Σε μια εντυπωσιακή βραδιά στο Anassa City Events, έλαβε χώρα η δωδέκατη τελετή απονομής των ΔΕΗ BITE Awards 2023, του πιο σημαντικού θεσμού επιβράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα που διοργανώνεται από την Boussias Events, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΣΕΠΕ.

Στην τελετή, η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 στο Anassa City Events και την οποία παρακολούθησαν 650 στελέχη της αγοράς, βραβεύθηκαν τα κορυφαία έργα πληροφορικής και οι δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε.

Όπως ανέφερε στην εισαγωγή της Τελετής η Παραγωγός των βραβείων Έλλη Σβάρνα, στη φετινή διοργάνωση σημειώθηκε νέο ρεκόρ για 3η συνεχή χρονιά στον αριθμό των έργων που κατατέθηκαν προς αξιολόγηση τα οποία ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τα 370. Ήταν έργα μεγάλης κλίμακας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, όπου αναδείχθηκαν και projects με έντονο κοινωνικό πρόσημο, προς όφελος του πολίτη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης Καθηγητή Γιώργο Δουκίδη στα φετινά βραβεία αναδείχθηκαν οι ακόλουθες τάσεις: η πραγματοποίηση σημαντικών έργων μεγάλης εμβέλειας, κυρίως σε ιδιωτικούς οργανισμούς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός όχι στα «χαρτιά» αλλά στην πραγματικότητα, οι εξειδικευμένες λύσεις σε σημαντικούς κλάδους για την εθνική οικονομία, τα σημαντικά projects για το cloud migration, η αύξηση έργων τεχνητής νοημοσύνης και Big Data, οι Βέλτιστες πρακτικές στις τεχνολογικές υποδομές, οι σημαντικές καινοτομίες από τους παρόχους της πληροφορικής και η σοβαρή ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εστίασε στην «επώαση» πολλών σημαντικών έργων Πληροφορικής στην Ελλάδα και τη σημασία της μεγάλης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ψηφιακή αναβάθμιση, καταλήγοντας πως με την καλή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα που θα αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων στη χώρα.
Στον χαιρετισμό της η Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ δήλωσε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή τα BITE Awards κάθε χρόνο, έχουν καταστεί θεσμός. Στη φετινή διοργάνωση βραβεύτηκαν εταιρείες και οργανισμοί που έκαναν κάτι ιδιαίτερο στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας, έναν κλάδο που έχει αρχίσει να βάζει τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία».

ΤΑ ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Το πρώτο τιμητικό βραβείο της χρονιάς απονεμήθηκε στους Χάρη Πυλαρινό και James Hooker συνιδρυτές της ελληνικής καινοτόμου startup Hack the Box, μιας πλατφόρμας επιμόρφωσης, πιστοποίησης και αξιολόγησης ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αριθμώντας δύο εκατομμύρια μέλη που εκπαιδεύονται σε εκατοντάδες εργαστήρια προσομοίωσης και έχοντας συνεργασία με οργανισμούς όπως η Toyota, η Siemens και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η εταιρεία εξασφάλισε στις αρχές του έτους χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. δολαρίων.

Το δεύτερο τιμητικό βραβείο έλαβαν οι: Γιάννης Σύρρος, επίτιμος Πρόεδρος του WITSA, o Τάσος Αλέφαντος, ιδρυτής του του ITSMF Hellas και o Μιχάλης Μωραΐτης, ιδρυτικό μέλος του Hellenic CIO Forum, πρωτεργάτες των BITE Awards, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά με την εμπειρία τους, στο ξεκίνημα των βραβείων 12 χρόνια πριν. Συνέδραμαν τόσο στη δημιουργία των κατηγοριών όσο και στη διαμόρφωση της διαδικασίας, βάζοντας τις βάσεις του διαγωνισμού που εξελίχθηκε στον κορυφαίο θεσμό επιβράβευσης της αγοράς ICT, ενώ έχουν καταγράψει και σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο της πληροφορικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Τα 2 Platinum βραβεία για τα έργα που απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία από την επιτροπή αξιολόγησης έλαβαν: ι) η Διαμαντής Μασούτης AE – ΕΚΕΤΑ για το έργο «NeuroMkt» στην κατηγορία «Τεχνητή Νοημοσύνη» και ιι) Το Χαμόγελο του Παιδιού και η SingularLogic για την ανάπτυξη και υλοποίηση του European Missing Alert Automated System (EMAAS), στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία».