Δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής προσφέρουν οι Περιφέρειες ανά την επικράτεια, αξιοποιώντας την τεχνολογία για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας Φροντίδας και τη στήριξη των ασθενών.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει προς τους πολίτες σύστημα τηλεϊατρικής, στο οποίο έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 1.100 εθελοντές γιατροί της Αθήνας, όλων των ειδικοτήτων.
Η εφαρμογή, που αποτελεί συνέργεια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, με το Doctor Next 2 Me, την εταιρία που το ανέπτυξε, παρέχει τη δυνατότητα βιντεοκλήσης και επικοινωνίας ασθενών με γιατρούς κάθε ειδικότητας.

Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει όλο το εικοσιτετράωρο με το ιατρικό προσωπικό, λαμβάνοντας εξειδικευμένες συμβουλές. Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής θα παρέχει και υπηρεσίες ψυχικής τηλεϊατρικής για τη νόσο του κορονοϊού COVID-19, μέσω πλατφόρμας που έχει αναπτύξει η startup εταιρεία Melapus.

Η συνεργασία της Dr. Button με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Σε συνεργασία με την εταιρεία Dr. Button και τους Ιατρικούς Συλλόγους Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «φέρνει» το γιατρό στο σπίτι κάθε νησιώτη, προσφέροντας και αυτή δωρεάν σύστημα τηλεϊατρικής. Το σύστημα τηλεϊατρικής κατά του κορονοϊού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από κινητό τηλέφωνο, φορητό ή σταθερό υπολογιστή και τάμπλετ.

Κάθε πολίτης, από κάθε νησί του Νοτίου Αιγαίου, μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή, να εγγραφεί, και να διαλέξει γιατρό από τέσσερις ειδικότητες: γενικής ιατρικής, παθολόγο, πνευμονολόγο, παιδίατρο, αλλά και από άλλες ειδικότητες, που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Η επικοινωνία είναι άμεση, ο πολίτης βλέπει και συνομιλεί με τον γιατρό, ο οποίος επίσης τον βλέπει, τον ενημερώνει για τυχόν συμπτώματα και λαμβάνει άμεσα και υπεύθυνα πληροφορίες και καθοδήγηση. Υπηρεσίες τηλεϊατρικής έχει ενεργοποιήσει, επίσης, σε συνεργασία με την Dr. Button η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Vodafone: Υλοποιεί για 14η χρονιά πρόγραμμα τηλεϊατρικής σε 100 απομακρυσμένες περιοχές
Με «όχημα» τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, το Ίδρυμα Vodafone υλοποιεί για 14η χρονιά πρόγραμμα τηλεϊατρικής, το οποίο καλύπτει 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικές Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να επισκέπτονται το περιφερειακό ιατρείο/κέντρο υγείας, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα και να πραγματοποιούν βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα καρδιογράφημα και σπιρομέτρηση.

Από το 2008 που εφαρμόζεται το πρόγραμμα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 46.600 εξετάσεις. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις εφόσον ο γενικός ή αγροτικός γιατρός αποφασίσει ότι χρήζουν συμβουλευτικής γνωμάτευσης, αποστέλλονται μέσω του δικτύου της Vodafone, σε καρδιολόγους/πνευμονολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στη συνέχεια, οι καρδιολόγοι γιατροί παρέχουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση.

Οι εξετάσεις
Οι υπόλοιπες εξετάσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι οξυμετρία, μέτρηση πίεσης και σακχάρου, ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα αποτελέσματα των οποίων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων που ήδη περιλαμβάνει το πρόγραμμα, δίνουν τη δυνατότητα εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου για την επόμενη δεκαετία.

Το Μάρτιο του 2018 προστέθηκαν στο πρόγραμμα και υπηρεσίες πρόληψης για την εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση, που αφορούν όλες τις γυναίκες άνω των 45 ετών. Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo.