Με δεδομένο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο για την συντριπτική πλειοψηφία οργανισμών και επιχειρήσεων, η άρρηκτα συνδεδεμένη μ’ αυτόν μετάβαση στο cloud δεν θα μπορούσε παρά να θεωρείται επίσης εκ των ων ουκ άνευ. Το μόνο που μένει να αποφασισθεί, είναι το πότε και πώς – η τεχνολογία υπάρχει, τα «εργαλεία» που θα διευκολύνουν το «ταξίδι» είναι εδώ και οι συνθήκες από πλευράς τεχνογνωσίας δεν ήταν ποτέ πριν πιο ώριμες.
Ξεκίνησε σαν νέα τεχνολογία, όμως πολύ γρήγορα σταθεροποίησε τη θέση του, επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στην αγορά κι αποτελεί πλέον «εργαλείο» επιχειρηματικής (και όχι μόνο) επιβίωσης για άπειρους οργανισμούς και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Για το cloud ο λόγος, του οποίου το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Gartner σε πρόσφατη έρευνά τους, προβλέποντας ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με το επιχείρημα πως η πενταετία αποτελεί την ελάχιστη αναγκαία χρονική περίοδο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν όχι των πάντων, τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους τους. Γιατί, αποτελεί κοινό τόπο πιά μεταξύ των ενδιαφερόμενων, πως το βασικό ερώτημα δεν αφορά στη μετάβαση ή όχι στο cloud -αυτό το ζήτημα έχει ήδη λυθεί και η απάντηση είναι ένα εμφατικό «ναι»- αλλά το πότε και με ποιο τρόπο.

Η πελατειακή βάση των παρόχων παγκοσμίως, της χώρας μας περιλαμβανομένης, διευρύνεται συνεχώς, με γοργό ρυθμό. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαία η σε μικρό χρονικό διάστημα άφιξη στην Ελλάδα των περισσότερων μεγάλων ονομάτων μεταξύ των παρόχων (ανάμεσά τους, η γνωστή «αγία τριάδα» των hyperscalers -Microsoft / Google / AWS), που ήδη ανακοίνωσαν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα για τη δημιουργία τοπικών data centers, με στόχο την εξάπλωση των δικτύων τους, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση του πελατολογίου τους.

Το μέλλον προβλέπεται λαμπρό! Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και εξετάζοντας τις δαπάνες των ενδιαφερομένων που ετοιμάζονται να προστρέξουν στις υπηρεσίες δημόσιου cloud, παγκοσμίως για το σύνολο του 2022, που τώρα ολοκληρώνεται, οι αναλυτές της Gartner ανεβάζουν την αύξησή τους στο 20,4%, έναντι των αντίστοιχων του προηγούμενου έτους, που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει κάτι λιγότερο από 500 δις $ (494,7 δις, για την ακρίβεια). Το σχόλιό τους είναι πως πρόκειται για σημαντική αύξηση, η οποία δείχνει την υψηλή δυναμική του cloud, και δεν πρόκειται να χαλαρώσει για αρκετά χρόνια ακόμα, καθώς οργανισμοί και επιχειρήσεις μεταβαίνουν μαζικά στη νέα εποχή. Επισημαίνουν, πάντως, πως το επόμενο βήμα όλων αυτών, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, είναι να εστιάσουν στα θέματα ασφάλειας και συμμόρφωσης.
Όσο για το απώτερο μέλλον, τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα, αφού η πρόβλεψη είναι ότι σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, το 2026, η παγκόσμια αγορά του cloud (με όλες τις παραλλαγές των hybrid και multicloud λύσεων) μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1 τρις $, κατακτώντας την πρώτη θέση σε ολόκληρο το περί την Πληροφορική οικοσύστημα.

