Η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και τον υπουργό Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ,  Mohamed Hassan Alsuwaidi. Το ADQ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά holdings του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, έχει μοναδικό μέτοχο Κυβέρνηση του Εμιράτου του Abu Dhabi, με αξία στοιχείων ενεργητικού περίπου στα 100 δισ. δολάρια. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις βιομηχανικές επενδύσεις και διαθέτει συμμετοχές σε σειρά μεγάλων εγχώριων κρατικών ομίλων ενώ επιδιώκει να εντείνει τις επενδύσεις του σε ψηφιακές τεχνολογίες και υποδομές, όπως είναι τα data centers.

Να σημειωθεί ότι το 2022 το ADQ είχε προχωρήσει στην υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας επενδυτικής συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη ενίσχυση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν αποτελεσματική και αξιόπιστη διακίνηση δεδομένων. Συγχρόνως, οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τη προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

Επενδυτικό «κρεσέντο»
Στη χώρα μας, πλέον δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, όπως αυτές των Microsoft, Digital Realty, Google, Amazon Web Service και Lancom. Όλες αυτές οι κινήσεις χτίζουν το προφίλ της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού hub για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων, στηρίζοντας το πλάνο της χώρας να εξελιχθεί στην εναλλακτική «αποθήκη» της Μεσογείου για τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που διακινούνται.Η αγορά των data centers στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Research and Markets, θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία με τις σχετικές επενδύσεις να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 8,8% ετησίως από σήμερα έως και το 2028, δημιουργώντας συνολική εγκατεστημένη ισχύ 139 MW.