Τους τελευταίους μήνες, το cloud computing φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο των παρόχων τεχνολογικών λύσεων όσο και των εταιρειών-χρηστών της τεχνολογίας.
Αυτό είναι -μάλλον- αναμενόμενο αφού η ανάγκη εξορθολογισμού της πρωτογενής ανάγκης κάθε επιχείρησης, αυτή της μείωσης του κόστους λειτουργίας, οδηγεί τις επιχειρήσεις στην υιοθέτηση λύσεων που είναι cloud based. Επιπρόσθετα, ο ρόλος του IT χρειάζεται επαναπροσδιορισμό. Το cloud θέτει τα θεμέλια για μία νέα αρχή.
Μία αρχή που περνάει από σκοπέλους αφού ο προβληματισμός για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των λύσεων καθώς και το ζήτημα των επενδύσεων σε hardware και εξοπλισμό, ο οποίος σε αρκετά μεγάλο βαθμό θα μείνει αναξιοποίητος, εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τους IT Managers να προβούν στην απόφαση μετάβασης στο cloud. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των λύσεων έχει απαντηθεί σε μεγάλο βαθμό και οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τόσο την αξιοπιστία τους όσο και την ευελιξία που προσφέρουν.
Η απάντηση στο ερώτημα για τον εξοπλισμό, θα προέλθει από τη στρατηγική και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Οι προμηθευτές, επίσης, αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο την επιχειρηματική ευκαιρία που προσφέρει το cloud -δημιουργεί συνεχόμενη ροή εσόδων, αυξάνει τζίρο και κέρδη- και διευρύνουν συνεχώς το portfolio των παρεχομένων υπηρεσιών. Το εύρος των υπηρεσιών των προμηθευτών καλύπτει -κατά κύριο λόγο- τους τομείς Infrastructure as a Service Virtual και Cloud Servers, Platform as a Service και Software as Service.
Μονόδρομος η υιοθέτηση του cloud;
Οι υπηρεσίες cloud εξελίσσουν στην ουσία το μοντέλο του outsourcing. Οι νέοι όροι του παιχνιδιού είναι ότι το cloud είναι μια αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα – όχι στην τεχνολογία. Αφορά στο διαμερισμό των πόρων που οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατ’ επέκταση σε χαμηλότερα κόστη. Το cloud είναι εξέλιξη – όχι επανάσταση. Η ευκολία στη χρήση και διάθεση τόσο των υποδομών όσο και των εφαρμογών και η πληρωμή τους με το μήνα ή με τη χρήση που προσφέρει το cloud θεωρείται για πολλούς ως μονόδρομος για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Ίσως όχι σε όλους τους τομείς της επιχειρησιακής οργάνωσης του IT αλλά σίγουρα σε ένα μεγάλο μέρος της. Η ανησυχία για την ασφάλεια των δεδομένων, το connectivity, τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας και την υποστήριξη εξακολουθεί να υφίσταται. Ωστόσο, τα πολλά πετυχημένα case studies που υπάρχουν στη διεθνή αλλά και ελληνική αγορά, καθώς και τα αυστηρότατα SLAs, που εγγυώνται όλα τα παραπάνω και οι πιστοποιήσεις σε διαφορετικούς τομείς που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια του απορρήτου, κάμπτουν τις επιφυλάξεις των Διευθυντών Πληροφορικής. Είναι αλήθεια πως έχουν να λάβουν μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον -τουλάχιστον στο κομμάτι του IT- της επιχείρησης. Η αλλαγή δεν είναι εύκολη αφού έχουν να υπολογίσουν πολλές παραμέτρους, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επιχείρησης. Με την οικονομική κρίση ακόμη δίπλα μας, το cloud θα προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας που θα αποδειχθούν απαραίτητες. Στο παρελθόν, το IT αφορούσε την παραγωγικότητα – σήμερα αφορά τη συνεργασία και την επιχειρηματική καινοτομία. Με το cloud πρέπει να επενδύσετε σε χρόνο, όχι χρήμα. Οι άνθρωποι είναι ο στόχος σας, όχι άλλοι υπολογιστές.
Το 20% των επιχειρήσεων δεν θα έχει IT assets μέχρι το 2012
Σύμφωνα με τον Fergal O’Connor, ο οποίος έχει κερδίσει το ψευδώνυμο «the innovative cloud entrepreneur» καθότι είναι ο ιδρυτής και CEO της CloudICT.com. και τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε, τα έσοδα από υπηρεσίες cloud παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 16,6% το 2010, σε σύγκριση με το 2009. «Προβλέπεται ότι μέχρι το 2012, το 20% των επιχειρήσεων δεν θα έχουν καθόλου IT assets. Μέχρι το 2013, τα κινητά τηλέφωνα θα ξεπεράσουν τα PCs ως το πιο διαδομένο μέσο για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 2014 εκτιμάται ότι τα έσοδα από υπηρεσίες cloud θα αγγίξουν τα 148,8 δισ. δολάρια». Τα εντυπωσιακά μεγέθη της έρευνάς του επεκτάθηκαν και στην υιοθέτηση του cloud ανά χώρα (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία) και ανά μέγεθος εταιρείας (κατά κύριο λόγο, 1-50 άτομα προσωπικό -και έπειτα οι εταιρείες με προσωπικό άνω των 200 ατόμων), ενώ ο πρώτος κλάδος που το υιοθέτησε -πέρα από αυτόν της τεχνολογίας-, είναι ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης.