Τη νέα πρωτοβουλία του με τίτλο «Cybersecurity for Industry» εγκαινίασε, πριν από λίγες ημέρες, το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, με τη διεξαγωγή της πρώτης ημερίδας που εστιάζει σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Πέρα από τη σχεδόν «βίαιη» προσαρμογή στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (και ενώ καλά-καλά δεν έχει προχωρήσει ακόμα εις βάθος ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους), οι ελληνικές και όχι μόνο βιομηχανίες καλούνται να συμμορφωθούν με μια σειρά από ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι οποίοι οριοθετούν ένα ευρύτατο πλαίσιο συγκεκριμένων διαδικασιών και συμπεριφορών, των οποίων η υλοποίηση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Αυτό επεσήμαναν, προχωρώντας σε ανάλογες εξηγήσεις και περιγραφές, όλοι οι ομιλητές στην ενημερωτική ημερίδα, της οποίας ο τίτλος «NIS2, CRA and DORA – Beyond Compliance – Κάνοντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επιχειρηματική στρατηγική» ήταν απολύτως ενδεικτικός του περιεχομένου της.

Στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA), της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας με επικεφαλής τον νέο διοικητή της Μιχάλη Μπλέτσα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι της αγοράς μίλησαν τόσο για τη μεγάλη πρόκληση της ενσωμάτωσης όλων αυτών στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και τους εσωτερικούς κανονισμούς των επιχειρήσεων, όσο και για την επόμενη ημέρα, καθώς μπαίνουμε πλέον στην εποχή του ΑΙ.

Τα νέα δεδομένα
Στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων εκ μέρους των παρευρισκομένων, με απώτερο στόχο την εκτίμηση των νέων δεδομένων, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μαρία Ακριβού, ο κ. Μπλέτσας αναφέρθηκε στις νέες υποχρεώσεις για τις (κρίσιμες, κυρίως) βιομηχανίες και τον ενισχυμένο εποπτικό ρόλο της Αρχής, ο Ευάγγελος Ουζούνης (ΕΝΙSΑ) παρουσίασε διαφωτιστικές λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κυβερνοασφάλειας και τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανονισμών, ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Παπακώστας, περιέγραψε τις νέες πτυχές του κυβερνοεγκλήματος, και ο Ιωάννης Αλεξάκης, Γεν. Διευθυντής Επιτελικού Σχεδιασμού της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ανέλυσε την οδηγία NIS2 και την εφαρμογή της στα ελληνικά δεδομένα. Από την πλευρά του, ο Γεν. Διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της ίδιας Αρχής, Θωμάς Δομπρίδης, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων, ενώ ο καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης, ανέλυσε την εφαρμογή της Νομοθετικής Πράξης AI Act της ΕΕ.

Από πλευράς βιομηχανίας, ο François Ambrosini (Huawei), αναφέρθηκε (μιλώντας από το Μόναχο) στις μεθόδους διαχείρισης ευπαθειών, ενώ οι Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος (ΕΥ) και Παναγιώτης Μερκούρης (ΑΙΑ), ανέλυσαν της εφαρμογή των νέων κανονισμών και οδηγιών στην πράξη. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των Μίνας Ζούλοβιτς, Στέλιου Καβαλάρη, Ευάγγελου Λεμονιά, Νάντιας Λιάπη και Γιάννη Σολωμάκου, υψηλόβαθμων στελεχών που ειδικεύονται στην ψηφιακή ασφάλεια, οι οποίοι συμμετείχαν σε πάνελ με θέμα: «Ευρωπαϊκές οδηγίες κυβερνοασφάλειας – Προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις», με συντονίστρια την Αργυρώ Χατζοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Ινστιτούτου, Στέλλα Τσιτσούλα, προανήγγειλε και νέες ημερίδες, ως το τέλος του έτους