Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να έχει πια ανεβάσει ρυθμό, ήταν αναμενόμενο πως το κορυφαίο συνέδριο για τη ψηφιακή μεταμόρφωση επιχειρήσεων και οργανισμών θα είχε επιτυχία ανάλογη του ενδιαφέροντος του, σε μια αγορά που υποδέχεται τη νέα “digital everything” εποχή.

Με επιτυχία ανάλογη του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος θέματος του ολοκληρώθηκε την Τρίτη 13 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του OTEAcademy, το 8ο Digital Business Transformation Conference, αποτελώντας για άλλη μία φορά το σημείο αναφοράς για τις δράσεις digital transformation της χώρας μας, αλλά και ένα παράθυρο προς τις εξελίξεις διεθνώς. Στα πλαίσια του και κάτω από τον γενικό τίτλο «Paving the Way to the “Digital-Everything” Era» παρουσιάστηκαν πολυάριθμα case studies από 20+ κλάδους της αγοράς, αναλύσεις και συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού από 30+ decision makers μεγάλων οργανισμών και εταιρειών, ενώ αναπτύχθηκαν και δύο εξαιρετικά πάνελ συζήτησης.

Έτσι με την παρουσία 200+ υψηλόβαθμων στελεχών και μεγάλους χορηγούς την InTTrust, Ambience και Inform(Lyk.Ath), το συνέδριο προσέφερε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να μοιραστούν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, να μιλήσουν για τα μαθήματα που πήραν από τις ψηφιακές δράσεις που έτρεξαν στις εταιρείες τους και να συζητήσουν την επίδραση αυτών των δράσεων στην επιχειρηματική λειτουργία, δημιουργώντας παράλληλα το ιδανικό περιβάλλον για networking, όπως και για ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και εμπειριών.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την πρώτη του θεματική ενότητα αφιερωμένη στα trends τις στρατηγικές και τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και τον συντονιστή του Γρηγόρη Γραμμένο να δίνει το λόγο στον πρώτο keynote speaker, τον Kian Abolfazlian, Director, Data Transformation Leader, IGT Business Cluster της Philips, ο οποίος ανέλυσε τις πέντε καλύτερες πρακτικές της «Digital-first everything» προσέγγισης του. Ανάμεσα τους αναγνώρισε την εποχή μας ως τον πρώτο αιώνα όπου οι digital first εμπειρίες δεν είναι πια ζητούμενο αλλά η νέα νόρμα και η καινοτομία είναι πρώτα μια επιχειρηματική λύση και μετά ένας τεχνολογικός στόχος.

Ακολούθησαν σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιήθηκαν αλλά και προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον, μέσα στα σύνορα της Ελλάδας τόσο από την πλευρά του Δημοσίου τομέα όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως τα παρουσίασε ο Δημήτριος Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων της Κοινωνία της Πληροφορίας M.Α.Ε.
Το μέλλον των ταξιδιών έγινε το σημείο εστίασης αμέσως μετά, καθώς η Βασιλική Μαυροκεφάλου, Director Market Management Lodging, Greece, Cyprus, Bulgaria & East Adriatic, της Expedia Group, ανέλυσε τον τρόπο που η ψηφιακή διάσταση φέρνει ήδη την επανάσταση στην ταξιδιωτική εμπειρία και γίνεται παράγοντας επιτυχίας και εξέλιξης της τουριστικής βιομηχανίας. Αναδεικνύοντάς μάλιστα την επίδραση της τεχνολογίας -και εσχάτως και της επιστράτευση του ΑΙ στην υπηρεσία του ταξιδιώτη- από την έρευνα αγοράς μέχρι το booking, την προσωποποίηση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Στη συνέχεια ο Στέφανος Κόλλιας, Πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ και Καθηγητής στον Τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΕΜΠ, ανέπτυξε την εικόνα του ελληνικού οικοσυστήματος υποδομών, αλλά και θεσμών, του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα, παρουσίασε τους τρόπους εκείνους που τον ενδυναμώνουν, αλλά και τις προκλήσεις που νέοι παράγοντες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η σχέση ανθρώπου μηχανής προβάλουν στη νέα πραγματικότητα.

Ακολούθησε η Σοφία Αργίτη, Data & AI Sales Specialist της IBM Greece & Cyprus, η οποία κάλεσε άπαντες να «αδράξουν τη στιγμή» και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ανάπτυξη που το Generative AI και ο έξυπνος αυτοματισμός προσφέρει στις επιχειρήσεις, ξεκλειδώνοντας νέες δυναμικές και προοπτικές, συνδυάζοντας την χρήση ΑΙ με την περαιτέρω εκμετάλλευση των data μέσα από νέα μοντέλα επεξεργασίας που οδηγούν σε νέα αποδοτικότερα workloads, σε μια νέα ΑΙ first στρατηγική.

Στο κομμάτι των εφαρμογών που ήδη ξετυλίγεται γύρω από τα δίκτυα 5G και τις τεχνολογίες ΙοΤ για να υλοποιήσει μέσα από αυτά τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού εστίασε η Χριστίνα Πατσιούρα, Lead Analyst, IoT & Enterprise της GSMA, φωτίζοντας στην παρουσίαση της ένα ευρύ φάσμα που κάλυψε από τις τάσεις της αγοράς, χαρακτηριστικά use cases, αλλά και συγκεκριμένες στρατηγικές εταιρειών και ειδικότερα τον τρόπο που οι συγκεκριμένες τεχνολογίες αλλάζουν τον στίβο ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρίες.

Το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των δεδομένων στην διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού έφερε στο προσκήνιο ο Μάνος Κοκολάκης, Customer Success Manager, PM της InTTrust, μη διστάζοντας να ξεκινήσει από την αφήγηση ολόκληρου του ταξιδιού μας από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο, πριν θέσει το ερώτημα πώς θα προστατεύσουμε τα δεδομένα την ιστορική εκείνη στιγμή που για πρώτη φορά τα ψηφιοποιούμε στο σύνολο τους και εξ αρχής, για να περάσει στην απάντηση του resilient hybrid data center.

Τον διαδέχθηκε η Αφροδίτη Σεβαστή, Chief Technology Officer του Υπερταμείου, η οποία ανέλυσε την σημασία των συνεργειών και της καινοτομίας στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στις εταιρείες που περιλαμβάνει η λίστα του Υπερταμείου, παρουσιάζοντας μεγάλες ομιλικές δράσεις στο χώρο των παροχών υπηρεσιών τεχνολογίας που ολοκληρώθηκαν, αλλά και αυτές που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με φορείς και εταιρίες.

«Τελικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαταράσσει την παραγωγικότητα ή είναι μια φυσική εξέλιξη της παραγωγικότητας;» ήταν το ερώτημα το οποίο ο Πάνος Βιρβιλιός, Group Marketing manager της INFORM (member of AUSTRIACARD HOLDINGS) ανέβηκε στη σκηνή για να απαντήσει. Αναγνώρισε τον ρόλο της πανδημίας στην κλιμάκωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, για τον οποίο επτά στις 10 εταιρείες έχουν πια συγκεκριμένη στρατηγική που υλοποιούν και αναμένεται να τριπλασιάσει τις δαπάνες για αυτόν φτάνοντας παγκόσμια σε πάνω από 6 τρις δολάρια. «Πρέπει όμως τελικά να δούμε αν αξίζει τελικά όλο αυτό τον κόπο» είπε μεταξύ άλλων σε μια αρκετά «ιντριγκαδόρικη» παρουσίαση, που συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων ένα μάθημα «τεχνολογικής ιστορίας» που ξεκίνησε τρία εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Η προνομιακή θέα στα δεδομένα της νέας ψηφιακής αποχής απλώθηκε στη σκηνή και την οθόνη καθώς η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), παρουσίασε το πλέγμα από συνεργασίες, τις καινοτομίες και τεχνολογίες που συγκροτούν τις όψεις του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτή τη μεταβατική εποχή, τα μετρήσιμα αποτελέσματα και τον συσχετισμό τους με εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα και το ολοκαίνουργιο interface του οργανισμού.

«Βρήκα πολύ σημαντικό ότι σχεδόν σε κάθε μία από τις παρουσιάσεις η λέξη αυτοματοποίηση υπήρχε σε τουλάχιστον ένα slide» σημείωσε ξεκινώντας ο Δημήτρης Σπέντζας, Chief Technology Officer της AMBIENCE, πριν αναγνωρίσει ότι στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών και του συνδυασμού της με την δύναμη του ΑΙ που ο ίδιος παρουσίασε, oι προβλέψεις τους έχουν ήδη αρχίσει αν υλοποιούνται.

Ψηφιοποίηση παντού
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην εξάπλωση και κυριαρχία της ψηφιοποίησης και άνοιξε με μια συζήτηση γύρω από την στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού και πως αυτή εμπλέκει ανθρώπους, τεχνολογίες και διαδικασίες στην υλοποίηση της, σε ένα πάνελ που συγκρότησαν οι Μιχάλης Σπανός, Group CIO της FlexCar, Δρ. Ξενοφών Λιαπάκης, Chief Technology & Information Officer της Intersalonica, Δαμιανός Μανιατάκος, CIO της ΕΡΤ Α.Ε., Γιώργος Μαρίνος, Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, Νατάσα Μάρακα, Change Management Lead της PwC Greece και Στέλιος Πανάρετος, ΙΤ Retail Manager της Motor Oil (Hellas) SA υπό τον συντονισμό του Μιχάλη Μωραΐτη, IT strategist & CIO της Actus Valida Partner και itSMF Hellas Board Member και που ανέδειξε μεταξύ άλλων τον κυρίαρχο ρόλο της ψηφιακής καινοτομίας στο ταξίδι κάθε οργανισμού στην ψηφιακή του μεταμόρφωση.

Αμέσως μετά ο ψηφιακός μετασχηματισμός εστίασε στο νευραλγικό χώρο του retail και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια μέσα από την παρουσίαση του Αντώνη Γιαννόπουλου, CIO της METRO AEBE, στην οποία αναλύθηκε ο τρόπος που οι ψηφιακές τεχνολογίες αγγίζουν κάθε θέση εργασίας μέσα σε ολόκληρη την επιχείρηση, που αποτελεί τον έκτο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα με 11.500 εργαζόμενους.

Επικαλούμενος την ρήση του Ισαάκ Ασίμωφ ότι «η επιστήμη παράγει πια γνώση πολύ πιο γρήγορα από ότι η κοινωνία παράγει σοφία» ξεκίνησε την παρουσίαση του ο Xρήστος Χριστόπουλος, IT Business Development & Sales Manager της Qualco, για να περάσει στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και από εκεί στον δρόμο από τον οποίο ο οργανισμός καλείται να μάθει να σκέφτεται μαζί με το ΙΤ, για να αναπτυχθεί μέσα από την ψηφιακή του μεταμόρφωση.

«Θα σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό;» αναρωτήθηκε ο Ιάσωνας Αντωνόπουλος, Digital Transformation Officer της Vodafone, για να συνεχίσει να διερωτάται αν χρειάζεται πια ακόμα να πείσουμε τους γύρω μας ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αλλαγή, όχι τυχαία, αλλά με βασικούς τρεις άξονες το governance, την ψηφιακή ατζέντα και μια νέα κουλτούρα.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπαρούς, Project & Service Delivery Manager της Barphone, οριοθέτησε τα Νέα Σύνορα του business όπως η μεθοδολογία του cloud migration τα ορίζει , ξεκινώντας από τον ορισμό τους μέσα από αρχιτεκτονικές και φιλοσοφίες του cloud για να περάσει στα κέρδη από αυτό, τις φάσεις μετάβασης σε αυτό, πριν καταλήξει σε ένα timeline στρατηγικής ενός πετυχημένου ταξιδιού προς το υπολογιστικό νέφος.

Ο Ευάγγελος Βάγιας, Technology & Digital Transformation Director της DEMO ABEE, ανέλαβε να απαντήσει το στρατηγικό ερώτημα αν η αναβάθμιση μιας φαρμακευτικής, αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος της, σε smart pharma είναι στην πραγματικότητα αναγκαιότητα ή ευκαιρία, μέσα από το παράδειγμα της δικής του εταιρίας, που παρουσίασε με ακρίβεια και πολύτιμα δεδομένα τόσο της στρατηγικής όσο και της πρακτικής εφαρμογής.

Ο Στέφανος Μανούσης, Vendor & Product Marketing Manager της ERGOMAN, εξήγησε την συμβολή που μπορεί η Ergoman να έχει στον μετασχηματισμό μιας επιχείρησης στην ψηφιακή εποχή, βασισμένη σε τρεις πυλώνες: τα business analytics που οδηγούν σε data driven αποφάσεις, τις ψηφιακές διαδικασίες που απαιτούνται για ένα agile paperless office και τον σχηματισμό ενός υβριδικού αλλά αποδοτικού ψηφιακά συντονισμένου περιβάλλοντος εργασίας.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας των οργανισμών σαν αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού παρουσίασε ο Στάθης Βεληβασάκης, Country IT Director της Affidea, συνδέοντας την πληροφορική με την επίτευξη των ESG στόχων, αλλά και ένα ολόκληρο φάσμα από θετικές εξελίξεις, από την πρόβλεψη κινδύνων μέχρι την βελτίωση της εικόνας ενός οργανισμού.

«Εμείς δεν είμαστε εταιρία πληροφορικής αλλά ανθρώπινου δυναμικού» ξεκαθάρισε εξαρχής ο Πάνος Κοψαύτης, Digital BU Manager (Recruitment & Academies), της ManpowerGroup Greece, πριν εξηγήσει πως οι Tech Academies του ομίλου του εξοπλίζουν τους «ΙΤ ήρωες του μέλλοντος», εν μέσω ενός πολύ έντονου ψηφιακού μετασχηματισμού στον οποίο βρίσκεται ολόκληρη η χώρα και την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη το 70% των εταιριών αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να βρει τεχνικά εξειδικευμένο προσωπικό στο χώρο, αποκαλύπτοντας ότι ως το 2030 θα χρειαστούν 300.000 επαγγελματίες πληροφορικής.

H Μαρία Νασιάκου, Group CRM και e-Commerce Director της Vivartia, ανέλυσε στη συνέχεια την επίδραση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο customer loyalty, στην ιστορική στιγμή όπου πελάτες, αγορές και διαδρομές από και προς αυτούς γίνονται όλο και πιο ψηφιακά, με πρωτοφανή επίπεδα προσωποποίησης, εμπλοκής και engagement όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Δύσκολο αλλά θα προσπαθήσω να σας τραβήξω το ενδιαφέρον μετά την εικόνα αυτού του μπέργκερ» σχολίασε η Ανδρομάχη Λεζέ, Διευθύντρια Πληροφορικής της ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ καθώς ανέλαβε την σκυτάλη για να παρουσιάσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΗΡΩΝ και τα κατάφερε επαναφέροντας ως το τέλος της παρουσίασης της το κέντρο της προσοχής σε θεμελιώδεις αλήθειες, όπως ότι η τεχνολογία είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός μιας αλλαγής που -ευτυχώς- είναι αναπόφευκτη.

