O Κώστας Αθανασόπουλος, Country Manager Greece, Cyprus, Malta της APC by Schneider Electric, μιλά στο netweek για υπηρεσίες που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα, για τη μεγάλη σημασία των μετρήσεων και για τη ευελιξία που προσφέρει στη διαχείριση της ενέργειας το λογισμικό DCIM (Digital Data Infrastructure Management)
netweek: Πείτε μας λίγα πράγματα για την εταιρεία σας και για τις κύριες δραστηριότητές της.
Κώστας Αθανασόπουλος: H Schneider Electric είναι μία εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων για τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην οικογένειά της βρίσκεται και το δικό μας το κομμάτι, η APC by Schneider Electric, που ασχολείται πιο συγκεκριμένα με το κομμάτι των Data Centers, δίνοντάς τους τόσο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, όσο και εξοπλισμό όπως UPS, Cooling, PDU’s, αλλά και λογισμικό διαχείρισης των data centers. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε σε ενεργειακά αποδοτικότερα Data Centers και γι’ αυτό και επικεντρωνόμαστε στο κομμάτι που ονομάζουμε Digital Energy.
netweek: Tι ακριβώς σημαίνει για εσάς Digital Energy;
Κώστας Αθανασόπουλος: Αναφερόμαστε σε ένα πρώτο επίπεδο, όπου θα μπορούμε να παρέχουμε εξοπλισμό για τη διαχείριση της ενέργειας καθώς και την ασφαλή μεταφορά και διανομή της, αλλά επίσης και σε ένα δεύτερο επίπεδο αρκετά υψηλότερο. Στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να μπορούμε να παρακολουθούμε την κατανάλωση ενέργειάς τόσο καλά, έτσι ώστε να ξέρουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει και να μπορούμε να ενημερώνουμε όλα εκείνα τα κέντρα αποφάσεων που θα πρέπει να προβούν σε κάποια διορθωτική κίνηση. Ακόμα, θα πρέπει να μπορούμε να τους δίνουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να βελτιώνουν την ενεργειακή τους απόδοση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επίσης να τους δίνουμε και εκείνα τα εργαλεία, ή εκείνη την πληροφορία που χρειάζονται, ώστε, όταν θα αλλάξει έστω και λίγο το επιχειρηματικό περιβάλλον, να μπορούν εύκολα να γνωρίζουν που θα πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Digital Energy, λοιπόν, είναι για εμάς η βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας (energy) και η παράλληλη δυνατότητα παρακολούθησής της (digital), σε πραγματικό χρόνο (real time), προκειμένου να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα και να παίρνουμε στρατηγικές αποφάσεις.
netweek: Τι λύσεις μπορείτε να προσφέρετε στη Διεύθυνση Πληροφορικής μιας εταιρείας;
Κώστας Αθανασόπουλος: Οπως σας ανέφερα, ένας από τους πυλώνες (αγορές) στους οποίους δραστηριοποιείται η Schneider Electric είναι ο τομέας Πληροφορικής (ΙΤ). Εκεί, λοιπόν, το δικό μας το κομμάτι δεν έχει να κάνει με ενεργό εξοπλισμό (π.χ. servers κ.λπ.), αλλά αφορά σε όλη την υπόλοιπη υποδομή. Και η υποδομή σε data centers ή computer rooms μπορεί να είναι όλο το κομμάτι της διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μπορεί να είναι και τα racks που φιλοξενούν τον ενεργό εξοπλισμό, τα UPS που παρέχουν αδιάλειπτη ενέργεια, ο κλιματισμός που ψύχει τα ενεργά κομμάτια (servers, routers κ.λπ.). Επίσης, προσφέρουμε αυτό που ονομάζουμε DCIM (Digital Data Infrastructure Management), το οποίο ουσιαστικά είναι ένα software που παρακολουθεί όλη αυτή την υποδομή και δίνει πληροφορίες, είτε για αντιμετώπιση προβλημάτων, είτε για λήψη αποφάσεων από τις αρμόδιες πλευρές, όπως είναι η Διεύθυνση Πληροφορικής ή ακόμα και η Γενική, η Οικονομική ή η Τεχνική Διεύθυνση.
netweek: Ποια είναι τα οφέλη αυτών των λύσεων και γιατί να επιλέξει κανείς εξοπλισμό APC by Schneider Electric;
Κώστας Αθανασόπουλος: Ο βασικός λόγος είναι ουσιαστικά η ίδια η φιλοσοφία μας. Παρέχουμε αξιόπιστα προϊόντα, προηγμένες τεχνολογικά λύσεις και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προκειμένου να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απαίτηση για ενεργειακά και αποδοτικά data centers. Ξεκινώντας, λοιπόν, με όλα τα δεδομένα στα χέρια του, ο πελάτης που θέλει να είναι ενεργειακά αποδοτικός, χρησιμοποιεί όλες τις λύσεις της APC και της Schneider Electric (τόσο δηλαδή το κομμάτι υποστήριξης του εξοπλισμού πληροφορικής, όσο και το ενεργειακό κομμάτι, μετασχηματιστές, διανομή κ.λπ.) και συνδυάζοντάς τις μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειάς της τάξης του 15 έως και 30%. Οπως αντιλαμβάνεστε, το νούμερο αυτό είναι αρκετά σημαντικό.
netweek: Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας τι άλλα οφέλη υπάρχουν;
Κώστας Αθανασόπουλος: Για εμάς, εξοικονόμηση ενέργειας αρχικά σημαίνει ότι όλος ο εξοπλισμός λειτουργεί στο μέγιστο, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα ανενεργά. Αρα, ένα επιπλέον όφελος είναι ότι καταφέρνουμε να αξιοποιούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες του διαθέσιμου εξοπλισμού. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό στο μέγιστο βαθμό απόδοσης του, τότε μπορεί να χρησιμοποιούμε και μικρότερο αριθμό μηχανημάτων, άρα έχουμε περαιτέρω εξοικονόμηση από την αγορά λιγότερων μηχανημάτων. Επιπλέον, εάν παρακολουθούμε τις λειτουργίες και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μας μηχάνημα, έχουμε πληροφόρηση για το αποτέλεσμα που προκύπτει από την λειτουργία του (είτε αυτό είναι server, είτε rack, είτε computer room, είτε ένα ολόκληρο data center). Εκτός από τη μικρότερη κατανάλωση ρεύματος υπάρχουν πολλά συνεπαγόμενα οφέλη, όπως η μικρότερη κατανάλωση πόρων, η ελάττωση των εκπεμπόμενων ρύπων προς το περιβάλλον κ.α.
netweek: Εάν μια Διεύθυνση Πληροφορικής θελήσει να μειώσει την ενέργειακή της κατανάλωση από την ΙΤ υποδομή της τι θα της προτείνατε;
Κώστας Αθανασόπουλος: Αρχικά όλα ξεκινάνε από το μέγεθος της εταιρείας και τις επιχειρηματικές της ανάγκες. Το πρώτο βήμα, κοινό για κάθε επιχείρηση, αφορά στη μέτρηση και ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης. Γνωρίζοντας τι ακριβώς συνέβαινε σχετικά με τις καταναλώσεις, μπορούμε να προτείνουμε τρόπους λειτουργίας οικονομικά αποδοτικότερους. Οσον αφορά στα προϊόντα, προτείνουμε συστήματα UPS, τα οποία όχι μόνο θα είναι ενεργειακά αποδοτικότερα, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να είναι modular και scalable. Δηλαδή, θα μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας και να επεκτείνονται παράλληλα με αυτές. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το αρχικό κόστος απόκτησης του εξοπλισμού που δεν είναι απαραίτητος από την αρχή για τη λειτουργία της επιχείρησης. Οταν οι ανάγκες της εταιρείας από τον εξοπλισμό ΙΤ της μεγαλώσουν, τότε η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει μόνο το κόστος των επεκτάσεων που της είναι απαραίτητες. Επίσης, προσφέρουμε το λογισμικό DCIM, το οποίο παρακολουθεί τη λειτουργία όλων των πόρων και μπορεί να μας επιβεβαιώσει ότι η λύση που επιλέχθηκε είναι πιο αποδοτική από την προηγούμενη.
netweek: Οι λύσεις αυτές που μας αναφέρατε πόσο γρήγορο ROI προσφέρουν στις εταιρείες;
Κώστας Αθανασόπουλος: Το ROI είναι διαφορετικό για κάθε περίπτωση και κάθε εταιρεία θέτει τους δικούς κανόνες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν είναι εύκολο να δώσουμε νούμερα όπου η βάση των υπολογισμών δεν είναι ίδια . Αυτό που εύκολα γίνεται αντιληπτό είναι ότι με τον τρόπο που προτείναμε παραπάνω μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει έως 40% από το κόστος της αρχικής του επένδυσης, αφού επενδύει μόνο σε αυτό που χρειάζεται την προκειμένη στιγμή γνωρίζοντας ότι μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον. Επιπρόσθετα και η καταναλισκόμενη ενέργεια είναι μικρότερη, αφού τα εγκατεστημένα συστήματα είναι λιγότερα και λειτουργούν με υψηλότερο βαθμό απόδοσης. Συνεπώς, η ευελιξία που προσφέρουν οι λύσεις μας απαιτούν μικρότερο αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μικρότερο λειτουργικό κόστος, οπότε και το Return (η απόδοση) της επένδυσης έρχεται νωρίτερα.
netweek: Πόσο εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν οι λύσεις σας σε μια υπάρχουσα υποδομή IT;
Κώστας Αθανασόπουλος: Οσον αφορά στο software που αναφέραμε αυτό δουλεύει σχεδόν με όλα τα υπάρχοντα συστήματα και δεν απαιτεί αλλαγές – φτάνει να βρίσκονται όλα σε ένα κοινό φυσικό δίκτυο επικοινωνίας. Υπάρχουν συστήματα μας που είναι αυτόνομα και μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα χώρο ανεξάρτητα με τα υπόλοιπα προϊόντα που υπάρχουν σε αυτόν και υπάρχουν και συστήματα μας, τα οποία είναι επεκτεινόμενα, αλλά μόνο με δικά μας υλικά.
netweek: Τι λύσεις προσφέρετε σε σχέση με το cloud;
Κώστας Αθανασόπουλος: Το cloud είναι ένα μεγάλο θέμα. Ωστόσο, εάν κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, το cloud είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο «PC» που φιλοξενείται σε κάποιο σημείο, το οποίο επεξεργάζεται και αποθηκεύει πληροφορίες και δεδομένα και τα παρέχει όπου και όταν αυτά χρειάζονται.
Εαν, λοιπόν, αναλογιστούμε ότι αυτό το μεγάλο «PC» ή το data center που το υποστηρίζει είναι κάτι πολύ μεγάλο, αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχει και μεγαλύτερες απαιτήσεις σε εξοπλισμό, ενεργειακή κατανάλωση και υποστήριξη απ’ ότι ένα απλό computer room με μερικές μηχανές. Ενα μεγάλο cloud data center μπορεί να χρησιμοποιεί εκατοντάδες έως και χιλιάδες servers.
Είναι λογικό, λοιπόν, πως ένα τέτοιο data center έχει κι ένα ανάλογα μεγάλο μέγεθος απαιτούμενης επένδυσης και σαφώς πολύ ειδικές ανάγκες. Για ένα τέτοιο data center η μέτρηση και παρακολούθηση της λειτουργίας του είναι αδιαπραγμάτευτες. Αυτό που προτείνουμε και προσφέρουμε σε cloud data centers είναι τον καλύτερο εξοπλισμό και τα κατάλληλα διαχειριστικά εργαλεία, προκειμένου να λειτουργούν κατά τον πιο αποδοτικό τρόπο.Μέσω του λογισμικού DCIM, οι χρήστες μπορούν εύκολα να υπολογίζουν το PUE (Power Usage Effectiveness) του κέντρου δεδομένων τους, δηλαδή τη σχέση της ισχύος που απορροφά ένα data center από το δίκτυο, διαιρούμενο με την ισχύ που καταναλώνει ο εξοπλισμός ΙΤ (servers, storage etc).
Ιδανικά ένα data center θα ήθελε να καταναλώνει τόση ενέργεια, όση χρειάζεται ο εξοπλισμός ΙΤ για να παράγει το απαιτούμενο από την επιχείρηση έργο, δηλαδή η σχέση αυτή να ισούται με τη μονάδα (PUE = 1). Δυστυχώς, αυτό δε γίνεται καθώς υπάρχει και ο υπόλοιπος εξοπλισμός που πρέπει να τροφοδοτηθεί με ενέργεια, όπως τα UPS, ο φωτισμός, o κλιματισμός κ.λπ. Αυτό που εμείς προσπαθούμε με τους πελάτες μας, είναι να μειώσουμε τη κατανάλωση ενέργειας, ήτοι το PUE, από 2,4 – 2,8 που συχνά συναντάμε σε ένα data center και να φτάσουμε σε PUE της τάξης του 1,6 – 1,7 που είναι πολύ απαιτητικό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα.
