Τρεις ημέρες συνεδριάσεων, εργαστηρίων και παράπλευρων εκδηλώσεων, πάνω από 100 ομιλητές και περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι που έφτασαν στην Αθήνα από 37 χώρες (ακόμα κι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που «κατέβηκε» με εθνικό περίπτερο και οργανωμένη αποστολή), είναι ο απολογισμός σε αριθμούς του 3ου ετήσιου Decentralized.

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο στο χώρο του Blockchain και των εφαρμογών του πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, με διοργανωτές το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (UNIC) και την εταιρία bitshares, με την υποστήριξη 50 και πλέον χορηγών.

Το μεγάλο νέο είναι ότι για πρώτη φορά είδαμε φέτος ολοκληρωμένες εμπορικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας, που απελευθερώνει σταδιακά την τεράστια δυναμική της σε ευρύτατη γκάμα τομέων – όλα δείχνουν πως αλλάξαμε φάση κι από τη θεωρία περνάμε πλέον στην πράξη. Όχι πως αυτό θα συμβεί, βεβαίως, από τη μια μέρα στην άλλη… Μπορεί το δημιουργούμενο με βάση το Blockchain οικοσύστημα μελλοντικά να αποτελέσει  τη βάση για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας,

«Αντίβαρο» στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Στις τρεις ημέρες του συνεδρίου ειπώθηκαν πολλά, με τους περισσότερους από τους ομιλητές να συμφωνούν ότι ο κύριος ρόλος του Blockchain είναι να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των χρηστών και να διασφαλίσει την απειλούμενη ακεραιότητα των δεδομένων, με στόχο τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.

Άξιες ειδικής μνείας, όμως, είναι αρκετές ακόμα δηλώσεις. Όπως, η επισήμανση του CEO του UNIC, Αντώνη Πολεμίτη, ότι το (decentralized) Blockchain μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο του «αντίβαρου» στη (συνήθως centralized) τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να αποτρέψουμε επικίνδυνες κοινωνικές ανισότητες…

Ή εκείνη του Μαλτέζου υφυπουργού Ψηφιακής Οικονομίας & Καινοτομίας, Silvio Schembri, (με αφορμή τις επιδόσεις της χώρας του, σε σύγκριση με το μέγεθός της) ότι «δεν είναι θέμα μεγέθους, αλλά διάθεσης για καινοτομία και ρίσκο – δεν μπορούμε να σταματήσουμε την αλλαγή», με την προσθήκη πως η Μάλτα έχει ήδη να επιδείξει ανάλογες επιδόσεις στο χώρο του eGaming, με επόμενους στόχους ΑΙ, ΙοΤ και κβαντικές τεχνολογίες.

Ή η παρότρυνση εκ μέρους του Scott Stornetta, ενός από τους θεωρούμενους ως «πατέρες του Blockchain», «να διδαχθούμε από τον Πλάτωνα (που έβλεπε ψηλά) και τον Αριστοτέλη (που ήταν γήινος) και να προχωρήσουμε». Ή, τέλος, η πρόβλεψη του καθηγητή στο UNIC, Σπύρου Μακριδάκη, ότι το (μεθ)επόμενο βήμα λέγεται Intelligent Augmentation, όταν οι εγκέφαλοί μας θα μιλάνε μεταξύ τους απευθείας, αρκεί πρώτα να λυθούν τα προβλήματα ασφαλείας αυτή της μορφής επικοινωνίας.

Το Blockchain ήρθε για να μείνει…
Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της αυλαίας του φετινού Decentralized, με την ανακοίνωση ότι το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου του 2020 στη Λεμεσό, το NetFAX ζήτησε ένα καταληκτικό σχόλιο από τους οργανωτές. Εκ μέρους τους απάντησε ο καθηγητής του UNIC και διευθυντής του Institute for the Future, Γιώργος Γιαγλής: «Το Blockchain είναι εδώ για να μείνει! Είδαμε πραγματικές εφαρμογές, είδαμε κόσμο ο οποίος είναι ενθουσιασμένος και θέλει να μάθει, είδαμε ιστορίες ανθρώπων που άλλαξε η ζωή τους επειδή εκπαιδεύτηκαν στο χώρο των κρυπτονομισμάτων κι αυτής της νέας τεχνολογίας.

Σαν ακαδημαϊκός, ερευνητής και δάσκαλος, είναι συγκινητικό για μένα να βλέπω τόσο πολύ νέο κόσμο να αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες, να βλέπω το industry ακόμα και στην Ελλάδα να κάνει πολύ σοβαρά βήματα και -φέτος, για πρώτη φορά- να βλέπω τις κανονιστικές αρχές, το κράτος και τους ρυθμιστές να είναι παρόντες, με όραμα και ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν αυτό το χώρο να πάει καλύτερα…»