Με διψήφιο ρυθμό μεταβολής τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας, «έτρεξε» το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς που διανύουμε για την Cosmos Business Systems, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο NetFAX  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Δάφνης. «Το 2019 ήταν καλή χρονιά, καθώς είχαμε μία αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 15% σε σύγκριση με το 2018. Το πρώτο οκτάμηνο του 2020 πάει πολύ καλά, όμως τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν και για αυτό θα πρέπει να αξιολογούνται. 

Υπό προϋποθέσεις, φέτος, μπορεί να είναι χρονιά ρεκόρ από την ίδρυση της εταιρείας», αναφέρει ο Δημήτρης Δάφνης, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις  κατακυρώσεις σε έργα του δημοσίου και πόσα από αυτά θα τιμολογηθούν μέσα στη χρονιά.  Η πορεία της αγοράς Πληροφορικής, πάντως, θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις που θα έχει ο κορονοϊός, φαινόμενο που εξελίσσεται σε διάφορα στάδια μετά το γενικό lockdown του Μαρτίου, αλλά και  από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Γι’ αυτό, όπως σημειώνει ο κύριος Δάφνης οι προβλέψεις εμπεριέχουν μεγάλη πιθανότητα σφάλματος.

Παρά ταύτα, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ενώ ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες όπως η εξ αποστάσεως εργασία, οι τηλεδιασκέψεις και οι απομακρυσμένες συνεδριάσεις εκτελεστικών οργάνων και επιτροπών υπουργείων, κατά τον ίδιο.

 Οι προοπτικές στον κλάδο της Πληροφορικής

 Ο κύριος Δάφνης εκτιμά ότι οι προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο της Πληροφορικής αυτή την περίοδο είναι πολύ ισχυρές. «Ύστερα από αρκετά χρόνια υπάρχει πρόθεση και διάθεση από την πλευρά του κράτους να περάσει στην ψηφιακή εποχή και να προχωρήσει σε υλοποιήσεις που είχαν συζητηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια , αλλά δεν είχαν προχωρήσει μέχρι τώρα». Τα έργα που έχει εξαγγείλει είναι της τάξεως των 4 δισ. ευρώ για την επόμενη περίοδο και αφορά μικρά, μεσαία και μικρότερα έργα σε διάφορους φορείς, με αιχμή την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η αναλογία της εταιρείας σε σχέση με τα έργα ιδιωτικού – δημοσίου τομέα είναι 65%-35% υπέρ του ιδιωτικού, παρότι την τελευταία δεκαετία η Cosmos εμφανίζεται να έχει παρουσία στο Δημόσιο, ως ένας από τους κύριους διεκδικητές των έργων. Αυτή τη στιγμή η Cosmos Business Systems έχει κατατεθειμένες προσφορές που ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ υπάρχουν στο «κάδρο» και οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς που έπονται. «Πιστεύω ότι θα είμαστε ένας από τους 3-4 παίχτες που θα ξεχωρίσουν κατά την επόμενη περίοδο, η οποία φαίνεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, τεχνολογικά, της τελευταίας δεκαπενταετίας», τονίζει ο κ. Δάφνης.

Οι καθυστερήσεις στα δημόσια έργα

Στο ζήτημα των δημοσίων έργων, ο ίδιος επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να επικαιροποιηθούν, όπως το νομικό πλαίσιο που αφορά στους διαγωνισμούς, ενώ θέτει και το ζήτημα της καθυστέρησης στην υλοποίησή τους. «Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι φορείς αφού οι διαδικασίες των επιτροπών και των κλιμακίων καθυστερούν. Πρέπει κάποιοι στιγμή όλοι οι εταίροι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να αποτυπωθούν αυτά τα προβλήματα. Δεν μπορεί να κατηγορούνται συλλήβδην για τις καθυστερήσεις οι εταιρείες Πληροφορικής επειδή κάνουν προσφυγές», αναφέρει ο κ. Δάφνης.

Σύμφωνα με τον κ. Δάφνη η ώθηση που έχει δοθεί στα δημόσια έργα έχει επηρεάσει θετικά και την αγορά στον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας το παράδειγμα του Mydata και της διασύνδεσης των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα τις ΑΑΔΕ. Ποιες, όμως, είναι οι τεχνολογίες στις οποίες θα πρέπει να στραφούν οι επιχειρήσεις για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους; «Αυτό που θα σύστηνα εγώ στον επιχειρηματία της επόμενος δεκαετίας θα ήταν να φτιάξει ένα πολύ καλό MIS, να έχει ένα πολύ καλό σύστημα πληροφορικής, το οποίο μέσα από analytics και business intelligence θα του δίνει τα στοιχεία real time για να μπορεί να παίρνει τις σωστές αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Δάφνης