Το καθιερωμένο πια συνέδριο για το οικοσύστημα του υπολογιστικού νέφους, χαρτογράφησε με αξιοπιστία την πορεία προς ένα future proof επιχειρηματικό μοντέλο που ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα που οι πιο σύγχρονες cloud τεχνολογίες προσφέρουν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ιδιαίτερα δυναμικά έδωσε το «παρών» η ελληνική αγορά στο πιο έγκυρο και ανεξάρτητο συνέδριο για το Cloud Computing που διοργάνωσε την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 στο Αμφιθέατρο OTEAcademy, η Boussias Events, για 9η συνεχή χρονιά με χρυσούς χορηγούς τους Cosmote, InTTrust, Officeline και Unisystems.
Πλήθος στελεχών τόσο από την πλευρά των παρόχων λύσεων cloud computing, όσο και από την πλευρά των εταιρειών τελικών χρηστών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν best practices, αλλά και προβληματισμούς για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του cloud.

Διεθνείς ομιλητές υψηλού κύρους παρουσίασαν τις πιο πετυχημένες από τις μεταβάσεις της εταιρικής λειτουργίας στο υπολογιστικό νέφος, αλλά και νέες πρακτικές, και συνολικές στρατηγικές αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του cloud, ενώ καταξιωμένοι έλληνες ομιλητές κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από το «σύννεφο» μέσα από πληθώρα business cases.
Όπως μάλιστα προέκυψε και από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις τόσο στη σκηνή όσο και στα «πηγαδάκια» κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ζητήματα όπως η ανθεκτικότητα, η ασφάλεια, η ομαλή μετάβαση, το σωστό μίγμα cloud καθώς και η επιλογή των καλύτερων συνεργατών βρίσκονται ήδη πολύ ψηλά στην ατζέντα των εταιρειών.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Δρ. Γιάννη Ηλιάδη, προέδρου του (ISC)2 Hellenic Chapter και IT Infrastructure Manager της TEIRESIAS S.A., του Γιώργου Παπούλια, Senior Management Advisor στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, BoD Chair του ItSMF Hellas, του Παναγιώτη Κουρή, CEO της Office Line και του Γιώργου Μαρκατάτου, Προέδρου του ΣΕΚΕΕ και CEO της Regate, που αναφέρθηκαν σε πολλές διαστάσεις της αγοράς cloud, ελληνικής και διεθνούς, από τις δυναμικές της ελληνικής αγοράς ως την διάσταση της παγκόσμιας cloud κυβερνοασφάλειας, πριν ο Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας αναλύσει την υλοποίηση της “Cloud first” policy στα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα και τις προκλήσεις της μεταφοράς των δεδομένων ενός κρατικού μηχανισμού σε cloud data centers.
O Αναστάσιος Μουστάκης, Infrastructure Technology Solutions Manager της UniSystems ανέλαβε στη συνέχεια να παρουσιάσει τις ιδιαίτερα δυναμικές για την ανάπτυξη και την ασφαλή λειτουργία επιλογές που προσφέρει μια υλοποίηση λύσης cloud βασισμένη σε στρατηγική multi cloud, την δυναμική σχέση ευελιξίας και ευρύτητας τεχνολογικών λύσεων, σε αντιπαράθεση με το κόστος και την πολυπλοκότητα τους και βέβαια το ρόλο του τεχνολογικού εταίρου κάθε οργανισμού στην επιλογή της εκάστοτε βέλτιστης λύσης.
Η Evie Leon, Head of T-digital και Managing director της Deutsche Telekom και ο Φώτης Ανδρουτσόπουλος, Head of IT Services & Operations της T-Digital, περιέγραψαν το στρατηγικό πλάνο αλλά και την ενδιαφέρουσα πορεία στην οποία η Deutche Telecom εξελίχθηκε -μετά από το έντονο “cloudification” της, αφού όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά το πρώτο που κάνει μια εταιρεία είναι να βρει ένα cool όνομα- από μια «παραδοσιακή» εταιρεία ΙΤ σε ένα νέο περιβάλλον cloud.
Στο concept του hybrid cloud εστίασε ανεβαίνοντας στην σκηνή ο Δημήτρης Τσίγκρος, Head of Cloud και IoT Sales του ΟΤΕ Group, δίνοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει μια hybrid cloud λύση, αλλά και πως αυτή επιδρά στα πεδία που εστιάζει ένας CEO, ποιες είναι οι ζωτικότερες ερωτήσεις που ξεκαθαρίζουν αυτή την στρατηγική και ποια είναι τα πιο καυτά ερωτήματα γύρω από αυτή στην αγορά σήμερα.
Ο Δρ. Άρης Μελετίου, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανέλαβε να «αφηγηθεί» το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του private cloud, του hybrid cloud και του multi cloud, σε μια παρουσίαση που βασίστηκε σε στατιστικά δεδομένα αλλά και το νομικό πλαίσιο, τους βασικούς παίκτες της αγοράς cloud και τις τρέχουσες εξελίξεις, ώστε στο τέλος «να μην πέσουμε από τα σύννεφα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Μάνος Κοκολάκης, Customer Success Manager, PM της InTTrust, επαναπροσδιόρισε το υβριδικό ανοικτό και ανθεκτικό cloud όχι σαν ένα προορισμό μετάβασης της επιχειρηματικής βάσης, αλλά σαν μια νέα δυνατότητα για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, αλλάζοντας τους όρους της επιχειρηματικής στρατηγικής είτε αυτοί αφορούν το κόστος, είτε την ευελιξία, είτε το business continuity και την ασφάλεια.

