Έχοντας περάσει το στάδιο της διστακτικής δοκιμής νέων τεχνολογιών και των στρατηγικών επιλογών που προσφέρουν, το retail, αγκαλιάζει πια πλήρως όλες τις τεχνολογίες πληροφορίας και τις εξερευνά προς κάθε κατεύθυνση.
Καλημέρα σας κύριε Νακαμότο, καλωσήρθατε στο Gap, σας βόλεψαν τα tank tops που πήρατε την τελευταία φορά; Θα θέλατε να σας προτείνουμε παντελόνια που να τους ταιριάζουν;». Η ολογραμματική πωλήτρια του καταστήματος Gap του μέλλοντος υποδέχεται τον Τομ Κρουζ -o οποίος «φοράει» τα μάτια ενός ατυχήσαντα κυρίου Νακαμότο για να ξεφύγει από τις αρχές- στην κινηματογραφική μεταφορά της φουτουριστικής νουβέλας του Φίλιπ Ντικ του «Minority Report». Πριν μάλιστα μπει στο κατάστημα έχει ήδη δεχθεί προσωποποιημένες 3D διαφημίσεις -από αμάξια Lexus μέχρι μπύρας Guiness- που τον ακολουθούσαν σε δρόμους και στενά χαιρετώντας τον προσωπικά και προτείνωντας του νέες εμπειρίες με βάση τα συγκεκριμένα προϊόντα ή ακόμα και δικαιολογώντας την αγορά τους. Οκ, η νουβέλα δεν περιέγραφε ακριβώς αυτή την εμπειρία πωλήσεων πίσω στο 1956 που πρωτοεκδόθηκε, αλλά στην κινηματογραφική μεταφορά της -πριν από 22 ολόκληρα χρόνια- ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μας εισήγαγε στην επόμενη εποχή του retail, όπου οι αισθητήρες σκανάρουν την ίριδα του πελάτη και ανατρέχουν αστραπιαία στα data του προφίλ του ώστε να τροφοδοτήσουν το 3D, retail interface του καταστήματος με το σενάριο βάση του οποίου θα συνεχίσουν την άκρως προσωποποιημένη πια εμπορική σχέση με …τον κύριο Νακαμότο.
Η σκηνή είναι χαρακτηριστική για δύο λόγους. Αφενός γιατί περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που ο ψηφιακός μετασχηματισμός του retail αποφάσισε μεταπανδημικά ότι είναι τα ανταγωνιστικότερα χαρακτηριστικά: Αμεσότητα, omnichannel προσεγγίσεις, προσωποποίηση της επικοινωνίας, απόλυτη αποδοχή του ρόλου της τεχνολογίας. Αφετέρου γιατί το τεχνολογικό υπόβαθρο για να δημιουργηθεί μια τέτοια εμπειρία πώλησης ήδη υπάρχει, ξεκινώντας από τα προσωπικά data, το geolocation αλλά και τα biometrics, μέχρι τις augmented reality προβολές.
Αυτό όμως που κάνει χαρακτηριστική την σκηνή για το παρόν και το μέλλον του retail είναι το σημείο εστίασης, ήδη από την εποχή που όλο αυτό αποτελούσε μια φουτουριστική φαντασίωση. Παραδοσιακά και για χρόνια το σημείο αυτό ήταν «κλειδωμένο» στο προϊόν και στο -καθόλα παραδοσιακό και αναλογικό- δίκτυο πώλησης του. Τώρα το σημείο εστίασης μετακινήθηκε ξαφνικά στον αγοραστή και στον τρόπο που τα πολλαπλά ψηφιακά και αναλογικά δίκτυα τον συνδέουν με την επιχείρηση, το προϊόν, την αγορά. Και ο βασικός μοχλός που μετακίνησε αυτό το σημείο εστίασης και ταυτόχρονα απελευθέρωσε την εμπειρία του πελάτη δεν ήταν άλλο από την ψηφιακή τεχνολογία που απλά χρειάστηκε το υπομόχλιο της πανδημία για να στηριχθεί. Ναι, το διαδίκτυο και το e-commerce υπήρχαν για χρόνια αλλά η ταχύρρυθμη εκπαίδευση του κορονοϊού άλλαξε τα πάντα.
