Το DeskTop Virtualization (DV) αφορά στην ιδέα του διαχωρισμού του λειτουργικού περιβάλλοντος προσωπικής επιφάνειας εργασίας από το φυσικό υλικό του PC, επιτρέποντας στον εργαζόμενο να έχει πρόσβαση στις προσωπικές του ρυθμίσεις χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε υπολογιστή ή κατ’ επέκταση οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να του παρέχει βασικές δυνατότητες επεξεργασίας, μέσω οποιασδήποτε μορφής σύνδεσης, τοπικής ή απομακρυσμένης.

Τα τελευταία χρόνια, το Virtualization έχει αποδειχθεί μία από τις πλέον επιτυχημένες τεχνολογίες. Παρά το σχεδόν αθόρυβο ξεκίνημά του, έχει ήδη κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι των αγορών του κόσμου και της Ελλάδας, ενώ ανεξάρτητοι μελετητές το εκθειάζουν ως την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία στα επόμενα χρόνια.

Ο όρος virtualization συνήθως μας παραπέμπει στο server virtualization, που σύμφωνα με την Gartner οδηγεί την αγορά, αφού πλέον πάνω από το 50% των παραγωγικών WorkLoads είναι ή θα γίνουν άμεσα virtualized. Εν τούτοις, σε σχέση με το server virtualization τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του DeskTop Virtualization ή του VDI-Virtual desktop Infrastructure είναι πολλαπλάσια. Οι επιχειρήσεις εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την εφαρμογή ενός μοντέλου καλύτερης διαχείρισης του περιβάλλοντος της επιφάνειας εργασίας και εφαρμογών, με παράλληλη εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων, που μπορεί να προσφέρει το Desktop Virtualization.

Πολλοί κατασκευαστές έχουν εμφανιστεί πρόσφατα με σχετικές λύσεις, ενώ μια πληθώρα προϊόντων είναι διαθέσιμη στο πεδίο του Desktop Virtualization ακόμα και από μικρές start-up εταιρείες. Η υπερπροσφορά λύσεων και προϊόντων, οδηγεί συχνά σε σύγχυση αναφορικά με τις δυνατότητες και τη δυναμική κάθε κατασκευαστή.

Εμείς στη Uni Systems, διατηρούμε στρατηγική συνεργασία με τη Citrix, τον πρώτο πραγματικά μεγάλο κατασκευαστή που έχει καταφέρει με απόλυτη επιτυχία να αποβάλει όλο τον «θόρυβο» που υπάρχει γύρω από το DV, εδραιώνοντας σταδιακά την κυριαρχία του στην αγορά του client computing, όντας ηγέτης στην αγορά του DV με το XenDesktop, σύμφωνα με την IDC (MarketScape).

Για να μπορέσει η Citrix να δώσει αυτό που πραγματικά χρειάζεται μια επιτυχημένη υλοποίηση Desktop Virtualization, δεν προχώρησε αποσπασματικά σε μία μονοδιάστατη λύση που απευθύνεται μόνο σε αυτή την τεχνολογία. Αντιθέτως, έχει προσεγγίσει ολιστικά όλο το τεχνολογικό φάσμα που αφορά στο Virtualization συμπεριλαμβάνοντας τους διακομιστές (Server Virtualization), τις εφαρμογές (Application Virtualization), την ασφαλή πρόσβαση πάνω και μέσα από οποιοδήποτε δίκτυο τοπικό ή απομακρυσμένο, αλλά και τη διαθεσιμότητα και την επιχειρησιακή συνέχεια.

Επιπλέον, η Citrix είναι ο μόνος κατασκευαστής που το Application & Desktop Virtualization Stack που διαθέτει, μπορεί να λειτουργήσει με όλες τις τεχνολογίες Server Virtualization.


Virtualization stack
Το πρώτο επιμέρους συστατικό του Virtualization stack, σύμφωνα με την πρόταση της Citrix είναι η εικονικοποίηση των Servers, που εξυπηρετείται από το εργαλείο XenServer, βάση για το οποίο, αποτέλεσε ο open source Xen hypervisor (προερχόμενος από την διεθνή κοινότητα ανοικτού λογισμικού, όπου ακόμα και σήμερα αποτελεί τη βάση για μια σειρά από δημοφιλείς hypervisors).

