Το Internet of Things δεν αφορά μόνο τις βιομηχανικές διεργασίες, αλλά επηρεάζει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, με ποιο τρόπο θα μπορούσε κανείς να κατηγοριοποιήσει, ενσωματώσει και αναλύσει τις γιγάντιες ποσότητες δεδομένων που παράγονται με εκρηκτικούς ρυθμούς γύρω μας;

Σήμερα, οι περισσότεροι διαθέτουν πρόσβαση στο Internet, το οποίο και χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται και να επικοινωνούν, για τη δουλειά τους ή τις αγορές τους. Αν και φαίνεται ότι το Web έχει εξαπλωθεί παντού, αυτό που βλέπουμε σήμερα αποτελεί μόνο την απαρχή ενός δικτυωμένου κόσμου. Στο μέλλον, όροι όπως τα Smart Homes, Smart Devices ή Smart Cars θα αποτελούν κάτι το σύνηθες, εκφράζοντας την δικτύωση μέσω του “Internet Of Things”. Για να επιτευχθεί αυτό, οι συσκευές θα πρέπει να συνδέονται στο Web και να παράγουν συνεχώς δεδομένα. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, το πλυντήριο θα σας ενημερώνει για την έναρξη της διαδικασίας στύψης των ρούχων, το ψυγείο θα παραγγέλνει αυτόματα γάλα όταν τελειώσει, αισθητήρες σε όλο το σπίτι θα το ελέγχουν χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση, τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν χωρίς την παρέμβασή μας και οι «φορετές» συσκευές θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν κάθε λειτουργία του σώματός μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος περιλαμβάνονται έξυπνοι μετρητές που θα καταγράψουν συνέχεια την κατανάλωση πετρελαίου, αερίου ή ρεύματος, αποτελώντας μια ακόμα έξτρα πηγή παραγωγής Big Data ή αεροπλάνα, όπως το Boeing 787 Dreamliner, που παράγουν αρκετά TB δεδομένων σε κάθε πτήση τους, μέσα από τους αισθητήρες που ενσωματώνουν. Το δυναμικό που ανοίγεται μπροστά μας είναι τεράστιο. Όπως εκτιμά η Gartner, το 2020 θα έχει δημιουργηθεί ένα συμπάν από 26 δισ. “things” συνδεδεμένα στο Internet. To μοντέλο της Cisco για το “Internet of Everything“ κάνει λόγο για 50 δισ. συνδεδεμένες συσκευές. Σε κάθε περίπτωση, οι όγκοι των δεδομένων που θα παράγονται από όλες αυτές τις συσκευές είναι πέραν από τη φαντασία μας.

To πρόβλημα της αξιοποίησης των δεδομένων
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος βρίσκεται μπροστά στο πρόβλημα, του πώς θα μπορέσει να αποθηκεύσει, κατηγοριοποιήσει, ενσωματώσει και αναλύσει τα βουνά δεδομένων που δημιουργούνται σε καθημερινή βάση. Έτσι, τα Big Data και η ικανότητα εκμετάλλευσής τους γίνονται αλληλένδετες, δημιουργώντας την έννοια του “Datability“. Για να μπορέσει κανείς να συγκεντρώσει τα δεδομένα που θα παράγουν στο μέλλον οι δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο Internet, απαιτείται μια ισχυρή υποδομή, για να μπορέσει να επεξεργαστεί αυτά τα Big Data. Οι κλασικές, σχεσιακές, βάσεις δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Πλατφόρμες όπως το Hadoop ή τεχνολογίες όπως το NoSQL έχουν καθιερωθεί στην προκειμένη περίπτωση ως τα νέα στάνταρ. Εκτός από τις βάσεις δεδομένων αποκτάει όλο και μεγαλύτερη σημασία η ενσωμάτωση των πληροφοριών, ώστε να συγκεντρωθούν τα δεδομένα από όλες τις συσκευές, να μετασχηματιστούν στα κατάλληλα formats και στη συνέχεια να αξιολογηθούν.

Χωρίς τη δυνατότητα ανάλυσης των συλλεγόμενων δεδομένων, το Internet of Things δεν έχει πρακτική αξία. Επιπλέον, θα πρέπει η μετατροπή και αξιολόγηση των δεδομένων να μην είναι τόσο δύσκολη και δαπανηρή, όπως συχνά φοβάται κανείς ότι θα είναι. Χάρη στο cloud, έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος της αξιοποίησης, καθώς δεν χρειάζεται να αποκτηθεί και να συντηρηθεί ένα ακριβό hardware. Επιπλέον, τα περισσότερα εργαλεία για τα Big Data βασίζονται στο Open Source. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι πλατφόρμες Big Data δεν αντικαθιστούν τις υπάρχουσες πλατφόρμες ανάλυσης, αλλά τις συμπληρώνουν, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση σε νέες πηγές δεδομένων και υλοποιώντας καινούργιες μορφές ανάλυσης. Τα Big Data θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο στο μέλλον, γι’ αυτό και όποιος προετοιμαστεί καλύτερα για την αξιοποίησή τους, αποκτά ταχύτερα το επιθυμητό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τι είναι το Datability;
Ο όρος “Datability” προκύπτει από το συνδυασμό των λέξεων “Data” και “Αbility” και πρωτοεμφανίστηκε στη φετινή CeBit. Οι διοργανωτές της έκθεσης όρισαν το Datability ως «την ικανότητα εκμετάλλευσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, με υπεύθυνη και αειφόρο χρήση». Αποφασιστικός παράγοντας γι’ αυτό είναι η ειδική ανάλυση αυτής της πληροφορίας σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως και η υπεύθυνη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων. Το Datability ανοίγει το δρόμο σε εντελώς νέες εφαρμογές, χωρίς, ωστόσο, να παραμελεί το σημαντικό θέμα της προστασίας των δεδομένων.