Αναμενόμενο ή πρωτοφανές; Η επιτυχία των στρατηγικών μετάβασης στο Cloud θα έδινε σε πολλούς ασφαλείς προβλέψεις για την κάμψη, τουλάχιστον οικονομική- της ανοδικής πορείας του. Παρόλα αυτά και οι τρεις μεγάλοι cloud providers, AWS, Microsoft και Alphabet/Google, ανακοίνωσαν ότι τα κέρδη τους την περασμένη χρονιά συνέχισαν να αυξάνονται. Και όταν λέμε «αυξάνονται» μιλάμε για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16%, 27% και 28% αντίστοιχα, ο οποίος μπορεί να είναι μικρότερος από τα περασμένα έτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει «υφεσιακός». Πώς εξηγείται;

«Οι πελάτες συνεχίζουν να αξιολογούν τρόπους με τους οποίους θα βελτιστοποιήσουν την επένδυση τους στο cloud, προσπαθώντας να λύσουν τα ζητήματα που οι ιδιαίτερα σκληρές οικονομικές συγκυρίες αναδεικνύουν» ήταν μια μικρή αλλά περιεκτική σε εξηγήσεις περίληψη από την ανακοίνωση των κερδών της AWS τον Μάιο. Η Microsoft ακολούθησε στον ίδιο τόνο καθώς νωρίτερα φέτος ανέφερε ότι «οι πελάτες συνεχίζουν με προσοχή να εξετάζουν τους πιο δημοφιλείς τρόπους βελτιστοποίησης της λειτουργίας τους στο cloud», ενώ η Alphabet/Google εξήγησε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της δαπάνης σε cloud οφείλεται «στην στροφή των επενδυτών στην βελτιστοποίηση των υπαρχόντων cloud επενδύσεων που αντικατοπτρίζει την ευρύτερη οικονομική ανησυχία».

Οι αναφορές όλων των cloud providers είναι τον τελευταίο χρόνο γεμάτες από τον νέο όρο και το «Cloud Optimization» αναμένεται να ακούγεται όλο και περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Για τον CEO της Microsoft, Satya Nadella, αυτό είναι αποτέλεσμα της ανάγκης για διαρκή αναπροσαρμογή των επενδύσεων των πελατών στο cloud και καθαρά μια τάση που καθοδηγείται από την ζήτηση. Πως όμως φτάσαμε να μιλάμε για cloud optimization, μια μόλις δεκαετία μετά την διάδοση του cloud ως επιχειρηματικής λύσης και λίγα μόλις χρόνια μετά την καθολική αναγνώριση της αξίας του;

Η ευελιξία, η άμεση διαθεσιμότητα και η επεκτασιμότητα του cloud έγιναν προφανείς χάρη στην πανδημία, απότομα και απόλυτα. Η άμεση ανάγκη προσαρμογής των αγορών ανάγκασε σε μαζικές και ταχύτατες υιοθετήσεις cloud λύσεων, την μετατροπή ενός νέου υβριδικού πια εργατικού δυναμικού σε χρήστες του και μέσα στα τελευταία τρία μόλις χρόνια να υπάρχει μια αρμαθιά από public cloud λύσεις και μια στοίβα cloud apps για κάθε πρόβλημα και δουλειά. Τώρα δείχνει να ήρθε η ώρα να επανεξεταστούν οι στρατηγικές που οδήγησαν τις επιχειρήσεις στα σύννεφα.

Και μιας και καμία δεν δείχνει αυτοκτονικές τάσεις ώστε να πέσει από αυτά, επανεξετάζει πως θα κάνει καλύτερη την ζωή της εκεί πάνω. Παρότι αυτή μοιάζει να γίνεται όλο και πιο μπερδεμένη, αφού η multicloud και η υβριδική σε πολλές περιπτώσεις λειτουργία μοιάζει να εξακολουθεί να περιπλέκει τα πράγματα.

