Οι τεράστιες δυνατότητες των εκθετικών τεχνολογιών, με «μπροστάρη» το blockchain, ήταν το κύριο αντικείμενο του διήμερου συνεδρίου (ή, διάσκεψης κορυφής, όπως το ονομάζει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - UNIC, που το οργάνωσε) Decentralized, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Και μάλλον δεν έχουν άδικο, καθώς στις 15 και στις 16 Νοεμβρίου παρέλασαν από την κεντρική και τις δυο παράπλευρες αίθουσες, όπου διεξάγονταν ταυτόχρονα οι εργασίες του, περισσότεροι από 120 ομιλητές διεθνούς επιπέδου κι ανάμεσά τους αρκετά γνωστά ονόματα του χώρου, που έδωσαν ο καθένας τη δική του οπτική γωνία για το πώς η τεχνολογία blockchain και τα αποκεντρωμένα συστήματα επηρεάζουν πλέον τη βιομηχανία και την κοινωνία, γενικότερα.
Μηχανικοί κάθε ειδικότητας, στελέχη επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί και τεχνικοί εμπειρογνώμονες -ανάμεσά τους ο Garrick Hileman του blockchain.com, η ιδιαίτερα δραστήρια σε θέματα νέων τεχνολογιών και πρόεδρος σχετικών επιτροπών, ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο Llew Claasen του Bitcoin Foundation, η Susanne Tarkowski του Bitnation, ο δικός μας (αλλά «Ελβετός» στη διαμονή), επενδυτής και αυθεντία σε θέματα fintech, Σπύρος Μάργαρης, ο Roger Ver του Bitcoin.com και ο ειδικός σε θέματα bockchain, JamesonLopp- μοιράστηκαν με τους περίπου 1.000 συνέδρους (στην πλειοψηφία τους στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές) την εξειδικευμένη τεχνογνωσία τους στα πεδία εφαρμογής και τις επιδράσεις της επανάστασης του blockchain -και, σε μικρότερο βαθμό, των ψηφιακών νομισμάτων- σε πλείστους όσους τομείς και δραστηριότητες. Επιπλέον, πάνω από 20 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν ως εκθέτες (exhibitors) με stands σε όλη την έκταση του συνεδριακού χώρου.
Δεκάδες τομείς ενδιαφέροντος
Στο Decentralized 2018 και στις πάμπολλες παράλληλες ενότητές του συζητήθηκαν οι επιδράσεις της τεχνολογίας blockchain σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, η υγεία, η δημόσια διοίκηση, η ενέργεια, οι μεταφορές και η εκπαίδευση. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις σχετικά με τις επιδράσεις στη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. το GDPR, για το οποίο τόσος θόρυβος έχει γίνει τους τελευταίους μήνες), τη διαμόρφωση πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις του blockchain περιλαμβανομένου και του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, ενώ παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και αρκετές επιστημονικές εργασίες, ιδίως σ’ ό,τι αφορά στη σύγκλιση του blockchain με άλλες εκθετικές τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ).
Πολύ κοντά το αποκεντρωμένο μέλλον
Αξίζει να σημειωθεί ο σημαντικός ρόλος (τον οποίο δείχνει να αποδέχεται πλήρως και η διεθνής κοινότητα) του UNIC, που διοργανώνει τη σειρά παγκόσμιων συνεδρίων decentralized για επαγγελματίες και πανεπιστημιακούς σχετικών τομέων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαχρονικής πρωτοβουλίας και ενασχόλησης του με την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα (Blockchain Initiative), θεωρώντας ότι «αποτελούν βήματα προς ένα αναπόφευκτο αποκεντρωμένο μέλλον, το οποίο θα γίνει αισθητό πολύ σύντομα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», όπως επεσήμανε στην εισαγωγική (αλλά και στην καταληκτική) ομιλία του ο CEO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνης Πολεμίτης.
«Ο ρόλος μας ως πανεπιστήμιο», υπενθύμισε, «επικεντρώνεται στην πρώτη γραμμή αυτών των τεχνολογικών αλλαγών, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο». Ως αναγνώριση των σχετικών πρωτοβουλιών του, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διακρίθηκε φέτος με τον τίτλο “Biggest Contributor to the Rise of Blockchain in 2018” στη ετήσια έκθεση Blockchain Expo Europe. Η διάκριση αυτή απονέμεται σε οργανισμούς οι οποίοι έχουν επιδείξει αριστεία στη στρατηγική, την εφαρμογή ή την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών blockchain κατά το προηγούμενο έτος. Άλλωστε, το UNIC συμμετέχει ενεργά και στη σημαντική κοινοπραξία University Blockchain Research Initiative της Ripple, ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια δίκτυα ψηφιακών νομισμάτων και πληρωμών. Μέσω αυτής της πολυετούς στρατηγικής συμφωνίας, η Ripple χρηματοδοτεί βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια στον τομέα της τεχνολογίας Blockchain και του ψηφιακού νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων των UNIC, MIT, Stanford, Princeton, Wharton, UCL κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο της Αθήνας, στο οποίο η BOUSSIAS ήταν βασικός χορηγός επικοινωνίας, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του, στη διεύθυνση www.decentralized.com.