Η ώρα της απο-παγκοσμιοποίησης
Κι αν ο ορισμός του «cloud native» -που, κατά την καλή εταιρεία ερευνών, θα φτάσει σταδιακά ως και το 70% του διακινούμενου από τους hyperscalers περιεχομένου- επιδέχεται σήμερα πολλές διαφορετικές ερμηνείες, ένα άλλο σημείο στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι και έρχεται να «δέσει» με όσα γράφαμε παραπάνω, είναι ότι -πανδημίας και πολέμου βοηθούντων- περνάμε πια σε μια εποχή «απο-παγκοσμιοποίησης». Οι χρήστες, ειδικά σε επίπεδο B2B, ρίχνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» τους ολοένα πιο συχνά είτε σε τοπικούς παρόχους είτε στους hyperscalers με τοπική παρουσία, σε ευρωπαϊκό ή ακόμα καλύτερα εθνικό επίπεδο. Άλλωστε, αναλόγως τομέα και εξειδίκευσης, κάτι τέτοιο ενδέχεται να αποτελεί ευρωπαϊκή επιταγή, βάσει κανονισμών, διατάξεων και πλαισίων, πέρα από την αναντίρρητη ανάγκη για καλύτερο έλεγχο και απεξάρτηση από πιθανές παράπλευρες απώλειες – βιώσαμε αρκετές τέτοιες, πρόσφατα.
Φυσικά, οι σύγχρονες υποδομές cloud έχουν ως βασικούς πυλώνες της προσφοράς τους τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και την ασφάλεια των δεδομένων κάθε οργανισμού ή επιχείρησης πελάτη τους, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα (και συμφέροντα από πλευράς κόστους) από οποιαδήποτε on-premise εγκατάσταση. Όμως, το μεγαλύτερο δέλεαρ για πολλούς ίσως είναι, τελικά, η απαλλαγή από την υποχρέωση της αδιάληπτης φροντίδας και της εξασφάλισης της «υγείας» των δεδομένων τους. Αυτό, λένε οι επαΐοντες, είναι σοφότερο να αφεθεί στους επαγγελματίες του είδους, στη βάση ενός σταθερού ή και συνδρομητικού μοντέλου, ώστε οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί να κάνουν απερίσπαστοι αυτό που ξέρουν καλύτερα, τη δουλειά τους.

Παλιές και νέες προκλήσεις
Όπως συμβαίνει με τα πραγματικά σύννεφα, έτσι και το cloud ποτέ δεν μένει στατικό – εξελίσσεται δυναμικά, μεγαλώνει ή μικραίνει σε εύρος και σε βάθος, αναλόγως αναγκών και καταστάσεων, στις οποίες πρέπει κάθε φορά να προσαρμοστεί. Οι προκλήσεις δεν λείπουν, ούτε οι «μνηστήρες» για εναλλακτικές λύσεις – το Internet of Things και η Υπολογιστική στο Άκρο (Edge Computing) θα μπορούσαν να θεωρηθούν τέτοιες, αν και πολλοί τις βλέπουν απλώς ως συμπληρωματικά σύνολα, κάτω από την ίδια ‘ομπρέλα’ των cloud services. Που, βέβαια, τα έχουμε απόλυτη ανάγκη, ειδικά στην εποχή της εξ αποστάσεως ή έστω υβριδικής εργασίας, στην οποία περάσαμε τα δυο τελευταία χρόνια. Άλλωστε, ακόμα δεν έχουμε δει τι θα γίνει στην πράξη, με τη δημιουργία και εξάπλωση πιο πρόσφατων συνδυαστικών λύσεων, όπως πχ. το 5G Mobile Edge Cloud.
Σε γενικές γραμμές, το μέλλον είναι και σ’ αυτόν τον τομέα αόρατο, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο ποιος θα το κάνει πράξη. Οι μελλοντολόγοι μπορεί να προβλέπουν πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, όμως, η μεγάλη έλλειψη ανθρώπων με κατάλληλες δεξιότητες, που θα υλοποιήσουν τα σχέδια και θα αναπτύξουν δίκτυα, συστήματα και τεχνολογίες, απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Κι όπου υπάρχει έλλειψη, υπάρχει και γκρίνια – ο χώρος παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά «πτητικότητας», οι νυν εργαζόμενοι έχουν ολοένα υψηλότερες απαιτήσεις, οι αμοιβές τους ανεβάζουν το κόστος και συμπιέζουν τα κέρδη, τα προβλήματα αυξάνουν και -σε κάποιες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την πτώση της αγοραστικής αξίας των καταναλωτών, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων- δεν λείπουν και οι μαζικές απολύσεις…

Η μόνη λύση;
Παρόλα τα προβλήματα του χώρου, που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν, το cloud είναι εδώ, οι υπηρεσίες του είναι πλέον μέρος της ζωής μας και η σύνδεσή μας με το Διαδίκτυο όλο συχνότερα βρίσκει (και εξαρτάται από) ένα «υπολογιστικό νέφος», στην άλλη άκρη. Για την ώρα, είναι η μόνη λύση που διασφαλίζει μια ποιοτική ψηφιακή εμπειρία για όλους, με πολλές δυνατότητες κλιμάκωσης και προσιτό κόστος.
Ως την επόμενη, που δεν ξέρουμε ποια μπορεί να είναι, οργανισμοί και επιχειρήσεις θα πρέπει όχι μόνο να επιλέξουν εκείνη τη λύση που τους ταιριάζει περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσουν (και να αυξήσουν) τα κεκτημένα τους έναντι του ανταγωνισμού, αλλά και να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και εργασίας τους, ώστε να «ακούσει» τα κελεύσματα των καιρών. Λύσεις πλέον υπάρχουν – ο χρόνος είναι αυτός που λιγοστεύει…

Τρεις μαρτυρίες
Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολυμορφίας που είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά και της διακριτικής ευχέρειας κάθε οργανισμού και επιχείρησης να επιλέξει (χωρίς αυτό να αποτελεί θέσφατο – οι αλλαγές στην πορεία δεν απαγορεύονται, αν κάτι δεν πάει καλά, αυτό επιβάλλει άλλωστε και η δημοφιλής γύρω από το agility, θεωρία) μια λύση που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους, παρουσιάζει το netweek στις επόμενες σελίδες.
Τις εμπειρίες τους στους δρόμους του ψηφιακού μετασχηματισμού μοιράζονται, από τον χώρο της Ενέργειας ο Γιώργος Κουλογιάννης, Digital CIO της ΔΕΗ, από εκείνον του Retail ο Νικόλαος Πλατής, IT Director της ΚΑΥΚΑΣ και, τέλος, από τον χώρο της Υγείας, ο Νίκος Ράπτης, CIO του Iatropolis. Οι ανάγκες τους διαφορετικές, οι συνθήκες λειτουργίας ανόμοιες, επομένως οι στρατηγικές επιλογές τους δεν θα μπορούσαν να είναι ίδιες. Το «ταξίδι» τους περνάει από διαφορετικές «θάλασσες», όμως, ο στόχος είναι κοινός: η μεγιστοποίηση του οφέλους από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα του οργανισμού ή της επιχείρησης, σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

Στρατηγική επιλογή μας το multicloud hosting
Γιωργος Κουλογιaννης, Digital CIO, ΔΕΗ

Το δικό μας cloud IT infrastructure
H ΔΕΗ έχει επιλέξει στρατηγικά το multicloud hosting για λόγους επιχειρησιακής διαθεσιμότητας και καινοτομίας. Λειτουργούμε πλέον σε ένα μοντέλο στο οποίο ενσωματώνουμε πρακτικές τελευταίας τεχνολογίας. Αυτές περιλαμβάνουν Infrastructure as code deployments, PaaS υπηρεσίες για τη φιλοξενία των κεντρικών δομών ώστε να εξυπηρετούν αδιάλειπτα τον όγκο των δεδομένων εσωτερικά και εξωτερικά, και την ενσωμάτωση Cloud υπηρεσιών για τη διαχείριση των υπηρεσιών που υλοποιεί η πληροφορική. Κύριο άξονα εργασιών αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και η ασφάλεια των δεδομένων του οργανισμού. Είναι γεγονός ότι τα πολλαπλά περιβάλλοντα εργασιών εισάγουν και μία πολυπλοκότητα ως προς τη διαχείριση και τη λειτουργία των συστημάτων. Για το λόγο αυτό επενδύουμε τόσο σε εργαλεία όσο και σε δημιουργία διαδικασιών σύμφωνα με best practices και το ITSM μοντέλο. Ταυτόχρονα αξιοποιούμε το εργατικό δυναμικό της πληροφορικής με συνεχή εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχουμε δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εταιριών / συνεργατών που έχουν αναλάβει ευθύνη να φέρουν σε πέρας μεγάλα κομμάτια του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επιγραμματικά αναφέρονται:
1. Η δημιουργία υποδομής data lake / data ponds
2. Η αναβάθμιση της δικτυακής υποδομής σε νέο δίκτυο SD-WAN (Software Defined)
3. Ο σταδιακός παροπλισμός των ιδιόκτητων Data Centers της ΔΕΗ και η αναβάθμιση της υποδομής, με επενδύσεις στο private / public cloud hybrid model.

