Στο πλήρως ψηφιακό Cloud Computing Conference που διοργανώθηκε από την Boussias παρουσιάστηκαν επιτυχημένες στρατηγικές μετάβασης στο Cloud και αναδείχθηκε η αξία του στοχευμένου σχεδιασμού, της βέλτιστης αξιοποίησης των υποδομών και της εδραίωσης της ψηφιακής ασφάλειας.

Βιώνουμε την εκθετική αύξηση της αξίας του Cloud για τις επιχειρήσεις, ειδικά μετά την καταλυτική επίδραση της πανδημίας, αλλά και τη μείωση στη ζήτηση in-house υποδομών, ως συνέπεια της μεταφοράς εφαρμογών σε υποδομές τρίτων. Η σωστά μελετημένη αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογιών μεγιστοποιεί τα -ήδη σημαντικά- οφέλη μιας επιτυχημένης μετάβασης.

Στο πλήρως ψηφιακό Cloud Computing Conference που διοργανώθηκε από την Boussias παρουσιάστηκαν επιτυχημένες στρατηγικές μετάβασης στο Cloud και αναδείχθηκε η αξία του στοχευμένου σχεδιασμού, της βέλτιστης αξιοποίησης των υποδομών και της εδραίωσης της ψηφιακής ασφάλειας.

Τα χαρακτηριστικά της αγοράς Cloud γίνονται πιο ορατά καθώς αυτή ωριμάζει
Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του Καθ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου. «Όντως το Cloud θα είναι commodity στο μέλλον τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και για τον δημόσιο τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας επίσης πως μέσω του υβριδικού νέφους επιτυγχάνεται ο βέλτιστος συνδυασμός των public και των private Cloud resources με την αξιοποίηση των καλύτερων χαρακτηριστικών και των δύο ειδών Cloud.

Στη συνέχεια η Φάννυ Κοφινά, Senior Solutions Architect της InTTrust, ανέφερε πως λόγω της πανδημίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων έχει επιταχυνθεί κατά μέσο όρο 5,3 χρόνια σύμφωνα με σχετικές μελέτες. Η λύση της InTTrust που προτείνει η Φ. Κοφινά είναι μια πλατφόρμα που μπορεί να ενορχηστρώσει όλες τις Cloud υπηρεσίες σε μια κοινή εμπειρία με τη χρήση των τεχνολογιών hybrid Multi-Cloud.

Ο Anudeep Sri Bathina, Technical Lead in Insights and Data στο Cloud data platform department του Capgemini, ανέλυσε τα οφέλη του Cloud από άποψη κόστους, επεκτασιμότητας, απόδοσης, ταχύτητας, παραγωγικότητας και αξιοπιστίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις περιοχές που υπερέχουν οι Cloud υποδομές έναντι των on-premise, όπως στο κόστος βελτιστοποίησης, στις δυνατότητες παγκόσμιας επεκτασιμότητας και στο disaster recovery.
Ακολούθησε η από κοινού παρουσίαση του Παναγιώτη Κουρή, Διευθύνων Συμβούλου της Office Line και του Ελευθέριου Χρυσανθίδη Διευθυντή Πληροφοριακών Συστημάτων του Ομίλου Archirodon, όπου περιέγραψαν τις εμπειρίες τους από τη μετάβαση της Archirodon στο Cloud. Ο Π. Κουρής επισήμανε πως λόγω της πανδημίας υπήρξε μια αύξηση σχεδόν 400% στους χρήστες που υιοθέτησαν τις νέες τεχνολογίες για να έχουν ένα μοντέρνο, σύγχρονο, λειτουργικό και παραγωγικό τρόπο εργασίας. Συγκεκριμένα, η Archirodon μέσω της μετάβασης της στο Cloud έχει εξοικονομήσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια σε CAPEX και OPEX επενδύσεις σύμφωνα με τον Ε. Χρυσανθίδη.

Ο Madhu Akula δημιουργός του Kubernetes Goat και Cloud Native Security Architect εμβάθυνε στο ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα της ασφάλειας. Τόνισε πως δεν υπάρχει μια λύση για όλες τις περιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός διαφορετικών επιπέδων ασφάλειας και στρατηγικών. Έτσι ο M. Akula έκανε μια εις βάθος ανάλυση στα επίπεδα ασφάλειας που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως η ασφάλεια των εφαρμογών, η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ασφάλεια των υποδομών, η ασφάλεια στον χρόνο εκτέλεσης και η συνεχής ασφάλεια.

Ακολούθησε μια ακόμα από κοινού παρουσίαση με τον Τάσο Βιδαλάκη, Business Development Manager for Customer Engagement της DIS και τον Ιωάννη Πουλή, IT Manager της AHI Carrier South Eastern Europe, οι οποίοι περιέγραψαν το success story της AHI Carrier κατά τη μετάβαση της στο Cloud. Ο T. Βιδαλάκης περιέγραψε τις μεταβάσεις στην προσέγγιση της υιοθέτηση των Cloud λύσεων από τις επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια. «Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, συνειδητοποιήσαμε πως η προσαρμοστικότητα συνιστούσε μονόδρομο για την επιτυχία της AHI Carrier» επισήμανε ο Ι. Πουλής.

Αξιοπιστία και ασφάλεια
Στη συνέχεια ο Αντώνης Βαλάκας, Senior Systems Engineer της Fortinet, επανήλθε στο ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας εντός του Cloud επισημαίνοντας πως «πλέον υπάρχουν πάρα πολλοί δρόμοι μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να υποκλέψει πληροφορίες ή να εισβάλει σε συστήματα πληροφοριών με τη χρήση εξαιρετικά πολύπλοκων εργαλείων». «Οι λύσεις που προσφέρει η Fortinet παρέχουν μια διαστρωμάτωση στις υπηρεσίες και στα συστήματα που ξεκινάνε από το private Cloud, περνάνε στο public Cloud και καταλήγουν στα SaaS μοντέλα έχοντας ως πυλώνες το platform security, το application security και το network security», δήλωσε ο Α. Βαλάκας.

Εν συνεχεία ο Jagannath Sarma Velivela, Consultant και Business Strategist στους κλάδους του Cloud Computing, των DevSecOps και του IT Security, εμβάθυνε στους τεχνολογικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν το μέλλον του Cloud Computing, όπως είναι η εξέλιξη της κυβερνοασφάλειας, οι κβαντικοί υπολογιστές, το edge computing, τα XaaS, το virtual και το augmented reality, το Omni-Cloud και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Είναι γεγονός πως το Multi-Cloud θα είναι ο επικρατέστερος τόπος φιλοξενίας των εφαρμογών και των δεδομένων εταιριών σύμφωνα με αναλυτές και μελέτες από όλο τον κόσμο», επισήμανε ο Νίκος Σίμος, Τεχνικός Διευθυντής της Pylones Hellas, εστιάζοντας στη συνέχεια στο θέμα της ασφάλειας εντός του Cloud και παρουσιάζοντας τις λύσεις που παρέχουν οι Pylones.
Ο Scott Roots, Business Development Director της Uptime Institute για την Ευρώπη, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών της Uptime ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ψηφιακή ανθεκτικότητα στις hybrid υποδομές. Οι επιχειρηματικές εφαρμογές πλέον χρησιμοποιούν πολλαπλά data centers και πλατφόρμες και η διαχείριση της ψηφιακής υποδομής έχει αναχθεί σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία.

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Γιώργος Γερογιάννης, Data Center & Cloud Solutions Manager της Uni Systems, εξήγησε τους τρόπους που μπορεί να γίνει ο έλεγχος της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των hybrid υποδομών τονίζοντας τη σημασία χρήσης ενός εργαλείου που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των διαδικασιών ενός οργανισμού μέσω της παροχής SLA, έτσι ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουν οι εφαρμογές να έχουν μετρήσιμη και σταθερή απόδοση. Εν συνεχεία ο Βαγγέλης Παπαναστασάτος της Uni Systems παρουσίασε demo για να επιδείξει τις δυναμικές χρήσης του Azure Monitoring.

O Καθηγητής Elhadj Benkhelifa, Head of Professoriate, Founding Head of Cloud Computing and Applications Research Group στο Staffordshire University, με την ερευνητική του ομάδα μελετούν τις δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων στον χώρο του Cloud Security εμπνεόμενοι από βιολογικές διαδικασίες. Πλέον η πλήρης προφύλαξη απέναντι στις ψηφιακές επιθέσεις είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη, ίσως και μη ρεαλιστική, διαδικασία. Η εδραίωση στρατηγικών, ώστε να ενισχυθεί το resilience, είναι πιο σημαντική από τη δημιουργία ισχυρών αμυντικών φραγμάτων. Έτσι η ομάδα του καθηγητή Benkhelifa αντλώντας έμπνευση από τα βιολογικά συστήματα δημιούργησε λύσεις, για τη βελτίωση του resiliency των Cloud δομών, όπως το Embryonic Resilient Cloud μέσω του οποίου αναπτύσσονται self-healing διαδικασίες στις Cloud εφαρμογές και το Survivability Analogy for Cloud Computing που προσομοιάζει τις στρατηγικές επιβίωσης των θηραμάτων στη φύση με τις τεχνικές άμυνας των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.

Στο πρώτο lockdown υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 894% των χρηστών που χρησιμοποιούν Microsoft Teams, ένα νούμερο που δείχνει την ανάγκη που υπήρξε ξαφνικά για τη ψηφιοποίηση της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της οργάνωσης, σύμφωνα με τον Μάνο Πέπη, CTO της Candi, ο οποίος στην παρουσίαση του εξήγησε, πώς το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορεί να επιτευχθεί μέσα από εργαλεία που οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη στη διάθεση τους. «Πλέον οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο δεύτερο κεφάλαιο της υιοθέτησης των Cloud τεχνολογιών, καθώς όλοι έχουν αναγνωρίσει πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρίες να δραστηριοποιούνται με πιο αποδοτικό τρόπο», δήλωσε ο Χάρης Λιναρδάκης, ΙΒΜ Cloud Platform Leader της IBM Ελλάδας και Κύπρου. «Το ζητούμενο πλέον είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογίες Cloud για τα βαριά φορτία, για φορτία που πραγματικά κάνουν τη διαφορά» επισήμανε.

Θα μπορούσε να γίνει το G-Cloud παράδειγμα προς μίμηση;
Ο Δρ. Αριστείδης Μελετίου, Γενικός Διευθυντής Υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε για το παρόν και το μέλλον του κυβερνητικού νέφους. Αυτή τη στιγμή στο G-Cloud φιλοξενούνται άνω των 150 φορέων και ένα σύνολο άνω των 250 πληροφοριακών συστημάτων και βάση του νόμου 47-27 όλα τα σημαντικά κεντρικά πληροφοριακά συστήματα των δημοσίων φορέων θα πρέπει να φιλοξενηθούν στις υποδομές του κυβερνητικού νέφους ως την 1/1/2022. Ήδη λοιπόν, σχεδιάζεται η επόμενη γενιά του κυβερνητικού νέφους. Τρία έργα που ετοιμάζονται είναι το DBaaS, το οποίο αφορά την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικού υπολογιστικού νέφους Βάσεων Δεδομένων. Το δεύτερο έργο αφορά την ενίσχυση των υπαρχόντων Storage υποδομών με τη δημιουργία μιας νέας νησίδας Active-DR και το τρίτο και μεγαλύτερο έργο είναι το G-Cloud NextGen, το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός καινούργιο Cloud που θα συνδυάζει πολλά στοιχεία, είτε πρόκειται για υπηρεσίες που θα δίδονται on-premise, είτε για υπηρεσίες που θα δίδονται μέσω public Cloud.

Σε αντίστοιχο κλίμα, ο Δρ. Παναγιώτης Κίτσος της Ερευνητικής Ομάδας Δικαίου Πληροφορικής στη Σχολή Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εξήγησε ότι το Cloud computing βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε σε μια εποχή όπου ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται, υπολογίζεται πως από τα 33 zetabytes που ήταν το 2018 θα ανέλθει στα 175 zettabytes το 2025. Ενώ παράλληλα εκτιμάται πως η αξία της οικονομίας των δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2026 θα ανέλθει στα 829 δις ευρώ. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στις οποίες αναφέρθηκε ο Δρ. Κίτσος είναι το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη, το GAIA-X, η κοινή διακήρυξη για τη δημιουργία υποδομής Cloud στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα.

