Οταν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι προϋπολογισμοί μειώνονται, οι απολύσεις κυριαρχούν και το πνεύμα αισιοδοξίας καταποντίζεται στα Τάρταρα, ένας Διευθυντής Πληροφορικής πρέπει να αναπτύξει χαρακτηριστικά ηγέτη «υψηλού επιπέδου».
Σε χαλεπούς καιρούς, ένα ισχυρό ηγετικό πρότυπο είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί το ηθικό της ομάδας ακμαίο. Το ΙΤ δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα και για αυτό οι CIOs και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη του τμήματος οφείλουν να επιδείξουν τα ηγετικά τους προσόντα τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
Ικανότητα να εμπνέουν: Σε περιόδους που ο φόβος και η αβεβαιότητα κάνουν την εμφάνισή τους, το ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται κάποιον γύρω από τον οποίο μπορεί να συσπειρωθεί και να αισθανθεί σιγουριά. Για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει την προβολή του CIO σαν ένα «καταφύγιο», στο οποίο μπορούν να πάνε οι εργαζόμενοι για να αισθανθούν καλύτερα, να νιώσουν ότι συνεισφέρουν σε κάτι σημαντικό, να λάβουν μια διαβεβαίωση ότι θα έχουν αίσια έκβαση. Στα καθήκοντα ενός Διευθυντή Πληροφορικής είναι να παρέχει ένα σχέδιο για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.
Επικοινωνιακά προσόντα: Το να μπορεί ένας CIO να είναι συνεπής και αποτελεσματικός στην επικοινωνία του είναι μια παράμετρος. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι να είναι καλός ακροατής. Πρέπει να κάνει πολλές ερωτήσεις, να κατανοεί αυτά που του λένε και να διατηρεί το ίδιο επίπεδο πάθους και ανησυχίας με το άτομο που μεταφέρει την πληροφορία. Αν και η συγκυρία αναγνωρίζεται ως δύσκολη, ίσως αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Οι Διευθυντές Πληροφορικής θα πρέπει να επικοινωνούν με ολόκληρη την ηγετική ομάδα και να διασφαλίζουν ότι οι οδηγίες φτάνουν σε όλα τα κλιμάκια της εταιρείας ξεκάθαρα και με συνεπή τρόπο.
Λειτουργική αξιοπιστία για ορατά αποτελέσματα: Ως ηγέτης, ένας CIO θα πρέπει να λέει την αλήθεια, να θέτει προσδοκίες και να είναι συνεπής στις υποσχέσεις του. Κανένας δεν πρόκειται να λάβει a priori ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσει να παραδώσει αποτελέσματα από projects πιο γρήγορα από ότι είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Σε περιόδους κρίσης δεν γίνεται να υπάρχουν projects με χρονικό ορίζοντα διετίας-τριετίας. Τα αποτελέσματα στη βάση πρέπει να είναι ορατά σε διάστημα 12 μηνών ώστε να καλλιεργηθεί επί της παρούσης η αξιοπιστία.
Ικανότητα για προσδιορισμό προτεραιοτήτων: Η ηγεσία σε περιόδους κρίσης προϋποθέτει τον ξεκάθαρο καθορισμό προτεραιοτήτων. Τα πάντα πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα των δαπανών και με βάση αυτών να τίθενται οι προτεραιότητες. Το τμήμα Πληροφορικής θα πρέπει να εξετάζεται ως σύνολο και τι θα παραδώσει τα πλέον βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Εξετάστε το portfolio του ΙΤ και καθορίστε ποιο 20% των επενδύσεων αποδίδει 80% οφέλη. Είναι πιθανόν οι CΙOs να μην πετύχουν το άριστο αποτέλεσμα που επιδιώκουν, αλλά σίγουρα μπορούν να εξασφαλίσουν οφέλη για την εταιρεία.
Δημιουργικότητα και ευελιξία: Το πιο ελπιδοφόρο σενάριο των ημερών υπαγορεύει να υπάρχουν ένα σωρό καινοτόμες δραστηριότητες και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό μπορεί να σημαίνει να πάψουν να γίνονται απολύσεις. Μια λύση θα ήταν να μειωθούν τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών. Συνήθως, οι πιο παραγωγικές εταιρείες αντιτίθενται σθεναρά στις απολύσεις. Θεωρούν ότι είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει και το τελευταίο όπλο. Αν αρχίσουν να απολύονται εργαζόμενοι, οι υπόλοιποι θα σταματήσουν να ασχολούνται με τη δουλειά τους και θα αρχίσουν ανησυχούν για τον εαυτό τους και το μέλλον τους.
Αναπόφευκτα, ένα τέτοιο κλίμα οδηγεί στη μείωση της παραγωγικότητας. Σε προηγούμενες δύσκολες καταστάσεις έχει παρατηρηθεί ότι το κόστος για τις νέες προσλήψεις και την εκπαίδευση των προσθηκών στο ανθρώπινο δυναμικό είναι υψηλότερο από το κέρδος που προέκυψε από τις απολύσεις. Επιπρόσθετη «αρετή» θεωρείται η ευελιξία. Το να μπορεί ένας Διευθυντής Πληροφορικής να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις συνθήκες μπορεί να φανεί σωτήριο για τον ίδιο αλλά και την εταιρεία.
Η ικανότητα να βρίσκεται κάποιος «έξω από τα νερά του»: Αναγνωρίζονται αρκετά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους συμβατικούς ηγέτες από τους πραγματικά χαρισματικούς. Οι συμβατικοί ηγέτες θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντίες και παγιωμένους στη θέσεις τους. Είναι μυστικοπαθείς και προσπαθούν να μην αφήσουν να διαφανούν σημάδια αδυναμίας. Ενας ηγέτης τύπου «έξω από τα νερά του» είναι ταπεινός και δεν φοβάται να αυτο-αμφισβητηθεί. Είναι ειλικρινής και παραδέχεται το λάθος του όταν είναι απαραίτητο. Το να παραδέχεται κάποιος ότι δεν τα ξέρει όλα και είναι δεκτικός σε προτάσεις προάγει τον ίδιο αλλά και την ομάδα.
Τμήμα ΙΤ: Μέκκα ταλέντων: Το να ψάχνετε ικανά στελέχη να επανδρώσετε το τμήμα Πληροφορικής μπορεί και να μην είναι καλή λύση. Πρέπει οι ικανοί να έρθουν σε εσάς. Πρέπει με κάποιο τρόπο να καλλιεργήσετε την ικανότητα να προσελκύσετε, να αναπτύξετε και να διατηρήσετε στους κόλπους της εταιρείας κορυφαία ταλέντα. Αναπτύξτε ένα δίκτυο παγκόσμιας κλάσης από κορυφαίους συνεργάτες, από την ευρύτερη σφαίρα των CIOs, καθώς και από προμηθευτές αλλά και άλλους που έχετε συναναστραφεί επαγγελματικά. Μπορείτε να εξαντλήσετε τις πηγές που έχετε τριγύρω σας: άτομα της ομάδας σας, δυνητικές προσλήψεις, έναν συνάδελφο CIO ή την τεχνολογική κοινότητα. Είναι ελπιδοφόρο σε μια κρίση να συσπειρώνονται αυτοί που πλήττονται, καθώς είναι πιο εύκολο να την ξεπεράσουν μαζί.
Συνέπεια και συνέχεια: Δεν υπάρχει μια φανταστική εργαλειοθήκη με την ένδειξη «οικονομική ύφεση» αλλά καλές τεχνικές για εύκολους και δύσκολους καιρούς. Δεν πρέπει να περιμένετε την έκρηξη ή τις δυσμενείς εξελίξεις για να πράξετε διαφορετικά.