«Νοιάζει όμως τους πελάτες μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός μας;» ήταν το ερώτημα που έθεσαν και από κοινού ανέλαβαν να απαντήσουν από πλευράς ασφαλιστικού τομέα οι Αντώνης Τσακνάκης, Digital Business & Digital Transformation Director και Αλεξάνδρα Ρέρρα, Team Lead Digital Channel Platforms της ERGO Ασφαλιστική, αναδεικνύοντας το ειδικό βάρος της τεχνολογίας στην πελατοκεντρική προσέγγιση σε μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά όπως ο χώρος των ασφαλειών.

Το μέλλον είναι ψηφιακό
Με μια από τις δυσκολότερες θεματικά αλλά και πιο επίκαιρες παρουσιάσεις ξεκίνησε το τρίτο μέρος του συνεδρίου αφιερωμένο στο ψηφιακό μας μέλλον και με τον Θεόδωρο Ευγενίου, Professor of Decision Sciences and Technology Management του INSEAD να αναλύει τις προκλήσεις και τα ρίσκα που ενέχει η υιοθέτηση του πλέον πολυσυζητημένου ΑΙ σε όλο και περισσότερες εκφάνσεις του business.

Ακολούθησε ο Γιάννης Παπίδης, Chief Technology & Business Change Officer, Κωτσόβολος (Dixons SE Europe A.E.B.E.), ο οποίος ανέλυσε όλες εκείνες τις αλλαγές που απαιτούνται στα διαφορετικά τμήματα του ΙΤ των οργανισμών, ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όσο και πρακτικά τις προκλήσεις του μέλλοντος, συγκροτώντας το «Future Ready IT».

Ο Σταύρος Δανιήλ, Head of IT (Global) της TUI MM, παρουσίασε τις καινοτόμες λύσεις για τις ψηφιακές εταιρείες στα πλαίσια του business management processes transformation, καλύπτοντας τόσο τη μεθοδολογία όσο και τις αλλαγές που απαιτούνται σε ένα πλήρη χάρτη που περιελάβανε μεταξύ άλλων και χαρακτηριστικά use cases.

Tην ομολογουμένως πρωτότυπη σαν έννοια της «Silicon Empathy» ανέλαβε να παρουσιάσει αλλά και να εξηγήσει στη συνέχεια ο Vlad Petrica, Regional Transformation PMO Manager EMEA της Teleperformance, μιλώντας για τον τρόπο που η διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης με την ανθρώπινη σύνδεση μπορούν να εμπνεύσουν μια ψηφιακή ουτοπία.
Την ιστορία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Argis, ανέβασε στη σκηνή ο Απόστολος Ρήγας, IT Director-CISO της Agris SA, με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορίας στο τομέα της καλλιέργειας για να τον ακολουθήσει ο Δημήτρης Πασσιάς, IT Manager της ABAΞ IKTEO (ΑUTECO) με τον εξίσου ιδιαίτερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον χώρο της οδικής ασφάλειας του αύριο.

Κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον το συνέδριο έκλεισε με την συζήτηση με θέμα «Digital Transformation 2.0: A Journey to the Future» στην οποία οι Περικλής Χατζηανδρέου, Υποδιευθυντής Ψηφιακής Τεχνολογίας της Attica Bank, Παναγιώτης Οικονόμου, CIO της BOX NOW, Χαράλαμπος Γερονικόλας, ICT Manager της Divani Collection Hotels, Μαρία Φιλιππή, Υπεύθυνη Πληροφορικής & Ψηφιακής Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και Γιάννης Σωτηρίου, CEO του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ξεκίνησαν από την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο βίωσαν οι οργανισμοί τους την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών που έφερε ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και τις ευκαιρίες και προκλήσεις που προέκυψαν στην πορεία αυτή προς το ψηφιακό τους μέλλον.

Ολοκληρώνοντας τις διεργασίες του το 8ο Digital Business Transformation Conference δημιούργησε για άλλη μία φορά ένα σημείο συνάντησης για όσους εργάζονται στις ποικίλες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού, της καινοτομίας και της στρατηγικής και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας, κάνοντας την κοινωνία μας περισσότερο ασφαλή και υποστηρικτική.