Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δραστικές λύσεις με άμεσα αποτελέσματα: μείωση κόστους, αύξηση παραγωγικότητας, καινοτομία αλλά και ηθικό υψηλό.

Απαντήσεις στο πώς όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν από τη Διεύθυνση Πληροφορικής, επιχειρεί να δώσει το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας.

Τα σημάδια και τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία – την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι ευρωπαίοι εταίροι μας ετοιμάζονται για έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενώ πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη που ονομάζεται «στάση πληρωμών».

Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία, αν και πρωτίστως δημοσιονομική πια, κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστη αφήνει την πραγματική οικονομία και το επιχειρείν. Αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις προς τις εταιρείες θα συνεχίσουν με τουλάχιστον αντίστοιχα, αν όχι περισσότερο, έντονο και επιτακτικό ρυθμό – τα περιθώρια κέρδους θα στενεύουν, ο ανταγωνισμός θα εντείνεται και οι εταιρείες θα πρέπει για την επιβίωσή τους να βρουν τρόπους για περαιτέρω μείωση των δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Και ο δρόμος αυτός περνάει, κυρίως, μέσα από το ΙΤ. Οι Διευθύνσεις Πληροφορικής έχουν ήδη δεχτεί τις πιέσεις και ανταποκριθεί στις παραπάνω προκλήσεις, αλλά δυστυχώς η προσπάθεια αυτή δείχνει, προς το παρόν, να είναι αέναη.

Είναι αυτό εφικτό; Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μειώσεων των επενδύσεων και περικοπών των δαπανών;

Στρατηγικής σημασίας κινήσεις, δράσεις τακτικής, αυτοματοποίηση διαδικασιών, επενδύσεις σε λύσεις που μειώνουν το κόστος ή αυξάνουν την παραγωγικότητα, αλλά και νοικοκύρεμα των εξόδων με απλές αλλά αποτελεσματικές παρεμβάσεις είναι κάποιες από τις ενέργειες που υλοποίησαν και προτείνουν Διευθυντές Πληροφορικής, σύμβουλοι και αναλυτές από το διεθνή χώρο και την ελληνική αγορά – ενέργειες που έχουν αποδειχτεί ότι λειτουργούν στην πράξη.

Καλή ανάγνωση

Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συμμετέχοντες αρθρογράφους και συνεντευξιαζόμενους αυτού του τεύχους, καθώς και όλους τους Διευθυντές Πληροφορικής που ανταποκρίνονται κάθε φορά, σε κάθε κάλεσμα του περιοδικού, συμβάλλοντας σημαντικά στην ύλη του και καθιστώντας εφικτή την εκπλήρωση ενός από τους βασικούς στόχους: να αποτελεί το netweek την πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για τους ανθρώπους του κλάδου της Πληροφορικής – ενός κλάδου από τους πλέον δυναμικούς και ενδιαφέροντες.