Μετά από μια περίοδο αντίστασης, δικαιολογημένης στο νέο και αδοκίμαστο, ακόμα και οι πιο συντηρητικοί κλάδοι της οικονομίας στρέφονται στο cloud ως λύση για ένα πετυχημένο μείγμα μείωσης λειτουργικών εξόδων και μεγαλύτερης ευελιξίας. Οπότε πλέον, η προσοχή στρέφεται στη μετουσίωση των υπηρεσιών cloud σε πηγή επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Μετά από μια περίοδο αντίστασης, δικαιολογημένης στο νέο και αδοκίμαστο, ακόμα και οι πιο συντηρητικοί κλάδοι της οικονομίας στρέφονται στο cloud ως λύση για ένα πετυχημένο μείγμα μείωσης λειτουργικών εξόδων και μεγαλύτερης ευελιξίας. Οπότε πλέον, η προσοχή στρέφεται στη μετουσίωση των υπηρεσιών cloud σε πηγή επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Αγοράζοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θεωρητικά τουλάχιστον, μειώνουμε τα έξοδα κίνησης σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που καίει ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, ενώ η κατάσταση της ηλεκτροκίνησης συνεπάγεται αυτόματα μείωση λειτουργικών εξόδων, δε είναι εξίσου εύκολο να γίνει και μια πηγή εσόδων. Μια εταιρεία ταχυμεταφορών για παράδειγμα, μπορεί σχετικά εύκολα να μετατρέψει την επένδυσή της στην ηλεκτροκίνηση σε πηγή εσόδων, προωθώντας επιτυχώς το μήνυμα στους πελάτες της ότι φροντίζει το περιβάλλον περισσότερο από τους ανταγωνιστές της.

Πώς όμως μπορεί να κάνει το ίδιο μια εταιρεία, η οποία από ένα on-premise data analytics πέρασε σε ένα cloud bases data analytics σύστημα; Στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ που κάναμε για ένα σχετικό άρθρο που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Digital Finance της Boussias, διαπιστώσαμε ότι αυτός είναι ένας γενικότερος προβληματισμός, τόσο των εργαζομένων σε τμήματα IT, όσο και των διοικήσεων. Μετά την πρώτη ευχαρίστηση που προσφέρει η ευελιξία μιας cloud based εφαρμογής, αναδύονται ερωτήματα σχετικά με τη μετουσίωσή της σε πηγή εσόδων. Είναι μάλιστα τόση η ανάγκη να γίνει αυτό, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις τα τμήματα που αξιοποιούν ως εσωτερικοί πελάτες τις cloud based εφαρμογές και πλατφόρμες, επιφορτίζονται και με την ευθύνη να προτείνουν έργα που θα δημιουργήσουν επιπλέον έσοδα.

Πέρα από το δεδομένο ότι για να γίνει αυτό εφικτό, άνθρωποι που δεν έχουν εμπορική νοοτροπία θα πρέπει να την αποκτήσουν, ένα δεύτερο εμπόδιο είναι οι συγκρουόμενες απόψεις ανάμεσα στην παραδοσιακή νοοτροπία της διοίκησης και στις φρέσκες ιδέες των χειριστών της τεχνολογίας. Ας φανταστούμε για παράδειγμα τι θα συμβεί σε ένα μεγάλο συμβολαιογραφικό γραφείο που έχει επενδύσει πανηγυρικά στο cloud με μια SaaS λύση, ο υπεύθυνος του τμήματος IT προτείνει μια επένδυση σε μια cloud υπηρεσία που υποστηρίζει τεχνολογίες blockchain για τη δημιουργία smart contracts.

Το ενδιαφέρον σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή, όσο αυτή που φέρνει η μετάβαση στο cloud, είναι ότι καθίσταται περισσότερο πιθανό σε σχέση με το παρελθόν, εταιρείες που δεν ακολουθήσουν έγκαιρα το νέο ρεύμα, να εξαφανιστούν. Και δε χρειάζεται να πάμε μακριά στο μέλλον. Οι τράπεζες, ακλόνητοι μέχρι πρότινος οργανισμοί με πολύ ισχυρά οικονομικά θεμέλια, βλέπουν τα έσοδα τους να απειλούνται από νέες τράπεζες που επέλεξαν από τη θεμελίωση τους να εμπιστευτούν το cloud για τις τεχνολογικές τους υποδομές.

Οπότε, γρήγορα όλοι στο cloud; Θα ήταν μια εύκολη λύση, αλλά όπως γνωρίζουμε, ελάχιστες είναι οι φορές που η εύκολη λύση είναι και η καλύτερη. Οι υπηρεσίες στο cloud προσφέρουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτό είναι σχεδόν τελεσίδικο. Ωστόσο, λόγω της νεότητάς τους, δε γνωρίζουμε ακόμα, αν είναι πιο οικονομικές, πιο ασφαλείς και πιο “γρήγορες” από τα on-premise “αδέλφια” τους. Κάθε οργανισμός, ανάλογα με τις ανάγκες, το θάρρος και τα διαθέσιμα κεφάλαια, δημιουργεί το δικό του βηματισμό που μπορεί να είναι ένας συνδυασμός από cloud και on premise εφαρμογές. Κάποιες φορές, η επιλογή της αναλογίας είναι εύκολη, κάποιες άλλες όχι. Μερικές φορές οι πιέσεις απαιτούν γρήγορες αποφάσεις, κάποιες άλλες όχι. Και αυτό είναι το συναρπαστικό, γιατί έχουμε πράγματα να συζητάμε και δεν ασχολούμαστε με τα βρύα στον κήπο και το χρώμα που θα έχει το πατάκι της εισόδου.