Σύμφωνα με μελέτη της Oracle που έγινε σε συνεργασία με την Standard & Poors με τίτλο «Μulticloud in the Mainstream- Making IT Work “As Advertised”», το 98% των επιχειρήσεων του δυτικού κόσμου χρησιμοποιεί καθημερινά πολλαπλά apps και περισσότερες από μία cloud υποδομές. Σε αυτό το ποσοστό, ένα 67% χρησιμοποιεί 2-3 public clouds για να δημιουργήσει ένα πλέγμα από IaaS/PaaS και SaaS υποδομές, ένα 28% χρησιμοποιεί 4-10 διαφορετικά και ένα 3% χρησιμοποιεί πάνω από 10 διαφορετικά, σε απόλυτη αντίθεση με το 2% που χρησιμοποιεί μία και μοναδική cloud υποδομή. Αυτό από μόνο του δείχνει την ανάγκη για διαρκή «ενορχήστρωση» των διαφορετικών οργάνων σε μικρά ή μεγαλύτερα επιχειρησιακά off premise σύνολα, εξ ου και το 97% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ή σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν μια πλατφόρμα cloud management για να βελτιστοποιήσουν την λειτουργία τους.
Αυτό αντανακλάται και στην έρευνα της ResearchAndMarkets, με τίτλο «Global Cloud Computing Management and Optimization Market 2023 – 2030 by Types, Applications – Partner & Customer Ecosystem Competitive Index & Regional Footprints» σύμφωνα με την οποία η αγορά διαχείρισης και βελτιστοποίησης Cloud Computing, εκτιμήθηκε το τέλος του 2022 στα 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φτάσει ως το 2030 τα 83,΄7 δισεκατομμύρια με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ένα εντυπωσιακό 21,7%.

Η ανάγκη για Cloud Optimization
Ακόμα και αν θεωρήσει κανείς την εμφάνιση του cloud optimization σαν έναν νέο ευφημισμό που αντανακλά το παγκόσμιο κλίμα σε ότι αφορά tech (αλλά και ευρύτερες) επενδύσεις δεν παύει να εκφράζει μια ανάγκη. Και η ανάγκη αυτή είναι διττή: αφενός να πάρει ο κάθε οργανισμός το μέγιστο που μπορεί από την επένδυση του στο cloud. Στην πιο πρόσφατη έρευνα της Flexera με τίτλο «2023 State of the Cloud Report» ένα εντυπωσιακό 83% των στελεχών των επιχειρήσεων που συμμετείχαν δηλώνουν ότι η διαχείριση της ανάγκης τους για cloud optimization -συχνά ακριβώς λόγω της παραπάνω multicloud πραγματικότητας- είναι η πρώτη προτεραιότητα τους για τα επόμενα χρόνια.
Εντυπωσιακό είναι δε ότι ανεξάρτητα από τα μεγέθη των επιχειρήσεων που συμμετείχαν -από κολοσσούς μέχρι μεσαίες επιχειρήσεις- όλοι συμφωνούσαν στους τρεις βασικότερους λόγους για τους οποίους χρειάζονται cloud optimization.

Πρώτον για να ελέγξουν τις δαπάνες τους στο cloud, δεύτερον για να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφαλείας και τρίτον για να δώσουν λύσεις στο ζήτημα της έλλειψης πόρων, αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού. Ακολουθεί δε ως τέταρτος βασικός λόγος για όλους η ανάγκη επίλυσης ζητημάτων governance και compliance.
Αφετέρου η άλλη όψη αυτής της ανάγκης είναι να «στρίψει» αυτή την ζωογόνα ροή επιχειρηματικής αξίας του cloud προς νέα χωράφια. Και αυτά δεν είναι άλλα από τον δυνατότερο νεοεισερχόμενο στον στίβο των tech επενδύσεων των τελευταίων ετών, την τεχνητή νοημοσύνη. Oι ανάγκες των Large language Μodels είναι τεράστιες, ίσως ίσου μεγέθους με τα τερατώδη data sets που απαιτεί η ανάπτυξη εφαρμογών ΑΙ. Με αυτά να συνεπάγονται ανάλογα κόστη και πολύ λίγους από τους σύγχρονους μεγάλους οργανισμούς από όσους θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί να τολμούν να μείνουν έξω από τον αγώνα για πιο αποτελεσματική τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία τους, η «βελτιστοποίηση» -βλέπε ανακατάταξη των πόρων και επαναπροσανατολισμός προς τον ΑΙ επενδυτικό βορρά- ήταν το μόνο λογικό βήμα. Ειδικά εν μέσω μιας περιόδου επενδυτικής ανασφάλειας που έχει επιβάλει το παγκόσμιο συγκρουσιακό σκηνικό.

Σύννεφα υψηλών επιδόσεων
Έτσι πελάτες και cloud providers προσπαθούν να δοκιμάσουν διαφορετικά setups της cloud υποδομής πριν καταλήξουν στο αποδοτικότερο και ταυτόχρονα ετοιμάζουν αυτή την υποδομή για την επόμενη φάση της διευρυμένης πια ενεργοποίησης του ΑΙ. Η ανάγκη για γενικότερη ελαχιστοποίηση του κόστους παραμένει, αλλά οι τάσεις και οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και πολύ πιο εξειδικευμένες από αυτή. Ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες λύσεις και εργαλεία του cloud optimization αυτή τη στιγμή ξεχωρίζουν:

Προσαρμογή μεγεθών: Η ανάγκη για επιλογή του σωστού μεγέθους και τύπου virtual machines βασισμένη στις απαιτήσεις του workload κάθε οργανισμού τη δεδομένη περίοδο, ώστε να αποφευχθεί το να βρεθεί με το κόστος υποδομών σε μέγεθος που δεν χρειάζεται ή χωρίς τις επαρκείς υποδομές, λόγω περικοπών.

Προσαρμοσμένη Αποθήκευση: Η βελτιστοποίηση των storage configurations και η επιλογή του σωστού τύπου αποθήκευσης δεδομένων ανάλογα με την εκάστοτε εφαρμογή και τις ανάγκες της για προσβασιμότητα.

Προγράμματα εξοικονόμησης: Συγκεκριμένοι cloud providers δημιουργούν προγράμματα εξοικονόμησης και εκ των προτέρων «κράτησης» που αν και είναι συχνά δεσμευτικά για τις χρονικές και χωρικές συντεταγμένες της χρήσης των υπηρεσιών που προσφέρουν, είναι σημαντικά πιο φθηνές από την pay as you go τιμολόγηση.
Auto-scaling: Η εναλλακτική του auto-scaling δίνει την δυνατότητα της αυτόματης αναβάθμισης της cloud υποδομής και των resources ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε περιόδους χαμηλών ή υψηλότερων από το κανονικό αναγκών.

Monitoring & Analytics: Η παρακολούθηση και η ανάλυση της χρήσης των πόρων που πραγματικά απασχολεί ο οργανισμός στο cloud -όπως οι απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ, οι επιδόσεις των εφαρμογών, η συμπεριφορά των χρηστών τους κλπ- δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για το που και πως μπορούν να γίνουν περικοπές και που να αναδρομολογηθούν οι εξοικονομούμενοι πόροι.

Διαχείριση Κόστους: Η ρύθμιση αυτόματων ειδοποιήσεων σε κάθε διαφορετικό «σκαλί» που πιάνουν οι συνολικές ή οι επιμέρους δαπάνες της λειτουργίας στο cloud είναι από τα πιο πρακτικά εργαλεία εξοικονόμησης πόρων.

Παρακολούθηση Κόστους για Data Transfer: Αντίστοιχα η παρακολούθηση των διαφορετικών χρεώσεων για τη μεταφορά διαφορετικών data ανάμεσα σε διαφορετικούς cloud providers ή ακόμα και στον ίδιο αλλά σε διαφορετικά regions μπορεί να αποκαλύπτει εναλλακτικούς δρόμους για εξοικονόμηση του κόστους, ειδικά μέσω δικτύων παράδοσης περιεχομένου.

Caching & Content Delivery: Οι μηχανισμοί caching σε συνδυασμό με τα δίκτυα μεταφοράς (CDN) δίνουν την δυνατότητα για λειτουργία που δεν επιβαρύνει τους αρχικούς servers και επιταχύνει τις διαδικασίες.

Security & Compliance: Η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς την ασφάλεια και η επιδίωξη του απαραίτητου και όχι του απόλυτου βαθμού ασφαλείας είναι από τους πιο οικονομικούς αν και δύσκολους τομείς.

Multi-Cloud Strategy: Ένα μείγμα από υπηρεσίες από διαφορετικούς cloud providers σε μια εξίσωση που συνδυάζει κόστος και ιδιαιτερότητα για κάθε workload μπορεί να αποτρέψει περιττές χρεώσεις αλλά και vendor lock-in.

Εκπαίδευση: Κάθε ομάδα εργαζομένων εκπαιδεύεται στις καλύτερες πρακτικές σε ότι αφορά το cloud optimization, εξειδικευμένα πάνω στο αντικείμενο της και με τους όρους λειτουργίας της εταιρείας στο cloud.

 

Νεφοκάλυψη επί ελληνικού εδάφους
Πολύτιμη παρόλα τα παραπάνω θεωρήσαμε στο netweek την ελληνική εμπειρία πάνω στην βελτιστοποίηση της χρήσης υπολογιστικού νέφους. Έτσι καλέσαμε στελέχη με γνώση και άποψη να μας απαντήσουν στο «γιατί» αυτής της βελτιστοποίησης, αλλά και τις καλύτερες στρατηγικές, τις τεχνολογίες που πρωταγωνιστούν τώρα και στο μέλλον και τις προκλήσεις αυτής της αέναης διαδικασίας.

Λευτέρης Τζελέπης, CISO της Steelmet – Viohalco Companies: Why optimize?

