Το consumerization του ΙΤ, η ευελιξία στο business και η αλλαγή της δυναμικής της εργασίας αποτελούν βασικές απαιτήσεις του IT οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες λύσεις διαχείρισης των PCs. Το Desktop Virtualization δίνει απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις.

Το μεγαλύτερο όφελος των ανθρώπων του IT, είναι ότι θα πάψουν να χάνουν χρόνο με τη διαχείριση των endpoints και αντ’ αυτού θα μπορέσουν να δώσουν στους χρήστες πρόσβαση σε desktops, εφαρμογές και δεδομένα από οποιαδήποτε συσκευή, όπου και αν βρίσκονται αυτοί.  Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια διελκυστίνδα. Από τη μια προσπαθούν να εγκαταστήσουν τεχνολογίες, οι οποίες θα αποτρέψουν την απώλεια δεδομένων. Την ίδια στιγμή όμως προσπαθούν να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργάζονται από οπουδήποτε χρησιμοποιώντας τη συσκευή της επιλογής τους.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και μια σειρά από initiatives, όπως είναι το business continuity και η μετάβαση σε περιβάλλον Windows 7 που αποτελούν προτεραιότητες των επιχειρήσεων αλλά εξαιρετικά μεγάλες διαδικασίες. Συνεχίζοντας σε αυτή τη λίστα θα πρέπει να προσθέσουμε και την απαίτηση υποστήριξης της ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Το IT πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί τόσο την πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού όσο και τη δυνατότητα γρήγορης ενσωμάτωσης των εργαζόμενων από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι επιχειρήσεις πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις συντήρησης του παραδοσιακού περιβάλλοντος των PCs, υπολογίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει και το κλασικό PC. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι τα PCs είναι εγγενώς λάθος λύση, απλά η διαδικασία διαχείρισης και διασφάλισης έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη, βάσει του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες διαχειρίζονται τα PCs.

Πέρα από αυτό, οι χρήστες χρειάζεται να είναι mobile. Εχουν ανάγκη πρόσβασης σε νέες εφαρμογές με ταχύτητα που ξεπερνά αυτή της πιστοποίησης από το τμήμα IT. Εχουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς τους υπολογιστές για να έχουν πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα όταν δεν μπορούν να πάνε στο γραφείο. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται και περιμένουν τελείως διαφορετικά επίπεδα ευελιξίας, τα οποία δεν προσφέρονται από το παραδοσιακό PC. Το Desktop virtualization θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιχείρηση.

Επιπλέον θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πρόσληψη των νέων ταλέντων. Θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση προετοιμάζεται και αντιμετωπίζει μια καταστροφή. Συνολικά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το IT στο πλαίσιο του enterprise computing.

Ως παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε ότι το desktop virtualization υποστηρίζει:
• Οργανωτικές απαιτήσεις για το consumerization: Αποτελεί πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις ότι η τεχνολογία που ένας χρήστης έχει στο σπίτι του, είναι καλύτερη από αυτή που του παρέχει η επιχείρηση. Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές τους και τις εφαρμογές τους για να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους. Το Desktop Virtualization, παρέχει αυτή την ευελιξία αλλά και το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας.
• Initiatives επιχειρηματικής ευελιξίας: Για πολλούς οργανισμούς, η δημιουργία σχεδίων business continuity και disaster recovery αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες, όπως η υποστήριξη του virtual εργατικού δυναμικού και της διευκόλυνσης της επέκτασης μια επιχείρησης μέσω εξαγορών ή και μέσω δημιουργίας απομακρυσμένων γραφείων.
• Αλλαγές σε επίπεδο εργατικού δυναμικού: Οι νέοι εργαζόμενοι έχουν τελείως διαφορετικές απαιτήσεις για το IT σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Περιμένουν να «καταναλώνουν» IT με τους δικούς τους όρους και θέλουν πρόσβαση στις δικές του πηγές και πόρους, όταν το επιθυμούν. Η μεγάλη διαφορά με τις προηγούμενες γενιές είναι ότι αν δεν πάρουν αυτό που επιθυμούν,  θα βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τους περιορισμούς.
• Μετάβαση σε περιβάλλον Windows 7: Εκατομμύρια ευρώ και ωρών θα σπαταληθούν μέσα στα επόμενα χρόνια για τη μετάβαση των εταιρικών PCs από τα Windows XP στα Windows 7. Το βασικό κομμάτι της υποστήριξης για τα Windows XP έχει τελειώσει ήδη και η επέκταση της υποστήριξης σταματά τον Απρίλιο του 2014. Η ερώτηση λοιπόν είναι, αν θα έχει προλάβει το IT να αλλάξει όλα τα PCs μέχρι τότε.

