Στο σύγχρονο κόσμο του Cloud και Mobility, η Μicrosoft προσφέρει στους μεγάλους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις το τεχνολογικό προβάδισμα που χρειάζονται για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο Σπύρος Βελώνιας, Διευθυντής Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών και Συνεργατών της Microsoft Ελλάς, μιλάει στο netweek για τις λύσεις και τις τεχνολογίες που προσφέρει η Microsoft στις σύγχρονες επιχειρήσεις στη νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε.

nw: Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται οι σημαντικότεροι πελάτες σας και ποιες είναι οι λύσεις/υπηρεσίες που τους προσφέρετε για να διαχειριστούν τη σημερινή κατάσταση, προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί;

Σπύρος Βελώνιας: Οι σημαντικότεροι πελάτες της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών και Συνεργατών της Microsoft Ελλάς είναι τράπεζες, μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και εταιρείες ενέργειας, βιομηχανικής παραγωγής, μεταφορών και υπηρεσιών. Στις αναμφισβήτητα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα στην ελληνική αγορά, οι επιχειρήσεις έχουν ως κύρια προτεραιότητά τους να έρθουν πιο κοντά στους πελάτες τους, προσφέροντας τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές και με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Ταυτόχρονα, τα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι εταιρείες επιδιώκουν την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στην αγορά στο μικρότερο δυνατό χρόνο (time-to-market), έτσι ώστε να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό, διαδραματίζει και ο στόχος τους να μειώσουν τόσο το κόστος παραγωγής, όσο και συνολικά τις λειτουργικές τους δαπάνες, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα του οργανισμού τους. Η τεχνολογία σήμερα έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Η ανάγκη που έχουν οι χρήστες της τεχνολογίας για πρόσβαση στην πληροφορία, από οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε συσκευή και οποιαδήποτε στιγμή, είναι πλέον πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Σήμερα, περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω μιας ευρείας γκάμας συσκευών, όπως smartphones, tablets, laptops, μεγάλες οθόνες, αισθητήρες κ.ά. και η ανάγκη για Cloud και Mobility υπηρεσίες είναι προφανής στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Η Microsoft διαθέτει ένα εύρύ φάσμα λύσεων, τόσο στο Public όσο και στο Private Cloud, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία Hybrid Cloud. Με αυτόν τον τρόπο οι πελάτες μας μπορούν να λειτουργήσουν εξολοκλήρου ή τμήματα των υποδομών τους στο Microsoft Cloud, παράλληλα κάποια συστήματα ή εφαρμογές να τρέχουν στις on premise υποδομές τους, ενώ με χρήση των υπηρεσιών Hybrid Cloud Management έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν στο Cloud με ευκολία και ασφάλεια την υφιστάμενη on premise υποδομή τους. Στο ευρύ φάσμα λύσεων και τεχνολογιών που προσφέρει η Microsoft στο Cloud, συγκαταλέγεται και η πλατφόρμα παραγωγικότητας Office 365, σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση ενός αποδοτικού περιβάλλοντος συνεργασίας για τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης.

Το Office 365 παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το Exchange Online και περιλαμβάνει το SharePoint Online για τη δημιουργία κοινών χώρων εργασίας και εταιρικών intranets, το Skype for Business για άμεση επικοινωνία/συνεργασία και video- conferencing, το OneDrive for Business για αποθήκευση και διαμοιρασμό αρχείων, το Yammer, μια πλατφόρμα εταιρικής κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές του Office κ.ά. Επίσης, στην γκάμα λύσεων και τεχνολογιών μας περιλαμβάνεται η πλατφόρμα Business Intelligence και Analytics, το CRM, η πλατφόρμα Systems Management για τη διαχείριση συστημάτων, το Enterprise Management System (EMS) για τη διαχείριση συσκευών και, φυσικά, τα Windows 10 που είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν μια μοναδική εμπειρία χρήστη, κοινή σε όλες τις συσκευές (smartphones, tablets, laptops κ.ά.)

nw: Ποιοι εκτιμάτε ότι είναι εκείνοι οι παράγοντες που οδηγούν σήμερα έναν μεγάλο οργανισμό στην υιοθέτηση του Cloud; Έχετε εικόνα για την αποδοχή των υπηρεσιών Cloud από την ελληνική αγορά και τους μεγάλους οργανισμούς-πελάτες σας;

Σπ. Βελώνιας: Το Cloud αποτελεί σήμερα μια νέα πραγματικότητα και, ίσως, τη μεγαλύτερη επανάσταση στο χώρο της Πληροφορικής μετά το διαδίκτυο. Σε αναπτυγμένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Δ. Ευρώπη, η χρήση υπηρεσιών και λύσεων Cloud βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των CIOs παγκοσμίως να αναφέρει ότι έχει ήδη χρησιμοποιήσει υπηρεσίες Cloud ή σκέφτεται να τις χρησιμοποιήσει στο εγγύς μέλλον. Μερικά από τα οφέλη που βλέπουν οι επιχειρήσεις με τη χρήση του Cloud είναι η ταχύτητα στην υλοποίηση και η αποδοτικότητα στη διαχείριση συστημάτων, εφαρμογών και λύσεων, αφού έργα τα οποία απαιτούσαν, για παράδειγμα, μήνες μπορούν πλέον να ολοκληρωθούν σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Επιπλέον, οι πελάτες επωφελούνται από τη μείωση του κόστους υποδομών και των λειτουργικών δαπανών με τη χρήση του μοντέλου ‘pay-as-you-go’, τις δυνατότητες απεριόριστης κλιμάκωσης ειδικά σε περιόδους αυξημένης ζήτησης (scalability, elasticity), την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της Διεύθυνσης Πληροφορικής της επιχείρησης, καθώς και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών του ΙΤ.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, παρά την αρχική διστακτικότητα για τη χρήση υπηρεσιών Cloud, διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να τις αξιοποιούν και να απολαμβάνουν τα παραπάνω οφέλη τους. Τα πλέον διαδεδομένα σενάρια χρήσης που παρατηρούμε στο Microsoft Cloud (Azure) αφορούν τη μετάπτωση εφαρμογών που απαιτούν αγορά νέου εξοπλισμού, περιβάλλοντα Test & Development που επιτρέπουν ένα γρήγορο και ασφαλές περιβάλλον δοκιμής νέων υποδομών, εταιρικά web sites, mobile applications με κλιμάκωση στη χρήση τους, καθώς και συστήματα αποθήκευσης αρχείων και βάσεων δεδομένων. Μεγάλη αποδοχή και χρήση έχει επίσης και η πλατφόρμα παραγωγικότητας Office 365.

nw: Για ποιο λόγο θα πρέπει ένας μεγάλος οργανισμός σήμερα να στραφεί στις Cloud λύσεις της Microsoft; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις λύσεις σας να ξεχωρίζουν από τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού;

Σπ. Βελώνιας: Με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρία στη λειτουργία datacenters, η Microsoft σήμερα εξυπηρετεί απρόσκοπτα 1 δισεκατομμύριο χρήστες, 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις, με περισσότερες από 200 υπηρεσίες Cloud. Οι datacenter υποδομές μας λειτουργούν σε περισσότερα από 100 σημεία παγκοσμίως και έχουν επιτύχει τη λειτουργική ικανότητα ανάπτυξης, διασύνδεσης και λειτουργίας που επιβάλλεται να φέρει ένας παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών Enterprise Cloud. Μάλιστα, η Gartner κατατάσσει την Microsoft στην κατηγορία Leaders για τα Public Cloud, Infrastructure as a Service (IaaS), Enterprise Application Platform as a Service (PaaS), Cloud Storage, Operational DBMS και BI & Data Analytics (σύμφωνα με τα Gartner Magic Quadrants).

Παράλληλα η Microsoft μέσα από την πολυετή εμπειρία της στην παροχή εργαλείων διαχείρισης υποδομών αποτελεί τον ιδανικό πάροχο, ο οποίος εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση των επιχειρήσεων στο Cloud, σεβόμενη τις υφιστάμενες επενδύσεις τους καθώς και τις λειτουργικές τους ιδιαιτερότητες, επιτρέποντάς τους τη λειτουργία hybrid υποδομών, έτσι ώστε οι on premise υποδομές τους να επεκτείνονται προς το Cloud. Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πελατών μας, οι Cloud υποδομές του Microsoft Azure υποστηρίζουν τη λειτουργία τόσο δικών μας τεχνολογιών (Windows Server, .NET κτλ.) όσο και τρίτων (Linux, PHP, Java, κ.ά.).

Επιπρόσθετα, προσφέρουμε το Azure Marketplace, μέσα από το οποίο διατίθεται πληθώρα έτοιμων εφαρμογών προς χρήση για την ευρεία κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών. Να σημειώσουμε ότι όλα τα παραπάνω υλοποιούνται με γνώμονα την ανάπτυξη εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας ως προς τη διαχείριση των δεδομένων τους, αφού έχουμε αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές, μέτρα ασφαλείας και πολιτικές προστασίας, ώστε να είμαστε σε θέση να διασφαλίζουμε την προστασία και την ιδιωτικότητα στα δεδομένα των πελατών μας που αποθηκεύονται στο Cloud, προσφέροντας παράλληλα απόλυτη διαφάνεια ως προς τη χρήση τους.


nw: Ποιοι είναι οι κυριότεροι προβληματισμοί των μεγάλων οργανισμών όσον αφορά την υιοθέτηση λύσεων Cloud; Σε ποιες περιοχές των δραστηριοτήτων τους χρησιμοποιούν το Cloud;

Σπ. Βελώνιας: O πρωταρχικός προβληματισμός των επιχειρήσεων είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα (privacy) των δεδομένων και φυσικά για εμάς αυτό είναι κάτι παραπάνω από προτεραιότητα, προκειμένου οι εταιρείες να μας εμπιστεύονται τα δεδομένα τους στο Cloud. Για το λόγο αυτό υιοθετούμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολιτικές που δίνουν τον έλεγχο των δεδομένων στον ίδιο τον χρήστη, προσφέροντας διαφάνεια ως προς τη χρήση τους, εξηγώντας απλά και κατανοητά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα δεδομένα.

Επίσης, αρκετή συζήτηση γίνεται γύρω από το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη χρήση του Cloud, ωστόσο αυτό σχετίζεται με την υποδομή ενός οργανισμού που αποφασίζει να υιοθετήσει μια λύση Cloud καθώς και από τη συγκεκριμένη λύση. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη είναι σημαντικά και αξίζει να αναφέρουμε πως μελέτες έχουν δείξει ότι το οικονομικό όφελος μπορεί να αγγίξει έως και το 400%. Τέλος, έχει δημιουργηθεί ένας προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο η υιοθέτηση του Cloud μπορεί να περιορίσει κάποιες θέσεις εργασίας στη Διεύθυνση της Πληροφορικής.

Για παράδειγμα, υπάρχει η ανησυχία ότι αν η επιχείρηση κάνει χρήση των υπηρεσιών email στο Cloud, τότε δεν θα υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης για το ρόλο του διαχειριστή του συστήματος email. Ωστόσο η εγκατάσταση λύσεων Cloud δεν σημαίνει ότι ο διαχειριστής παύει να είναι χρήσιμος. Ο ρόλος του συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα αναβαθμίζεται και ενισχύεται καθώς, εκτός του ότι καλείται να διαχειριστεί την Cloud υποδομή, θα πρέπει να λειτουργήσει και ως σύμβουλος της εταιρείας και να προτείνει τις βέλτιστες λύσεις που προσφέρουν οι Cloud υποδομές, συμβάλλοντας έτσι στην επιχειρηματική αρτιότητα που επιβάλει η λειτουργία μιας εταιρείας στη νέα ψηφιακή εποχή.

nw: Μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες των οργανισμών σήμερα αφορά την ασφάλεια των δεδομένων και των πληροφοριακών υποδομών. Πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια για την Microsoft; Πόσο ασφαλείς είναι, τελικά, οι υπηρεσίες Cloud που παρέχετε στους πελάτες σας και τι μέτρα παίρνετε για να καταλαγιάσετε τις ανησυχίες τους;