Η δημοκρατία του καταναλωτή
O πελάτης νέου τύπου ακόμα και αν θέλει να δοκιμάσει ένα προϊόν -από παπούτσια μέχρι σκούτερ- σε ένα αναλογικότατο κατάστημα, θα τσεκάρει online τις τιμές και σε ποιο από τα καταστήματα που τον βολεύουν υπάρχει διαθεσιμότητα. Θα διαβάσει κριτικές και παρουσιάσεις, θα δει βίντεο, θα ανταλλάξει απόψεις online και θα το συζητήσει ακόμα και σε σχετικά διαδικτυακά φόρουμ με «ειδικούς». Εν ολίγοις μπορεί να φτάσει στο κατάστημα -αν φτάσει σε τέτοιο- και όταν ο αναλογικός πωλητής τον ρωτήσει «καλησπέρα σας, σε τι θα μπορούσα να σας βοηθήσω;» η πραγματική απάντηση θα μπορούσε να είναι «σε τίποτα». Πέρα από το να φέρει ένα δείγμα του προϊόντος για αναλογική δοκιμή. Που μεταξύ μας θα μπορούσε και να προκύψει από μια ψηφιακά ελεγχόμενη θυρίδα. Υπερβολές;
Για καιρό το παράπονο αρκετών καταστηματαρχών ήταν ότι οι νεότεροι ειδικά πελάτες δοκίμαζαν αναλογικά τα προϊόντα από τα καθόλα αναλογικά -και πανάκριβα στη συντήρηση υποδομής και στοκ- καταστήματα απολαμβάνοντας την εξυπηρέτηση τους και στη συνέχεια αγόραζαν ακριβώς αυτά online από κάποιο φθηνότερο και αποκλειστικά ψηφιακό outlet. Μέχρι που επαναπροσδιόρισαν και αυτοί τις στρατηγικές πώλησης (και τις τιμές τους) με βάση τις online.
Παράλληλα σήμερα όλα σχεδόν τα πιτσιρίκια θα σου πουν ότι αν θέλεις να αγοράσεις κάτι από κάποιο κινεζικό «ιντερνετομάγαζο» το «παρκάρεις» λίγο καιρό στο καλάθι σου, μετά το βγάζεις και μετά περιμένεις η αυτοματοποιημένη πλατφόρμα να σου κάνει φθηνότερη προσφορά για το πάρεις με έκπτωση.
Από την άλλη πλευρά οι λύσεις και οι στρατηγικές επιλογές που οι τεχνολογίες πληροφορίας προσφέρουν στην απέναντι όχθη της αγοράς δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο.
Από τη διαμόρφωση του στοκ και την παρακολούθηση τιμών και πωλήσεων μέχρι τη διασύνδεση με την εφοδιαστική αλυσίδα και την επικοινωνία με το αγοραστικό κοινό μέσα από πολλαπλά κανάλια όλα αναβαθμίζονται διαρκώς και ψηφιακά.
Βασισμένα σε ένα πλήρες προφίλ από αγοραστικές συμπεριφορές, δημογραφικά και ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών data analytics, τα οποία αναμένεται να αποθεωθούν στα επόμενα χρόνια και με τη διάδοση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με φόντο και το ήδη υπάρχων οικοσύστημα του retail, προκειμένου να ενισχύσουν την εμπειρία των πελατών, να βελτιώσουν τη λειτουργία των οργανισμών και κυρίως να προβλέψουν και τις αγοραστικές συμπεριφορές καθώς αυτές με τη σειρά τους αλλάζουν ριζικά.
Αυτό αποτυπώνεται και σε έρευνες όπως αυτή της Technavio με τίτλο «Digital Transformation in Retail Market Analysis North America, Europe, APAC, Middle East and Africa, South America – US, China, Japan, UK, Germany – Size and Forecast 2024-2028», η οποία προβλέπει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η δαπάνη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του retail θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 17,15%, φτάνοντας τα 253,84 δισεκατομμύρια, με βασικούς πρωταγωνιστές κυρίως την ενσωμάτωση ΙοΤ τεχνολογιών που θα φέρουν την ανταγωνιστικότητα στην προσωποποιημένη εμπειρία πελάτη και δευτερεύοντος τις επενδύσεις σε cloud υποδομές που θα αναβαθμίζουν διαρκώς τόσο τα data analytics όσο και την διασυνδεσιμότητα μέσα στο retail οικοσύστημα.
Οι τάσεις
Ας τα δούμε αναλυτικότερα τις βασικότερες εκφάνσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού του retail:
Omnichannel Experience:
⊲ Seamless Integration: Συνδυασμός διαδικτυακών και εκτός σύνδεσης καναλιών για την παροχή μιας ενοποιημένης εμπειρίας αγορών.
⊲ Click-and-Collect: Επιτρέπει στους πελάτες να παραγγείλουν ηλεκτρονικά και να παραλάβουν από το κατάστημα.
⊲ Cross-Channel Promotions: Προώθηση προσφοράς μέσα από διαφορετικά κανάλια.
Data Analytics & Personalization:
⊲ Customer Insights: Χρήση αναλυτικών στοιχείων δεδομένων για την κατανόηση της συμπεριφοράς και των προτιμήσεων των πελατών.
⊲ Εξατομικευμένο μάρκετινγκ: Παροχή εξατομικευμένων συστάσεων και προσφορών με βάση τα δεδομένα πελατών.
⊲ Δυναμική τιμολόγηση: Προσαρμογή τιμών σε πραγματικό χρόνο με βάση τη ζήτηση, τον ανταγωνισμό και τα προφίλ πελατών.
Artificial Intelligence (AI) & Machine Learning (ML):
⊲ Chatbots & Virtual Assistants: Παροχή υποστήριξης πελατών και εξατομικευμένων συστάσεων.
⊲ Διαχείριση αποθεμάτων: Βελτιστοποίηση των επιπέδων αποθεμάτων και μείωση της σπατάλης μέσω προγνωστικών αναλύσεων.
⊲ Ανάλυση συμπεριφοράς πελατών: Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη των τάσεων και τη βελτίωση της εμπειρίας αγορών.
Enhanced Customer Experience (CX):
⊲ Επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και εικονική πραγματικότητα (VR): Προσφέρουν εικονικές δοκιμές και καθηλωτικές εμπειρίες αγορών.
⊲ Mobile Apps: Διευκόλυνση της εύκολης περιήγησης, αγορών και διαχείρισης προγραμμάτων αφοσίωσης.
⊲ Self-Checkout & Cashier-less Stores: Βελτιστοποίηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης αγοράς με αυτοματοποιημένα συστήματα.
Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics:
• Smart Warehousing: Εφαρμογή IoT και ρομποτικής για αποτελεσματική διαχείριση αποθεμάτων.
• Real-time Tracking: Παροχή διαφάνειας και παρακολούθησης αποστολών τόσο για τους λιανοπωλητές όσο και για τους πελάτες.
• Βιώσιμες Πρακτικές: Ενσωμάτωση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα για την κάλυψη της ζήτησης των καταναλωτών για βιωσιμότητα.
Cybersecurity & Data Privacy:
⊲ Ασφαλείς συναλλαγές: Διασφάλιση ασφαλών συστημάτων πληρωμών στο διαδίκτυο και προστασία των δεδομένων πελατών.
⊲ Συμμόρφωση: Συμμόρφωση με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων όπως GDPR και CCPA.
⊲ Πρόληψη απάτης: Χρήση AI και ML για τον εντοπισμό και την πρόληψη δόλιων δραστηριοτήτων.
Cloud Computing:
⊲ Επεκτασιμότητα: Αξιοποίηση υπηρεσιών cloud για τη διαχείριση δεδομένων αγοράς, των ωρών αιχμής αγορών κλπ, χωρίς διακοπές λειτουργίας.
⊲ Cost Efficiency: Μείωση του κόστους πληροφορικής με χρήση υποδομής cloud.
⊲ Συνεργασία: Ενίσχυση της ομαδικής συνεργασίας μέσω εργαλείων και πλατφορμών που βασίζονται σε cloud.
Internet of Things (IoT):
⊲ Έξυπνα ράφια: Αυτόματη παρακολούθηση των επιπέδων αποθέματος και των τοποθετήσεων προϊόντων.
⊲ Συνδεδεμένες συσκευές: Βελτίωση των εμπειριών στο κατάστημα με έξυπνους καθρέφτες, beacons και διαδραστικές οθόνες.
⊲ Προγνωστική Συντήρηση: Χρήση δεδομένων IoT για τη συντήρηση και την προληπτική συντήρηση του εξοπλισμού.
Mobile Commerce (mCommerce):
⊲ Λύσεις πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου: Υποστήριξη ψηφιακών πορτοφολιών και ανέπαφων πληρωμών.
⊲ Αγορές βάσει εφαρμογών: Ενθάρρυνση αγορών μέσω αποκλειστικών εφαρμογών για κινητά.
⊲ Υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας: Προσφορά προωθήσεων και πληροφοριών με βάση τις γεωγραφικές τοποθεσίες των πελατών.
Τεχνολογία Blockchain:
⊲ Διαφάνεια Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Παροχή ορατότητας από άκρο σε άκρο της προέλευσης και των κινήσεων του προϊόντος.
⊲ Ασφαλείς συναλλαγές: Εξασφάλιση στεγανών και διαφανών συναλλαγών.
⊲ Προγράμματα αφοσίωσης: Εκσυγχρονισμός και εξασφάλιση συστημάτων σημείων πίστης χρησιμοποιώντας blockchain.
Ποιες είναι όμως οι απόψεις τους ελληνικού retail οικοσυστήματος για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του αυτή τη στιγμή αλλά και στο μέλλον;
Oι τεχνολογίες πληροφορικής απελευθερώνουν την αξία των δεδομένων του Retail
Κώστας Καμπάκης, Digital & eCommerce Acceleration Manager, Delta Foods S.A
Το μέλλον του retail ξεκινάει από τα Data Analytics και με τη βοήθεια του AI και του Machine Learning μπορεί να τα μετατρέψει σε εξαιρετικές, εξατομικευμένες, phygital εμπειρίες για τους καταναλωτές.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περίοδος των lockdowns, λόγω του Covid-19, λειτούργησε ως επιταχυντής στο κομμάτι του eGrocery. Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, φαίνεται ότι οι καταναλωτές ήταν πιο έτοιμοι και γρήγοροι σε αυτή την προσαρμογή από ότι ήταν τα καταστήματα λιανικής.
Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, τόσο της εμπειρίας του καταναλωτή, όσο και του τζίρου που αντιπροσωπεύει το e-Commerce σε σχέση με τα τρόφιμα και γενικά τα είδη supermarket.
Είναι ελπιδοφόρο ότι το μέγεθος της online αγοράς έχει παγιωθεί σε αυτό το νέο μέγεθός, με πολύ μικρές απώλειες σε τζίρο ή όγκο στην post-Covid εποχή. Αυτή η νέα «κανονικότητα» είναι μία εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με ηρεμία, χρόνο και πραγματική στρατηγική για έναν πιο ουσιαστικό ψηφιακό μετασχηματισμό.
Δομικό ρόλο θα διατελέσουν τεχνολογίες Advanced Data Analytics, που θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν την υπεραξία του πλούτου συμπεριφορικών δεδομένων που δημιουργεί το eCommerce στα ελληνικά supermarket. Μπορούν να αναδειχθούν σε ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες τροφίμων και τη λιανική, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε και να προσαρμοστούμε καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών μας. Οι ολοένα ανερχόμενες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) και machine learning θα βασιστούν σε αυτά για προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις, είτε μέσω virtual assistants, είτε καναλιών επικοινωνίας εκτός των ίδιων των eShops και μία γενικότερα αναβαθμισμένη εμπειρία του τελικού καταναλωτή. Παράλληλα μπορούν να βοηθήσουν σε πραγματικά εμπορικά προβλήματα, όπως ο προγραμματισμός αποθεμάτων σε προϊόντα και η οργάνωση των logistics, ειδικότερα στη διαχείριση του κρισιμότατου last mile.
Με δεδομένο ότι ο καταναλωτής είναι ο ίδιος, με τις ίδιες ανάγκες, “θέλω” και αξίες, είτε είναι offline, είτε online, είμαστε πλέον σε μία ωριμότητα τεχνολογιών όπως το AR (προσαυξημένη πραγματικότητα) ή το IoT (Internet of Things), που επιτρέπει να ενοποιηθούν αυτοί οι δύο κόσμοι σε μία «phygital» λογική. Όλοι έχουμε στη τσέπη μας ένα smartphone, πλέον.
Εάν τα συμπεριφορικά δεδομένα που παράγει ο τεράστιος όγκος επισκεπτών στα Ελληνικά supermarket μπορούσε να έχει το βάθος και τη λεπτομέρεια των online δεδομένων που δημιουργούνται στα eShops, υπάρχουν πολυάριθμα digital touchpoints με τον τελικό καταναλωτή που θα επέτρεπαν μία ολιστικά εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε καταναλωτή.
Όλα, ωστόσο, ξεκινούν με την απελευθέρωση της υπεραξίας των δεδομένων από τα silos που συχνά ζουν σήμερα, με έναν πιο εξωστρεφή τρόπο.
Η τεχνολογική επανάσταση στο retail και στο βάθος η εμπορική ματιά…
Βαγγέλης Φώσκολος, Retail Sales Director, CGD Retailers, Circana
Το λιανεμπόριο, και ιδιαίτερα τα supermarkets, έχουν βιώσει έναν έντονο μετασχηματισμό μέσω της «άφιξης» και ενσωμάτωσης των τεχνολογιών πληροφορίας. Ίσως όχι (ακόμα;) στον πυρήνα του, αλλά σίγουρα σε κομβικά σημεία της αλυσίδας αξίας, από την διαχείριση αποθεμάτων και logistics μέχρι την ολιστική εμπειρία του καταναλωτή.
Ειδικά στο τελευταίο κομμάτι, την αλληλεπίδραση δηλαδή με τον καταναλωτή/αγοραστή μας, οι αλλαγές τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία self-checkout, για παράδειγμα, κερδίζει θέσεις σε περισσότερα καταστήματα, αν και με σχετικά πιο βραδείς ρυθμούς στην Ελληνική αγορά σε σχέση με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, προσφέροντας την ευκαιρία στους επισκέπτες για ταχύτερο και ευκολότερο checkout.
Και βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις εφαρμογές κινητών και στις online πλατφόρμες που επιτρέπουν στους καταναλωτές να ψωνίσουν από την άνεση του σπιτιού τους, το γραφείο ή «on the go», με δυνατότητα για προσωποποιημένη εμπειρία και άμεση σύγκριση κωδικολογίων, τιμών, προφορών κοκ. Καθ’ όλη αυτή την πορεία, π.χ. από την παραγωγή/ εισαγωγή ενός προϊόντος μέχρι την τοποθέτησή του σε ένα ράφι Supermarket και τελικά στο καλάθι του καταναλωτή, παράγεται ένας πλούτος, αν όχι ωκεανός, δεδομένων. Από εμπορική σκοπιά, βασικός μας στόχος είναι η αποτελεσματική ενορχήστρωση όλων αυτών των δεδομένων σε εύληπτη και ομοιογενή μορφή με απώτερο στόχο την τροφοδότηση των στρατηγικών/ εμπορικών/ τακτικών μας αποφάσεων. Και αυτό είναι το σημείο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Πιστεύω πως ο δημοφιλής όρος «ανάλυση παράλυση» είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Το πλήθος εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί, βελτιωθεί ή εξελιχθεί μέσω της τεχνολογίας πρέπει να παραμείνουν το εργαλείο-μέσο και όχι να γίνουν ο προορισμός. Τα βασικά business ερωτήματα παραμένουν αμετάβλητα εδώ και 10ετίες. Ποιο είναι το ταξίδι του καταναλωτή μου, η αγοραστική του συμπεριφορά, ποια είναι η βέλτιστη τιμή, πως μπορώ να μεγιστοποιήσω τα οφέλη μου από την προωθητική δαπάνη, τι κωδικολόγιο είναι το ιδανικό για κάθε τυπολογία καταστήματος, ποιες κυρίαρχες τάσεις διαμορφώνουν τα occasions κατανάλωσης; Εδώ έρχονται λοιπόν τα σύγχρονα εργαλεία να υποστηρίξουν την έγκαιρη και έγκυρη λήψη αποφάσεων. Η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα για παράδειγμα να επεξεργαστούμε εκατομμύρια transactions, ανά εβδομάδα και κατάστημα για να μας οδηγήσει σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της ελαστικότητας τιμής, της προωθητικής αποτελεσματικότητας και μέσω διαφορετικών αναλύσεων και του ιδανικού κωδικολογίου. Το σημαντικότερο εδώ, αποτελεί η φύση των δεδομένων από στοιχεία transactions ή από συμπεριφορά σε online περιβάλλον, διότι αποφεύγονται biased απαντήσεις που θα είχαμε π.χ. από μια κλασσική καταναλωτική έρευνα.
Μην ξεχνάτε «Τα νούμερα δε λένε ποτέ ψέματα!». Πάντα όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η εμπορική ματιά και αντίληψη διατηρούν θέση αναντικατάστατη στην αξιολόγηση των ευρημάτων κάθε ανάλυσης και βεβαίως στις συνεπακόλουθες αποφάσεις. Μένει να δούμε αν στους καιρούς που ακολουθούν, το Α.Ι. θα έχει διαφορετική άποψη… Εδώ θα είμαστε, να αναθεωρήσουμε…
Digital Transformation @ Retail: Η εξέλιξη και το μέλλον του Λιανεμπορίου στην Κρήτη
Κωνσταντίνος Στεφανάκης, Διεύθυνση Τεχνολογίας, Super Market Χαλκιαδάκης
Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογίες πληροφορίας έχουν επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τομέα του retail, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους και διαχειρίζονται τις λειτουργίες τους.
Μεγαλύτερες αλλαγές: Οι σημαντικότερες αλλαγές που έχουν επιφέρει οι τεχνολογίες πληροφορίας στον τομέα του retail περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των big data analytics, καθώς και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας για τον καταναλωτή. Η δυνατότητα να παρέχουμε προσωποποιημένες προτάσεις και προσφορές στους πελάτες μας έχει βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία αγορών και την αφοσίωση των πελατών.
Μεγαλύτερες προκλήσεις: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που το retail ελπίζει να απαντήσει με τις τεχνολογίες αιχμής περιλαμβάνουν τη διαχείριση αποθεμάτων και εφοδιαστικής αλυσίδας, την ασφάλεια δεδομένων, και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Η βελτιστοποίηση της διαχείρισης αποθεμάτων μέσω τεχνολογιών όπως το IoT και η αυτοματοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν καίριες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Παράλληλα, η ασφάλεια δεδομένων και η προστασία της ιδιωτικότητας των πελατών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης τους.
Cyber Security: Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στον τομέα του retail.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν σε προηγμένες λύσεις ασφάλειας για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων των πελατών και την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων. Η εφαρμογή τεχνολογιών όπως η κρυπτογράφηση, τα firewalls, και τα συστήματα ανίχνευσης εισβολών είναι απαραίτητη για την προστασία των πληροφοριών και τη διατήρηση της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων.
Τεχνολογίες του μέλλοντος: Οι τεχνολογίες που υπόσχονται τα περισσότερα για το μέλλον του retail περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), το blockchain, το IoT και τα big data analytics. Η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data analytics θα επιτρέψουν τη δημιουργία ακόμα πιο προσωποποιημένων εμπειριών αγορών, ενώ το blockchain θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το IoT θα επιτρέψει την αυτοματοποίηση και τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του καταστήματος, προσφέροντας καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων και βελτιωμένη συντήρηση εξοπλισμού.
Συνοψίζοντας, το ΙΤ έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει το μέλλον του retail και αναμένουμε με ανυπομονησία τις περαιτέρω εξελίξεις που θα φέρει. Ως Διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής στο μεγαλύτερο σουπερμάρκετ της Κρήτης, δεσμεύομαι να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους πελάτες μας.
Το μέλλον του Retail συνδέεται με τις τεχνολογίες πληροφορίας κάθε μέρα και περισσότερο
Δημήτρης Χατζηγιάννης, Marketing Director, Δημήτριος Θανόπουλος Α.Ε.
Το μέλλον του retail και των super market θα είναι κάθε μέρα που έρχεται όλο και πιο συνδεδεμένο με οmnichannel λειτουργίες, με όλο και περισσότερα data analytics, με ΑΙ, με personalization και one to one προσέγγιση.
Tην τελευταία 4ετία στο retail είχαμε μεγάλες αλλαγές καθώς ουσιαστικά η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις στο ecommerce.
Υπήρξε ένα fast forward εξελίξεων και ενώ στην συνέχεια στα super market ακολούθησε μία σχετική εξισορρόπηση σε επίπεδο ανάπτυξης μεγεθών μεταξύ ecommerce και φυσικών καταστημάτων, οι εξελίξεις συνεχίζουν να είναι μεγάλες, γρήγορες, πολυκαναλικές και διατμηματικές.
Οι εξελίξεις εκτός του e-commerce αγγίζουν όλο και πιο έντονα πλέον τα φυσικά καταστήματα και το customer journey.
Βλέπουμε ήδη ανάπτυξη σε συστήματα προβλέψεων κι αναπλήρωσης αποθεμάτων σε ράφια και για παραγγελίες σε προμηθευτές, υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ retailers -προμηθευτών για να περιοριστούν τα stock outs, για να μειωθούν κόστη, έχουμε νέες τεχνολογίες delivery και quick commerce.
Οι διαδομένες εδώ και χρόνια ηλεκτρονικές σημάνσεις, οι νέοι τρόποι πληρωμών και τα wallets, πολλές υπηρεσίες όπως φυλλάδια, promoters, πωλητές, φυσικά ταμεία, μετατρέπονται με τις νέες τεχνολογίες από φυσικές σε ψηφιακές υπηρεσίες, το personalization, τα AR & VR μοντέλα θα αναπτυχθούν σιγά-σιγά σε όλες τις τυπολογίες καταστημάτων και σε όλες τις αλυσίδες.
Η λίστα των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων είναι ανεξάντλητη και πολύ γρήγορη στο retail. Θα πρέπει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και ο κλάδος των προμηθευτών ώστε τα οφέλη να είναι κοινά και τέλος ο καταναλωτής σε CX θα απαιτεί την απόλυτη προσωπική εξυπηρέτηση και εμπειρία στο αγοραστικό του ταξίδι.
Oι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με πολλαπλούς τρόπους, θα τροφοδοτούν το retail με απεριόριστα data για τις προτιμήσεις τους, ενώ παράλληλα κατακλύζονται από άπειρα διαφημιστικά μηνύματα και πληροφορίες που θα είναι πρόκληση να ικανοποιηθεί το απόλυτο personalization που θα απαιτούν να έχουν και γρήγορα. Άλλο πράγμα οι υψηλές ταχύτητες στις εξελίξεις κι άλλο η βιασύνη υλοποίησής τους. Μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το ΑΙ θα δίνει πληθώρα σε content & data, που όμως χρειάζεται ανθρώπους και μάλιστα πολύ καλούς να τα αναλύσουν και να τα αξιοποιήσουν σωστά, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί κάποιος από τον όγκο των πληροφοριών και να οδηγηθεί σε λάθος δρόμους.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα θα πρέπει να γίνουν με στόχο την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος & το ESG που έρχεται – κι εδώ οι νέες τεχνολογίες επίσης θα βοηθήσουν πολύ.