Το Desktop virtualization μπορεί να αναχθεί στην ιδιαίτερα αισιόδοξη περίπτωση, ένα στάνταρ της επιχείρησης δίνοντας ώθηση σε όλα ή σε κάποια από τα παραπάνω initiatives. Αυτό πραγματοποιείται αποσυνδέοντας το desktop των χρηστών από το φυσικό hardware και διαχωρίζοντας το λειτουργικό σύστημα, τις εφαρμογές και τα δεδομένα για να δημιουργήσει μια υπηρεσία on-demand. Αυτή η υπηρεσία θα μπορεί να διανεμηθεί σε κάθε χρήστη σε κάθε συσκευή και οπουδήποτε.

Αυτό στην πράξη δίνει διέξοδο όσον αφορά στο consumerization και υποστηρίζει τις αλλαγές που απαιτεί η νέα γενιά εργατικού δυναμικού. Πέρα από αυτό όμως παρέχει τη δυνατότητα στο IT να πραγματοποιεί εύκολα αλλαγές στην υποδομή του desktop virtualization στηρίζοντας initiatives σχετικά με το business continuity και το disaster recovery. Επιπρόσθετα σε αυτό μπορεί να κάνει τη μετάβαση σε ένα νέο λειτουργικό μια σαφώς πιο απλή διαδικασία.


Τα πολλά πρόσωπα του desktop virtualization
Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά σενάρια για τον τρόπο για την υλοποίηση του desktop virtualization και αφορούν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο με τον οποίο το desktop γίνεται virtual.

Πιο συγκεκριμένα:
Provisioning λειτουργικού συστήματος: Το provisioning του λειτουργικού συστήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο datacenter ή στα φυσικά desktop PCs. Και για τα δυο σενάρια αυτά απαιτείται ένα always-on δίκτυο. Ετσι, τα laptops δεν προτιμούνται ιδιαίτερα για αυτές τις υλοποιήσεις. Επιπλέον αν η υλοποίηση περιλαμβάνει την διανομή του desktop σε bare-metal desktops, υπάρχουν σημαντικά θέματα υποστήριξης hardware. Το hardware θα πρέπει να υποστηρίζει επιλογές boot, όπως είναι για παράδειγμα το μοντέλο της Citrix και το image που αποστέλλεται σε κάθε PC, θα πρέπει να περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους drivers ώστε να λειτουργήσει σωστά. Προτάσεις αυτού του τύπου έρχονται από εταιρείες όπως είναι οι Citrix (Provisioning Server), Teradici (PCoIP) και HP (Remote Graphics Software).

Remote Desktop Services: Υπάρχουν μια σειρά από λύσεις RDS (Remote Desktop Services), που μπορεί να περιλαμβάνουν ή όχι το Citrix XenApp layer. Αυτό αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το de facto μοντέλο για την διανομή server-based desktops ή για τη διανομή τυπικών εφαρμογών Windows στους χρήστες που διαθέτει ελάχιστες απαιτήσεις από την πλευρά του client. Η συγκεκριμένη προσέγγιση ίσως είναι από αυτές που δίνουν εύκολα μετρήσιμα αποτελέσματα αν το ROI είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η επιχείρηση.

