Η απλούστευση των διαδικασιών, η διαλειτουργικότητα, τα νέα δίκτυα 5G,το ψηφιακό Μητρώο του Δημοσίου και το γρήγορο Internet αποτέλεσαν τα κύρια σημεία στην ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά τη διάρκεια των προγραμματιστικών δηλώσεων στη Βουλή της νέας κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό το νέο Υπουργείο, σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ανάπτυξης ενός Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου, προσβάσιμο από τους πολίτες ώστε να γνωρίζουν ποιες διαδικασίες ισχύουν για κάθε υπόθεσή τους. Γι’ αυτό το σκοπό θα υπάρχει συνέργεια με όλα τα Υπουργεία για την καταγραφή όλων των διαδικασιών.

Από τις πρώτες δράσεις που θα τρέξει το νέο Υπουργείο είναι η καταγραφή όλων των γραφειοκρατικών βημάτων που απαιτούνται στα γεγονότα ζωής πολιτών και επιχειρήσεων, ώστε, για παράδειγμα, μια ενέργεια από τους γονείς ενός παιδιού κατά τη γέννηση του να αρκεί για την αποφυγή πολλαπλών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Γι’ αυτό το σκοπό το Υπουργείο μετασχηματίζει τη ΓΓΠΠ σε Κέντρο Δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θα επεκταθεί και η G-Cloud ώστε να φιλοξενήσει στο μέλλον το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου.

Στις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις του νέου Υπουργείου περιλαμβάνονται βελτιώσεις σε υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, όπως και η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί το gov.gr, έχοντας ως πρότυπο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης του Δημοσίου.

Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις του Υπουργείου, ο Κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για το «ξεπάγωμα» μεγάλων σημαντικών έργων που εκκρεμούν, όπως τα HRMS, ERP και CRM, τα οποία θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αναφερόμενος στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ο Υπουργός σημείωσε ότι το 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του τρέχοντος έτος, ενώ τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στα ασύρματα δίκτυα, ειδικά όσο αφορά τα επερχόμενα 5G, κάνοντας λόγο και για το νομοσχέδιο αδειοδότησης των κεραιών, ένα θέμα που καθυστερεί ήδη τρεις δεκαετίες.

Ειδικότερα για τα δίκτυα 5G, το Υπουργείο προβλέπει τη συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου για την αξιοποίησή τους, ενώ έως το τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση του φάσματος από την ΕΕΤΤ. Την πρέπουσα βαρύτητα θα δώσει, τέλος, το Υπουργείο στο Internet υπερυψηλών ταχυτήτων, την έξυπνη γεωργία και την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.