Χάσατε την ευκαιρία να γίνετε αστέρι της ροκ μουσικής σκηνής, του ποδοσφαιρικού γαλαξία, ή έστω ένας σταρ σεφ, γιατί σας κέρδισαν οι υπολογιστές; Μην ανησυχείτε, υπάρχει πάντα η επιλογή του CIO Superstar.

Πηγή: TechRepublic, Απόδοση: Χριστίνα Ροζάκη / [email protected]

Μπορεί να δουλεύετε σκληρά και να αγαπάτε τη δουλειά σας, αλλά να φιλοδοξείτε να εδραιώσετε το όνομά σας πέρα από τα όρια της εταιρείας σας. Για να το πετύχετε, ακολουθείστε τα παρακάτω δέκα βήματα που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία.

1. Εμπειρία, εμπειρία, εμπειρία
Παρόλο που η εμπειρία στην Πληροφορική δεν αρκεί για να αναγνωριστείτε ως ειδικός σε έναν κλάδο που είναι γεμάτος από επαγγελματίες του ΙΤ, ωστόσο, παραμένει η απόλυτη προϋπόθεση.

Οσο ευφυής κι αν είστε, μάλλον δεν θα σας πάρουν στα σοβαρά μέχρι να αποκτήσετε τουλάχιστον πενταετή (αν όχι δεκαετή) εμπειρία.

2. Ειδίκευση, ειδίκευση, ειδίκευση
Ο τομέας του ΙΤ έχει διευρυνθεί τόσο πολύ, που μοιάζει με τον κλάδο της ιατρικής: είναι αδύνατο για έναν να είναι ειδικός σε όλα. Αν προσπαθήσετε να είστε επαρκής σε πολλούς τομείς, τότε μάλλον δεν θα αποκτήσετε μια ειδίκευση που θα σας κάνει να ξεχωρίζετε. Σαφέστατα αξίζουν οι καλές γενικές γνώσεις, αλλά για να πετύχετε την αναγνώριση, πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, brand, κλάδο του ΙΤ ή επιμέρους τομέα.

3. Ο Mr. Something
Αφού επιλέξετε έναν συγκεκριμένο τομέα, μάθετε τα πάντα για αυτόν, ώστε να είστε ο άνθρωπος που όλοι θα σκέφτονται όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα. Πρέπει το όνομά σας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με VoIP, security ή οτιδήποτε άλλο έχετε επιλέξει. Εχετε υπόψη σας ότι αυτός είναι ο τρόπος να αποκτήσετε το πρώτο στάδιο αναγνώρισης. Αφού το πετύχετε, μπορείτε να επεκταθείτε και σε άλλες τεχνολογίες.

4. Πρώτα πρώτος στο χωριό…
Οσο φιλόδοξος κι αν είναι ο στόχος σας, είναι πιθανότερο να τον κατακτήσετε εάν είστε διατεθειμένοι να ξεκινήσετε από χαμηλά – όπως μέσα από ένα Web forum ή εντός ενός IT user group. Εξασκήστε  τις ηγετικές σας ικανότητες με το να είστε μεγάλο πρόσωπο σε μικρό χώρο, για να προετοιμαστείτε για τα μεγαλύτερα projects.

5. Πιάστε το Γράψιμο
Ενας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε το εισόδημά σας και να κερδίσετε αναγνώριση παράλληλα, είναι να γράφετε άρθρα για ΙΤ περιοδικά ή webzines. Εκμεταλλευθείτε τη φήμη που θα αποκτήσετε μέσα από τα forums, για να τραβήξετε την προσοχή των αρχισυντακτών. Κάντε τους προτάσεις για θέματα και κάποια στιγμή θα σας αναθέσουν το πρώτο σας άρθρο. Αρχικά, κάντε και μερικά άνευ πληρωμής εάν χρειάζεται.

6. Διαδικτυακό όνομα
Υπάρχει κι άλλος δρόμος για αναγνώριση του ονόματός σας και αυτός είναι να το βάλετε στο Διαδίκτυο. Φτιάξτε μια ιστοσελίδα ή blog με θέμα το IT, γράψτε το όνομά σας σε εμφανές σημείο, και ενημερώνετέ το συχνά. Μπορεί να είναι forum, ένας χώρος όπου συγκεντρώνονται για επίλυση προβλημάτων διάφοροι ITs, ή ένα θεματικό blog για τις νέες τεχνολογίες.

7. Κοινωνικοποιηθείτε
Μην αμελήσετε τη σημασία του socialising – όχι μόνο της πραγματικής ζωής, αλλά και του social networking. Φτιάξτε το προφίλ σας στο Linkedin και το Facebook, δημιουργήστε ένα λογαριασμό στο Twitter και χρησιμοποιείστε τα για να προωθήσετε τη δουλειά σας. Αναζητήστε άλλα στελέχη ΙΤ και προσθέστε τους στο account σας, αναρτήστε μικρά νέα του χώρου, links για άρθρα και φυσικά, links για τα δικά σας άρθρα και blogposts.

8. Κυκλοφορήστε
Η υπεροχή του Διαδικτύου είναι ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα online. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσετε και σε φυσικές επαφές, για να γνωρίσετε κι άλλους ανθρώπους από κοντά. Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι σε συνέδρια, ιδίως σε αυτά που συμμετέχουν άνθρωποι που σας ενδιαφέρουν.

9. Συνδεθείτε με Superstars
Είτε διαδυκτιακά, είτε φυσικά, κάντε επαφές με τους superstars του χώρου. Μην αισθάνεστε άβολα με το να προσεγγίσετε τους IT gurus που θαυμάζετε, ιδίως αν έχει αρχίσει να ακούγεται το όνομά σας. Στείλτε αρχικά ένα email για να συστηθείτε.

10. Στο βάθρο
Το γράψιμο θα σας βοηθήσει. Οι real-life συναντήσεις θα ενισχύσουν τη φήμη σας. Αλλά αν πραγματικά θέλετε να γίνετε superstar, πρέπει να είστε ο άνθρωπος που θα παρακολουθούν οι υπόλοιποι. Για να είστε εσείς ο επόμενος ομιλητής σε κάποιο συνέδριο, κάντε ότι χρειάζεται για να το καταφέρετε, γιατί μόνο όταν βρεθείτε σε ένα χώρο γεμάτο από IT επαγγελματίες, θα ξέρετε ότι κατακτήσατε το στόχο σας.