«Real Transformation», o πραγματικός μετασχηματισμός -το μεγάλο ζητούμενο της εποχής- ήταν το motto και ταυτόχρονα το μήνυμα της μεγάλης ετήσιας εκδήλωσης της Dell Technologies για την Ελλάδα (ανάλογες γίνονται αυτή την εποχή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης), η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, δίνοντας έμφαση στους τομείς όπου οι αναδυόμενες και οι εκθετικές τεχνολογίες αναμένεται να αλλάξουν σχεδόν τα πάντα, στη ζωή και τη δουλειά μας, τα επόμενα χρόνια. To ΝetFAX ήταν εκεί και κατέγραψε όλα τα δρώμενα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες διεθνείς και τοπικοί συνεργάτες της Dell Technologies (που, έτσι κι αλλιώς, αποτελείται πλέον από επτά εταιρίες, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται, καλύπτοντας ευρύτατη γκάμα λύσεων υψηλής τεχνολογίας), ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 900.

Όλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το πλήρες χαρτοφυλάκιο των λύσεων, από τα συστήματα client ως τα συστήματα υποδομών ΙΤ και τις λύσεις για περιβάλλοντα cloud και να συνομιλήσουν με ειδικούς της Dell Technologies από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βασικός πρωταγωνιστής, στις περισσότερες συζητήσεις, παρουσιάσεις, επιδείξεις και «πηγαδάκια» ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα στην εφαρμογή του, τις προτάσεις και τις οδηγίες προς ναυτιλλομένους…

Πλήθος ανατροπές στη ζωή μας
Κοινή παραδοχή πως η επόμενη δεκαετία θα είναι περιπετειώδης μεν, απαραίτητη δε για να περάσουμε σε μια νέα εποχή, κοσμογονικών εξελίξεων (που σήμερα, μόνο ως κυρίαρχες τάσεις τις αναγνωρίζουμε) η οποία θα φέρει πλήθος ανατροπές. Μια ιδέα γι’ αυτές, δίνει η νέα έρευνα της Dell Technologies με τίτλο Future of Connected Living (Το μέλλον της συνδεδεμένης διαβίωσης), με ορίζοντα το έτος 2030. Στο πλαίσιο της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Institute for the Future (IFTF) και την Vanson Bourne, ρωτήθηκαν 4.600 ηγέτες επιχειρήσεων σε πάνω από 40 χώρες.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματά της, ο Aleksandar Preradovic, νέος Country Manager της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, τόνισε ότι «οι νέες τεχνολογίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ταχείας προσαρμογής και αξιοποίησης των νέων εργαλείων, όπως αυτά υλοποιούνται από την Dell Technologies με τη μορφή πρωτοποριακών προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών, που αναπτύσσονται από κοινού με τους διεθνείς στρατηγικούς μας εταίρους και τους τοπικούς μας συνεργάτες».

Συνοπτικά, τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι θα έχουμε μια συναρπαστική και ουσιαστική συνεργασία με τις μηχανές, βασισμένη στη δικτύωση 5G, την τεχνητή νοημοσύνη, την εκτεταμένη πραγματικότητα (Extended Reality – XR) και το Internet οf Things (IoT), η ζωή μας θα μετασχηματιστεί ριζικά χάρη στις τεχνολογικές αλλαγές στις «έξυπνες» πόλεις και την προηγμένη φορητότητα, ενώ τα ρομπότ θα είναι ευρέως διαθέσιμα.

Τεχνολογίες όπως οι edge computing, 5G, AI, XR και IoT θα συνδυαστούν στη δημιουργία σημαντικών και δεόντως ανατρεπτικών μεταβολών την επόμενη δεκαετία, όπως είναι η δικτυωμένη πραγματικότητα, η συνδεδεμένη φορητότητα και η δικτυωμένη ύλη, το πέρασμα από τις ψηφιακές στις ευφυείς πόλεις, τα ιδιαίτερα εξατομικευμένα «λειτουργικά συστήματα διαβίωσης» που θα προβλέπουν τις ανάγκες μας και θα υποστηρίζουν προληπτικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, ενώ την εμφάνισή τους θα κάνουν και ρομπότ με κοινωνική ζωή που θα γίνουν οι καθημερινοί μας σύντροφοι. Φυσικά, σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, οι προκλήσεις σε κοινωνικό και ηθικό επίπεδο θα είναι πολλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Επιδόσεις και προοπτικές
Όσον αφορά στις επιδόσεις και τις προοπτικές της Dell Technologies στη χώρα μας, ο νέος Γενικός Διευθυντής, Aleksandar Preradovic, υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν υπολείπονται έναντι των ξένων, στον τομέα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, όμως η περίοδος της κρίσης έχει προκαλέσει υστέρηση στις επενδύσεις τους.

Ζήτησε από τους διαπιστευμένους συντάκτες μικρή πίστωση χρόνου για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις τρεις εβδομάδες όμως, σε γενικές γραμμές, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με το κανάλι των μεταπωλητών, θα προωθηθούν οι λύσεις των επτά εταιρειών υπό την «ομπρέλα» της Dell Technologies και θα εξετασθεί η προοπτική συνεργασίας με τον δημόσιο τομέα, ο οποίος «πάντα προσφέρει ευκαιρίες».