H Μυλαίδη Στούμπου, Solutions Sales Manager της Microsoft Hellas μιλάει στο netweek για τις τάσεις που δεσπόζουν στην αγορά cloud, για τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις λύσεις cloud της Microsoft να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, ενώ αποκαλύπτει το πώς βλέπει η Microsoft τη θέση της στη νέα εποχή του ΙΤ που διαγράφεται μπροστά μας.

netweek: Ποιες είναι οι κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά cloud σήμερα (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό);

Μυλαίδη Στούμπου: Σήμερα μιλάμε για το «σύννεφο» όπως για το Internet πριν δύο δεκαετίες. Το Internet είναι τώρα δεδομένο στη ζωή μας και σπάνια χρησιμοποιούμε την ίδια τη λέξη – περισσότερο αναφερόμαστε στις εφαρμογές που παρέχονται μέσω αυτού, όπως το instant messaging και το email. Αντίστοιχα, και το cloud computing εξελίσσεται δυναμικά, καθώς η χρήση του σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται κατά 40% κάθε χρόνο. Τρεις είναι οι βασικές τάσεις γύρω από το cloud σήμερα και στην ερχόμενη δεκαετία: Η πρώτη αφορά στο mobility, δηλαδή στην αξιοποίηση της ισχύος και ευελιξίας του cloud προκειμένου να δοθεί δυνατότητα πρόσβασης σε επιχειρησιακές εφαρμογές και εργαλεία οποτεδήποτε και από οποιαδήποτε φορητή συσκευή. Η τάση αυτή είναι ήδη ορατή μέσα από την τεράστια αύξηση των συσκευών στους χρήστες γύρω μας.

Η δεύτερη τάση αφορά στην ψηφιακή αλληλεπίδραση κι επικοινωνία, που σημαίνει ότι κάθε ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και ανθρώπων ή μεταξύ μηχανών στο μέλλον θα γίνεται με ψηφιακό τρόπο. Και, τέλος, η αξιοποίηση της υψηλής υπολογιστικής ισχύος του cloud, προκειμένου οι οργανισμοί να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγεται από συστήματα, φορητές συσκευές και μηχανές και να βελτιώσουν μέσα από αυτήν τη γνώση τις παραγωγικές τους διαδικασίες. Η ραγδαία αύξηση φορητών συσκευών, ψηφιακών επικοινωνιών και όγκου δεδομένων είναι που οδηγεί σήμερα την εξέλιξη των τεχνολογιών cloud.

netweek: Γιατί μια ελληνική επιχείρηση να επιλέξει λύσεις cloud και πώς μπορεί η Microsoft να βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση;

Μυλαίδη Στούμπου: Το cloud απευθύνεται σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση, με βασική προτεραιότητα την ευελιξία να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σημερινού ολοένα μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμοί, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, startups, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία cloud. Τα βασικά κριτήρια προκειμένου μία επιχείρηση να επιλέξει να στραφεί στο «σύννεφο» είναι τρία: ταχύτητα, επεκτασιμότητα και κόστος. Ταχύτητα στη διάθεση των απαραίτητων υποδομών και την ανάπτυξη των εφαρμογών – εξαιρετικά σημαντική για όποιον επιθυμεί άμεσα οφέλη, π.χ. καινοτόμες ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Επεκτασιμότητα, δηλαδή δυνατότητα να ενεργοποιούνται αυξανόμενοι υπολογιστικοί πόροι διευκολύνοντας έτσι την εξωστρέφεια, την κάλυψη νέων αγορών για προϊόντα και υπηρεσίες και την περιοδικά αυξανόμενη ζήτηση. Τέλος, ο περιορισμός του κόστους προμήθειας και λειτουργίας υποδομών κι εφαρμογών μέσω του cloud, θαρρώ είναι αυταπόδεικτης σημασίας.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο μετάβασης στο cloud, στη Microsoft πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κοινή συνταγή. Δεν εκτιμούμε ότι μια προσέγγιση του τύπου «όλα ή τίποτα» είναι κατάλληλη για όλους. Αντίθετα, προσφέρουμε ευρεία γκάμα υπηρεσιών cloud, ώστε οι πελάτες μας να επιλέξουν το βέλτιστο σενάριο υλοποίησης, συνδυάζοντας το cloud με τις υπάρχουσες υποδομές τους και αξιοποιώντας επενδύσεις που έχουν ήδη κάνει. Υποστηρίζουμε, μάλιστα, και την υλοποίηση υβριδικών (hybrid) σεναρίων με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη. Ετσι, το cloud μπορεί να επεκτείνει τις υφιστάμενες υποδομές, να προσφέρει με οικονομικό τρόπο βασικές υπηρεσίες και να επιτρέψει στην επιχείρηση να επικεντρώσει σε εκείνους τους τομείς που θα της προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

netweek: Τι feedback έχετε πάρει έως τώρα από τους πελάτες σας που αποφάσισαν να κάνουν το βήμα στο «σύννεφο»;

Μυλαίδη Στούμπου: Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το cloud είναι εμφανή από τους πρώτους μήνες εφαρμογής στους πελάτες μας. Ευελιξία, ταχύτητα, χαμηλό κόστος και καινοτομία είναι τα οφέλη που συνήθως αναφέρονται. Για παράδειγμα, η υλοποίηση του νέου web site της Olympic Air στο Microsoft Azure, η οποία ολοκληρώθηκε εντός τριών μόνο μηνών, είχε άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση λειτουργικού κόστους κατά 75% ετησίως, ενώ η νέα στρατηγική marketing που εφαρμόστηκε συνετέλεσε στην αύξηση των page views κατά 150%. Η εταιρεία S&B επέλεξε το Office 365 ως λύση παραγωγικότητας για 2.000 υπαλλήλους της σε 20 χώρες. Ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι διευκολύνθηκαν να συνεργάζονται αποδοτικά, να είναι παραγωγικοί από οπουδήποτε, ενώ παράλληλα η εταιρεία μείωσε κατά 50% τα κόστη τηλεπικοινωνιών και λειτουργίας της υποδομής.

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αξιοποιεί την τεχνολογία cloud της Microsoft (Office 365 και Windows Intune) προκειμένου να δώσει υπηρεσίες παραγωγικότητας στους εργαζομένους που τη στελεχώνουν και πρόσβαση από οπουδήποτε, μέσω φορητών συσκευών. Τέλος, το ελληνικό start-up BugSense ξεκίνησε τη διάθεση καινοτόμων υπηρεσιών με μηδενική υποδομή και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού (Intel, HPO, Samsung), χωρίς να χρειαστεί να προμηθευτεί εξοπλισμό και λογισμικό, βασιζόμενο μόνο στο Microsoft Azure.


netweek: Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αντεπιχειρήματα των πολέμιων του cloud. Τι εχέγγυα προσφέρει η Microsoft στους πελάτες σε θέματα ασφάλειας και ποιες πιστοποιήσεις έχετε πάρει σχετικά;

Μυλαίδη Στούμπου: Στη Microsoft κατανοούμε ότι, προκειμένου οι πελάτες μας να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του cloud, θα πρέπει να εμπιστευτούν σε εμάς τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τους – τα δεδομένα τους. Για το λόγο αυτό αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα το θέμα της ασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων. Σήμερα, η Microsoft λειτουργεί περισσότερες από 200 υπηρεσίες cloud που εξυπηρετούν εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, των οποίων οι οργανισμοί εμπιστεύονται στη Microsoft κρίσιμα για τη λειτουργία τους δεδομένα. Η εμπειρία αυτή μας επέτρεψε να αναπτύξουμε βέλτιστες πρακτικές, πολιτικές ασφαλείας και μέτρα προστασίας, τα οποία εφαρμόζουμε σε όλο το οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών cloud και παρέχουν τη βάση για να αναπτυχθεί περισσότερη εμπιστοσύνη γύρω από την τεχνολογία cloud.

Η Microsoft δεσμεύεται απέναντι στους πελάτες της με συγκεκριμένες πιστοποιήσεις ασφαλείας (certifications) – όπως ISO 27001, PCI, HIPAA, SSAE, FISMA, κ.ά. – αλλά και με αναλυτικά συμβόλαια διαχείρισης της πληροφορίας (Data Processing Agreements). Και όλα αυτά είναι δημόσια διαθέσιμα μέσα από ένα web site, το οποίο ονομάζουμε trust center. Σημειώνουμε ότι η Microsoft ήταν από τις πρώτες εταιρείες που υπέγραψε τα European Model Clauses, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της να προστατεύει τα δεδομένα πελατών της που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές Προστασίας Δεδομένων 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. γνωμάτευσαν ότι οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών cloud της Microsoft πληρούν τα υψηλά στάνταρ προστασίας δεδομένων σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Microsoft είναι η πρώτη – και η μόνη σήμερα – εταιρεία παροχής υπηρεσιών cloud που έλαβε αυτή τη βεβαίωση κατόπιν εκτενούς και εμπεριστατωμένου ελέγχου από το Data Protection Working Party, η δε βεβαίωση αφορά όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες cloud, όπως Microsoft Azure, Office 365, Dynamics CRM and Windows Intune.