Σπ. Βελώνιας: Όσο ισχυρή κι αν είναι μια τεχνολογία, ο κόσμος θα τη χρησιμοποιεί μόνο αν την εμπιστεύεται. Το Cloud είναι εδώ και εργαζόμαστε με κάθε τρόπο έτσι ώστε οι πελάτες μας να νιώθουν το αίσθημα της ασφάλειας που χρειάζονται. Οι υπηρεσίες μας έχουν δυνατότητες και χαρακτηριστικά όπως κρυπτογράφηση, διαβάθμιση στην πρόσβαση καθώς και συμμόρφωση σε διεθνείς κανόνες και πρότυπα ιδιωτικότητας, ασφάλειας και λειτουργίας. Σχετικά με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Microsoft αποτελεί μια απο τις πρώτες εταιρείες που από τον Οκτώβριο του 2014 πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις προστασίας (privacy requirements), όπως ορίζεται στο άρθρο 29. Η ασφάλεια και το privacy των δεδομένων αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Microsoft για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών στο Cloud και αυτό είναι ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας στην υιοθέτηση και αποδοχή του Microsoft Cloud από τις επιχειρήσεις.

nw: Πώς βλέπετε να αναπτύσσεται η αγορά Enterprise τα επόμενα χρόνια και ποια είναι η θέση της Microsoft σε αυτήν την αγορά;

Σπ. Βελώνιας: Είναι βέβαιο ότι ο ανταγωνισμός θα εντείνεται και οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να ενισχύουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Η τεχνολογία θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον. Τα ζητούμενα είναι η ταχύτητα στη δημιουργία και το λανσάριμα νέων προϊόντων και υπηρεσιών, το μικρότερο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, η ευελιξία στη διαχείρηση και η αύξηση της παραγωγικότητας. Οι επιχειρήσεις που θα έχουν επενδύσει σε τεχνολογία, σύγχρονες και ευέλικτες δομές και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι εκείνες που θα έχουν προβάδισμα. Η Microsoft επενδύει στις τεχνολογίες και λύσεις που πιστεύει ότι θα προσφέρουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που επιζητούν οι επιχειρήσεις, όπως είναι οι λύσεις μας σε Cloud και Mobility, η σύγχρονη πλατφόρμα παραγωγικότητας Office 365, το σύστημα πελατών CRM, οι λύσεις Business Intelligence και Analytics, το Internet of Things (IoT) κ.ά., οι οποίες εξελίσσονται καθημερινά για να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή αξία στους πελάτες μας.

nw: Με βάση τη μακροχρόνια εμπειρία σας στην αγορά Enterprise ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτόν το χώρο;

Σπ. Βελώνιας: Θα έλεγα ότι βασική προτεραιότητα για μια εταιρεία είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα στους πελάτες της, να ακούει τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα προβλήματά τους και να προτείνει λύσεις που απαντούν σε αυτά και ταυτόχρονα τους προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αυτό δεν είναι τόσο απλό και προφανές όσο ακούγεται. Απαιτεί σκληρή και συστηματική δουλειά, βαθιά γνώση της αγοράς και στενή συνεργασία με τους πελάτες. Για εμάς στη Microsoft, η προτεραιότητα αυτή είναι απαραίτητο κομμάτι της στρατηγικής μας και πιστεύουμε ότι με το εύρος των τεχνολογιών και λύσεων που διαθέτουμε και τη στενή συνεργασία που έχουμε με τους πελάτες μας, μπορούμε να τους προσφέρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αξία που αναζητούν στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

O Σπύρος Βελώνιας δραστηριοποιείται στην αγορά Πληροφορικής 28 χρόνια. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Τoyota Hellas, όπου εργάστηκε ως αναλυτής-προγραμματιστής και συνέχισε στην Bull-Scicon Ελλάς ως Μηχανικός λογισμικού. Το 1990 εντάσσεται στο δυναμικό της Digital Equipment Ελλάς, όπου εργάζεται στη Διεύθυνση Υπηρεσιών και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Πωλήσεων ως Account Manager στον τραπεζικό τομέα. Το 1996 αναλαμβάνει ρόλο Account Manager στη Microsoft Ελλάς και στη συνέχεια τη θέση του Sales Manager στο τμήμα Μεγάλων Πελατών και Συνεργατών εστιάζοντας στην αγορά των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών. Στη συνέχεια και για τρία χρόνια αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή Υπηρεσιών και από τον Οκτώβριο του 2010 έως σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθυντή Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών και Συνεργατών της Microsoft Ελλάς.