«To cloud or not to cloud or how to cloud?»
Ακολούθησε η συζήτηση για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την επιλογή του κατάλληλου cloud για κάθε επιχείρηση, αλλά και για τις κινήσεις (νομικές και όχι μόνο) που πρέπει να γίνουν αν αποφασιστεί αλλαγή παρόχου cloud (ή έξοδος από το cloud) με το επαυξημένο σεξπηρικό θέμα «To cloud or not to cloud or how to cloud?» και ένα εντυπωσιακό πάνελ ομιλητών που αποτελούσαν οι Αντώνης Γιαννόπουλος, CIO της METRO AEBE, Κώστας Ζαφείρης, Assistant General Manager, Group IT Operations & Infrastructure Head της Eurobank, Δρ. Γρηγόρης Λαζαράκος, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων Στη Βουλή Των Ελλήνων, Λευτέρης Τζελέπης, CISO της Steelmet – Viohalco Companies υπό τον συντονισμό του Μιχάλη Μωραϊτη, IT strategist & CIO της Actus Valida Partner, itSMF Hellas Board Member. Στη συζήτηση που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση εκτός από θέματα στρατηγικής cloud μετάβασης και λειτουργίας για την επιχείρηση, τέθηκε για πρώτη φορά και το ζήτημα του «exit strategy», των διαδικασιών και των κινήσεων δηλαδή που θα πρέπει να γίνουν αν αποφασιστεί ή κριθεί απαραίτητη η αλλαγή παρόχου ή η έξοδος από το cloud, προσφέροντας ένα ανεκτίμητο worst case scenario για την περίπτωση «πτώσης» από το υπολογιστικό νέφος.
Εξίσου ενδιαφέρουσα ακολούθησε η συζήτηση γύρω από την πετυχημένη πορεία της Dixons μέσω της Office Line προς το cloud ανάμεσα στους Βασίλη Παπούλια, COO της Office Line και Μιχάλη Μιχελάκη, Head of IT Operations, Dixons South East Europe.

Cloud, ασφάλεια και βελτιστοποίηση
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στην ασφάλεια και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας στο cloud. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νάσος Οικονομόπουλος, Global Head Of Cloud & Emerging Technologies Risk της HSBC, ανέλυσε τόσο τους βασικούς παράγοντες κινδύνου όσο και τα risk insights της μετάβασης στο cloud, σε μια παρουσίαση που είχε ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα, προερχόμενη από την πλευρά του ευαίσθητου τραπεζικού τομέα.
Με την παρουσίαση τεσσάρων διαφορετικών οπτικών πάνω στην ενεργοποίηση του cloud σαν βασικό παράγοντα του ψηφιακού μετασχηματισμού ανέβηκε στην σκηνή του συνεδρίου ο Γρηγόρης Παπαγγελής, Cloud Innovation Manager της Performance Technologies, ο οποίος της «γεφύρωσε» πάνω στη θεώρηση του cloud ως ένα hub καινοτομίας και αλλαγής για τις επιχειρήσεις, αλλά και τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται με την χρήση του.
Στη συνέχεια ο Θάνος Γκινάκος, Business Unit Manager της D ONE, επιχείρησε μια εξερεύνηση σε βάθος της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού στο cloud, με όχημα τον συνδυασμό της διαχείρισης των data και της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του ΑΙ, προκειμένου να παραχθεί επιπλέον κέρδος για την εταιρεία καθώς θα εξαχθεί επιπλέον αξία από τα δεδομένα της.

