών αρχών κατά την εγκατάσταση νέων κεραιών). Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι θα επιταχυνθούν, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Κύπρο, οι διαδικασίες ανάπτυξης των δικτύων 5G, ένεκα των αναγκών των επιχειρήσεων και των πολιτών για άμεση αξιοποίηση των τεχνολογιών δικτύων 5ης γενιάς. Στο πλαίσιο αυτό ο J. Chen θεωρεί ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη που θα αποκτήσουν από την αξιοποίηση της δικτύων πέμπτης γενιάς στην καθημερινότητα τους, ένας παράγοντας καθοριστικός για την επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων 5G στη χώρα μας.