Μετράει 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Διαθέτει ολοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και πελατοκεντρική κουλτούρα, με εστίαση στην καινοτομία αλλά και τη βιωσιμότητα. Και έχει στο τιμόνι της μία γυναίκα με όραμα, εμπειρία και τόλμη. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας. Ο λόγος για την Cysoft και την Αλέξια Χριστοφή.

Με αφορμή τα 25 χρόνια δραστηριοποίησης της Cysoft στην ελληνική αγορά μιλήσαμε με την CEO της εταιρείας, την Αλέξια Χριστοφή, για την πορεία της Cysoft και την εξέλιξή της από έναν πάροχο με εξειδίκευση την ασφάλεια πληροφοριών σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο λύσεων και υπηρεσιών Πληροφορικής, που ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες του σύγχρονου επιχειρείν.

netweek: Μιλήστε μας για τα πρώτα σας βήματα στον χώρο της Πληροφορικής.

Αλέξια Χριστοφή: Όλα ξεκίνησαν το 1988, οπότε και πήρα την απόφαση να δραστηριοποιηθώ στον κλάδο της Πληροφορικής. Αυτό που έδωσε ώθηση στο ξεκίνημά μου, ήταν ένα μίγμα αφέλειας και νεανικής τόλμης. Δεν αναζήτησα μια συμβατική εργασιακή σχέση και το έκανα συνειδητά, παρότι γνώριζα εκ των προτέρων ότι δεν θα είναι εύκολη η επαγγελματική μου πορεία. Ένα χρόνο αργότερα, συστάθηκε επίσημα η Channel IT, η πρώτη μου εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Επέλεξα να ασχοληθώ με την εγκατάσταση λογιστικών συστημάτων που εκείνη την εποχή ήταν ό,τι κοντινότερο στην έννοια της «ψηφιοποίησης» καθώς και με τη βασική εκπαίδευση των χρηστών. Ως νέα επιχειρηματίας, φαινόμουν πιο «ταιριαστή» σε έναν τέτοιο ρόλο και πιο αποδεκτή σε έναν χώρο αμιγώς ανδροκρατούμενο και με έντονο ηλικιακό ρατσισμό.

Η εργασιακή εμπειρία που είχα αποκομίσει στο Λονδίνο, ως Διαχειρίστρια Συστημάτων στην Υπηρεσία Ερευνών Αγοράς του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και η διατριβή μου στο Data Protection Act, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών μου στο London School of Economics, με σύστησε στον αναδυόμενο τομέα της Ασφάλειας Πληροφορικής. Η έννοια της «Ασφάλειας Πληροφορικής» και ειδικότερα ο τομέας της αντιικής προστασίας, ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Μου έδωσε νέα προοπτική, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τόσο την επιχειρηματική μου δραστηριότητα, όσο και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας μου.

Πώς προέκυψε η ανάγκη για δημιουργία εταιρείας στην Ελλάδα;

Η σημασία της ψηφιακής ασφάλειας, άρχισε να γίνεται περισσότερο κατανοητή και να αντιμετωπίζεται σοβαρά από τις επιχειρήσεις, περί το 1994. Αντιλαμβανόμενοι την ευκαιρία που αναδυόταν, μιας και η αγορά άρχισε να ωριμάζει, η χρονική στιγμή φαινόταν κατάλληλη για ένα «τολμηρό» εγχείρημα. Έτσι, μαζί με τον αδερφό μου, Χριστόφορο Χριστοφή, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας και στην ελληνική αγορά. Η τόλμη μας απέδωσε, καθώς πολύ σύντομα διαφάνηκε η ανάγκη τοπικής παρουσίας, ειδικά σε ό,τι αφορούσε στην υποστήριξη των εταιρικών χρηστών. Κατά συνέπεια, το 1998 ιδρύθηκε η Cysoft ως πρότυπος συνεργάτης – μεταπωλητής της Channel IT, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ελληνικού πελατολογίου. Στο μεταξύ, η εταιρεία στην Κύπρο επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και υποστήριξη του καναλιού συνεργατών, εμπλουτίζοντας την γκάμα της με περισσότερες συνεργασίες και συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις της στη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας μηχανικών.
Σήμερα, κοιτάζοντας πίσω σε εκείνα τα καθοριστικά χρόνια, αντιλαμβάνομαι την αποφασιστικότητα, την ανθεκτικότητα και κυρίως το όραμα που απαιτείτο από εμάς, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε μια τόσο μεταβατική εποχή. Στόχος μας δεν ήταν απλώς η δημιουργία μιας ακόμη εταιρείας Πληροφορικής, αλλά να γίνουμε πρωτοπόροι σε μια αχαρτογράφητη αγορά, ωθούμενοι από την πεποίθηση ότι κάτι σημαντικό διαφαίνεται στον ορίζοντα. Και επιβεβαιωθήκαμε…

