Η Cisco παρουσίασε σήμερα την ετήσια μελέτη της για την ασφάλεια, που δίνει έμφαση στην επίδραση των κοινωνικών μέσων, και ιδιαίτερα εκείνων της κοινωνικής δικτύωσης, στην ασφάλεια του διαδικτύου, ενώ εξετάζει τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζουν οι άνθρωποι, και όχι η τεχνολογία, στη δημιουργία των κατάλληλων ευκαιριών για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Η ετήσια μελέτη για την ασφάλεια περιλαμβάνει επίσης τους νικητές του 2009 Cisco Cybercrime Showcase, ενώ συζητά και όλες τις τάσεις που αφορούν στο cloud computing, το spam και τις παράνομες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη το 2009. Οι χρήστες του Facebook τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 350 εκατομμύρια μέσα σε ένα έτος.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στο 2010, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την αξία των κοινωνικών δικτύων. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μετατραπεί σε πεδίο δράσης εγκληματιών του κυβερνοχώρου, επειδή τα μέλη των συγκεκριμένων ιστοσελίδων εμπιστεύονται υπερβολικά τα άλλα μέλη των κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν, και συχνά δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εμποδίσουν τη διάδοση του malware και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων.