Λύσεις αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για εγκαταστάσεις και ενέργεια που προκαλεί η μεγάλη ζήτηση για data centers, ως αποτέλεσμα της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης.
Ανάμεσα στις ιδέες που εξετάζονται είναι μέχρι και η μετακόμιση στο… διάστημα. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε, ύστερα από 16 μήνες, μελέτη με τίτλο «Advanced Space Cloud for European Net zero Emission and Data sovereignty» η οποία είχε ως σκοπό να διερευνήσει την πιθανότητα εκτόξευσης data centers σε τροχιά.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του έργο, Damien Dumestier, τα συμπεράσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς μελέτη ASCEND αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, που συντονίστηκε από την αεροδιαστημική βιομηχανία Thales Alenia Space για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει ότι τα data centers που βασίζονται στο διάστημα είναι τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά εφικτά. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας εκτόξευσης στο διάστημα ενός κέντρου δεδομένων που θα περιφέρονταν σε υψόμετρο περίπου 1.400 χιλιομέτρων – περίπου τρεις φορές το υψόμετρο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Το ASCEND θα στοχεύει στην ανάπτυξη των δομικών στοιχείων 13 διαστημικών κέντρων δεδομένων συνολικής χωρητικότητας 10 μεγαβάτ έως το 2036, προκειμένου να επιτευχθεί το σημείο εκκίνησης για την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών cloud. Κάθε «οικοδομικό τετράγωνο» – με επιφάνεια 6.300 τετραγωνικών μέτρων – περιλαμβάνει χωρητικότητα για τη δική του υπηρεσία κέντρου δεδομένων και εκτοξεύεται σε ένα διαστημικό όχημα. Προκειμένου να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας του ψηφιακού τομέα, ο στόχος είναι να αναπτυχθούν 1.300 τέτοια δομικά στοιχεία έως το 2050 για να επιτευχθεί 1 γιγαβάτ.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές CO2, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας νέος τύπος εκτοξευτή 10 φορές λιγότερων εκπομπών. Ο στόχος είναι να είναι έτοιμος ο πρώτος οικολογικός εκτοξευτής μέχρι το 2035 και στη συνέχεια να επιτραπεί η ανάπτυξη 15 ετών προκειμένου να έχουμε την τεράστια χωρητικότητα που απαιτείται για να καταστεί το έργο υλοποιήσιμο. Οι ερευνητές του ASCEND βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Διεθνή Διαστημική Υπηρεσία για την επόμενη φάση.