Ποια είναι η θέση της Cysoft στην ελληνική αγορά 25 χρόνια μετά την ίδρυσή της;

Μέχρι το 2015, η Cysoft εστίαζε αποκλειστικά στην Ασφάλεια Πληροφορικής και ήταν ευρέως γνωστή ως πιστοποιημένος συνεργάτης της Trend Micro. Είχαμε υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα έργα αντιικής προστασίας σε επίπεδο endpoint και email security, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Ωστόσο, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Πληροφορικής, φαινόταν πώς έλειπαν πολλά ακόμα και ιδιαιτέρως σημαντικά κομμάτια από το παζλ. Όμως, η πολυπλοκότητα των διαθέσιμων επιλογών σε λύσεις υποδομών πληροφοριακών συστημάτων, δυσκόλευε μικρότερους οργανισμούς να επενδύσουν, περιορίζοντας τις επενδύσεις σχεδόν αποκλειστικά σε μεγάλους οργανισμούς κι επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, είχαμε υλοποιήσει κάποια έργα στον τομέα της διαχείρισης δικτύων αλλά η αγορά ήταν ακόμη διστακτική να δεχτεί νέες λύσεις, όπως λόγου χάρη το ITSM, δηλαδή τη Διαχείριση Υπηρεσιών και Υποδομών Πληροφορικής. Ακόμη και οι επαγγελματίες του κλάδου που αντιλαμβάνονταν τη σημασία του ITSM, είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις. Από τη μία βρίσκονταν όσοι προτιμούσαν να καταγράφουν τα περιστατικά σε αρχεία Excel, από την άλλη εκείνοι που διέθεταν υπέρογκα ποσά σε λύσεις που πολύ δύσκολα μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Η στρατηγική προνοητικότητα μας βοήθησε να εντοπίσουμε το 2006 την AdventNet, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Zoho και από την οποία προέκυψε κατόπιν το brand της ManageEngine. Ανέκαθεν, η ManageEngine διέθετε ένα ευρύ φάσμα τεχνικά και οικονομικά προσιτών λύσεων, που έχουν στόχο την απλοποίηση των λειτουργιών του IT για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Ενδεικτικά, αναφέρονται εργαλεία για την παρακολούθηση και διαχείριση δικτύων και συσκευών, τη διαχείριση και ασφάλεια του Active Directory, την οργάνωση και υποστήριξη των τμημάτων ΙΤ και γενικότερα την αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της Ασφάλειας Πληροφορικής.

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα για την στρατηγική, την ανάπτυξη και την καινοτομία κάθε εταιρείας, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης. Ως εκ τούτου, ολοκληρωμένες λύσεις που για την αγορά ήταν μέχρι πρότινος απρόσιτες, όπως το ITSM που προανέφερα, το ITOM, το SIEM, το IAM, το UEMS κλπ., όχι μόνο εντάχθηκαν στο επενδυτικό πλάνο των επιχειρήσεων, αλλά αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής τους στρατηγικής. Συνοψίζοντας, η συνεργασία με κορυφαίους κατασκευαστές λύσεων, όπως η ManageEngine, μας έδωσε πρόσβαση σε προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων λύσεων για τη διαχείριση Πληροφορικής και την Κυβερνοασφάλεια. Έτσι, διευρύναμε αισθητά την προσφερόμενη γκάμα μας και σήμερα, με τις σύγχρονες ανάγκες που διαμορφώνονται, μπορούμε να απευθύνουμε τις λύσεις μας πρακτικά σε οποιαδήποτε εταιρεία.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την Cysoft; Ποιο θα λέγατε ότι είναι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα;

Καταρχάς, το γεγονός ότι είμαστε ταγμένοι σε αυτό που κάνουμε και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, αποτελεί από μόνο του ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μας. Αφιερώνουμε χρόνο και πόρους στην εκπαίδευση του προσωπικού μας κι έχουμε θεσπίσει εσωτερικές διαδικασίες που διασφαλίζουν την επιτυχία των έργων που αναλαμβάνουμε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πώς τα 25 χρόνια δραστηριοποίησης στην τοπική αγορά, έχουν προσδώσει μεγάλη εμπειρία, τεχνογνωσία και πλήρης κατανόηση των αναγκών των πελατών μας. Έτσι, προσαρμοζόμενοι στις νέες τάσεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις, είμαστε σε θέση να παρέχουμε εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που διασφαλίζουν την ικανοποίηση του πελατολογίου μας. Ως αποτέλεσμα, ο βαθμός εμπιστοσύνης εκ μέρους των πελατών μας αυξάνεται και δημιουργούνται μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις.

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά για εμάς ο πελάτης είναι πραγματικά στο επίκεντρο όσων κάνουμε. Για αυτόν τον λόγο, διαλέγουμε λύσεις και προσφέρουμε υπηρεσίες που βελτιώνουν όχι μόνο την καθημερινότητα και τις εργασίες ρουτίνας, αλλά εξοικονομούν πόρους και προσφέρουν υψηλή ασφάλεια, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνέχεια.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει η Cysoft;

Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλαπλές και μεγάλες προκλήσεις που περιλαμβάνουν τεχνολογικά, οικονομικά, διοικητικά και άλλα ζητήματα. Από την δική μας πλευρά, ως πάροχοι λύσεων και υπηρεσιών Πληροφορικής, προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία και τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τις ελληνικές εταιρείες να ξεπεράσουν τις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις, όπως η ψηφιακή τους μετάβαση και να εδραιώσουν μια ισχυρή και βιώσιμη ψηφιακή παρουσία. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε, όμως, ότι ο αντίκτυπος της τεχνολογίας είναι ισχυρός σε κάθε επιχειρηματική έκφανση. Οι ψηφιακές λύσεις παρέχουν τη δυνατότητα εξαγωγής χρήσιμων δεδομένων και συμπερασμάτων που συντελούν στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Παράλληλα, βοηθούν στην ανάλυση της απόδοσης των υφιστάμενων ψηφιακών επενδύσεων, καθώς και στη δρομολόγηση των μελλοντικών.

Ως εκ τούτου, η εξορθολογισμένη χρήση των τεχνολογικών λύσεων, μπορεί δυνητικά να μετατρέψει τόσο τις οικονομικές όσο και τις διοικητικές προκλήσεις σε επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αξίζει να σημειωθεί, πώς ενώ οι διαθέσιμες τεχνολογίες εφαρμόζονται για την κάλυψη πρακτικά παρόμοιων αναγκών σε κάθε επιχείρηση, μεταξύ κλάδων οι προτεραιότητες και ο βαθμός ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων, διαφέρουν σημαντικά. Υπό αυτό το πρίσμα, ως Cysoft, έχουμε προχωρήσει στην εξατομίκευση των προσφερόμενων λύσεών μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε κλάδου. Για παράδειγμα, ο ναυτιλιακός κλάδος που είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, έχει αυξημένες ανάγκες ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης διαδικασιών.

Ωστόσο, καθώς διέπεται από ορισμένες ιδιαιτερότητες που δεν συναντώνται σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. η απομακρυσμένη διαχείριση και ασφάλεια των υποδομών που βρίσκονται εν πλω, χρήζει εξατομικευμένης προσέγγισης.
Για τον λόγο αυτό και με σκοπό να βοηθήσουμε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να ενδυναμωθούν τεχνολογικά, έχουμε εξατομικεύσει τις λύσεις μας με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, πήραμε την απόφαση να συμμετέχουμε στην φετινή έκθεση «Ποσειδώνια», προκειμένου να συστηθούμε στις εταιρείες του κλάδου και να τους γνωρίσουμε από κοντά την γκάμα των διαθέσιμων και εξειδικευμένων μας εργαλείων που συνεισφέρουν αποτελεσματικά στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Αρχής γενομένης από τη Ναυτιλία, σκοπεύουμε στο προσεχές μέλλον να προσεγγίσουμε κάθετα τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Το AI θεωρείται το next big thing και φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σήμερα. Ποιες είναι οι κινήσεις της Cysoft σε αυτό τον τομέα;

Η συνεχής επένδυση στην καινοτομία και στην ανάπτυξη αλλά και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής μας φιλοσοφίας. Βέβαια, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι νέο, απλώς τώρα γίνεται πιο διαδεδομένη και προσιτή. Δεδομένης, ωστόσο, της αυξανόμενης σημασίας της, σίγουρα θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, όχι μόνο για να ενισχύσουμε τις λύσεις Κυβερνοασφάλειας και Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Υπηρεσιών IT που παρέχουμε, αλλά και για να βελτιώσουμε το χρόνο απόκρισης στην εξυπηρέτηση των πελατών μας. Παράλληλα, η αξιοποίηση των δεδομένων θα είναι πιο άμεση και αποτελεσματική, δίνοντας σωστές προσεγγίσεις και επιλύοντας τάχιστα τα όποια θέματα προκύπτουν. Θεωρώ πως η συνετή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τον έμπειρο ανθρώπινο παράγοντα, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Ποιο είναι το όραμα και τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο. Με πελατοκεντρική συνείδηση θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ολοκληρωμένες και προσιτές λύσεις σε επιχειρήσεις και τμήματα Πληροφορικής, απλοποιώντας και αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες και τα καθημερινά τους προβλήματα. Παράλληλα, συνεχίζοντας δυναμικά την πορεία μας στην Κυβερνοασφάλεια και στη Διαχείριση Υποδομών Πληροφορικής, θα εμπλουτίζουμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιό μας με δικές μας λύσεις, συνοδευόμενες από υψηλού επιπέδου συμβουλευτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες αλλά και τεχνική υποστήριξη. Η βιωσιμότητα στις επιχειρηματικές πρακτικές και οι καινοτόμες λύσεις είναι βασικοί πυλώνες της μακροπρόθεσμης στρατηγικής μας. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση πρακτικών Πράσινης Πληροφορικής, την προώθηση βιώσιμης χρήσης τεχνολογίας και τη συνεχή καινοτομία για την παροχή φιλικών προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικών λύσεων. Ταυτόχρονα, θα επεκτείνουμε τη γκάμα των υπηρεσιών μας σε επίπεδο Managed Service Provider, ενσωματώνοντας σε αυτές προηγμένες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτοματισμών και αξιοποίησης δεδομένων. Έτσι, θα προσφέρουμε ολοκληρωμένες, διαχειριζόμενες λύσεις Πληροφορικής που ανταποκρίνονται σε ευρύτερες επιχειρησιακές ανάγκες.

Πού διαφοροποιούνται και πού συγκλίνουν τα μελλοντικά πλάνα για την Cysoft και την Channel IT;

Η στενή σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών δεν ήταν ποτέ κρυφή. Όπως προανέφερα, η Channel IT είναι η πρώτη εταιρεία που δημιούργησα, η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε σε διανομέα προστιθέμενης αξίας. Μολονότι έχει διαφορετική δομή και στρατηγική προσέγγιση από την Cysoft, που είναι ένας πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών Πληροφορικής, η διαρκής συνεργασία μεταξύ Cysoft και Channel IT και η αλληλοεπένδυση, θα διατηρηθούν και μελλοντικά.
Σήμερα μοιραζόμαστε κοινές δράσεις, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη της πλατφόρμας EndpointOne, ενώ σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος Πληροφορικής για εταιρείες κάθε μεγέθους, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι καθορίζουν την επιτυχία του επιχειρείν στην Πληροφορική και ποια συμβουλή θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να εισέλθουν σήμερα στον κλάδο;

Κατά τη γνώμη μου, οι επιχειρηματίες οφείλουν να αναγνωρίζουν ευκαιρίες στην αγορά, να διαμορφώνουν στρατηγικές και να διαχειρίζονται τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Από εκεί και πέρα, θεωρώ σημαντική την ικανότητα να σκέφτονται εκτός των συνηθισμένων προτύπων και να προτείνουν ή ακόμα και να δημιουργούν καινοτόμες και ανταγωνιστικές λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα τρέχοντα ζητήματα της αγοράς. Προσωπικά, θεωρώ εξίσου σημαντική τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με άλλους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και πελάτες. Εξάλλου, ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας μακρύς κι επίπονος μαραθώνιος που περνά μέσα από τις συνέργειες και τις μακροπρόθεσμες επαγγελματικές σχέσεις, οι οποίες δυνητικά προσφέρουν καθοδήγηση, υποστήριξη και ευκαιρίες. Πιστεύω ότι τη διαφορά θα την κάνει ο επιχειρηματίας που θα αξιοποιήσει και θα εξισορροπήσει όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Η συμβουλή μου προς τους νέους επιχειρηματίες, είναι να φροντίζουν να είναι πρώτα σωστοί επαγγελματίες Πληροφορικής. Θα πρέπει πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και να ενημερώνονται για οτιδήποτε συμβαίνει, όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην διεθνή αγορά, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται και να ελίσσονται ανάλογα με τις ανάγκες. Το τεχνολογικό τοπίο εξελίσσεται διαρκώς και η επιτυχία συχνά εξαρτάται από την ικανότητα κάποιου να προβλέπει και να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Πληροφορική είναι ένας κλάδος με αέναη κινητικότητα που προσφέρει ανεπανάληπτες ευκαιρίες.