Ο Xen hypervisor είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ επίπεδο λογισμικού που παρεμβάλλεται μεταξύ του υλικού και των εικονικοποιημένων λειτουργικών συστημάτων, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν φυσικό διακομιστή να τρέχει ένα ή περισσότερα εικονικά περιβάλλοντα ή εικονικές μηχανές (Virtual machines). Ο Xen Hypervisor είναι ευρύτατα αναγνωρισμένος ως η πιο επεκτάσιμη, στιβαρή, αποδοτική και ασφαλής πλατφόρμα εικονικοποίησης. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Citrix είναι βασικός προμηθευτής Public Cloud υποδομών, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς.

Στη συνέχεια ακολουθεί το Application Virtualization, όπου και πάλι ξεχωρίζει το περιβάλλον XenApp, σύστημα διάθεσης εφαρμογών που διαχειρίζεται και εικονικοποιεί όλες τις εφαρμογές στο Data Center και τις αποδίδει κατ’ απαίτηση στους χρήστες, είτε αυτοί είναι τοπικοί είτε απομακρυσμένοι, εξασφαλίζοντας τις μέγιστες επιδόσεις και την απόλυτη ευελιξία. Οι εφαρμογές μπορούν να τρέχουν κεντρικά και αποκλειστικά στο Data Center ή να δίνονται με συνεχή ροή (streaming) στην προτιμώμενη συσκευή του χρήστη.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μοναδικό αντίγραφο της εφαρμογής εκτελείται στο περιβάλλον του server και είναι κεντρικά διαχειρίσιμο, μειώνοντας τα κόστη υποστήριξης και συντήρησης έως και 40%. Με περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρήστες και πελάτες το 99% της λίστας Fortune 500, το XenApp θεωρείται η πιο προηγμένη μέθοδος για την απομακρυσμένη διάθεση εφαρμογών Windows με την αρτιότερη απόδοση, ασφάλεια και οικονομία.

Η σουίτα λογισμικού ολοκληρώνεται με το XenDesktop, μία λύση για Desktop Virtualization και Virtual desktop Infrastructure (VDI), η οποία προσφέρει μία πλήρη εμπειρία περιβάλλοντος Windows ως υπηρεσία κατ’ απαίτηση σε οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιονδήποτε χρήστη, οπουδήποτε γρήγορα και ασφαλώς.
Οι λύσεις DV έχουν τις δικές τους γενιές.

Σε αντίθεση με τις λύσεις VDI πρώτης γενιάς που απευθύνονταν σε περιορισμένο αριθμό και τύπο χρηστών, το XenDesktop με την τεχνολογία FlexCast κρίνεται ως το πλέον ώριμο προϊόν της βιομηχανίας που υποστηρίζει οποιοδήποτε μοντέλο Desktop Virtualization, ακόμη και απαιτητικές εφαρμογές (multimedia, streaming και 3-D graphics) σε μία και μοναδική ολοκληρωμένη λύση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την πλήρη ενσωμάτωση της λειτουργικότητας του XenApp στο XenDesktop, οι χρήστες μπορούν να διαθέσουν εφαρμογές κατ’ απαίτηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής τους για τη διαχείριση της επιφάνειας εργασίας.

Mobile workers
Οι λύσεις Application & Desktop Virtualization αποτελούν βασικά συστατικά της κορυφαίας πλατφόρμας διαχείρισης ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης χρηστών της Uni Systems (Uni Systems Secure Remote Access Delivery Services) παρέχοντας σε όλους τους εταιρικούς χρήστες τη δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης στα κεντρικά αποθηκευµένα επιχειρησιακά δεδοµένα και εφαρµογές, απ’ όπου κι αν βρίσκονται, οποιαδήποτε συσκευή και εάν χρησιμοποιούν, µέσω οποιουδήποτε δικτύου και µε απόλυτη ασφάλεια.

H τεχνολογία Flexcast προσφέρει μέσα από την ενιαία πλατφόρμα, offline & online κεντρική ή απομακρυσμένη διαθεσιμότητα των virtualized εφαρμογών και desktops με συνδυαστική χρήση των προϊόντων Xenapp (Application Virtualization, Xendesktop (Desktop Virtualization) και Xenclient ( Client side Virtualization).

Η λύση καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο των απαιτήσεων απομακρυσμένης πρόσβασης της IT υποδομής ενός σύγχρονου οργανισμού, παρέχοντας πρόσβαση όλο το εικοσιτετράωρο σε τοπικούς και διεθνείς διαπιστευμένους προμηθευτές, καθώς και σε ισάριθμους εξουσιοδοτημένους διαχειριστές της.


Διαθεσιμότητα ότι και αν συμβεί
Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι η ασφάλεια και η άμεση διαθεσιμότητα των ΙΤ υποδομών αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς των IT Managers των ‘00’s, με σχεδιασμούς σεναρίων για ολική καταστροφή της κύριας υποδομής, οποιασδήποτε φύσης. Είναι προφανές ότι οτιδήποτε μπορεί να έχει επίπτωση στη διαθεσιμότητα ή στην πρόσβαση της υποδομής των εφαρμογών τους, αποτελεί άμεσο κίνδυνο.

Σ’ ένα αντίστοιχο σενάριο το XenApp και το XenDesktop μπορούν να επιτύχουν τη διάθεση όλων των ειδών των εφαρμογών και εικονικών επιφανειών εργασίας, σε όλους τους τύπους χρηστών και συσκευών, σε οποιασδήποτε μορφής δικτυακή σύνδεση. Επιπλέον, στην περιοχή Access Networking η οικογένεια προϊόντων NetScaler, συμπληρώνει τη διάθεση εφαρμογών και επιφανειών εργασίας και εγγυάται διαθεσιμότητα των XenApp και XenDesktop με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση από οποιαδήποτε τυχόν προβλήματα.

V for Alliance: V-Alliance Citrix και Microsoft, στρατηγικοί συνεργάτες της Uni Systems
Το Desktop & Application Virtualization δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί και να αναδειχθεί περισσότερο παρά μόνο μέσω μιας συνεργασίας, που απαιτεί τους ηγέτες του είδους: Citrix και Microsoft. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται για περισσότερα από 20 χρόνια, έχοντας να επιδείξουν ευέλικτες λύσεις στο desktop virtualization, μέσω του προγράμματος συνεργασίας V-Alliance Citrix Microsoft.

Η συνεργασία έχει δημιουργήσει αποδοτικές λύσεις, προσαρμοσμένες να συνεργάζονται χωρίς θέματα συμβατότητας, καλύπτοντας το σύνολο της υποδομής με το συνδυασμό προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας και από τις δύο εταιρείες με τη λογική best-of-breed. Ειδικά λόγω της ανάγκης για μετάβαση σε λειτουργικό Windows 7, η χρήση τεχνολογιών Microsoft και Citrix στο DeskTop & Application Delivery απλοποιεί και μειώνει δραματικά το κόστος του εγχειρήματος.

Τα προϊόντα που συμμετέχουν και ολοκληρώνουν τη λύση είναι το λειτουργικό των server Windows Server® 2008 R2 με Hyper-V, η νεότερη και πιο δυνατή λύση hypervisor στην εικονικοποίηση εξυπηρετητών σχεδιασμένη από την Microsoft.

Ταυτόχρονα, με τη σουίτα του System Center και ειδικά του Configuration Manager, οι φυσικές και οι εικονικοποιημένες επιφάνειες εργασίας, αλλά και οι servers, είναι εύκολα διαχειρίσιμοι μέσα από μία κεντρική κονσόλα, επιτυγχάνοντας την βελτιστοποίηση των πόρων, απλοποιώντας συγχρόνως την ανάπτυξη, την διάθεση και την παραμετροποίηση τους.

Bring Your Own (BYO)
Στη Uni Systems θεωρούμε ότι το Bring Your Own στην τεχνολογία υποδομών είναι το επόμενο μεγάλο κίνημα, το οποίο υποστηρίζουμε και προωθούμε. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει το δικό του τερματικό, οποιασδήποτε μορφής και αν είναι αυτό, είτε laptop, είτε tablet, είτε ακόμα και smartphone.

Η ιδέα αυτή έχει ονομαστεί Bring Your Own (στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε ως «Φέρε τη Δική σου συσκευή») και αποτελεί ένα συναρπαστικό μοντέλο που διαδίδεται όλο και περισσότερο – αργά αλλά σταθερά στην Ελλάδα-, δεδομένου ότι τα οφέλη του είναι πολλαπλά σε έναν οργανισμό.

Με την υιοθέτηση αυτού του μοντέλου, το IT αφενός μπορεί να σταματήσει να είναι κάτοχος και ταυτόχρονα διαχειριστής των συσκευών των εργαζομένων, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Οι εργαζόμενοι αφετέρου, έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τη συσκευή που ταιριάζει στο προσωπικό τους τρόπο εργασίας και εκφράζει την προσωπικότητά τους και έχουν πρόσβαση με απόλυτη ασφάλεια σε επιχειρηματικές εφαρμογές, επιφάνειες εργασίας και υπηρεσίες με ταχύτητα και υψηλή ευκρίνεια σαν να χρησιμοποιούσαν υπολογιστή με δική του επιφάνεια εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνες οι επιχειρήσεις σταδιακά αναγνωρίζουν ότι η ιδέα του BYO αυξάνει την ικανοποίηση των εργαζομένων, αυξάνει την παραγωγικότητα, ελκύει νεώτερους εργαζόμενου της γενιάς του Virtualization και δίνει στην επιχείρηση μια διαφορετικότητα που μεταφράζεται σε αυξημένη ανταγωνιστικότητα. Για την ενσωμάτωση του BYO ένας οργανισμός χρειάζεται τη σωστή τεχνολογία και το στρατηγικό συνεργάτη να υποστηρίξει την εφαρμογή του. Από Virtual Desktop και εφαρμογές κατ’ απαίτηση μέσω Data Center, μέχρι καθολική πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή και τοποθεσία.


Ιστορίες Επιτυχίας
Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί στην Ελληνική Επικράτεια και τη ΝΑ Ευρώπη εμπιστεύονται τη Uni Systems με λύσεις Citrix:
Οι 2 από τους 3 κορυφαίους Telecom Providers & 5 κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί
Εφαρμόζοντας Application & Desktop virtualization σε παραπάνω από 17.000 χρήστες, σε καταστήματα και υποκαταστήματα, Call centers, διασύνδεση θυγατρικών με κεντρικές υπηρεσίες, αποκόμισαν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
• Υψηλές Επιδόσεις στους απομακρυσμένους χρήστες
• Επιχειρησιακή Ασφάλεια
• Χαμηλό κόστος
• Κεντρική διαχείριση
• Κεντρικοποιημένες εφαρμογές
• Χαμηλότερο κόστος θέσεων εργασίας
• Ενοποίηση H/W
• Πράσινη τεχνολογία
• Απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη, ακόμη και με πολύ χαμηλό bandwidth ανά χρήστη (12-18kbps)
• Ευελιξία
• Ομαλή και απρόσκοπτη μετάβαση από παλιότερες εκδόσεις σε Windows 7
• Εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του εξοπλισμού και των διαδικασιών των υποκαταστημάτων.

Με την χρήση των λύσεων Citrix η Uni Systems υλοποίησε επιτυχημένα έργα σε πολύ σημαντικούς και μεγάλους οργανισμούς, ούτως ώστε σήμερα κάθε υπάρχουσα ή νέα εφαρμογή γίνεται άμεσα προσβάσιμη από όλους τους χρήστες, χωρίς να προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές ή επιπλέον κόστος επένδυσης, με παράλληλη σημαντική μείωση του κόστους στην ανάπτυξη εφαρμογών και τη διαχείρισή τους.

Ο Μετασχηματισμός του Data Center
Πρώτη η εταιρεία μας έφερε τις λύσεις της Citrix στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι η προστιθέμενη αξία τους έχει μεγάλο μερίδιο στη δυναμική που παρουσιάζουμε εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, και στην επέκτασή μας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η συνεχής επένδυσή μας σε τεχνογνωσία και εκπαιδεύσεις μας έχει απονείμει τις εξειδικεύσεις Citrix Gold Solution Advisor, Citrix Authorized Support Center και κυρίως Citrix Authorized Service Provider, όπου είμαστε οι μοναδικοί στην ευρύτερη περιοχή.

Η γνώση και η εφαρμογή των ανωτέρω τεχνολογιών μας έδωσε τις απαιτούμενες βάσεις και τη σιγουριά να προχωρήσουμε βήματα πιο πέρα, προσφέροντας εξελιγμένες υπηρεσίες Cloud από το ιδιόκτητο Data Center μας, ένα από τα πιο ασφαλή και δυναμικά της ελληνικής αγοράς.

Uni Systems Dynamic Cloud Services

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά για το Cloud και τα άμεσα οφέλη του, με πιο βασικά την επιλογή της άμεσης αύξησης ισχύος, χώρου και δυνατοτήτων χωρίς την ανάγκη επένδυσης σε νέες υποδομές, Software και εκπαιδεύσεις προσωπικού. Μιλώντας για cloud, η πρώτη συνήθως εικόνα είναι οι servers και η βαριά ΙΤ υποδομή. Cloud μπορεί να είναι τα πάντα και σταδιακά αυτό μπαίνει στην καθημερινότητά μας. Εμείς στη Uni Systems βασιζόμενοι στη σωρευμένη τεχνογνωσία μας, στις στρατηγικές μας συνεργασίες και την υποδομή του Data Center μας, παρέχουμε λύσεις ως Υπηρεσίες μέσω Cloud.


Η εξέλιξη του Virtual DeskTop: Hosted Virtual Desktop as a Service
Διαθέτοντας ήδη εμπειρία στο Desktop Virtualization, το εξελίσσουμε προσφέροντας το Hosted Virtual Desktop, μια καινοτόμο υπηρεσία, βασισμένη σε τεχνολογίες Citrix και Microsoft, με την οποία μια επιχείρηση μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό Desktop των χρηστών με πολύ μικρό μηνιαίο κόστος.

Τα Hosted Desktops σταδιακά αλλάζουν την παραδοσιακή ιδέα ότι όλοι οι χρήστες πρέπει να έχουν στο γραφείο τους ένα τυπικό προσωπικό υπολογιστή (PC). Η ανάγκη των επιχειρήσεων να έχουν οι υπάλληλοι τους πρόσβαση σε υπολογιστή για την επικοινωνία είτε για την εκτέλεση εξειδικευμένων εργασιών συνεχίζει να υπάρχει, ο τρόπος όμως που αυτό επιτυγχάνεται εξελίσσεται συνεχώς. Η αγορά, εγκατάσταση και συντήρηση των PCs είναι μια ακριβή άσκηση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του και τα διαχειριστικά κόστη. Η χρήση Hosted Desktop είναι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω.

Η τεχνολογία Hosted Desktop δίνει στον χρήστη την εμπειρία ενός Windows 7 Desktop PC, με τη διαφορά ότι το Software και τα δεδομένα του δεν βρίσκονται τοπικά στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αλλά φιλοξενούνται στο Data Center της Uni Systems. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα Hosted Desktop τους μέσω μιας σύνδεσης Internet, από οπουδήποτε στον κόσμο, χρησιμοποιώντας είτε ένα υπάρχον PC ή Laptop ή για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία thin clients, καθώς και Android, iPad, iPhone και όλες τις δημοφιλείς Mobile συσκευές.

H πλατφόρμα Hosted Virtual Desktop της Uni Systems δίνει τη δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης των Desktops, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών. Με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να εγκαταστήσει την εφαρμογή που χρειάζεται ή να προσαρμόσει επιλογές που αφορούν στην εμπειρία του χρήστη σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Άλλες διαθέσιμες υπηρεσίες από το Data Center της Uni Systems είναι το Hosted Email (υπηρεσία Email βασισμένη στην πλατφόρμα Microsoft Exchange, για οργανισμούς που επιθυμούν μια χαμηλού κόστους ασφαλή και αξιόπιστη λύση για τις ανάγκες επικοινωνίας τους), Hosted SharePoint (υπηρεσία βασισμένη στην πλατφόρμα Microsoft SharePoint, για την κάλυψη των αναγκών συνεργασίας και αλληλεπίδρασης ενός οργανισμού, τόσο εσωτερικά μεταξύ των εργαζόμενων όσο και εξωτερικά με τους πελάτες του), CRM as a Service (υπηρεσία βασισμένη στην πλατφόρμα Microsoft Dynamics CRM 4.0, για την διαχείριση της σχέσης μιας επιχείρησης με τους πελάτες της), Dynamic Servers | IaaS (υπηρεσίες Infrastructure as a Service (IaaS) τόσο για μεγάλους πελάτες όσο και για μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να αυξήσουν την ευελιξία, την υψηλή διαθεσιμότητα και την σχέση κόστους – αποτελέσματος όσο αφορά τις υποδομές τους), Backup as a Service (υπηρεσία που βασίζεται σε πλατφόρμα agentless cloud backup και αποτελεί την ιδανική λύση για τους οργανισμούς που ανησυχούν για την πιθανότητα απώλειας των δεδομένων τους ή έχουν υποχρεώσεις από κανονιστικά πλαίσια), Υπηρεσίες Cloud Storage (υπηρεσίες παροχής χώρου αποθήκευσης στο πλαίσιο των ανωτέρω Cloud υπηρεσιών για χρήσεις όπως αποθήκευση εγγράφων, αρχειοθέτηση δεδομένων, αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας κ.α), Payroll as a Service| PAYaaS (υπηρεσίες μισθοδοσίας) και e-invoicing (υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης).