Παλιότερα η νοοτροπία που επικρατούσε στην Ελλάδα για τη Διεύθυνση Πληροφορικής ήταν ότι επρόκειτο για ένα τμήμα που δεν έφερνε έσοδα στην εταιρεία , που υπήρχε αναγκαστικά στο οργανόγραμμα, οπότε και δεν του έδιναν την πρέπουσα σημασία.

Αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει γίνει, πλέον, αποδεκτό ότι χωρίς ΙΤ δεν μπορεί μια εταιρεία να αναπτυχθεί σωστά. Ειδικά, τώρα που όλα σχεδόν γίνονται ψηφιακά. Αν δεν υπάρχει ΙΤ ποιος θα υποστηρίξει, για παράδειγμα, τα POS ή τις online παραγγελίες, ποιος θα εγκαταστήσει και θα υποστηρίξει τα συστήματα που χρειάζονται για την υποστήριξη λειτουργίας και ανάπτυξης μιας εταιρείας;

Το τμήμα ΙΤ χρειάζεται σήμερα, όλοι το έχουν καταλάβει πλέον. Αυτό, ωστόσο, που δεν έχουν καταλάβει αρκετοί ακόμα είναι η αναγκαιότητα ενός εσωτερικού ΙΤ – όχι τόσο σε μικρές, αλλά κυρίως σε μεγάλες εταιρείες. Σίγουρα υπάρχουν εξωτερικοί συνεργάτες που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, αλλά δεν παύει σε κάθε περίπτωση να εξαρτάσαι από αυτούς. Και στην τελική, αν δεν υπάρχει ένας έλεγχος από ένα εσωτερικό τμήμα που να γνωρίζει το θέμα, μπορεί να αυξηθεί πολύ το κόστος. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας εξωτερικός συνεργάτης έχει κάνει περισσότερα έργα και διαθέτει περισσότερη εμπειρία από ένα εσωτερικό τμήμα.

Αυτό ισχύει, αλλά όχι πάντα. Κλασικό παράδειγμα, η επαρχία, όπου, όπως έχω ακούσει από στελέχη ΙΤ εταιρειών, μπορεί να πέσει κανείς σε εξωτερικούς συνεργάτες που διαθέτουν ανεκπαίδευτο προσωπικό υποστήριξης, το οποίο ενδέχεται να αναλαμβάνει εγκαταστάσεις χωρίς να ξέρει ακριβώς τι να κάνει. Αλλά ακόμα και όταν έχεις καλούς εξωτερικούς συνεργάτες, αν δεν μπορείς να ελέγξεις τι σου προσφέρουν δεν θα μπορείς να διαπραγματευτείς το κόστος των υπηρεσιών τους. Ένα εσωτερικό τμήμα ΙΤ που έχει γνώση της αγοράς και της κατάστασης της εταιρείας του μπορεί να κάνει πολύ καλή αξιολόγηση ενός έργου και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικότερα. Άλλωστε το εσωτερικό ΙΤ κοιτά το συμφέρον της εταιρείας από το οποίο πληρώνεται, ενώ ένας εξωτερικός συνεργάτης κοιτά το δικό του συμφέρον, όσο καλοπροαίρετος και έμπειρος και αν είναι.