Οι ελληνικές επιχειρήσεις με τις λύσεις Cloud Computing μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, καθώς προσφέρουν έναν οικονομικό τρόπο για την ανάπτυξη και τη διαχείριση υποδομών και λύσεων Πληροφορικής.

Το Cloud Computing είναι ίσως κάτι παραπάνω από μόδα στον κόσμο της Πληροφορικής. Είναι η διέξοδος των επιχειρήσεων από τα δυσβάστακτα κόστη αγοράς και συντήρησης εξοπλισμού. Το ζητούμενο των επιχειρήσεων είναι να κάνουν τη δουλειά τους απλά, γρήγορα, αποδοτικά και σαφώς οικονομικά. Σε όλα αυτά το Cloud Computing τις καλύπτει και με το παραπάνω.

Το κυριότερο όμως είναι ότι απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από τον πονοκέφαλο της συντήρησης και διαχείρισης εξοπλισμού. Επιπλέον, η αγορά τόσο hardware όσο και software αποτελεί παρελθόν εφόσον αυτά παρέχονται από το Cloud. Ουσιαστικά πρόκειται για ενοικίαση πληροφοριακής υποδομής με μηδενικά κόστη συντήρησης και διαχείρισης.

Το Cloud Computing με απλά λόγια είναι η  διάθεση υπολογιστικών πόρων, προσβάσιμων μέσω δικτύου και on demand. Οι υπολογιστικοί αυτοί πόροι συστήματος μπορούν να κυμαίνονται από χαμηλού επιπέδου πόρους, όπως αποθηκευτικός χώρος στο Διαδίκτυο, μέχρι υψηλού επιπέδου πόρους, όπως η πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα CRM ή διαχείριση ενός SharePoint site. Οι πόροι, οι οποίοι επιλέγονται με βάση τις ανάγκες μιας επιχείρησης, είναι διαθέσιμοι on demand με τη χρέωση να βασίζεται στην πραγματική χρήση. Αυτό σημαίνει πως επιβαρύνονται ακριβώς για αυτό το οποίο χρησιμοποιούν και τίποτα παραπάνω. Με άλλα λόγια, μια επιχείρηση πληρώνει για αυτό που χρησιμοποιεί κάθε μήνα για κάθε χρήστη («pay as you go» μοντέλο).

Χαρακτηριστικά του Cloud Computing
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Cloud Computing περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Μηνιαίο συνδρομητικό κόστος ανά χρήστη
  • Χαμηλότερο κόστος αρχικής επένδυσης
  • Μηδενικό κόστος για συντήρηση και αναβαθμίσεις λογισμικού
  • Μηδενικό κόστος για αγορά, εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού υποδομής
  • Δυνατότητα χρήσης από οποιοδήποτε σημείο, οποιαδήποτε χρονική στιγμή
  • Δωρεάν δοκιμαστική λειτουργία.

Ιδανική λύση για ΜΜΕ
Το Cloud είναι η ιδανικότερη λύση για νέες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αρχικά κόστη, ενώ καρπώνονται όλα τα οφέλη υψηλών προδιαγραφών πληροφοριακής υποδομής.

Ο τρόπος λειτουργίας του Cloud Computing είναι εξαιρετικά ωφέλιμος, καθώς είναι οικονομικός στην εγκατάσταση και επιπλέον προσφέρει ξεκάθαρο πάγιο κόστος. Πραγματικά προσφέρει μια ευέλικτη προσέγγιση του προβλήματος ανάπτυξης υποδομών IT. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι λύσεις Cloud Computing θα κερδίσουν έδαφος, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και οι μικρομεσαίες και νέες επιχειρήσεις αυξάνουν τις δαπάνες για πληροφοριακά συστήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις ακόμη διστάζουν να εστιάσουν αποκλειστικά σε υποδομές cloud, καθώς η τεχνολογία δεν έχει ακόμα ωριμάσει. Το μέλλον δείχνει «μεικτό», δηλαδή και με on premise εγκαταστάσεις αλλά και με cloud λύσεις.

Στην χώρα μας το κλίμα για cloud computing είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό εφόσον μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος εξαιτίας του σημαντικού ποσοστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Ισίδωρος Σιδερίδης είναι Business Development Manager της SiEBEN