Μέσα στο πλαίσιο της ύφεσης, αλλά και των καταιγιστικών εξελίξεων τόσο στα επιχειρηματικά μοντέλα όσο και στα μοντέλα Πληροφορικής, ο CIO καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του ΙΤ.

Με τα budgets των Διευθύνσεων Πληροφορικής να μειώνονται δραματικά τη φετινή χρονιά, o CIO καλείται να επιλέξει τις μεθόδους εκείνες με το μεγαλύτερο επιχειρησιακό όφελος. Οι προκλήσεις είναι πολλές και το ρίσκο ακόμα μεγαλύτερο σε μια αγορά Πληροφορικής που είναι αρκετά επισφαλής.

Τι πρέπει να κάνει ο CIO
Στο πλαίσιο αυτό, ο CIO είναι υποχρεωμένος να κατέχει την απαραίτητη πιστοποιημένη γνώση που θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο και την πλήρη αξιοποίηση του IT infrastructure. Να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία, να υιοθετήσει επιτυχημένες πρακτικές από το εξωτερικό και να μην αρκεστεί στον παραδοσιακό του ρόλο/ στις παραδοσιακές λειτουργίες της Διεύθυνσης Πληροφορικής.

Η μετάβαση στο Private, Platform as a Service ή στο Public Cloud, καθώς και η δημιουργία του Smart Grid πρέπει να συνδυαστεί με την αδιάλλειπτη λειτουγία του IT department, τη μείωση του κόστους και τη βελτιστοποίηση της ασφάλειάς του.

Πρόσφατη έρευνα της Symantec έδειξε ότι μόνο το 15% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το προσωπικό της επιχείρησης είναι προετοιμασμένο για τη μετάβαση στο Cloud. Η υιοθέτηση αποδεδειγμένων πρακτικών και η απόκτηση των γνώσεων θα οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη της Διέυθυνσης Πληροφορικής.

Ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Πληροφορικής
Η στροφή προς την ανάπτυξη του IT προκύπτει, κυρίως, από την ψηφιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Digital Agenda for Europe), όπου η αντιπρόεδρος Neelie Kroes έχει τονίσει επαννειλημένα την ανάγκη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Πληροφορικής στην Ευρώπη, τη δημιουργία πράσινης υποδομής και τη μεταστροφή του κλάδου από cloud friendly σε cloud active.

Η δημιουργία data centers με χαμηλότερη εκπομπή ρύπων, καθώς και η χρησιμοποίηση servers χαμηλής κατανάλωσης είναι, άλλωστε, μερικά από τα παραδείγματα που προτρέπει να αποτελέσουν βασικό σημείο εστίασης της στρατηγικής Πληροφορικής για τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη για το cloud
Παράλληλα, η cloud active Ευρώπη θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας,στην βελτιστοποίηση των υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς και στη μείωση των προυπολογισμών των Διευθύνσεων Πληροφορικής. Η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη για αυτή την αλλαγή, ενώ αναμένει να καμφούν και οι τελευταίες ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των πληροφοριών, την ασφάλεια των δεδομένων και το νομικό πλαίσιο (legal framework) μέχρι τα τέλη του 2012.

Για αυτό άλλωστε το Cloud εντάσσεται και ως προτεραιότητα στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2011, όπου το funding ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ το 2011, ενώ το 2012 και το 2013 η ενίσχυση θα συνεχιστεί μέσω των CIP Programmes.

Digital Trends 2011 by CEPIS
Η CEPIS εκπροσωπώντας πάνω από 300.000 επαγγελματίες Πληροφορικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) θα δώσει απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα παραδίδοντας ένα πρωτότυπο και ενδιαφέροντα συνδυσμό διεθνών πρακτικών και εισηγήσεων Ευρωπαίων experts στο συνέδριο Digital Trends 2011,στις 5 Δεκεμβρίου. www.digitaltrends.gr