Το cloud computing ήρθε για να μείνει: η αυξανόμενη χρήση cloud και Software as a Service (SaaS) τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις σηματοδοτεί για τον κλάδο της Πληροφορικής εξέλιξη ισοδύναμη με το λανσάρισμα του λογισμικού των Windows, και τον συνεπακόλουθο «εκδημοκρατισμό» της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι αλλαγές που επιφέρει η υιοθέτηση του cloud computing όμως δεν αφορούν μόνο στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες της εταιρείας, αλλά περισσότερο σε μια διευρυμένη αλλαγή νοοτροπίας, όσον αφορά τη διαχείριση του «κεφαλαίου γνώσης» της επιχείρησης και τον ρόλο του Διευθυντή Πληροφορικής.

Οι επιταγές της οικονομικής κρίσης, για αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους και πιο ευέλικτες διαδικασίες, έστειλαν τις επιχειρήσεις στους… αιθέρες της Πληροφορικής, για μια βόλτα… στα σύννεφα. Χάρη στο cloud computing, οι επιχειρήσεις δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να αγοράζουν ακριβές άδειες λογισμικού, αλλά να το χρησιμοποιούν μέσω της πλατφόρμας του παρόχου, ως υπηρεσία, σε pay-per-use βάση.

Πράσινες και ευέλικτες λύσεις
Το cloud computing εμφανίζεται ως το λογικό επακόλουθο της απόλυτης κυριαρχίας του Web 2.0 στις ζωές των ανθρώπων. Οπως ο καθένας μπορεί να έρθει σε επαφή με τους φίλους του μέσω facebook, να μοιραστεί με το ευρύτερο κοινό τις ιδέες του μέσω μιας blogging πλατφόρμας ή να αντλήσει πληροφορίες από μια mashup εφαρμογή, το cloud computing επιτρέπει στις επιχειρήσεις την πρόσβαση σε πληθώρα δεδομένων και εφαρμογών, έτοιμων προς χρήση.

«Το Web 2.0 σήμανε την εμπορευματικοτικοποίηση του IT», υπογραμμίζει ο Peter Fingar, διεθνώς αναγνωρισμένος thought leader στα πεδία του business process management και της επιχειρηματικής στρατηγικής, και συγγραφέας του Dot Cloud. Υπό αυτό το πρίσμα, η έννοια του cloud computing μπορεί να προσδιορισθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Σύμφωνα με τον Tim Mather, expert στην ασφάλεια του Cloud Computing, η cloud computing τεχνολογία πρέπει να χαρακτηρίζεται από κοινή χρήση πόρων (multi-tenancy-shared resources), δυνατότητα εύκολης επέκτασης (massive scalability), ευελιξία, χρέωση σε pay-as-you-go βάση και ανοιχτή πρόσβαση στα πληροφοριακά δεδομένα (self provisioning of resources).

Η ευελιξία αποτελεί έννοια-κλειδί για τον προσδιορισμό του cloud computing, γι’ αυτό και οι πάροχοι φροντίζουν ώστε οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο «σύννεφο» να μην εγκλωβίζονται σε αυτό.

Για τον Jan Aleman, γενικό γραμματέα του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού δικτύου EuroCloud, έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι οι πάροχοι δεν υποχρεώνουν τις εταιρείες να επιλέξουν μεταξύ cloud και on premises λύσεων τεχνολογίας, αλλά επιστρατεύουν όλη τους την ευρηματικότητα στον σχεδιασμό υβριδικών λύσεων, που συνδυάζουν και τις δύο πλατφόρμες. «Οι ανεξάρτητοι πάροχοι λογισμικού (ISVs) δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό υβριδικών λύσεων, οι οποίες να συνάδουν με το budget των εταιρειών, αλλά και τους χρόνους των διαδικασιών τους».

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες των σύγχρονων εταιρειών αποτελούν έναν ακόμα λόγο για την αυξημένη διάδοση του cloud computing: σύμφωνα με τον Jan Aleman, «ο ανασχεδιασμός των υποδομών Πληροφορικής, με τη χρήση cloud και υβριδικών τεχνολογιών επιτρέπει τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος ως και κατά 90%». Αυτό γιατί οι «φιλοξενούμενες» λύσεις επιτρέπουν την ενοποίηση πολλών servers σε ένα data center, με τη χρήση virtualization, μειώνοντας έτσι τη χρήση hardware.