Για την επίτευξη των παραπάνω αριθμών, ο οργανισμός θα πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση του τι θέλει να επιτύχει, ενώ με τη δική μας συνδρομή θα πρέπει να σχεδιαστεί η βέλτιση δυνατή λύση που θα απαντάει στους στόχους του για ενεργειακή απόδοση αυτού του επιπέδου. Ωστόσο, όπως προείπαμε, θα πρέπει να έχει προηγηθεί το κομμάτι της μέτρησης για να γνωρίζει η επιχείρηση ποιες είναι οι ανάγκες της και πώς αυτές θα πρέπει να καλυφθούν.
netweek: Το PUE είναι ένα μέγεθος το οποίο μεταβάλλεται; Πώς θα πρέπει κανείς να το υπολογίζει;
Κώστας Αθανασόπουλος: Σωστά, το PUE μεταβάλλεται και για το λόγο αυτό συνήθως το παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια ενός έτους και όχι μίας ημέρας. Για παράδειγμα, οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία ενός data center και συνεπώς η ενεργειακή του κατανάλωση θα είναι αυξημένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο κλιματισμός θα λειτουργεί σε μεγαλύτερη ένταση.
netweek: Γιατί θεωρείτε, όμως, τόσο σημαντική τη μέτρηση και συνεχή παρακολούθηση αυτού του δείκτη;
Κώστας Αθανασόπουλος: Για να γίνει πιο αντιληπτό θα ήθελα να σας δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Ενας πελάτης που αγόρασε εξοπλισμό δικό μας χρησιμοποίησε για την εγκατάστασή του και το λογισμικό. Παρακολουθώντας, μέσω αυτού, το PUE του συστήματός του έβλεπε ότι αυτό κυμαινόταν, συνήθως, γύρω στο 1,36. Κάποια στιγμή, είδε ότι το PUE του έφτασε στο 1,5 που σήμαινε ότι το σύστημά του είχε κάποιο πρόβλημα. Αναζητώντας τα αίτια αυτής της σημαντικής μεταβολής και ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία του συστήματός του, ανακάλυψε ότι το πρόβλημα προερχόταν από τα φίλτρα των κλιματιστικών μονάδων, οι οποίες είχαν για κάποιο λόγο μαζέψει σκόνη και μπλόκαραν τη ροή του αέρα, γεγονός που ανάγκαζε τα μηχανήματα να δουλεύουν περισσότερο. Οταν καθαρίστηκαν τα φίλτρα, το PUE επανήλθε στην προηγούμενη τιμή του.
Εαν, λοιπόν, η εταιρεία αυτή δεν παρακολουθούσε τη λειτουργία του Data Center της, δε θα είχε αντιληφθεί εγκαίρως το πρόβλημα αυτό παρά μόνο όταν θα ερχόταν η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη συντήρηση (που μπορεί να ήταν μετά από έξι μήνες). Κατά συνέπεια, όταν θα ερχόταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ, θα έπρεπε να πληρώσει τις επιπλέον κιλοβατώρες που κατανάλωσε και χωρίς να μπορεί κανείς να εξηγήσει το γιατί, εάν δεν είχε ανακαλύψει την αιτία. Μέσω του λγισμικού διαχείρισης, όχι μόνο αντιλήφθηκε η επιχείρηση έγκαιρα το πρόβλημα, αλλά μπορούσε να αναλογιστεί και ποιο θα ήταν το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς εάν δεν είχε αυτόν τον γρήγορο χρόνο αντίδρασης.
netweek: H μέτρηση σου δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα ή και που αυτό βρίσκεται;
Κώστας Αθανασόπουλος: Οταν μετράς τα πάντα, το πρώτο που παίρνεις από το σύστημά σου είναι ένα γενικό alarm. Το DCIM, ωστόσο, μπορούμε να το φανταστούμε σαν ένα μεγάλο δέντρο. Στη ρίζα του σου λέει ότι υφίσταται κάποιο πρόβλημα, το οποίο ακολουθώντας τα κλαδιά του (δεδομένα για τις καταναλώσεις στα UPS, στη διανομή, στον κλιματισμό κ.λπ.), μπορείς εύκολα να δεις το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται το πρόβλημα. Οπότε, το DCIM σε βοηθά να εντοπίσεις που είναι το πρόβλημα και μάλιστα γρήγορα. Τα συστήματα είναι πλέον τόσο «έξυπνα» που μπορούν παράλληλα να σου δώσουν και μηνύματα για τη λειτουργία, για παράδειγμα, ενός φίλτρου, ενός power module η ενός PDU, το οποίο σε βοηθάει στην κατανόηση του προβλήματος.
Οταν μετράς τα πάντα είσαι σίγουρος ότι από κάπου θα λάβεις την πληροφορία που θα σου χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή.
netweek: Ποιοι είναι οι πελάτες σας; Απευθύνεστε μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς;
Κώστας Αθανασόπουλος: Πελάτης μας είναι ο οποιοσδήποτε παράγει, αποθηκεύει και επεξεργάζεται δεδομένα. Το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των ειδών, από μικρής έως μεγάλης ισχύος UPS, μικρές και μεγάλες κλιματιστικές μονάδες, racks και PDUs (Power Distribution Units), οδηγούς καλωδίων, κάμερες παρακολούθησης σε data centers και φυσικά όλο τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Καλύπτουμε, συνεπώς, τις ανάγκες μικρότερων πελατών (ιδιωτών ή εταιρειών) που μπορεί να χρειάζονται ένα πολύ μικρό UPS, έως και των πιο μεγάλων που έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις για αδιάλειπτη λειτουργία μερικών ΜWatt (όπως ένα μεγάλο data center, ένα εργοστάσιο, ένα κτίριο γραφείων, ένα λιμάνι, ένα πλοίο ή ακόμα και ραντάρ της αεροπορίας). Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι έχουμε προϊόντα για όλες τις εφαρμογές.
netweek: Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιο μεγάλο project που υλοποιήσατε και θεωρείτε σταθμό;
Κώστας Αθανασόπουλος: Στο έργο που θα ήθελα να σταθώ – και το θεωρούμε ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα – είναι αυτό της ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας) του Υπουργείου Παιδείας, για το διαμοιρασμό Internet και παροχή υπηρεσιών cloud στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Το data center που οικοδομήθηκε για την υποστήριξη του εγχειρήματος αυτού είναι αρκετά πρωτοποριακό για την Ελλάδα, έχει εξοπλισμό APC by Schneider Electric και μας κάνει υπερήφανους, τόσο εμάς όσο και τους συνεργάτες με τους οποίους το υλοποιήσαμε.Το Υπουργείο Παιδείας έθεσε πολύ υψηλά τον πήχη σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα του συγκεκριμένου κέντρου δεδομένων με στόχο ένα PUE 1,6, τη στιγμή που αντίστοιχου μεγέθους data centers βρίσκονταν πάνω από τo 2. Ο στόχος επιτεύχθηκε και το έργο λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια και νομίζουμε ότι ακόμα οι επιδόσεις του δεν έχουν ξεπεραστεί.
Πληροφορίες για τη Schneider Electric
Ως παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας με δραστηριότητα σε περισσότερες από 100 χώρες, η Schneider Electric προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε πολλά τμήματα της αγοράς, όπως της Ενέργειας & Υποδομών, της Βιομηχανίας, των Κτιρίων, των Data Centres & Δικτύων καθώς και της Κατοικίας.
Με στόχο την ασφαλή, αξιόπιστη, αποδοτική και «πράσινη» ενέργεια και με πωλήσεις 22,4 δις Ευρώ για το 2011, οι 130.000+ εργαζόμενοι του Ομίλου, δεσμεύονται να βοηθούν ανθρώπους και οργανισμούς να «αξιοποιήσουν στο μέγιστο την ενέργειά τους». www.schneider-electric.com
Σχετικά με την APC by Schneider Electric
Η APC by Schneider Electric, κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών ισχύος και ψύξης παγκοσμίως, προσφέρει πρωτοποριακά προϊόντα τεχνολογίας, λογισμικό και υπηρεσίες σχεδιασμένες να διασφαλίζουν τη μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα για την κατοικία, την επιχείρηση, το data center και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Βασισμένη στη δυναμική, την εμπειρία και το ευρύ δίκτυο της Schneider Electric Critical Power & Cooling Services, η APC προσφέρει σωστά μελετημένες και άψογα εγκατεστημένες λύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους. Μέσω της αδιαμφισβήτητης δέσμευσής της για καινοτομία, η APC παρέχει ενεργειακά αποδοτικές λύσεις για σημαντικές τεχνολογικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει η APC περιλαμβάνονται συστήματα αδιάλειπτης παροχής ενέργειας [UPS], ψυκτικές μονάδες, racks, ασφάλεια, σχεδιασμός και διαχείριση λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης και της αρχιτεκτονικής APC InfraStruxure, της πιο ολοκληρωμένης λύσης ισχύος, ψύξης & διαχείρισης της αγοράς. www.apc.com