Τα οφέλη για το επιχειρείν
Τα οφέλη είναι πολλαπλά: αρχικά, στα δυο χρόνια που ήδη τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αυξηθεί η ετοιμότητα του οργανισμού στην υιοθέτηση νέων υπηρεσιών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ευμετάβλητο περιβάλλον που λειτουργεί και στις συνεχώς διαφοροποιημένες απαιτήσεις των πελατών. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση του cloud first μοντέλου έχει –μεταξύ άλλων- επιφέρει μείωση του χρόνου υλοποίησης μιας υποδομής από 2 μήνες σε 7 ημέρες. Η βελτίωση αυτή θα συνεχιστεί όσο εισαγάγουμε νέες τεχνολογίες και διαδικασίες και ολοκληρώνουμε τις δράσεις εκσυγχρονισμού των παλαιών legacy εφαρμογών. Επιπλέον, σημαντικά είναι τα οφέλη από το streamlining των εσωτερικών διαδικασιών της Πληροφορικής, καθώς και της στενής παρακολούθησης και βελτιστοποίησης του κόστους των υπηρεσιών cloud. Τέλος, o μετασχηματισμός των εταιρικών δεδομένων, η ευφυΐα και οι πληροφορίες αυξάνουν συνεχώς και επιτρέπουν τη λήψη στρατηγικών επιχειρηματικών αποφάσεων.

Οι μεγάλες προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενός οργανισμού κι ακόμα περισσότερο της ΔΕΗ αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητά του. Για εμάς αποτελεί και κεντρική στρατηγική, που οδηγεί τον οργανισμό να εξελιχθεί σε ηγέτη των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό υποδομών και εφαρμογών, δημιουργεί τόσο επιχειρησιακές αλλαγές με νέα οργανωτικά σχήματα που προάγουν τη συνεργατικότητα, όσο και νέες εσωτερικές διαδικασίες. Όλα τα παραπάνω φέρνουν αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας και η επιτυχής υιοθέτησή της είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος το οποίο προάγει «ανοιχτά κανάλια» επικοινωνίας μεταξύ του management και των εργαζομένων και, παράλληλα, επενδύει στη συνεχή εκπαίδευσή τους στα νέα ψηφιακά εργαλεία και τις νέες πρακτικές, ώστε οι αλλαγές να έχουν το μεγαλύτερο όφελος για όλους.

Ο ρόλος των παρόχων cloud IT Infrastructure
Στο «ταξίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι συνεργάτες μας είναι συνοδοιπόροι. Επιλέγουμε τεχνολογικά πρωτοπόρους συνεργάτες που υπερέχουν και φέρνουν αξία, αλλά και εταιρίες με μεγέθη που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο μέγεθος, τη πολυπλοκότητα και την ταχύτητα με την οποία εμείς υιοθετούμε τις νέες τεχνολογίες. Η αξία τους κρίνεται ως προς την ικανότητα καινοτομίας στις υπηρεσίες που παρέχουν και ως προς την ετοιμότητά τους στην ενεργό υποστήριξη υιοθέτησης των υπηρεσιών από τον οργανισμό.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η αξιοποίηση του Cloud
Νικολαος Πλατης, ΙΤ Director, ΚΑΥΚΑΣ

Το δικό μας cloud IT infrastructure
Την τελευταία πενταετία και ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας, οι τεχνολογικές συζητήσεις γύρω από το cloud επικεντρώνονται κυρίως στον χρονισμό και την κλίμακα της μετάβασης σε αυτό, παρά με την αποδοχή του. Συνεπώς, το θέμα δεν είναι πλέον το γιατί, αλλά το πότε. Η μετάβαση στο cloud αποτελεί μέρος του ψηφιακού επιχειρησιακού μετασχηματισμού, καθώς η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να “απογειώσει” μία επιχείρηση. Οι εταιρείες πρέπει να ενσωματώσουν από νωρίς στον στρατηγικό σχεδιασμό τους τη μετάβαση την «κατάλληλη στιγμή», συνυπολογίζοντας συνεχώς παράγοντες όπως το ευρύτερο πλάνο του μετασχηματισμού, την απόσβεση της υπάρχουσας on-premise υποδομής, αλλά και το κόστος ευκαιρίας το οποίο σχετίζεται με την ευελιξία και την ταχύτητα απόκρισης στην αξιοποίηση μελλοντικών προκλήσεων.
Πολλές επιχειρήσεις ήδη αξιοποιούν υπηρεσίες cloud, ενώ ειδικά στον χώρο των start-up εταιριών δεν είναι τυχαία η επιλογή να “χτίζονται” εξαρχής σε cloud υποδομές, χωρίς καν να συγκρίνουν την επιλογή τους με κάτι εναλλακτικό (digital-born companies). Ο τρόπος λειτουργείας τους περιγράφει το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο απαιτεί ταχύτητα στις αποφάσεις και προσαρμοστικότητα στην αλλαγή, προκειμένου να δημιουργηθεί επιχειρηματική υπεραξία, στοιχεία στα οποία στοχεύουν όλες οι λύσεις cloud.

Η ΚΑΥΚΑΣ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ψηφιακού Επιχειρησιακού Μετασχηματισμού της θεωρεί την αξιοποίηση λύσεων cloud ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιτυχή υλοποίηση των επιχειρησιακών στόχων της, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στην εμπειρία του πελάτη μέσα από την παροχή υπηρεσιών υψηλής αξίας. Η αξιοποίηση της λύσης Rise with SAP, σε συνδυασμό με τη λύση SAP CPQ και την αξιοποίηση του SAP Advanced EWM με ρομποτικά συστήματα για την αποθήκη, αποτελούν την ραχοκοκαλιά του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού. Παράλληλα, η μετάβασή μας στις υπηρεσίες του Office365 σε συνδυασμό με το νέο Data warehouse (Azure Data Factory / Power BΙ) και τη μετάβασή μας στο Dynamics CRM 365, συμπληρώνουν το συνολικό ψηφιακό και επιχειρησιακό μετασχηματισμό μας, αξιοποιώντας σε μεγάλη κλίμακα υπηρεσίες στο Cloud. Η μετάβαση στο cloud αποτελεί στρατηγική επιλογή, στο πλαίσιο της οποίας προηγήθηκε αναλυτικός σχεδιασμός του τελικού μοντέλου, προκειμένου να μπορέσει να συγχρονιστεί και να μεταφερθεί συνολικά η επιχειρησιακή πολυπλοκότητα στο νέο περιβάλλον.

Τα οφέλη για το επιχειρείν
• Αν συζητούσαμε τα πλεονεκτήματα του cloud θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε επιγραμματικά ως εξής:
• Παρέχουν ευελιξία και ταχύτητα στην υλοποίηση και επέκταση υποδομών και λύσεων, επιτρέποντας την εστίαση των εταιριών στην επίτευξη των άμεσων επιχειρηματικών τους στόχων (time to market)
• Εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια στα εταιρικά δεδομένα, στοιχεία τα οποία αποτελούν επιπρόσθετα κόστη και ρίσκα στον παραδοσιακό σχεδιασμό
• Tέλος, προσφέρουν χαμηλότερο κόστος στη φιλοξενία δεδομένων και εφαρμογών

Οι μεγάλες προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους
Η ασφάλεια αποτελούσε και αποτελεί αδιαπραγμάτευτο παράγοντα στις σχετικές αποφάσεις. Στα πρώτα βήματα του cloud, η ασφάλεια αποτελούσε τον κυριότερο ενδοιασμό των εταιρειών, όμως σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα πρότυπα ασφαλείας και οι όποιες σχετικές αποφάσεις εστιάζουν πλέον στην κατανόηση και επιλογή των κατάλληλων διαδικασιών και ελέγχων που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την πρόσβαση σε cloud περιβάλλοντα. Σήμερα, οι ενδοιασμοί που σχετίζονται με την ασφάλεια έρχονται σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, μετά το κόστος και τη μεταφορά της πολυπλοκότητας του εκάστοτε οργανισμού.

Ο ρόλος των παρόχων cloud IT Infrastructure
Η επόμενη μέρα στο cloud είναι εδώ και αλλάζει δυναμικά το παραδοσιακό μοντέλο των τμημάτων ΙΤ, τα οποία εστιάζουν πλέον στην παροχή επιχειρηματικών λύσεων που αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Είναι, λοιπόν, στο χέρι των εταιριών να εντάξουν και να υποστηρίξουν -με τη βοήθεια των παρόχων- τη σταδιακή μετάβασή τους σε περιβάλλοντα cloud, προκειμένου να καρπωθούν την ευελιξία και τα οφέλη ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Οι hybrid λύσεις έχουν, συνήθως, την καλύτερη απόδοση
Νικος Ραπτης, CIO Ιατροπολις Medical

Το δικό μας cloud IT infrastructure
Η αρχική επιλογή που έγινε κατά τη σχεδίαση του IT infrastructure, ήταν να προχωρήσουμε σε private cloud και όχι στη χρήση κάποιου εξωτερικού παρόχου. Οι κυριότεροι παράγοντες για την επιλογή αυτή ήταν το χαμηλότερο κόστος και η αυξημένη ευελιξία κατά τη χρήση των πόρων, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω. Οι βασικές μονάδες που απαρτίζουν το IT infrastructure του οργανισμού μας είναι ένας ικανός αριθμός από physical hosts, με αυξημένες δυνατότητες hardware (CPU, RAM) κι ένα storage σύστημα με την απαιτούμενη χωρητικότητα και επεκτασιμότητα.
Επιπρόσθετα, το Data Center network με το 10G core switch και τις συστοιχίες router και firewall εξασφαλίζει τη διασύνδεση των πόρων, των χρηστών και των πολλαπλών site του Οργανισμού μας τόσο μεταξύ τους, όσο και με το Internet. Όλες οι επιμέρους λειτουργίες (AD, backup, ERP, PACS, IP-PBX κλπ.) λειτουργούν κατ’ αποκλειστικότητα σε VM περιβάλλον και διαχειρίζονται κεντρικά.

Τα οφέλη για το επιχειρείν
Παρά τον CaPex χαρακτήρα του IT infrastructure, η επιλογή της on-premise εγκατάστασης έχει αποδειχθεί ότι εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού με πολύ υψηλό δείκτη απόδοσης προς κόστος. Η φύση της εργασίας ενός Ιατρικού Διαγνωστικού κέντρου του μεγέθους μας, απαιτεί τεράστιους χώρους data storage (της τάξης των petabyte) αλλά και τη συχνή και γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.
Η αντίστοιχη OpEx προσέγγιση, με χρήση ενός ή περισσοτέρων παρόχων cloud infrastructure, αφενός θα απαιτούσε υπέρογκο οικονομικό κόστος, αφετέρου θα προσέφερε μικρότερο βαθμό ικανοποίησης των εσωτερικών χρηστών, καθώς θα είχαν σαφώς χαμηλότερη ταχύτητα πρόσβασης σε δεδομένα και υπηρεσίες. Ακόμα περισσότερο, αν κι αυτό φαίνεται κυρίως στο περιβάλλον του IT, η ταχύτητα σχεδίασης και θέσης σε λειτουργία νέων υπηρεσιών εντός και εκτός του Οργανισμού, μόνο με χρήση cloud infrastructure μπορεί να επιτευχθεί.

Οι μεγάλες προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους
Κάθε τεχνική προσέγγιση σε ένα πρόβλημα έχει πάντα προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μην ακυρώσουν το αρχικό πλεονέκτημα.
Στη δική μας περίπτωση, τέτοιες προκλήσεις ήταν οι αναμενόμενες, όπως η συνεχώς εντεινόμενη ανάγκη για storage capacity, η αυξημένη ανάγκη για ανθρώπινους πόρους ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση του IT infrastructure και ο μειωμένος διαθέσιμος χρόνος για λειτουργίες backup/maintenance/upgrade.
Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του GDPR αύξησε τις ήδη υψηλές απαιτήσεις για ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός μας.
Η προσεκτική σχεδίαση του Infrastructure και οι σωστές συνέργειες με εξωτερικούς συνεργάτες είναι απαραίτητες για την βελτιστοποίηση της λύσης και την αποφυγή δυσλειτουργιών.

Ο ρόλος των παρόχων cloud IT infrastructure
Μπορεί να έχουμε επιλέξει την on-premise προσέγγιση για το data center μας αλλά οι πάροχοι cloud λύσεων σε καμία περίπτωση δεν έμειναν αμέτοχοι. Είτε για το hosting του site μας, είτε για το business e-mail, αλλά και για λύσεις off-site back και disaster recovery, έχουν επιλεγεί λύσεις και συνεχώς αξιολογούνται νέες τεχνολογίες με τον πυρήνα της προσέγγισης να είναι στο cloud.
Δεν είναι αυτοσκοπός η λύση στο cloud ούτε αποτρεπτικός παράγοντας. Άλλωστε, σε κάθε έκφανση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων οι hybrid λύσεις, συνήθως, έχουν την καλύτερη απόδοση και έτσι και στην περίπτωσή μας, οι πάροχοι καλούνται να παίξουν κι αυτοί τον δικό τους ρόλο στην σωστότερη υποστήριξη των λειτουργιών του Οργανισμού μας χωρίς περιορισμούς και στερεότυπα.