Επιτυχημένα έργα στο Cloud
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Περιβολάρη, Head of Infrastructure and Automation της Hellas Direct, για το 79% των startup που αποτυγχάνουν φταίει το γεγονός πως ξεκινούν τις δράσεις τους με λίγα χρήματα στο budget τους. Ένας όμως οικονομικός όρος δίνει λύση σε όλες αυτές τις startup. Το pay-as-you-go. Συνεπώς το Cloud παρέχει στη μικρή και «άγουρη» startup τη δυνατότητα να ξεκινήσει. Μέσα από την παρουσίαση του λοιπόν ο Μ. Περιβολάρης παρουσίασε τα οφέλη που έχει μια νεοφυής επιχείρηση από τη χρήση του Cloud. Το Cloud δίνει τη δυνατότητα στις startup να ξεκινήσουν άμεσα και να προσαρμόσουν την υποδομή τους έπειτα, κάνοντας τους απαιτούμενους πειραματισμούς ταχύτατα και με χαμηλό κόστος.

Εν συνεχεία ο Σωτήρης Μπαντάς, CEO της Centaur, μέσω της παρουσίασης του εξήγησε πως η επιχείρηση του χρησιμοποιεί και αξιοποιεί την τεχνολογία του Cloud για να παρέχει λύσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα του αύριο. Χάρη στη δύναμη των analytics, επιτυγχάνεται η ακριβής πρόβλεψη της κατάστασης που βρίσκονται τα προϊόντα εντός της αποθήκης και χωρίς τη χρήση του Cloud δεν θα ήταν εφικτό να υλοποιηθούν αυτές οι λύσεις που προσφέρουν τη συλλογή, μελέτη και ανάλυση των δεδομένων για την επίτευξη των κατάλληλων προβλέψεων.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα ενδιαφέρον πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο Ευστράτιος Πούμπρος, IT&T Data Architect του Εθνικού Αερολιμένα Αθηνών, ο Γιάννης Παπίδης, Chief Technology Officer στον Κωτσόβολο, ο Σωτήρης Χαρίτος, Director of Engineering στο τμήμα Τεχνολογίας της Novibet και ο Γιώργος Μαρίνος, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζα. Τον συντονισμό του πάνελ έκανε ο Γρηγόρης Γραμμένος, Conference Producer της Boussias. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως το Cloud θα αποτελέσει στο κοντινό μέλλον την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των λύσεων. Η στρατηγική υιοθέτησης Cloud υπηρεσιών βασίζεται σε δύο πυλώνες, σύμφωνα με τον Ε. Πούμπρο, οι οποίοι είναι ο σχεδιασμός και η επιτυχημένη απόκτηση των επιθυμητών υπηρεσιών καθώς και ο καθορισμός των παραγόντων που πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτή τη στρατηγική και η ενημέρωση τους.

Παράλληλα, ο Γ. Παπίδης εξήγησε πως μέσω της πανδημίας η υποδομή του Cloud απέδειξε την ανθεκτικότητα της σε πολύ δύσκολες καταστάσεις καθώς έγινε μια τεράστια μετάπτωση πολλών ανθρώπων στο Cloud αυτή την περίοδο και οι υποδομές έδειξαν αντοχή. Τέλος, ο Σ. Χαρίτος υπέδειξε πως ένας τομέας στον οποίο ξεχωρίζει το Cloud είναι ο χώρος του Machine Learning και του AI, καθώς η τεράστια επεξεργαστική και υπολογιστική ισχύς που χρειάζεται το AI παρέχεται από το Cloud και σύμφωνα, με τον Γ. Μαρίνο, στο μέλλον αυτό που ξέρουμε ως Machine Learning θα είναι κάτι που θα διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά σε Cloud υπηρεσίες.