Ο «νεφεληγερέτης» CIO
Η εισαγωγή cloud computing και των αντίστοιχων μοντέλων επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο ρόλο του CIO στη σύγχρονη επιχείρηση. «Κατά τα προηγούμενα χρόνια, πρωταρχικός σκοπός της Πληροφορικής ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας.

Στην εποχή του cloud, η Πληροφορική είναι ο καταλύτης για την ενίσχυση της συλλογικής ευφυΐας, με τη συγκέντρωση των πληροφοριακών δεδομένων που οι απλοί άνθρωποι εισάγουν καθημερινά στο “σύννεφο”», επισημαίνει ο Peter Fingar. Ο ίδιος εξετάζει την εξέλιξη του «ονοματολόγιου» της Πληροφορικής, παρουσιάζει το πώς ο τίτλος του Διευθυντή Πληροφορικής εξελίχθηκε από CIO σε CPO -Chief Process Officer- και κάνει λόγο για τον CPO της γενιάς του cloud, του οποίου το ακρωνύμιο αντιστοιχεί σε Chief Polymath Officer.

Ο Fingar παρουσιάζει το νέο CPO ως έναν «homo universalis» των επιχειρήσεων, ο οποίος, εκτός από τη βαθιά γνώση σε θέματα τεχνολογίας, social IBPM και social CRM, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά όλες τις συνδέσεις που δημιουργούνται στο «σύννεφο», με σκοπό τη δημιουργία αξίας.

Τι (άλλο) θα φέρει το σύννεφο;
Η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά την υιοθέτηση cloud computing τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις σήμερα αφορά σε θέματα ασφάλειας. Ο ειδικός επί του θέματος Tim Mather προβλέπει ότι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα δούμε ενίσχυση της ασφάλειας σε public cloud περιβάλλοντα, πιθανότατα με τη δημιουργία ημι-δημοσίων, κλειστών και «κοινοτικών» clouds.

Ο Mather εμφανίζεται επιφυλακτικός και όσον αφορά το επόμενο στάδιο εξέλιξης του cloud computing, την ανάπτυξη του interoperability μεταξύ cloud παρόχων, με τη δημιουργία cloud-to-cloud και inter-cloud περιβαλλόντων, καθώς πιστεύει ότι θα διογκώσουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα σε συμόρφωση και κλιμάκωση.

Αντίθετα με την κοινώς διαδεδομένη πεποίθηση, που θέλει τους μικρούς ανεξάρτητους παρόχους cloud τεχνολογιών να φέρνουν τα πάνω-κάτω στην αγορά Πληροφορικής, ο Mather πιστεύει ότι οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς θα εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην cloud εποχή, και ότι η μοίρα των ανεξάρτητων εταιρειών είναι να γίνουν στόχοι εξαγοράς από τους κολοσσούς της Πληροφορικής.

Make the cloud a reality for your business
Η BOUSSIAS διοργανώνει το Cloud Computing Forum, το πρώτο ανεξάρτητο συνέδριο αποκλειστικά για το Cloud Computing, στις 9 Μαρτίου. Το συνέδριο στοχεύει αφενός να εισάγει την ελληνική κοινότητα Πληροφορικής στο Cloud Computing και αφετέρου να αναλύσει τα μοντέλα και τις επιδράσεις τους στον τρόπο που αλλάζουν το business, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Η εστίαση του Συνεδρίου είναι στην επιχειρηματική και επιχειρησιακή διάσταση του Cloud Computing, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό για τα στελέχη του ΙΤ και του business σχετικά με την εισαγωγή, δράση και μετάβαση της επιχείρησης στο νέο τοπίο που διανοίγεται μπροστά μας.

Στο συνέδριο συμμετέχουν οι διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές Jan Aleman, Γενικός Γραμματέας του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού δικτύου EuroCloud, Peter Fingar, διεθνώς αναγνωρισμένος thought leader στα πεδία του business process management και της επιχειρηματικής στρατηγικής, και συγγραφέας του Dot Cloud, ο Tim Mather, ειδικός στην ασφάλεια του cloud computing και Fergal O’Connor, Ιδρυτής και CEO της συμβουλευτικής εταιρείας CloudICT.com.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cloud Computing Forum επισκεφτείτε το www.cloudforum.gr.