Περάσαμε λοιπόν στο Cloud, μετασχηματιστήκαμε! Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως για το επόμενο βήμα; Είναι το Cloud Optimization κάτι καινούργιο που ξαφνικά ζητάει προσοχή;
Το cloud optimization δεν έρχεται ως αυτόνομο έργο που απαιτεί το δικό του sponsorship. Είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ΙΤ, προοίμιο της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών. Ας φανταστούμε ένα check point όπου ανασυντασσόμαστε προτού ανοιχτούμε ξανά, προτού περάσουμε στο sequel του “digital transformation”.
Έγινε μια επένδυση τα τελευταία χρόνια προς το cloud. Στις περισσότερες εταιρίες αυτή έγινε κάπως βιαστικά, προκειμένου να προλάβουμε τις εξελίξεις, υποχρεωτικά. Ειδικά αν δεν ακολουθήσαμε την ορθή οδό του cloud adoption (μελέτη, στρατηγική, πλάνο, κλπ.), το cloud optimization σήμερα πλέον επιβάλλεται:

Κόστος. Πόσο κοστίζει το cloud για κάθε υπηρεσία ή Business Owner? Συμπεριλαμβάνεται δίκαια στις ασκήσεις budget? Επιμερίζεται ή ενισχύει το κέντρο κόστους που λέγεται ΙΤ?
Ένα από τα κύρια παραδοτέα της βελτιστοποίησης του cloud είναι ο επιμερισμός του κόστους και η οριοθέτηση αυτού ανά υπηρεσία. Ίσως ήταν ασυνήθιστο στον on-premise κόσμο, αλλά είναι αναπόφευκτο στο cloud. Το business enablement και η λήψη σωστών επιχειρησιακών αποφάσεων, απαιτούν σαφήνεια ως προς το κόστος κάθε υπηρεσίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συνειδητοποιούμε -κάπως αργά- τα κρυφά κόστη, ειδικά αν αναφερθούμε και στην ασφάλεια του cloud.

Επιδόσεις / Λειτουργικότητα. Το χρησιμοποιούμε σωστά (το cloud)? Έχουμε αξιοποιήσει όλα αυτά που έχουμε αγοράσει ή παραμένουν κάποια services ή subscriptions “στο ράφι”? Μήπως τελικά η επένδυση δεν είναι επιτυχής εφόσον το Shadow IT ακόμα ζει και βασιλεύει? Εδώ εύλογα προκύπτει το θέμα του training: γνωρίζουμε πώς λειτουργεί σωστά κ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του το cloud μας? Έχουμε τους κατάλληλους συνεργάτες (SMEs)?
Εξίσου βασικό παραδοτέο της άσκησης βελτιστοποίησης είναι το αναλυτικό inventory των υπηρεσιών που έχουμε ήδη, συνοδευόμενο από ένα δείκτη (ποσοστό) κατανάλωσης ή αξιοποίησης ανά υπηρεσία και οι προδιαγραφές/προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας.
«Ποιο είναι το καλύτερο cloud? Μα, φυσικά, αυτό που ξέρω να δουλεύω!» Στο βάθρο του νικητή “Cloud-added-value” σχεδόν πάντα θα βρεθεί η επιχείρηση που επενδύει στο skillset και την κατάρτιση του προσωπικού της. Χωρίς καθετοποίηση ρόλων ή εξειδίκευση, δε μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα.

Governance. Έχουν δοθεί οι κατάλληλοι ρόλοι στις υπηρεσίες cloud? Αντικατοπτρίζεται σωστά το οργανόγραμμα της εταιρίας με τους σωστούς ρόλους και δικαιώματα? Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε καταλήξει σε μια εντελώς διαφορετική δομή διαχείρισης και λειτουργίας στο Cloud, απ’ ότι στην υπόλοιπη εταιρία. Ακόμα και αν μέχρι σήμερα αυτό λειτουργούσε ικανοποιητικά (ή καλύτερα, τα προβλήματα που φέρνει ήταν διαχειρίσιμα) είναι καιρός να διορθωθεί. Με όλα τα κανονιστικά πλαίσια και την πληθώρα ευρημάτων Οικονομικών και Εσωτερικών Ελέγχων, τα θεμελιώδη συστατικά του cloud χρίζουν βελτίωσης. Χρειαζόμαστε ένα υγιές cloud προτού επενδύσουμε παραπάνω σε αυτό.

Επόμενη μέρα. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας πραγματικότητας. Νέες τεχνολογίες έρχονται να καθορίσουν τις εξελίξεις και να χαράξουν τους δρόμους που θα βαδίσουμε, νέα buzz words όπως GPT, AI, LLM, ….Πώς μπορεί να τα αξιοποιήσει αυτά σήμερα μια επιχείρηση? Πώς θα μπορέσει επωφεληθεί από αυτά που φέρνουν και να διατηρήσει το εμπορικό της πλεονέκτημα ή (ακόμα καλύτερα) να αποκτήσει ένα?
Οι απαντήσεις για το μέλλον συχνά βρίσκονται στο παρελθόν: πόσο καλά φτάσαμε ως εδώ? Πόσο σίγουροι για το τί έχουμε πετύχει και το πώς το έχουμε αποκτήσει? Το αξίζουμε? Ή πιο σωστά, το κατέχουμε?
Δυστυχώς οι απαιτήσεις του σημερινού time-to-market, δεν ευνοούν την κατανόηση νέων τεχνολογιών ή τη σωστή τους αφομοίωση από μια επιχείρηση. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει το Cloud Optimization: πιστοποιεί και ενισχύει τα σημερινά θεμέλια για τη σωστή ενσωμάτωση των τεχνολογιών του αύριο.

H έκφραση που χαρακτηρίζει τη στάση μιας σύγχρονης επιχείρησης απέναντι στις νέες τεχνολογίες (όπως το ΑΙ), είναι “You can’t stop the wave, but you can learn how to surf”. Το Cloud Optimization είναι ακριβώς αυτό: my company learning how to surf.

 

Θάνος Παπαδημητρίου, CIO,  Intermass Group: Βελτιστοποίηση Cloud, η κινητήρια δύναμη πίσω από τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι επιχειρήσεις είναι σε συνεχή αναζήτηση νέων τεχνολογιών και λύσεων, ώστε να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και την καινοτομία τους. Η τεχνολογία Cloud αναδεικνύεται ως ένας από τους πυλώνες που επιτρέπουν την ευελιξία και προσφέρουν scalability, συνδυάζοντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η βελτιστοποίηση του cloud αποτελεί πλέον κρίσιμο συστατικό της ΙΤ στρατηγικής κάθε επιχείρησης. Μέσω διαρκούς ανάλυσης και προσαρμογής των πόρων, επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους και η αύξηση της απόδοσης. Στρατηγικές όπως: automation, micro-segmentation, και continuous monitoring, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να κτίζεται η τεχνική υποδομή (ΙΤ infrastructure).
Η εξασφάλιση της συνεχούς διαθεσιμότητας και ασφάλειας των δεδομένων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Η χρήση τεχνολογιών όπως το Disaster Recovery as a Service (DRaaS) και η κρυπτογράφηση δεδομένων ενισχύουν την ανθεκτικότητα απέναντι σε πιθανά προβλήματα. Επιπλέον, η υιοθέτηση του DevOps και η συνεχής ολοκλήρωση και ανάπτυξη (CI/CD) εξασφαλίζουν ότι οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες ενημερώνονται και βελτιώνονται διαρκώς, χωρίς να διακόπτεται η λειτουργία τους.
Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του machine learning μπορεί να προσφέρει αυτοματοποιημένες αναλύσεις και προβλέψεις στη διαχείριση της υποδομής cloud, συνεισφέροντας στην έγκαιρη ανταπόκριση και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις, επιτυγχάνοντας παράλληλα, την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Τεχνολογίες-Πρωταγωνιστές
Καθώς εξετάζουμε τις τεχνολογίες cloud που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον, διακρίνουμε τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
• Την αυτοματοποίηση μέσω τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα το Kubernetes στον τομέα της διαχείρισης container.
• Τη χρήση λειτουργιών cloud χωρίς διακομιστή (serverless computing), όπως για παράδειγμα το AWS Lambda, και
• Την υιοθέτηση υπηρεσιών, όπως η Google Cloud Platform και Microsoft Azure.
• Την ανάπτυξη του Εdge Computing θα επιτρέψει την επεξεργασία δεδομένων πιο κοντά στην πηγή τους (data sources), μειώνοντας την καθυστέρηση και βελτιώνοντας την απόκριση των εφαρμογών.
Επιπλέον, η ασφάλεια στο cloud θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο, με τεχνολογίες όπως η ιδιωτική ενοποίηση δεδομένων (Data Sovereignty) και οι εξελιγμένες λύσεις πιστοποίησης και πρόσβασης, όπως το Zero Trust Security model. Η ενσωμάτωση Big Data Analytics και Smart Analytics μέσα από το Cloud, θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αξιοποιούν τα δεδομένα τους και να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις με βάση την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, η τεχνολογία Blockchain στο Cloud εγγυάται αυξημένη ασφάλεια και διαφάνεια, με τη χρήση transaction blocks, που είναι αμετάβλητα και αποκεντρωμένα. Αυτό θα επιτρέπει την εκτέλεση συναλλαγών και συμβάσεων (smart contracts) με πλήρη ασφάλεια, ενώ, παράλληλα, μειώνεται η πιθανότητα απάτης ή παραβίασης δεδομένων. Συμπερασματικά η βελτιστοποίηση του Cloud αποτελεί δυναμικό πεδίο που συνεχώς εξελίσσεται και προσφέρει στις επιχειρήσεις ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην κατάλληλη τεχνολογία και στρατηγική μπορούν να προσδοκούν σημαντικές βελτιώσεις στην αποδοτικότητα, την καινοτομία και τη συνολική απόδοση. Η προσαρμοστικότητα, η ασφάλεια και η συνεχής βελτίωση θα είναι απολύτως απαραίτητες για την πορεία του Cloud στα επόμενα χρόνια, με την τεχνολογική καινοτομία να παίζει τον ρόλο του πρωταγωνιστή στο θέατρο της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας».

 

Νίκος Πλιάτσικας, Group Head of IT, EFA Group: Η ένταξη του cloud optimization στην ευρύτερη ΙΤ στρατηγική

Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις στη διαχείριση και την εξέλιξη των πληροφοριακών τους συστημάτων. Το cloud optimization αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους πυλώνες στη σχεδίαση και υλοποίηση μιας σύγχρονης ΙΤ στρατηγικής.

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και λύσεων στο περιβάλλον του cloud επιτρέπει στους οργανισμούς να παραμένουν ανταγωνιστικοί και να προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες αγορές. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη συνεχή αναβάθμιση και ρύθμιση των πόρων του cloud με στόχο την επίτευξη μέγιστης αποδοτικότητας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ασφάλεια και η συμμόρφωση με τις διάφορες νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις του κάθε οργανισμού.
Η εξέλιξη της cloud-based λειτουργίας είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Βασικοί παράγοντες είναι η μείωση του κόστους, η αύξηση των επιδόσεων, το security και το compliance.

Η διαρκής μείωση του κόστους των cloud υπηρεσιών είναι ένας σημαντικός κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη και εξάπλωση της cloud τεχνολογίας. Οι οργανισμοί επιδιώκουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, και η cloud τεχνολογία προσφέρει μια ευέλικτη και κλιμακούμενη λύση που τους επιτρέπει να προσαρμόζουν πολύ γρήγορα την υποδομή τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους αντιμετωπίζοντας αυξημένη ή μειωμένη ζήτηση. Η βελτίωση της απόδοσης των cloud υπηρεσιών, όπως η ταχύτητα επεξεργασίας, η αποδοτικότητα του δικτύου και η διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων, είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας.

Η βελτίωση αυτών των πτυχών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για τους οργανισμούς. Η ασφάλεια και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς είναι ουσιαστικής σημασίας για τις cloud υπηρεσίες, καθώς οι απαιτήσεις για προστασία δεδομένων και η ιδιωτικότητα είναι αυξανόμενες και είναι κρίσιμες για την εμπιστοσύνη και την υιοθέτηση από τους οργανισμούς. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι ολόκληρα οικοσυστήματα εφαρμογών που εκτελούνται στο cloud, διαθέτουν ένα σύνολο αμυντικών μηχανισμών ασφαλείας πολύ υψηλού επιπέδου μιας και οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια για αυτό, αξιολογώντας διαρκώς τις απειλές που δέχονται.
Συνολικά, η μελλοντική εξέλιξη των cloud υπηρεσιών θα εξαρτηθεί από την ισορροπία των τριών πτυχών. Η καινοτομία στον τομέα της cloud τεχνολογίας συνεχίζεται, και οι προκλήσεις σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς προσφέρουν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση.

Στρατηγικές προτεραιότητες και τεχνολογίες του μέλλοντος
Μια σωστή στρατηγική για την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας του cloud computing προϋποθέτει την εξέταση και την αξιολόγηση των αναγκών και των στόχων του οργανισμού μας.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του cloud computing για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ξεκάθαρες στρατηγικές προτεραιότητες που είναι συνυφασμένες με τον οργανισμό μας, όπως η ασφάλεια των δεδομένων και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

Οι τεχνολογίες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην βελτιστοποίηση του cloud computing στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν αρχικά την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση (ML). Η ενσωμάτωση AI και ML στο cloud computing βοηθάει στην αυτοματοποίηση και την βελτιστοποίηση των διαδικασιών, στην ανάλυση δεδομένων και στην προληπτική συντήρηση. Στη συνέχεια το Edge Computing, η επεξεργασία δεδομένων πιο κοντά στην πηγή τους μειώνει την καθυστέρηση και το φορτίο στα data centers, βελτιώνοντας την απόδοση των εφαρμογών.
Το Multicloud μοντέλο επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πολλαπλά cloud περιβάλλοντα και η ικανότητα ενσωμάτωσης private και public cloud, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης οι λύσεις διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων θα γίνονται όλο και πιο καινοτόμες με στόχο την βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και της πρόσβασης σε μεγάλους όγκους δεδομένων (Big Data). Η ενισχυμένη ασφάλεια και ιδιωτικότητα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς οι απειλές ασφάλειας γίνονται πιο περίπλοκες, οι τεχνολογίες ασφάλειας που ενσωματώνονται στο cloud θα είναι κρίσιμες για την προστασία των δεδομένων και των εφαρμογών.

Συμπερασματικά, το cloud optimization δεν είναι απλά ένας στόχος αλλά μια συνεχής διαδικασία. Η συνεχής εξέλιξη των τεχνολογιών και η ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων στην αρχιτεκτονική και τη διαχείριση των cloud υπηρεσιών είναι απαραίτητες για την ανταπόκριση στις αυξανόμενες απαιτήσεις ασφάλειας, απόδοσης και ευελιξίας.
Με την «τεχνολογία cloud» να βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε στρατηγικές βελτιστοποίησης και καινοτομία θα απολαμβάνουν αναμφίβολα σημαντικά πλεονεκτήματα στον ψηφιακό κόσμο και θα αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Δημήτρης Τόπκας, IT Manager, HB BODY GROUP: Το cloud optimization και οι προϋποθέσεις για την πετυχημένη ένταξη του στην ευρύτερη ΙΤ στρατηγική

Η αξιοποίηση του cloud αντιμετωπίζεται ως κρίσιμος παράγοντας της ΙΤ στρατηγικής, με σκοπό τη μέγιστη απόδοση των υποδομών και βέλτιστη χρήση των πόρων, συνεισφέροντας στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης με τρόπο που προωθεί την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την καινοτομία.

Αναλυτικότερα, η ένταξη του cloud στην ΙΤ στρατηγική μπορεί να γίνει επιτυχημένα μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

• «Κοινούς στόχους με την επιχειρηματική στρατηγική: Πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της επιχειρηματικής στρατηγικής, έτσι ώστε να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης αξιοποιώντας τη χρήση του αποτελεσματικά.

• Οικονομικά οφέλη: Μέσω της αποτελεσματικότερης χρήσης των πόρων, να δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει την οικονομική της αποδοτικότητα.

• Ευελιξία και κλιμακούμενη ανάπτυξη: Να επιτρέπει την ευέλικτη προσαρμογή των πόρων στις ανάγκες της επιχείρησης, διευκολύνοντας την ανάπτυξη και την προσαρμογή των υποδομών σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

• Ασφάλεια και συμμόρφωση: Να περιλαμβάνει την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών ασφάλειας και τη συμμόρφωση με τους κρατικούς κανονισμούς.

• Καινοτομία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Να ενθαρρύνει την καινοτομία, παρέχοντας ευέλικτες λύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας.

• Διαχείριση ρίσκου: Να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου, ενσωματώνοντας μέτρα ασφαλείας και περιορίζοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την ψηφιακή υποδομή.
Μείωση κόστους, αύξηση επιδόσεων ή ασφάλεια και compliance;
Παν μέτρον άριστον… Μία πετυχημένη λειτουργία cloud υποδομών και υπηρεσιών απαιτεί ισορροπημένη προσέγγιση που πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συνολική στρατηγική της επιχείρησης και να ευνοεί την επίτευξη των στόχων της, έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση κόστους, στη βελτίωση των επιδόσεων και την ενίσχυση της ασφάλειας και της συμμόρφωσης. Καθένας από τους παραπάνω παράγοντες έχει διαφορετικές επιπτώσεις και συνήθως οι επιχειρήσεις συνίσταται να επιδιώκουν έναν ισορροπημένο συνδυασμό τους, ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες.

• Μείωση κόστους: Η μείωση του κόστους αποτελεί σημαντική πτυχή της χρήσης του cloud. Μπορεί να επιτευχθεί με τον ορθό χειρισμό των υποδομών, τη χρήση κλιμακούμενων υπηρεσιών – pay as you grow, την αυτόματη ελαχιστοποίηση του κόστους κατά τη διάρκεια των ανενεργών περιόδων καθώς και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ανάλογα με τη χρήση.

• Αύξηση επιδόσεων: Η αύξηση των επιδόσεων μπορεί να περιλαμβάνει την επιλογή βέλτιστων υπηρεσιών και πρακτικών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση εφαρμογών, καθώς και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως η μηχανική μάθηση για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της απόδοσης.

• Ασφάλεια: Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να αμελούν το γεγονός ότι η ασφάλεια είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες στη χρήση του cloud. Μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή προηγμένων μέτρων ασφαλείας, όπως κρυπτογράφηση δεδομένων, εργαλεία παρακολούθησης απειλών και χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων ασφαλείας π.χ. (2fa) two factor authentication – μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, κτλ».

Η επιλογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων για τη βελτιστοποίηση μίας cloud-based λειτουργίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων στόχων, αναγκών και χαρακτηριστικών της επιχείρησης. Βασικότερες στρατηγικές προτεραιότητες που είναι κρίσιμες για την επιτυχημένη διαδικασία βελτιστοποίησης και αξιοποίησης του cloud είναι:

• Αξιολόγηση αναγκών και στόχων: Πριν από την υλοποίηση οποιασδήποτε στρατηγικής, είναι σημαντικό να αξιολογηθούν λεπτομερώς οι ανάγκες, οι στόχοι και οι προσδοκίες της επιχείρησης.

• Κοινοί στόχοι με την επιχειρηματική στρατηγική: Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση του cloud συνάδουν με τους στόχους της επιχείρησης και την επιχειρηματική στρατηγική.

• Μείωση κόστους: Προτείνεται να γίνονται χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων για τη διαχείριση πόρων, τη βελτιστοποίηση των χρεώσεων και την αποτελεσματική χρήση της κλιμακούμενης υποδομής.
• Εκπαίδευση και διαχείριση αλλαγών: Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού δεν θα φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρέπει να οριστεί αποτελεσματική διαχείριση αλλαγών, για την αντιμετώπιση των χρηστών που αντιστέκονται στην αλλαγή – resistance to change. Η εκπαίδευση των χρηστών και η επικοινωνία της αλλαγής είναι κρίσιμη για την υιοθέτηση νέων πρακτικών.

• Συνεχής βελτίωση: Η υλοποίηση του έργου δε συνεπάγεται ολοκλήρωση αυτού. Από το σημείο αυτό ξεκινούν όλα. Η βελτιστοποίηση των λειτουργιών δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία. Απαιτείται να υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης, αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και της προσαρμογής των στρατηγικών, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση σύμφωνα με την πορεία της επιχείρησης.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η επιλογή των προτεραιοτήτων θα πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, να προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης και να υποστηρίζει την επίτευξη των συνολικών στόχων.

Οι τεχνολογίες της απογείωσης
Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη επηρεάζει συνεχώς τη βελτιστοποίηση του cloud, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετές τεχνολογίες να πρωταγωνιστήσουν σε αυτόν τον τομέα στα επόμενα χρόνια όπως:

• Serverless Computing: Οι serverless υπηρεσίες, επιτρέπουν την εκτέλεση κώδικα χωρίς την ανάγκη διαχείρισης της υποκείμενης υποδομής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων και στην ευελιξία της περαιτέρω ανάπτυξης της επιχείρησης.

• Υπηρεσίες Machine Learning και AI: Οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για τη βελτιστοποίηση επιδόσεων και την αυτοματοποίηση διαδικασιών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

• Αυτοματοποίηση και DevOps: Οι πρακτικές DevOps και η αυτοματοποίηση διαδικασιών αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και τη βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών.

• Υπολογιστική κβαντική: Λόγω του όγκου των πληροφορίων η υπολογιστική κβαντική θα έχει επιδράσεις στον τρόπο υπολογισμού και της διαχείρισης των δεδομένων στο cloud παρέχοντας νέες δυνατότητες υπολογιστικής ισχύος.

• Kubernetes και ευελιξία χρήσης εφαρμογών: Η χρήση του Kubernetes για τη διαχείριση των εφαρμογών στο cloud γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Μέσω της τεχνολογίας αυτής δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ευέλικτα και αυτοματοποιημένα οι cloud εφαρμογές.
Μην ξεχνάμε πως είναι σημαντικό ένας επιχειρηματικός οργανισμός που θέλει να ηγείται της θέσης του και να είναι προπομπός στην αγορά, επιβάλλεται να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και να προσαρμόζει τις στρατηγικές του σύμφωνα με τις επερχόμενες αλλαγές.