Αμέσως μετά το σημείο εστίασης επέστρεψε στην ασφάλεια καθώς ο Άγγελος Βαρθαλίτης, CISO της Advario, παρουσίασε και ανέλυσε τις κυριότερες απειλές και φόβους που απασχολούν σήμερα, σε συνάρτηση τόσο με την κλίμακα της δαπάνης των μεγάλων παρόχων cloud, της προσαρμογής των διαδικασιών ασφαλείας τους στις ανάγκες του κάθε πελάτη και της φιλοσοφίας ασφάλειας που διαθέτει προκειμένου η λειτουργία off premise να παραμένει ασφαλής.
Ο οδικός χάρτης μιας πετυχημένης μετάβασης λειτουργίας προς το cloud έγινε στη συνέχεια το θέμα της παρουσίασης του Jérôme Coenraets, CEO της Blazeclan Europe, ο οποίος χρησιμοποίησε τα πετυχημένα παραδείγματα των Skroutz, Marine Traffic και AIMS Airline Software για να δείξει πως μπορεί μια εταιρία να έχει ένα περίπλοκο μεν επιτυχημένο δε migration στο cloud. Αλλά κυρίως πως μετά την μετάβαση αυτή θα περάσει σε μια on cloud αποδοτική λειτουργία που να δικαιολογήσει το κόστος της και θα προσφέρει παράλληλα την δυνατότητα του εκσυγχρονισμού της μέσω της λειτουργίας στο cloud.
O Φώτης Κοσμάτος, Director of Sales της Kyndryl Greece & Cyprus, εξήγησε στο κοινό του συνεδρίου πως οι λύσεις cloud που προσφέρει μπορούν να ξεκλειδώσουν την καινοτομία σε έναν οργανισμό και να ενεργοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνδέοντας το ΙΤ με το business value της επιχείρησης μέσω στρατηγικών που πάνε πέρα από απλές lift and shift στρατηγικές.
Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύμπαν του δορυφορικού διαδικτύου μεταφέρθηκε το συνέδριο καθώς η Dr. Wendy Ng, Principal Cloud Security Architect της OneWeb, ξεκίνησε ένα ταξίδι στο δίκτυο των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς LEO constellation και τις δυνατότητες για νέα use cases που προσφέρουν καθώς αν και πάνω από τα σύννεφα, υπόσχονται να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα διασυνδεσιμότητας προσφέροντας το future proof cloud και την σύνδεση με το σύμπαν των δεδομένων του στο μεγάλο ποσοστό του πλανήτη που ακόμα το στερείται.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Αρμενιάκος, Business Development Manager της Fortinet, επανέφερε το ζήτημα της ασφάλειας και εμβάθυνε στο ζήτημα της διασφάλισης των λειτουργιών και των δεδομένων σε αυτό, όταν για παράδειγμα το hybrid cloud που ακολουθούν στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες τελικά αυξάνει την συνολική επιφάνεια -εντός και εκτός εταιρείας- στην οποία θα δεχθούν επιθέσεις και σε προέκταση το ζήτημα της ασφάλειας τους μετά την ενεργοποίηση της cloud υποδομής, συνδυάζεται συχνά με θέματα compliance πολυπλοκότητας των legacy systems και έλλειψη σε cloud expertise.

Ο Γιάννης Παπάζογλου, Channel Territory Manager της Google Cloud, παρουσίασε το οικοσύστημα καινοτομίας που ανοίγει στους χρήστες του το υπολογιστικό νέφος της Google, των εννέα διαφορετικών εφαρμογών και των δύο δισεκατομμυρίων χρηστών, ενώ ο Γιάννης Αϊδίνης, Cloud Presales Manager, Info Quest Technologies που τον διαδέχθηκε στη σκηνή επανήλθε στο ζήτημα της ασφάλειας του cloud και της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας που απαιτείται για αυτή προειδοποιώντας το κοινό με τον τίτλο της παρουσίασης του ότι « η μόνη εύκολη μέρα ήταν χθες».
Ακολούθησε ο Stijn Schuermans, Chief Product Officer της Satori Analytics, ο οποίος παρουσίασε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας οργανισμός να αντλήσει το μέγιστο της αξίας από την μετάβαση και την λειτουργία του στο cloud, αξιοποιώντας την επένδυση του στο “cloud data estate” του όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αφού όπως επισήμανε αν κάτι ανέδειξε το συνέδριο ήταν ότι η μετάβαση σε cloud δεν σημαίνει «αυτόματη» εξασφάλιση κέρδους για τον οργανισμό.