Client Hypervisors: Οι client hypervisors (από εταιρείες όπως οι Virtual Computer και Citrix) παρέχουν όλα τα πλεονεκτήματα των HVDs (Hosted Virtual Desktops) μαζί με το επιπλέον πλεονέκτημα της χρήσης του client hardware, έχοντας σημαντική επίπτωση στην απόδοση. Θα πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι η ύπαρξη local client θα έχει πάντα καλύτερη απόδοση από ένα virtual desktop, το οποίο φιλοξενείται σε ένα datacenter. Η πρόκληση σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο client hypervisor έχει απαιτήσεις όσον αφορά στο hardware πάνω στο οποίο τρέχει. Οπότε το ιδανικό σενάριο, που θα ήταν να μπορεί ο χρήστης να φέρνει το δικό του laptop και να τρέχει ένα VM (virtual machine) πάνω σε αυτό, έχει κάποια κενά λόγω θεμάτων συμβατότητας.

Client-side Hosted Virtual Desktops: Οι vendors που παρέχουν λύσεις client-side VHD, προσπαθούν να μειώσουν το ρίσκο ενεργοποιώντας ένα VM σε κάποιο ήδη υπάρχον λειτουργικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση πάντως υπάρχουν σε κάθε υπολογιστή δυο λειτουργικά συστήματα στο desktop που χρειάζονται υποστήριξη. Αυτό βεβαίως μπορεί να ελαχιστοποιηθεί για τη μείωση της περιπλοκότητας και ελαχιστοποιεί ζητήματα που αφορούν σε συμβατότητα συγκεκριμένων εφαρμογών με το hardware των PCs. Αυτές οι τεχνολογίες είναι επωφελείς και για τους τελικούς χρήστες γιατι μπορούν να λειτουργήσουν και εκτός δικτύου.

Οπότε σε αυτό το σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί η περίπτωση του BYOD (Bring Your Own Device) με τους χρήστες να χρησιμοποιούν τα δικά τους laptops. Τεχνολογίες του τύπου προσφέρονται από εταιρείες όπως οι MokaFive και Wanova. Μια αντίστοιχη λύση υπήρχε και από την εταιρεία RingCube, αλλά εξαγοράστηκε από τη Citrix.

Τόσο η προσέγγιση των Hosted Virtual Desktops και των CVD (Client Virtual Desktop) απαιτούν μια αλλαγή στο mentality των system administrators, καθώς απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά τους για να διασφαλίσουν ότι το image του λειτουργικού συστήματος και οι εφαρμογές διανέμονται σωστά στο desktop των χρηστών. Ειδικότερα στην περίπτωση του μοντέλου CVD απαιτεί μεγαλύτερη αλλαγή αντίληψης καθώς οι IT administrators χρειάζονται αρκετή εκπαίδευση πριν καν μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του IT.

Application Virtualization: Η τεχνολογία application virtualization αναγνωρίστηκε σαν τύπος desktop virtualization πριν από περίπου 5 χρόνια όταν η Microsoft εξαγόρασε την εταιρεία Softricity. Η τεχνολογία της Microsoft App-V (Application Virtualization) διαχωρίζει τις Windows εφαρμογές από το λειτουργικό σύστημα, ενώ παρέχει τη δυνατότητα απόλυτου διαχωρισμού των εφαρμογών με αποτέλεσμα να μπορούν να διανέμονται διαφορετικές εκδόσεις της ίδιας εφαρμογής στο ίδιο σύστημα.

Η τεχνολογία παρέχει στον administrator τη δυνατότητα πακετοποίησης των επιχειρησιακών εφαρμογών σε containers που διανέμονται ή γίνονται streaming στο desktop όταν αυτό απαιτηθεί, παρέχοντας ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης των εφαρμογών.

Εκτός της Microsoft υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις στο χώρο όπως είναι για παράδειγμα το ThinApp της Vmware αλλά και της λύσης Endpoint Virtualization της Symantec , κάθε μια από τις οποίες παρέχει στον administrator τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πιο ευέλικτου και διαχειρίσιμου pool επιχειρηματικού εφαρμογών.