Το μοναδικό στο είδος του συνέδριο αφιερωμένο στο αναδυόμενο οικοσύστημα των DevOps, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την δυναμική τους, την ανάγκη που τις φέρνει στο προσκήνιο, αλλά και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που η ολοένα και πιο γρήγορη υιοθέτηση των αρχών τους παρουσιάζει.

Με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πρώτο στη χώρα μας συνέδριο αφιερωμένο στα DevOps διοργανώθηκε από την BOUSSIAS EVENTS, στο OTE Academy Auditorium, στις 27 Ιουνίου. Με την υποστήριξη του Project Management Institute Greece, της OTE Academy και της Coneq, το συνέδριο προσέφερε για πρώτη φορά μια πανοραμική όψη για το θέμα και ανέδειξε -πέρα από τα best practices και την ανάγκη υιοθέτησης των αρχών DevOps σε όλο το τεχνολογικό επιχειρηματικό πεδίο- την φιλοσοφία πίσω από αυτά. Δημιούργησε έτσι ένα πρώτο και ζωτικής σημασίας κοινό σημείο επαφής αλλά και ενημέρωσης, για ένα όλο και πιο ευρύ κοινό ενδιαφερομένων.

Δίνοντας το βήμα σε ειδικούς και ηγέτες σκέψης που ήδη φέρνουν την αλλαγή κουλτούρας προς τα DevOps στην επιχείρησή τους, βοηθούν στελέχη να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική υπόθεση, θέτοντας στην διάθεση του κοινού τις βάσεις με τις οποίες ήδη κάποιοι οργανισμοί μεταμορφώνονται σε οργανισμούς υψηλών επιδόσεων και αποκτούν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην αγορά, το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον από C level στελέχη, αλλά και Change Managers, DevOps Managers, Directors of Engineering & Development, Enterprise Architects, Operations Managers, Senior Developers και Software Engineers.

Τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησε ο tech strategist και συντονιστής Κρικόρ Μαρουκιάν, επισημαίνοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του συνεδρίου, που πέραν των άλλων διεργασιών του ήρθε για ενώσει τις διαφορετικές τεχνολογικές κοινότητες. Αναλύοντας την αξία της επικοινωνίας πάνω στον κοινό τόπο τους, στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον του σήμερα, όπου οι οργανισμοί καλούνται να γίνουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί υιοθετώντας πρακτικές, αρχές, μοντέλα και μεθοδολογίες – Agile, DevOps και Lean – να επιταχύνουν την συνεχή αναβάθμιση της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας και κατ’ επέκταση την δημιουργία αξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κόσμος των DevOps αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας τα στενά όρια του τομέα της πληροφορικής, διεισδύοντας σε ολόκληρη την επιχείρηση και ενισχύοντας τη διαλειτουργική συνεργασία τεχνολογικών ομάδων και ρόλων (προγραμματιστές, δοκιμαστές, μηχανικοί αξιοπιστίας ιστότοπου κ.λπ.) που απαρτίζουν το από άκρο σε άκρο παζλ των ροών αξίας.

Τα πρώτα 13 χρόνια DevOps
Τον λόγο στη συνέχεια έδωσε στον BMK Lakshminarayanan, DevOps Advocate and Value Stream Architect της SECTION 6, ο οποίος σε απευθείας σύνδεση από την Νέα Ζηλανδία, παρουσίασε μια ρετροσπεκτίβα των διαδοχικών όψεων των devops, για να περάσει στην παρουσίαση του στο πως μπορεί ένας οργανισμός να ξεπεράσει το σκόπελο της επικίνδυνης «επιχειρησιακής αποσύνδεσης», όπως θα μπορούσαμε να αποδώσουμε ελληνικά τον όρο του «enterprize disconnect». Όπως ανέλυσε στην παρουσίαση του, το devops που διανύει πια τον δέκατο τρίτο χρόνο ζωής, έχει γίνει mainstream όρος στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς εμφανίζεται από Strategy & Board συσκέψεις, μέχρι παρουσιάσεις CIO και από δελτία τύπου μέχρι εταιρικές εκδηλώσεις. Καθώς οι περισσότεροι οργανισμοί αρχίζουν να «ξύνουν την επιφάνεια» αποκαλύπτουν ότι σε κάθε ενέργεια μετασχηματισμού της επιχείρησης, το ερώτημα που προκύπτει αφορά την πραγματική αξία που όλα αυτά αποδίδουν στον πελάτη και παραμένει κυρίαρχο, μαζί με την απαίτηση από το ΙΤ να παραδώσει μεγαλύτερη αξία ταχύτερα, παρά την αργή αρχιτεκτονική και διοίκηση του εκάστοτε οργανισμού.
Ακολούθησε ο Δρ. Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος εστίασε στη σημασία της εκπαίδευσης στο Software Engineering Education στην εποχή των DevOps. Aνέδειξε μάλιστα το κενό που η σημερινή πραγματικότητα στην εκπαίδευση αφήνει ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς για εξειδικευμένο στα devops προσωπικό και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα των σχολών που καλούνται να το καλύψουν, να εκπαιδεύσουν και καταρτίσουν τα νέα στελέχη σε ένα ταχύτατα εξελισσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον που πρέπει να ακολουθούν. Ιδιαίτερα μάλιστα αναφέρθηκε στις αλλαγές που απαιτούνται τόσο στις σχολές όσο και στην κουλτούρα της εκπαίδευσης, τις συνέργειες με τις επιχειρήσεις, το έλλειμα πρακτικής εμπειρίας που προκύπτει, αλλά και την αντίσταση στην αλλαγή που εμφανίζουν οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί.

Στη συνέχεια ο Dr Stephen R Gulliver, Καθηγητής Pervasive Informatics στο Henley Business School, παρουσίασε την σύνθεση ενός μοντέλου ηγεσίας για την υιοθέτηση των DevOps. Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι το ζήτημα του ορισμού της ποιότητας είναι ανθρώπινα υποκειμενικό, πέρασε στην αλληλεπίδραση μεταξύ οργανωτικών συστημάτων και τεχνολογικών, καθώς αυτά αναγκάζονται να αλληλεπιδράσουν και στην σύγκρουση που πολλές φορές ελλοχεύει ανάμεσα στα δύο συστατικά των devops: το μέρος των developers και αυτών των operations και που έρχεται στο προσκήνιο σε κάθε πρόβλημα που πρέπει να αποδοθεί στη μία ή την άλλη πλευρά.

Με τον προβοκατόρικο τίτλο «DevOps is Dead…Long Live DevOps», της παρουσίασης του ανέβηκε στη σκηνή ο Mirco Hering, Global DevOps Lead της Accenture Australia. Στην παρουσίαση του έθεσε τολμηρά ερωτήματα όπως «γιατί είμαστε εδώ;» προσπαθώντας να επανεστιάσει τον ρόλο των devops στο σπάσιμο των silos, αλλά και διερωτώμενος ανοικτά αν έχει ήδη έρθει η ώρα για την πλήρη αυτονομία των devops στους οργανισμούς, πριν περάσει στην ανάλυση της λειτουργίας του platform engineering.

Ακολούθησε η συζήτηση με θέμα «DevOps in 2023 and beyond» που εξέτασε προβλέψεις, προκλήσεις και αλλαγές που διαγράφονται στο μέλλον των devops και τις οποίες οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σε πλήρη επιχειρησιακή κλίμακα.

Το πάνελ της συζήτησης συγκρότησαν οι Μάκης Ασημίδης, Director Software Development της Atos, Βασίλης Κολοβός, Open Systems Division Manager της Eurobank, Σάκης Λαδόπουλος, Agile Coach της Sitecore, Μιχαήλ Παπαμιχαήλ, CEO της Cyclopt και ο Δρ. Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων εξέτασαν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που ήδη διαφαίνονται σχετικά με τις τεχνολογικά προσδιορισμένες δυνατότητες στο χώρο των ψηφιακά μετασχηματισμένων επιχειρήσεων -που αναζητούν καλύτερη εμπειρία πελάτη, γρηγορότερα deployments και όλο και πιο ανθεκτική προστασία δεδομένων- και τον τρόπο που αυτές επηρεάζονται από αλλαγές που φέρνουν στο χώρο των τεχνολογιών πληροφορίας η τεχνητή νοημοσύνη, το machine learning και το process automation.

To DevOps του σήμερα
Αφιερωμένο στο παρόν των DevOps, το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με τον Jorge Luis Castro Toribio, DevOps Program Manager της NTT DATA Europe & LATAM να αναλύει την επίδραση των OKRs στο devops transformation ενός οργανισμού. Ο Jorge Toribio μοιράστηκε τις εμπειρίες και τεχνικές με τις οποίες οργανισμοί σαν τον δικό του καθορίζουν τους αντικειμενικούς στόχους τους και συγκροτούν τις στρατηγικές που θα τους οδηγήσουν σε αυτούς μέσα από devops μεθόδους, ενσωματώνοντας OKRs, Flow και DORA metrics για να ενισχύσουν agility και lean πρακτικές τους σε μια καθόλα μετρήσιμη πορεία προς την διαρκή βελτίωση.

Στη συνέχεια ο Anders Bruvik, Director of Engineering/CISO της Safespring, ξεκίνησε ένα ταξίδι από την αρχή της απαίτησης που γέννησε το devops -σαν μια παγκόσμια κίνηση που ζητούσε καλύτερο software delivery γεφυρώνοντας τους δύο κόσμους των operations και των developers- για να περάσει στην γέννηση μιας νέας κουλτούρας δημιουργικότητας που προκάλεσε και από την οποία οι οργανισμοί συνεχίζουν να βλέπουν καλύτερα, περισσότερα και γρηγορότερα deployments όσο ενθαρρύνουν την καινοτομία και στις δύο πλευρές αυτής της ένωσης.

Το ρόλο των DevOps στην εξέλιξη και βελτίωση οικονομικών οργανισμών ανέδειξε στη συνέχεια ο Χρήστος Φουστέρης, Head Of DevOps And QA, Core Banking Division της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, αναλύοντας μεταξύ άλλων τα management, automation, devops monitoring αλλά και security tools, τα πλεονεκτήματα των multicloud και hybrid εφαρμογών, μέσα από το παράδειγμα των υλοποιήσεων μια τράπεζας του μεγέθους της Εθνικής, με ίσως καθαρότερη και εντονότερη προειδοποίηση ότι παρά τις επιτυχίες στις υλοποιήσεις ο κόσμος του devops θα πρέπει να αποδεχθεί πως δεν υπάρχουν «one size fits all» λύσεις και η ανάγκη για custom made λύσεις που απαιτούν ένα επίπεδο «κοπτοραπτικής» θα συνεχίζει να υπάρχει.

Το Μέλλον των DevOps
Και πως αυτό ήδη διαγράφεται καθώς πλησιάζει ήταν το θέμα της τρίτης ενότητας του συνεδρίου, που ξεκίνησε με την παρουσίαση με τίτλο «Accelerating Value Delivery with Value Stream Management and SAFe» του Richard Knaster, Principal Contributor του SAFe, Chief Scientist και Amazon Best Selling Author Of SAFe Distilled, ο οποίος ανέλυσε πως το Value Stream Management (VSM) και οι lean αρχές και πρακτικές του μπορούν να ενδυναμώνουν τις ομάδες εργασίας. Αλλά και πως αυτές καθώς εφαρμόζονται σε ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογίες για να βελτιώνουν διαρκώς το business value flow, από την σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την προσφορά της υλοποίησης της αξίας της στον πελάτη. Και το σημαντικότερο την πρακτική εφαρμογή τους μέσα από το πως αυτά έχουν ήδη απτά αποτελέσματα στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις φαρμακευτικές και software βιομηχανίες και τον οικονομικό κλάδο.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Out of the (IT) Box Thinking: Agile, Lean IT and DevOps» με συντονιστή τον Κρικόρ Μαρουκιάν και τη συμμετοχή των Jorge Luis Castro Toribio, DevOps Program Manager της NTT DATA Europe & LATAM, Anders Bruvik, Director of Engineering/CISO της Safespring, Γιώργου Πολίτη, Head of Digital DevOps – Global Private Banking της HSBC και Αρετής Πάνου, Product Owner | CI/CD Development Tools της SAP. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση αυτή έπαιξαν τόσο οι διαρκώς νέες προκλήσεις που αναδύονται στην υιοθέτηση των devops στους οργανισμούς, ο ρόλος της αλλαγής της κουλτούρας και η κάμψη της αντίστασης στην αλλαγή που η νέα μεθοδολογία δουλειάς φέρνει στην επιτυχία τους, αλλά και η προφανής κοσμογονία που τεχνολογίες όπως οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προκαλούν ήδη στο οικοσύστημα της τεχνολογίας πληροφορίας.

Τελευταία παρουσιάστηκε η επίδραση και η επιτάχυνση της καινοτομίας σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής των αρχών των devops από τον Dave Burnison, Sr, Technical Advocate της GitHub. Στην παρουσίαση του ο Dave Burnison, ξεκίνησε από τον ορισμό των devops ως την ένωση ανθρώπων διαδικασιών και τεχνολογιών σε μια διαδικασία συνεχούς απόδοσης αξίας στον τελικό χρήστη, παρομοιάζοντας την ανάπτυξη λογισμικού με την γραμμή παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τα logistics σε ανάλογο ρόλο και στις δύο αγορές, για να περάσει σε μια ενδιαφέρουσα όσο και λεπτομερή ανάλυση των βασικότερων devops σχημάτων της αγοράς.

Τελικά το πρώτο συνέδριο για το DevOps τελικά ανέλυσε την επιχειρηματική ανάγκη για αυτά, περιέγραψε τις τελευταίες τάσεις τους, ανέδειξε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτά, κατέδειξε τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης εφαρμογών μέσω της απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ των ομάδων ανάπτυξης και λειτουργιών και τις τεχνικές για την αύξηση της ευελιξίας στο χρόνο στην αγορά. Χαρτογράφησε τον πυρήνα των DevOps και την αξιοποίηση των αρχών της συνεργασίας και της επικοινωνίας για την εξαγωγή επιχειρηματικής αξίας, ανέλυσε τις πρακτικές και τις κατευθυντήριες αρχές Agile, Lean & DevOps και πώς αξιοποιούνται στις προσεγγίσεις Value Co-Creation, αλλά και τις κορυφαίες προκλήσεις στην κουλτούρα που τα DevOps προκαλούν.

Περιέγραψε μεταβατικά ταξίδια από μελέτες περιπτώσεων Lean, Kanban και DevOps, στρατηγικές DevOps για την αύξηση της παραγωγικότητας και την επιτάχυνση της επιχειρηματικής αξίας, μαζί με τρόπους υιοθέτησης των αρχών DevOps σε όλο το φάσμα της αξίας IT για την επιχείρηση.