Η απόφαση της Blueground να απολύσει το 1/4 του προσωπικού της, δημιουργεί εύλογα την απορία, αν αυτή θα είναι η μοίρα και άλλων start-ups, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί με πολύ μικρότερα ποσά.
Πριν από λίγους μήνες η Blueground ήταν σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πιο πιθανός πρώτος ελληνικός μονόκερως, δηλαδή η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα μπορούσε να ξεπεράσει σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η πιο πρόσφατη χρηματοδότηση της εταιρείας, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, διαμορφώνοντας τη συνολική χρηματοδότησή της στα 78 εκατομμύρια δολάρια.
Οι περισσότερες start-ups δεν θα έπρεπε να νοιάζονται για αναστολή εργασίας
Το επιχειρηματικό μοντέλο των περισσότερων start-up εταιρειών είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό μιας τυπικής εταιρείας. Η βασική διαφορά είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος αντικατοπτρίζεται και στην εργασιακή καθημερινότητα με τη φράση: «Όλοι τρέχουμε συνεχώς». Ο κίνδυνος να ξεμείνει μια start-up στην κοιλάδα του θανάτου είναι συνεχώς υπαρκτός και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν σταματήσει να κινείται.
Οπότε, η αναστολή εργασίας θα είχε ίσως νόημα για έναν μικρό αριθμό από start-up εταιρείες που λόγω των περιστάσεων έχουν δει τον τζίρο τους σχεδόν να μηδενίζεται και επιπλέον είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουν κάτι για να αναπτυχθούν. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κυρίως οι εταιρείες του τομέα travel-tech, οι οποίες μετά από προσπάθεια των εκπροσώπων του ΣΕΤΕ συμπεριλήφθηκαν στο δεύτερο «κύμα» ΚΑΔ.
Για τις υπόλοιπες, οι επιλογές, πέρα από το να συμπεριληφθούν σε ένα τρίτο «κύμα» ΚΑΔ, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πιστωτικές γραμμές που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους. Αυτή είναι και μια από τις προτάσεις που κάνει μια ομάδα 138 ατόμων, αποτελούμενη από επενδυτές και εκπροσώπους start-ups, η οποία με επιστολή της απευθύνεται στον υφυπουργό έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα.
Μιλώντας με το Δημήτρη Καλαβρό – Γουσίου, συνιδρυτή του επενδυτικού σχήματος Velocity Partners που είναι και ένας εκ των υπογραφόντων της επιστολής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν κριτήρια, τα οποία θα βοηθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αξιολογήσουν τις start-ups που έχουν περισσότερο ανάγκη από βοήθεια και επιπλέον είναι αυτές που έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στο περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι χρηματοδότες επεξεργάζονται σχέδια για να κάνουν ενέσεις έκτακτης ανάγκης σε κάποιες από τις start-ups όπου έχουν ήδη επενδύσει, λειτουργώντας επικουρικά σε μια συνολική προσπάθεια.
Δράσεις ξεκίνησαν ήδη σε άλλες χώρες
Η γαλλική κυβέρνηση έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τη στήριξή της στο οικοσύστημα των start-ups με ένα οικονομικό πλάνο ύψους πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση της Γερμανίας, αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κάποιο ανάλογο πλάνο, βρίσκεται σε συζητήσεις με εκπροσώπους του οικοσυστήματος και αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις τις ερχόμενες εβδομάδες.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλάνο αναμένεται να παίξει η κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW, η οποία ακούγεται ότι έχει βάλει στην άκρη 550 δισεκατομμύρια ευρώ για να προσφέρει ρευστότητα σε επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν στον προγραμματισμό της περιλαμβάνεται και η στήριξη των start-ups.