Σε επίσημες καταγγελίες κατά της εταιρίας Clearview AI, η οποία αναπτύσσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, προχώρησαν οι ΜΚΟ Homo Digitalis, noyb, Privacy International και Hermes Center ενώπιον των Αρχών σε Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι καταγγελίες στη χώρα μας υπεβλήθησαν χτες από τη Homo Digitalis στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο αυτοματοποιημένος συλλέκτης εικόνων της Clearview ΑΙ επισκέπτεται δημόσιες ιστοσελίδες και συλλέγει όσες εικόνες εντοπίζει και περιέχουν ανθρώπινα πρόσωπα. Στη συνέχεια, οι εικόνες αντιπαραβάλλονται στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που έχει δημιουργήσει η εταιρία προκειμένου να χτιστεί η βάση δεδομένων της εταιρίας. Η Clearview ΑΙ πουλάει την πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρίες και αρχές επιβολής του νόμου διεθνώς. Διαθέτει, δε, βάση δεδομένων με περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου.
Οι μηνήσεις στις ΗΠΑ και οι αντιδράσεις στην Ευρώπη
«Η εταιρεία αυτή ξεκίνησε ως startup το 2017 στις ΗΠΑ και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 ήταν άγνωστη. Τότε, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο στο οποίο εξηγούσαν πως με τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης συγκεντρώνονται εικόνες και γίνεται ταυτοποίηση απλών πολιτών. Αποσπώντας τις εικόνες αυτές, η εταιρεία τις πωλούσε σε Αρχές επιβολής του νόμου, όπως είναι η αστυνομία. Για παράδειγμα το FBI έχει παραδεχτεί ότι έχει χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, ενώ στις ΗΠΑ εκκρεμούν πολλές μηνύσεις σε βάρος της Clearview AI», εξηγεί στο NetFAX η δικηγόρος Μαρίνα Ζαχαροπούλου, μέλος της Homo Digitalis. Όπως αναφέρει η ίδια, τον Ιανουάριο του 2021 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ουγγαρίας έκρινε παράνομη τη δραστηριότητα της Clearview ΑΙ, ενώ στη Σουηδία, η Σουηδική Αρχή Προστασίας Ιδιωτικότητας ανακάλυψε το Φεβρουάριο 2021 ότι η Αστυνομία χρησιμοποιούσε παράνομα τις υπηρεσίες της εταιρείας και επεξεργαζόταν προσωπικά δεδομένα παραβιάζοντας το Σουηδικό Νόμο Εγκληματικών Δεδομένων.
Να σημειωθεί ότι η Homo Digitalis κατέθεσε και ερώτηση στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία δήλωσε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρίας.
Φόβοι εν μέσω κορονοϊού
«Φοβούμαστε ότι εν μέσω πανδημίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο για την ιχνηλάτηση ασθενών με αναγνώριση προσώπου, κάτι το οποίο είναι παράνομο. Για την ώρα οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν κινδυνεύουν, αλλά δεν ξέρουμε που ταξιδεύουν οι φωτογραφίες μας. Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συντονισμένη κίνηση ώστε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση μέσα από τη συνεργασία μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων», τονίζει.