Στη βελτίωση της κίνησης των δεδομένων του δικτύου της και στην ενίσχυση της εμπειρίας των χρηστών έχουν συμβάλλει οι συνεργασίες της Cosmote με την Pylones Hellas και την F5 Νetworks. Η διαρκής αύξηση των συνδρομητών, αλλά και η ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και περιεχόμενο με υψηλές απαιτήσεις σε bandwidth, οδήγησε σε αύξηση του όγκου δεδομένων που διακινούνται μέσω του δικτύου κινητής της Cosmote.

«Η εμπειρία mobile internet των πελατών της Cosmote περνά μέσα από δύο διαφορετικούς κόσμους: εκείνον του δικτύου radio και εκείνον του δικτύου core IP και υπάρχουν πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Η λύση BIG-IP της F5 που χρησιμοποιήσαμε λειτουργεί ως ενδιάμεσος proxy μεταξύ των δύο κόσμων και- μέσω proprietary αλγορίθμων- βελτιστοποιεί τη διασύνδεσή τους, με αποτέλεσμα η Cosmote να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο user’s experience, ενώ παράλληλα αξιοποιούμε στο έπακρο τις υποδομές μας», δήλωσε ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ, διευθυντής Core Network Devops & Technology Strategy του ομίλου ΟΤΕ.

Όπως λέει ο ίδιος «η βελτίωση που είδαμε όταν περάσαμε το σύνολο της κίνησης μέσα από το σύστημα της F5 ήταν κοντά στο 9%, ποσοστό πολύ μεγάλο για έναν provider του μεγέθους μας». Η Cosmote βρίσκεται συνεχώς σε συζητήσεις τόσο με την Pylones Hellas, που είναι partner της F5 σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και με την ίδια την F5, αναλύοντας ανάγκες και use cases.

Τα επόμενα βήματα
«Ένα από τα άμεσα σχέδιά μας είναι η δυνατότητα να βελτιστοποιήσουμε την κίνηση Quick, η οποία αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά στο video streaming. To Quick βασίζεται στο UDP πρωτόκολλο και η F5 Networks υποστηρίζει rate-pace σε κίνηση UDP παρόμοια με το TCP μέσω δυναμικών μεθόδων. Ένα άλλο σχέδιο αφορά στο πρωτόκολλο DNS και ειδικότερα στην προστασία του δικτύου μας από φαινόμενα DNS Tunneling, ενώ παράλληλα εξετάζουμε τη διασύνδεση του συστήματος BIG-IP με το PCRF ώστε να έχουμε τη δυνατότητα εξατομικευμένης διαχείρισης κίνησης σε επίπεδο συνδρομητή. Η συνεργασία μας με τη Pylones και την F5 έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα είναι το ίδιο αποδοτική όπως μέχρι τώρα», κατέληξε ο κ. Παπαμιχαήλ