Παραφράζοντας ελαφρώς μια γνωστή ατάκα από μια πετυχημένη τηλεοπτική σειρά φαντασίας και μυστηρίου, “Το μέλλον της ενέργειας βρίσκεται εκεί έξω…”.
Κάθε άλλο παρά απροσδιόριστα ή μελλοντολογικά. Αντιθέτως, με συγκεκριμένα concept, δοκιμασμένα, όσο και αποτελεσματικά! Πράσινα και σε πλήρη επάρκεια στην φύση. Η νεότερη εξέλιξη, απόρροια ερευνών από μηχανικούς του City Πανεπιστημίου του Hong Kong, αφορά στην αξιοποίηση της βροχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ακρίβεια, μια και μόνο σταγόνα βροχής δύναται να παράγει 140 Volt, μέγεθος ικανό –έστω και για μικρό χρονικό διάστημα- να ηλεκτροδοτήσει 100 μικρούς λαμπτήρες! Μπορεί, η συγκεκριμένη τάση να μην επαρκεί για μια ευρεία γκάμα από λειτουργίες, εντούτοις όμως αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την κατεύθυνση μιας νέας μορφής ανανεώσιμης πηγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Εάν αναρωτιέστε πως καταφέρνουν να μετατρέπουν τις σταγόνες της βροχής σε ενέργεια, η απάντηση βρίσκεται σε μια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει αρκετές απόπειρες να παραχθεί ηλεκτρισμός από την βροχή, με μάλλον «φτωχή» αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η συσκευή την οποία και ανέπτυξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Hong Kong στηρίζεται σε μια δομή τρανζίστορ με αποτέλεσμα να παράγει άμεσα μια εντυπωσιακά υψηλή τάση από τις σταγόνες νερού. Σε αντίθεση με τις προηγούμενης γενιάς γεννήτριες που εξαιτίας της απουσίας της δομής τρανζίστορ παρήγαγαν χιλιάδες φορές λιγότερο στιγμιαία πυκνότητα ισχύος. Ο νέος σχεδιασμός συνδυάζει ηλεκτρόδιο αλουμινίου με ηλεκτρόδιο οξειδίου του κασσίτερου, με επίστρωση PTFE, υλικό με «οιωνοί μόνιμο» ηλεκτρικό φορτίο. Έτσι, λοιπόν, όταν μια σταγόνα αγγίξει την επιφάνεια PTFE, γεφυρώνει τα δύο ηλεκτρόδια και δημιουργεί ένα κύκλωμα κλειστού βρόγχου. Κάτι που βοηθά στην πλήρη απελευθέρωση των αποθηκευμένων φορτίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, στέγες κτιρίων ή σπιτιών θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από όσους διαμένουν ή εργάζονται σε αυτά, ενώ τα ηλεκτρικά σκάφη θα μπορούσαν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την τροφοδοσία συνδεδεμένων συσκευών που βρέχονται σε τακτή βάση, όπως λ.χ. οι ομπρέλες και τα μπουκάλια νερού…