Στο έργο που πραγματοποιείται, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο Δημόσιο, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαστεργίου υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια του 3rd Quo Vadis AI Act. Ο υπουργός συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τους: Μιχάλη Κρητικό, Policy Analyst on AI Ethics and Trustworthy Governance of AI , DG Research & Innovation, European Commission, Χρήστο Ταραντίλη, Partner, Head of Government & Public Sector στην EY και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Νίκο Χριστοδούλου, Partner/Consulting Leader της Deloitte. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου αυτή τη στιγμή ψηφιοποιούνται 1,6 δισ. έγγραφα.

«Σκοπός», σημείωσε «είναι το πώς με αυτά τα δεδομένα θα δημιουργήσουμε πλούτο, θα χαράξουμε νέες πολιτικές, θα τα χρησιμοποιήσουμε πχ στον τομέα της υγείας για να αποκωδικοποιήσουμε ασθένειες. Το δεύτερο κομμάτι είναι η δικαιοσύνη και η ταχύτητα απονομής της. Μια εξέλιξη που θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της χώρας. Από εκεί και πέρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στην πολιτική προστασία, με την πρόβλεψη καιρικών και φυσικών φαινομένων και την έγκυρη απομάκρυνση ανθρώπων από επικίνδυνες περιοχές». Ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε σε πρωτοβουλίες όπως το myAIgov.gr, τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, αλλά και το mAiGreece, τη νέα εφαρμογή που απευθύνεται στους τουρίστες. Τέλος, αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι αυτή βασίζεται στο τρίπτυχο «δεδομένα-υπολογιστική ισχύ-ταλέντο», ενώ πρόσθεσε και το ζήτημα της ενέργειας, καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κρητικός στάθηκε στη λεγομένη ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη, και στάθηκε στo Artificial Intelligence Act, την πρωτοβουλία της ΕΕ προκειμένου να τεθούν 7 βασικές αρχές στο επίκεντρο της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συγκεκριμένα πρόκειται για την ανθρώπινη παρέμβαση και εποπτεία, την στιβαρότητα και ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και διακυβέρνηση των δεδομένων, τη διαφάνεια, την διαφορετικότητα, την απαγόρευση των διακρίσεων και δικαιοσύνη, την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία και τη λογοδοσία. Ακόμα, ανέλυσε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά τις νεοφυείς, οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπεύθυνης καινοτομίας. Επίσης, στάθηκε στην αναγκαιότητα για συνεχή εκπαίδευση, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντική και η εμπλοκή των πολιτών συμβουλευτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η όποια κοινωνική δυσαρέσκεια για την εφαρμογή της ΤΝ σε κοινωνικά ζητήματα.

Δυσκολία στην εξεύρεση στελεχών
Παίρνοντας τον λόγο ο Χρήστος Ταραντίλης, σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει πολύ αξιόλογα πανεπιστημιακά τμήματα και εταιρείες που μπορούν να υποστηρίξουν έργα τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσθεσε όμως ότι παρουσιάζονται σημαντικές δυσκολίες σε 8 στις 10 εταιρείες για την εύρεση στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής. Επίσης, τόνισε ότι είναι αναγκαία η εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς, χωρίς αυτήν, δεν θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε σωστά την Τεχνητή Νοημοσύνη, ούτε αυτή να αποκτήσει σημαντική επίδραση στους πολίτες, στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία.

Προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη, σημείωσε, είναι αναγκαίο τα συστήματα ΤΝ να είναι αποτελεσματικά, ενώ χρειάζεται επίσης η εκπαίδευση, η διαφάνεια αλλά και ο ανθρώπινος έλεγχος στις αποφάσεις που λαμβάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να αποφεύγονται σημαντικά λάθη. Από την πλευρά του, στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Χριστοδούλου, στάθηκε και εκείνος στην ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότεροι ειδικοί στα θέματα πληροφορικής, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να προσεχθεί μία σειρά θεμάτων όπως η προκατάληψη, η διαφάνεια και η προστασία της ιδιωτικότητας. Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες που λαμβάνονται από την Πολιτεία, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ στάθηκε στη σημασία του customer experience, η οποία δε θα πρέπει να αλλοιωθεί. Τέλος, παρουσιάστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο να «κόψουμε ταχύτητα» στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης και αποκάλυψε ότι σύμφωνα με έρευνα που έγινε σχετικά με την επίδραση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, την επόμενη 5ετια προβλέπονται σημαντικές επενδύσεις.