Η τελετή των επίσημων εγκαινίων, το βράδυ της Παρασκευής, του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη (επίσημα πλέον, Open for Business, αν και ανεπίσημα αυτό ήδη γινόταν από αρκετούς μήνες), ανέδειξε τι μπορεί να κάνει μια ομάδα με όραμα, ικανότητες και πάθος για δημιουργία και προσφορά. Μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας συνεργάστηκε στενά με τον δήμο Θεσσαλονίκης με τις ευλογίες και τη στήριξη της Πολιτείας για να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο, που «φέρνει το μέλλον στο παρόν», όπως τόνισε μιλώντας στο NetFax, ο CEO της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία & Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης.

Πολλαπλά τα μηνύματα
Πολλαπλά τα μηνύματα της βραδιάς, με αφορμή τη μετατροπή των Παλαιών Σφαγείων της πόλης σε ένα Κέντρο που φιλοδοξεί να γίνει φάρος καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή, εκθετήριο υλοποίησης ιδεών & βέλτιστων πρακτικών, αλλά και βάση ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, ανοιχτή σε όλους και για όλα. Κι οι φιλοδοξίες δεν σταματούν εδώ: «Θέλουμε να συνδέσουμε τις ιδέες, την έρευνα και την καινοτομία με την πραγματική αγορά και τις ανάγκες της. Τι χρειάζεστε; Πώς θέλετε να προχωρήσετε; Έχετε ιδέες; Έχουμε μια μεγάλη “δεξαμενή” από ερευνητές, με τους οποίους συνεργαζόμαστε – ελάτε να δοκιμάσουμε όλοι μαζί κι αν το πρόβλημα βρίσκει τη λύση του, να την υλοποιήσουμε. Οι ποιοτικές λύσεις που εφαρμόζονται με καινοτόμο τρόπο αποτελούν υπεραξία για όλους», υπογράμμισε ο διευθυντής του Κέντρου και στέλεχος της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος.

Για να προσθέσει ότι «το DT&S είναι ανοικτό σε όλους, να έρθουν και να δουν, να πάρουν ιδέες για εφαρμογές από τη γεωργία ακριβείας και την τηλεϊατρική ως την κυβερνοασφάλεια και τις έξυπνες πόλεις, αλλά και να αποκτήσουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες και γνώσεις παρακολουθώντας μαθήματα από τους ειδικούς της Cisco και άλλων οργανισμών».

«Σαν τη Θεσσαλονίκη δεν έχει…»
Aπό πλευράς της ανώτερης διοικητικής ομάδας της εταιρείας έφτασαν στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια και την ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας, ο Guy Diedrich, VP Global Innovation Officer, Office of the Executive Chairman της Cisco («θα κάνουμε πολλά και για το λιμάνι»…), και η Jerry Elliott, EVP & Chief Customer & Partner Officer, οι οποίοι ομολόγησαν ότι από τα 45 ανάλογα κέντρα παγκοσμίως, «αυτό είναι κάτι ξεχωριστό», υπερκαλύπτοντας τις προσδοκίες τους. Για να επιβεβαιώσει, με τη σειρά της, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ, Elizabeth Lee, πως «σαν τη Θεσσαλονίκη δεν έχει…» Σε ανάλογους τόνους ήταν και οι δηλώ[1]σεις από ελληνικής πλευράς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως αναμένονται πολλές ακόμα επενδύσεις στην περιοχή, ο Κυριάκος Πιερρακάκης το επιβεβαίωσε, θυμίζοντας πως η τεχνολογία είναι εδώ για να μας εξυπηρετεί, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ζήτησε πολλές ιστορίες επιτυχίας, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, μίλησε για το όραμα που έγινε γρήγορα πράξη παρά την πανδημία και τη σύγχρονη ψηφιακή κοινότητα που δημιουργείται στην πόλη. Όταν ο κόσμος πια αποχωρούσε, ζητήσαμε ένα καταληκτικό σχόλιο από τον Αντώνη Τσιμπούκη: «Το πιο σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να πάει τεχνολογικά μπροστά γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, η ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας είναι αυτή που θα διασφαλίσει πιο σίγουρο μέλλον για τη χώρα και την κοινωνία μας».