Ανοίγοντας το δρόμο προς το μέλλον του Cloud
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του συνεδρίου που ήταν αφιερωμένο στο μέλλον του cloud άνοιξε με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη συνθήκη ασφαλείας της λειτουργίας στο cloud. Οι Παναγιώτης Αναγνώστου, Information Technology & Systems Director της AVAX GROUP, Νίκος Πλατής, IT Director της ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ, Δημήτρης Σταθόπουλος, DTPS Group Digital Service Delivery Manager της Coca Cola HBC, Δημήτριος Τόπκας, IT Director της HB BODY Group και Νίκος Αγριτέλης, Head of IT της Septona σε συντονισμό του Δρ. Γιάννη Ηλιάδη, της TEIRESIAS S.A. εξέτασαν ερωτήματα όπως το αν το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας αποτελεί αποτρεπτικό ή ενθαρρυντικό παράγοντα μετάβασης στο cloud, με τι ρυθμό οι οργανισμοί στρέφονται προς αυτό, τι φαίνεται να αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο υιοθετούνται οι cloud λύσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια και βέβαια το αν και πόσο το cloud ενδείκνυται ή όχι για την αναβάθμιση του καθεστώτος ασφαλείας ενός οργανισμού.
Στη συνέχεια ο Θάνος Παπαδημητρίου, πρώην CIO του Group AMANA και βραβευμένος ως CIO of the Year (Middle East) στα IDC CIO Excellence Awards, περιέγραψε -σε ζωντανή σύνδεση από το Ντουμπάι- τόσο τις προκλήσεις όσο και την εικόνα του μέλλοντος του cloud αλλά και το ρόλο σε αυτό της τεχνολογίας πίσω από το blockchain και των dapps, που θα επιτρέπουν στους χρήστες να εκμεταλλεύονται την αποκεντρωμένη πια υπολογιστική ισχύ.
Τέλος το συνέδριο έκλεισε με μια συζήτηση με θέμα το μέλλον του cloud καθώς οι Στάθης Ανάγνου, CIO της MOTODYNAMICS S.A., Γρηγόρης Αρβανίτης, Group Chief Information Officer της ALUMINCO SA, Στάθης Βεληβασάκης, Country IT Director της Affidea, Ελευθέριος Κοψίδης, Information Technology Manager της Mapei Hellas, Νικόλαος Μαμουζέλος, Head of IT Infrastructure της Inventio, Νίκος Πλιάτσικας, Group Head Of Information Technology της EFA GROUP σε συντονισμό του Δρ. Βασίλη Αγγελίδη, Αντιπρόεδρος ΠΕΕΠΛΥ και Διευθυντή Διοικητικής, Οικονομικής & Πληροφορικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ξεκίνησαν από την «ιστορική» εποχή που ακόμα και η αλλαγή μιας μνήμης RAM σήμαινε ώρες downtime για το ΙΤ μιας επιχείρησης για να περάσουν στο μέλλον των οργανισμών στο cloud και κυρίως τους τρόπους που ήδη διαφαίνονται στις μεθόδους εξαγωγής επιπλέον αξίας από αυτό, αλλά και πως η μετάβαση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων στο υπολογιστικό νέφος θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν στο μέλλον, διαμορφώνοντας τελικά το μέλλον του επιχειρείν παγκοσμίως.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε για τους συμμετέχοντες το workshop που προσέφερε το συνέδριο με τίτλο «When and how to implement a Data Mesh in the Cloud» και θέμα την εφαρμογή της αρχιτεκτονικής Data Mesh στο Cloud, με τον Nino Weingart, Lecturer In “AI Management” στο HWZ Zurich και Senior Consultant της D ONE, στο οποίο δημιουργήθηκε ανάμεσα στους συμμετέχοντες μια κοινή αντίληψη για τις βασικές αρχές της data mesh αρχιτεκτονικής και ενημερώθηκαν για το ποιες είναι οι νέες επιπλέον απαιτήσεις και οι αλλαγές που επιφέρει στην διάρθρωση των δεδομένων. Αναλύθηκαν ακόμα οι ιδανικότερες περιπτώσεις επιχειρήσεων για εφαρμογή του, παρουσιάστηκαν παραδείγματα υλοποίησης του στο cloud, με τις παράλληλες τεχνικές απαιτήσεις τους.

Εν κατακλείδι
Το πιο έγκυρο και αναγνωρισμένο ανεξάρτητο συνέδριο της ελληνικής αγοράς για το Cloud Computing τελικά ανέδειξε για άλλη μια φορά το cloud ως το απαραίτητο μέσο για τη μετάβαση στα επιχειρηματικά μοντέλα του μέλλοντος. Προσέφερε το ιδανικό σημείο συνάντησης για όλους τους επαγγελματίες του cloud, συγκεντρώνοντας σε ένα event τους κυριότερους παρόχους υπηρεσιών cloud, παγκόσμιου φήμης ομιλητές, ηγετικές προσωπικότητες του χώρου και μεγάλους πελάτες που επενδύουν στο cloud, δημιουργώντας ένα περιβάλλον networking, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για όλους τους συμμετέχοντες.

Η κοινότητα του cloud ανανέωσε το ραντεβού της για το επόμενο Cloud Computing conference, που θα διεξαχθεί τo Mάρτιο του 2024.