netweek: To cloud περιλαμβάνεται στις βιομηχανικές τάσεις που θα δεσπόσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως και τα Βig Data Analytics. Tι περαιτέρω επενδύσεις σκοπεύει να κάνει η Microsoft στο cloud και με ποιο τρόπο σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το cloud για να καλύψετε ανάγκες στις Διευθύνσεις Πληροφορικής για τα Big Data;

Μυλαίδη Στούμπου: Το cloud και τα Big Data είναι εμφανέστατα τάσεις της τεχνολογίας που θα κυριαρχήσουν – σύμφωνα και με αναλυτές όπως η IDC – στην επόμενη δεκαετία. Η Microsoft έχει υιοθετήσει ήδη στρατηγική «cloud first», με την έννοια ότι όλες οι επόμενες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού πρώτα θα διατίθενται στους πελάτες μας στο cloud. Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα ανακοινώσαμε την υπηρεσία Power BI για το Office 365, μια λύση Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Βusiness Ιntelligence/BI) στο cloud. Το Power BI επιτρέπει την άμεση υλοποίηση self-service BI αξιοποιώντας την ισχύ του cloud για να προσφέρει δυνατότητες ανάλυσης των επιχειρησιακών δεδομένων, απεικόνισής τους με παραστατικό τρόπο και πρόσβασής τους από οπουδήποτε (π.χ. από φορητές συσκευές).

Παράλληλα, η Microsoft έχει από καιρό επενδύσει σημαντικά για να δώσει στους πελάτες της τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα λεγόμενα Big Data, καθώς έχει ενσωματώσει το Apache Hadoop framework πάνω στην cloud πλατφόρμα Microsoft Azure. Ετσι, το HDInsight – όπως λέγεται το Hadoop στο Azure – επιτρέπει στους επιχειρησιακούς χρήστες να συσχετίζουν δομημένα και αδόμητα δεδομένα και να τα απεικονίζουν με παραστατικό τρόπο, χρησιμοποιώντας εργαλεία που ήδη γνωρίζουν.

netweek: Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το μέλλον της Πληροφορικής για τις επιχειρήσεις και ποια η θέση της Microsoft σε αυτό τον ορίζοντα;

Μυλαίδη Στούμπου: Οι παρατηρήσεις μας για το τι συμβαίνει σήμερα, αλλά και όσα διεθνώς αναγνωρισμένοι αναλυτές επισημαίνουν, δείχνουν ότι το μέλλον της Πληροφορικής για επιχειρήσεις επικεντρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες: cloud, mobility, social και Big Data. Η απελευθέρωση φορητών συσκευών διαφόρων τύπων, η διάθεση υπηρεσιών σε χαμηλό κόστος μέσω του cloud, η αμεσότητα επικοινωνίας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και η ανάγκη ανάλυσης αυξανόμενου όγκου δεδομένων είναι οι βασικοί άξονες που θα επιφέρουν αλλαγές στην ερχόμενη δεκαετία. Σε αντίθεση με τεχνολογικές τάσεις του παρελθόντος, όπως το mainframe και το client/server computing, οι παραπάνω τάσεις συνυπάρχουν και είναι στενά συνδεδεμένες, επομένως μια επιχείρηση προκειμένου να επωφεληθεί θα πρέπει να τις υιοθετήσει όλες. H Microsoft έχει, ήδη, ανταποκριθεί, καθώς έχει επανασχεδιάσει την προσέγγισή της και προσφέρει λύσεις στις επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν άμεσα τις παραπάνω τάσεις. Πριν λίγες μέρες ο CEO Satya Nadella παρουσίασε τη νέα μας στρατηγική «cloud first, mobile first», ενώ οι λύσεις μας Office 365, CloudOS, Windows Phone, Windows 8 υλοποιούν πλήρως όλες τις παραπάνω τάσεις.