Ο CIO πρέπει να είναι ο εμπνευστής, και όχι το θύμα, της επιχειρησιακής στρατηγικής. Αυτό είναι το σύνθημα που έδωσε ο Chris Potts, Keynote Speaker στο Business Technology Showcase του netweek, σχετικά με το τι στάση πρέπει να κρατήσουμε μέσα στη γενικευμένη -οικονομική και ψυχολογική- κρίση.

Αντί να μεμψιμοιρούμε για όσα «γίνονται για μας, χωρίς εμάς», θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο να έχουμε λόγο στη διαμόρφωση της νέας κατάστασης.

Το «do more with less» δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αποτελεί τρόπο λειτουργίας πολλών Διευθύνσεων Πληροφορικής εδώ και αρκετά χρόνια. Σήμερα, βέβαια, πέφτουμε ακόμα πιο χαμηλά, σε επίπεδο «sacrifice less». Νέος στόχος είναι, απλά, το να χάνουμε όσο το δυνατό λιγότερα.

Ακόμα και από… τον πάτο του βαρελιού, ο Διευθυντής Πληροφορικής μπορεί να κάνει πράξη την πολυσυζητημένη αλλαγή του ρόλου του και να εξελιχθεί, εξελίσσοντας ο ίδιος το business. «Φως» μπαίνει από μία «τρύπα» η οποία είναι ένα παραπάνω ορατή από τον CIO: η τεχνολογία εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητα μιας κρίσιμης μάζας καταναλωτών. Η ευκαιρία που ανοίγεται για τον Διευθυντή Πληροφορικής είναι αυτή της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι πελάτες της εταιρείας του αξιοποιούν εργαλεία Πληροφορικής και η κατάθεση προτάσεων για δημιουργία υπηρεσιών και προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών και δημιουργούν έσοδα για την επιχείρηση.

Σε επίπεδο editorial τουλάχιστον, η άποψη του Potts αποτελεί πηγή έμπνευσης. Είναι η θεωρία του αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει από τα δηλητηριώδη ερωτηματικά της σημερινής πραγματικότητας; Αν υποθέσουμε ότι προκύπτει η διάθεση, υπάρχει ο χρόνος για τον CIO για να αφοσιωθεί στη δημιουργία μίας πρότασης νέας στρατηγικής; Αποτελεί το παραπάνω πεδίο δράσης για τον CIO κάθε επιχείρησης; Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα, απαιτώντας ελάχιστη επένδυση;

Οποια και να είναι η απάντησή σας στα παραπάνω, πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε πως το πρώτο βήμα που οφείλει να κάνει κάθε CIO είναι να σταματήσει να διαχωρίζει μεταξύ του ΙΤ και του business και να συνειδητοποιήσει ότι είναι -ή, πρέπει να είναι- το business.

Sincerely Linked in,

Ισαβέλλα Ζαμπετάκη