Η Διεύθυνση Πληροφορικής καλείται να διαχειριστεί όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις και προκλήσεις, προβαίνοντας, εν γένει, σε σημαντικές μεταβολές στον τρόπο λειτουργίας της ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές.

Παράλληλα, καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού, συνδυάζοντας βέλτιστα τους πόρους που διαθέτει. Έχοντας, βέβαια, πάντα υπόψη της ότι θα πρέπει να διασφαλίσει στο έπακρο την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα. Δύο πράγματα που αποκτούν μεγάλη σημασία όταν μιλάμε για υπηρεσίες cloud. Γι’ αυτό το σκοπό χρησιμοποιούμε στον οργανισμό πολλαπλές συνδέσεις και ενοποιημένες συνδέσεις με έξυπνους αλγορίθμους, παράλληλα με ένα πολύ καλά μελετημένο QOS (Quality of Service). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή της σωστής υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική και στο cloud περιβάλλον.Εμείς εμπιστευόμαστε τα αρχεία μας, διαβαθμισμένα, σε ένα τρίτο πάροχο, μεταφέροντας ένα μεγάλο όγκο των δραστηριοτήτων μας, όπως είναι τα backups, στο «σύννεφο». Όλα αυτά με την πρέπουσα ασφάλεια, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και μεγάλες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα από ευπαθείς υπηρεσίες cloud.

Το cyber security αποτελεί μια ακόμα μεγάλη πρόκληση που πρέπει κανείς να της δίνει την πρέπουσα σημασία. Η ασφάλεια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους τομείς και κλάδους τα τελευταία δύο χρόνια – σε κάποιες εταιρείες μόνο σε επίπεδο γραφειοκρατίας (λόγω GDPR) και σε κάποιες άλλες με υλοποιήσεις ουσίας που οδηγούν στην αποτελεσματική προστασία του οργανισμού από εξωτερικούς, αλλά και εσωτερικούς κινδύνους.

Στο City Unity College δίνουμε μεγάλη βάση στο cyber security. Με τη χρήση πλατφόρμας IT Management μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε διαδικασίες όπως τα patches management, software deployment και unknown file hunting, αλλά και να κάνουμε σωστό monitoring του δικτύου μας με application control και Intrusion Prevention τεχνικές, μέσα από UTM firewalls. Φυσικά, όλα αυξάνουν το κόστος λειτουργίας του IT, αλλά νομίζω, σε περίπτωση κρούσματος ή πραγματικής επίθεσης, όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των συστημάτων προστασίας και την αξία που έχει η επένδυση σε αυτά.

Εν ολίγοις, το ΙΤ πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία και κουλτούρα για να είναι αποδοτικό.