Η αυξημένη ζήτηση για data centers στην Ελλάδα επιβάλλει μια νέα χωροταξική προσέγγιση, καθώς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, έχουν φτάσει σε επίπεδα κορεσμού που προκαλούν προβληματισμό. Ο πρώτος ενεργειακός χάρτης της χώρας για τη χωροθέτηση data centers αποκαλύπτει περιοχές με επαρκή ηλεκτρικό χώρο, κατάλληλες για φιλοξενία αυτών των επενδύσεων μακριά από τα ήδη κορεσμένα δίκτυα των μεγάλων πόλεων.

Οι επιλεγμένες περιοχές περιλαμβάνουν την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική Ελλάδα. Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, οι πρώην λιγνιτικές περιοχές, όπως η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα, προσφέρουν φυσικά πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι χαμηλές θερμοκρασίες για την απαραίτητη ψύξη των data centers, αλλά και η πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών τους αναγκών. Οι περιοχές αυτές θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο και υποδομές για να υποστηρίξουν μελλοντικές επενδύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική εξαιρείται από τον ενεργειακό χάρτη λόγω του κορεσμού και των σημαντικών επενδύσεων που θα απαιτούνταν για την αναβάθμιση των δικτύων. Οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επιπλέον έργων σε μια τόσο πυκνή αστική περιοχή και οι υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια, καθιστούν τη χωροθέτηση data centers εντός Αττικής μη βιώσιμη. Η νέα χωροταξική στρατηγική, η οποία συντονίζεται από τον ΑΔΜΗΕ, προβλέπει τη δημιουργία ενός ενεργειακού χάρτη με οδηγίες για την εγκατάσταση data centers και βιομηχανικών μονάδων μόνο σε περιοχές με διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο.

Με αυτήν την πρωτοβουλία, η Ελλάδα στοχεύει να διαχειριστεί τις επερχόμενες ενεργοβόρες επενδύσεις με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, διατηρώντας παράλληλα στις υποδομές την απαραίτητη ισορροπία.