Η «υλική» πλευρά του ψηφιακού μετασχηματισμού -και μάλιστα το άκρο της που ακουμπά τον τελικό χρήστη- συνεχίζει να εξελίσσεται και υπόσχεται να επηρεάσει την επιχειρηματική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.

Η εξάντληση του στοκ των συσκευών και περιφερειακών που ζήσαμε στην πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει με σχετική ασφάλεια σε επιβεβαίωση τις δυσοίωνες προβλέψεις για την αγορά συσκευών και περιφερειακών. Η πιο «κυνική» πρόβλεψη -την οποία αρκετοί έκαναν- ήταν πως όλα αυτά τα laptop και περιφερειακά που πουλήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες της υποχρεωτικής τηλεργασίας (και τηλεκπαίδευσης) θα σκότωναν την ζήτηση για αυτά για πολλά από τα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Το σενάριο έλεγε ότι αφού έπαιζαν τον ρόλο τους σε όλο το lockdown, με το τέλος του και όταν ο εργασιακός κόσμος θα επέστρεφε στην «κανονικότητα» σε εργασία και εκπαίδευση θα έμεναν αχρησιμοποίητα και το ποσοστό που θα ξαναέβρισκε το δρόμο του προς νέους χρήστες θα εκμηδένιζε την ζήτηση.

Παρόλα αυτά έγινε μάλλον το αντίθετο. Η «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» έγινε ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο για ένα νέο τρόπο δουλειάς και εκπαίδευσης και η καλύτερη δυνατή «βιωματική» διαφήμιση για το πως ένα καλό hardware kit …επιβίωσης μπορεί όχι μόνο να σου σώσει την ζωή (επαγγελματικά ή και βιολογικά) αλλά και να την βελτιώσει ακόμα και όταν αυτή πάψει να απειλείται. Και ο αριθμός των εταιρειών που είδαν την ευκαιρία να μετατρέψουν τα ενοίκια και τα πάγια κτηριακά κόστη σε κέρδος το απέδειξε. Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός από εταιρίες σε όλο τον κόσμο «έμαθαν» ότι το βασικότερο εργαλείο δουλειάς δεν είναι ένα κτήριο όπου θα συγκεντρώνουν τους εργαζόμενους. Έτσι μείωσαν τις κτηριακές τους υποδομές και με τους πόρους που απελευθέρωσαν επένδυσαν σε hardware -αλλά και software- που τους επιτρέπει να μετατρέψουν σε «γραφεία τους» ολόκληρο τον πλανήτη, αυξάνοντας μάλιστα την αποδοτικότητα. Αυτό αποτυπώνεται και σε νούμερα ερευνών παγκοσμίως. Η Technavio εκτιμά στην έρευνα της με τίτλο «Computer Market by Product and Geography – Forecast and Analysis 2022-2026» ότι η αγορά υπολογιστών θα αυξηθεί σε πωλήσεις κατά 209,41 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2022 -2029 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,68%.

Η Verified Market Research πάλι στην έρευνα της αποκλειστικά για τα περιφερειακά «Global Computer Peripherals Market Size By Devices (Input Devices, Output Devices), By Connectivity (Wired, Wireless), By End User (Commercial, Residential), By Geographic Scope And Forecast» υπολογίζει ότι η αγορά περιφερειακών ήταν στα 470,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει στα 779,4 δις ως το 2030 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,5%.
Κοινός παρονομαστής στις αναλύσεις για την κινητήρια δύναμη αυτής της ανάπτυξης και στις δύο έρευνες παραμένει η ανάγκη για αυξημένο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που ο tech εξοπλισμός δίνει σε εργαζόμενους και κατ’ επέκταση στους οργανισμούς.

Επιπλέον στην δυναμική αυτή έρχεται να προστεθεί και μια τάση επανάκαμψης της αγοράς pc. Όπως αναφέρει η International Data Corporation (IDC), η αγορά των πιο «παραδοσιακών» προσωπικών και επιτραπέζιων υπολογιστών που είχε πληγεί από τη δημοφιλία των laptop τα τελευταία χρόνια έδειξε μια αύξηση της τάξης του 3% το δεύτερο τέταρτο του 2024, σε σχέση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Μεγάλο μάλιστα μέρος αυτής της δυναμικής οφείλεται στις προσδοκίες του κοινού από τα νέα «εξυπνότερα» μέσω των ΑΙ δυνατοτήτων τους pc, ενώ η έκφραση «AI PC Revolution» αρχίζει να trend-άρει όλο και πιο δυνατά στο net. Οι συνισταμένες δυνάμεις αυτής της ανάπτυξης της αγοράς είναι πολλές και τα ερωτήματα που προκύπτουν ακόμα περισσότερα: Ποιες είναι οι ανάγκες των πελατών που οδηγούν αυτές τις εξελίξεις;

Είναι τόσο επιδραστικές οι νέες δυνατότητες συσκευών και περιφερειακών στην εργασία, την εκπαίδευση και εντέλει την καθημερινότητα; Πως επιδρούν τα νέων προδιαγραφών hardware σε πάγια ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας; Και ποιες είναι οι τεχνολογίες αυτές που θα διαμορφώσουν στο άμεσο μέλλον την εξέλιξη του ψηφιακού hardware στο χώρο εργασίας; Το netweek απευθύνθηκε σε έμπειρα στελέχη από διαφορετικές πλευρές της αγοράς που μας χάρισαν την άποψη τους στο θέμα.

Λουκάς Δεληγιαννάκης, CTO Public Group, Co-Founder & CEO @Public NEXT

Οι δυνατότητες:
Οι σύγχρονες συσκευές και περιφερειακά προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οι φορητοί υπολογιστές είναι πλέον ελαφριοί και εύκολοι στη μεταφορά, επιτρέποντας την εργασία από οπουδήποτε. Επιπλέον, οι υβριδικές συσκευές που λειτουργούν τόσο ως tablet όσο και ως φορητός υπολογιστής προσφέρουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Τα εργονομικά πληκτρολόγια και ποντίκια με ανατομική σχεδίαση μειώνουν την καταπόνηση των χεριών και των καρπών, περιορίζοντας τον κίνδυνο τραυματισμών όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τα ακουστικά με ακύρωση θορύβου βοηθούν στη συγκέντρωση σε περιβάλλοντα με πολλούς θορύβους.

Οι βίντεο-διασκέψεις και τα εργαλεία συνεργασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά με υψηλής ποιότητας κάμερες και μικρόφωνα, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα βίντεο και ήχου, ενώ εργαλεία όπως το Microsoft Teams, το Slack και το Zoom ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ ομάδων που εργάζονται απομακρυσμένα. Επιπλέον, οι συσκευές διαχείρισης ενέργειας, όπως τα smart plugs, επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο των συσκευών και την εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που συμβάλλει στη μείωση του κόστους και στην προστασία του περιβάλλοντος. Προηγμένα λογισμικά και εφαρμογές, όπως τα λογισμικά παραγωγικότητας Trello, Asana και Monday.com, βοηθούν στη διαχείριση έργων και εργασιών, εξασφαλίζοντας ότι οι ομάδες παραμένουν οργανωμένες και ότι οι προθεσμίες τηρούνται.
Τέλος, τα λογισμικά προστασίας δεδομένων, όπως τα antivirus και τα λογισμικά κρυπτογράφησης, προστατεύουν τα δεδομένα από απειλές, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πληροφοριών και την προστασία της ιδιωτικότητας. Αυτές οι τεχνολογίες όχι μόνο βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας αλλά και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Οι ανάγκες:
Οι βασικότερες ανάγκες των πελατών που διαμορφώνουν τις τάσεις στην αγορά IT συσκευών και περιφερειακών αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν την υψηλή απόδοση και ταχύτητα. Η απαίτηση για συσκευές με ισχυρούς επεξεργαστές, γρήγορη μνήμη RAM και γρήγορους αποθηκευτικούς χώρους (SSD) είναι κρίσιμη για τη διαχείριση απαιτητικών εφαρμογών και την ταχύτερη εκτέλεση εργασιών. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελαφριές, λεπτές και εύκολα μεταφερόμενες συσκευές, όπως φορητοί υπολογιστές, tablets και υβριδικές συσκευές 2-σε-1, που επιτρέπουν στους χρήστες να εργάζονται και να συνδέονται από οπουδήποτε.

Η ασφάλεια δεδομένων αποτελεί επίσης σημαντική ανάγκη, με τους πελάτες να ζητούν προηγμένα μέτρα ασφαλείας, όπως βιομετρική ταυτοποίηση, κρυπτογράφηση και αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας για την προστασία προσωπικών και επαγγελματικών πληροφοριών. Η υποστήριξη για εργασία από απόσταση είναι επίσης σημαντική, με τον εξοπλισμό και τα λογισμικά που διευκολύνουν την τηλεργασία, όπως κάμερες υψηλής ανάλυσης, ακουστικά με μικρόφωνα και πλατφόρμες συνεργασίας, να είναι σε μεγάλη ζήτηση.

Οι χρήστες απαιτούν επίσης μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας για τις συσκευές τους, επιτρέποντάς τους να εργάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς την ανάγκη συχνής φόρτισης, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται εν κινήσει. Τέλος, λύσεις που ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη για την αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών, την παροχή έξυπνων βοηθών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελούν μια αυξανόμενη ανάγκη.

Οι ανάγκες για βιώσιμες και οικολογικά φιλικές συσκευές είναι επίσης σε άνοδο. Οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων που χρησιμοποιούν και επιζητούν συσκευές που κατασκευάζονται με οικολογικά υλικά και πρακτικές.
Τέλος, η υποστήριξη και η εξυπηρέτηση πελατών αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή IT συσκευών και περιφερειακών. Οι πελάτες επιθυμούν άμεση και αξιόπιστη τεχνική υποστήριξη, καθώς και εγγυήσεις που διασφαλίζουν την μακροχρόνια χρήση των συσκευών τους.

Το μέλλον:
Στο άμεσο μέλλον, αναμένονται τεχνολογίες που θα εξελίξουν και διαμορφώσουν την επόμενη μέρα του ψηφιακού hardware στον χώρο εργασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η μηχανική μάθηση θα προσφέρουν προσωπικούς βοηθούς για την αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών και έξυπνες πλατφόρμες αναγνώρισης φωνής και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Το cloud computing θα αυξήσει τη χρήση υπηρεσιών cloud για αποθήκευση, επεξεργασία και συνεργασία, προσφέροντας εξ αποστάσεως πρόσβαση και συνεργασία σε πραγματικό χρόνο. Οι ταχύτερες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις δικτύου 5G θα βελτιώσουν την επικοινωνία και τη διαχείριση δεδομένων, ενώ θα υποστηρίξουν και τις IoT συσκευές στο εργασιακό περιβάλλον.

Η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα (AR/VR) θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση, σχεδιασμό και απομακρυσμένες συναντήσεις, βελτιώνοντας τη συνεργασία μέσω εικονικών περιβαλλόντων. Επιπλέον, το Internet of Things (IoT) θα φέρει έξυπνα γραφεία και αυτοματοποιημένα κτίρια, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και άνεση, ενώ οι συσκευές IoT θα χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση και διαχείριση πόρων.
Αυτές οι τεχνολογίες όχι μόνο θα διαμορφώσουν το ψηφιακό hardware του μέλλοντος, αλλά και θα δημιουργήσουν ένα πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

Ιωάννης Κούνας, General Manager @ASBIS Hellas

Οι δυνατότητες:
Τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες της ψηφιοποίησης στο χώρο εργασίας έχουν αναδείξει ευρέως την κατηγορία των διαδραστικών οθονών (multiboards) και των συστημάτων video conferences ως πολύτιμα εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, προσφέροντας τη βάση για βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε υβριδικά περιβάλλοντα. Η αυξημένη απόδοση, η μείωση κόστους, η απλότητα χρήσης και η ευρεία γκάμα σεναρίων χρήσης έχουν οδηγήσει στην θερμή αποδοχή της τεχνολογίας από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οι ανάγκες:
Οι πελάτες αναζητούν πλέον ολοκληρωμένες λύσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις απομακρυσμένες εργασίες τους. Η απαίτηση για ισχυρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι πλέον πρωταρχική, καθώς οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται και έχουν σοβαρές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η ευκολία στη χρήση και η δυνατότητα γρήγορης εγκατάστασης και συντήρησης αποτελούν σημαντικά κριτήρια για την επιλογή. Οι συσκευές και τα περιφερειακά που προσφέρουν βελτιωμένη συνδεσιμότητα και μπορούν να υποστηρίξουν απρόσκοπτα την εργασία από απόσταση είναι ιδιαίτερα περιζήτητα.
Τα υψηλά επίπεδα συνδεσιμότητας, με ταχύτητες και αξιοπιστία που ξεπερνούν τα παραδοσιακά πρότυπα, επιτρέπουν στους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και εφαρμογές οπουδήποτε και οποτεδήποτε, εξασφαλίζοντας ότι μπορούν να εργαστούν με την ίδια αποδοτικότητα όπως και στο φυσικό χώρο εργασίας. Συνολικά, η συνεχής εξέλιξη του ψηφιακού hardware και των περιφερειακών δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον, που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και ενισχύει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Οι λύσεις της Prestigio Solutions προσφέρουν μια ευρεία γκάμα διαδραστικών λύσεων αφής, καλύπτοντας τις απαιτήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες σχεδόν κάθε οργανισμού.

Το μέλλον:
Σύμφωνα με μελέτες, η αγορά εξοπλισμού video conferences στην Ευρώπη αναμένεται να έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 12% κατά την περίοδο 2020-2025. Οι επενδύσεις σε τέτοιο εξοπλισμό έχουν αυξηθεί ραγδαία μετά την πανδημία. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει κάποια λύση τηλεδιάσκεψης (video conference), ενώ με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης (ΑΙ/ML), η ανάγκη για αναβάθμιση του εξοπλισμού είναι μόνοδρομος. Στο άμεσο μέλλον, η ανάπτυξη του μοντέλου απομακρυσμένης εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί με ταχύ ρυθμό. Η τεχνολογία 5G θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, προσφέροντας εξαιρετικά γρήγορες και σταθερές συνδέσεις, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των απομακρυσμένων συστημάτων εργασίας. Επιπλέον, οι συσκευές IoT (Internet of Things) θα διευκολύνουν την παρακολούθηση και διαχείριση των πόρων σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα.

Γιώργος & Θανάσης Καρπούζας, Founders & CEOs της Logisek

Οι δυνατότητες:
Oι ψηφιακές συσκευές και τα περιφερειακά έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Η ενσωμάτωση τους στο σύγχρονο χώρο εργασίας μεταμορφώνει τις επιχειρηματικές διαδικασίες, ενισχύει την παραγωγικότητα και αναδιαμορφώνει τις συνθήκες εργασίας.
Οι σύγχρονες συσκευές και τα περιφερειακά ανοίγουν τον δρόμο για άνευ προηγουμένου βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας. Φορητοί υπολογιστές υψηλής απόδοσης, προηγμένες οθόνες και εργονομικά αξεσουάρ σχεδιάζονται για τη δημιουργία ευέλικτων και άνετων εργασιακών περιβαλλόντων. Οι ασύρματες τεχνολογίες, όπως το Bluetooth και το Wi-Fi, επιτρέπουν αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και συνεργασία, ανεξαρτήτως τοποθεσίας. Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να εργάζονται από οπουδήποτε, προωθώντας μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αυξάνοντας τη συνολική ικανοποίηση από την εργασία.

Οι ανάγκες:
Καθώς όμως ο χώρος εργασίας γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός, η κυβερνο-ασφάλεια αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα. Η εξάπλωση των συσκευών και των περιφερειακών εισάγει περισσότερα πιθανά σημεία εισόδου. Επομένως, είναι απαραίτητη η λήψη ισχυρότερων μέτρων κυβερνοασφάλειας όπως η χρήση ασφαλών καναλιών επικοινωνίας, τακτική ενημέρωση του λογισμικού των συσκευών (firmware) αλλά και η εκπαίδευση των εργαζομένων στις νέες επιθέσεις phishing. Οι εταιρείες χρειάζεται να επενδύσουν σε προηγμένες λύσεις ασφαλείας και σε προληπτικές offensive security services, όπως οι δοκιμές παρείσδυσης (penetration testing), για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων τους.

Το μέλλον:
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Μηχανική Μάθηση (ML) πρωτοστατούν, επιτρέποντας στις συσκευές να προβλέπουν τις ανάγκες των χρηστών και να αυτοματοποιούν επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) συνδέει τις συσκευές πιο διαισθητικά, επιτρέποντας τη δημιουργία έξυπνων γραφείων όπου όλα, από τον φωτισμό έως τον έλεγχο του κλίματος, βελτιστοποιούνται για μέγιστη απόδοση. Επίσης, η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και η Εικονική Πραγματικότητα (VR) αναδύονται, προσφέροντας εντυπωσιακές εκπαιδευτικές και συνεργατικές εμπειρίες.